Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Bridget Jones: hardnekkige hunkering Het heldinnen-tijdperk voorbij

BRIDGET JONES'S DIARY

Engeland, 2001 | Sharon Maguire
'A cultural artefact larger than itself', aldus bestempelde de Engelse pers Helen Fieldings inmiddels veelbesproken uitvinding: Bridget Jones. Niet zomaar een romanpersonage maar een fenomeen. Geen extravagante creatie als Basil Fawlty (Fawlty Towers) of Hyacinth Buckett (Keeping up appearances), maar een model waarvan er in de werkelijkheid nog veel meer rond lopen. Maar is dat wel de juiste inschatting?

In 1995 dook ze voor het eerst vrij geruisloos op in Helen Fieldings wekelijkse columns voor de Engelse krant The Independent. In 1996 verscheen ze nog steeds zonder veel opschudding in hardcover. Pas toen in 1997 de paperback verscheen was het hek van de dam. Vijf miljoen exemplaren zijn er inmiddels verkocht van Bridget Jones's diary en nu breekt de verfilming van Sharon Maguire openingsweekendrecords in Engeland en staat hij hoog in de blockbusterparade in Amerika.
Vanwaar die grote interesse in deze hysterische en hilarische vrouwelijke dagboekontboezemingen over de inname van een te grote hoeveelheid kilocalorieën, alcoholeenheden en sigaretten, over lingeriedilemma's en decolletéproblemen, over foute mannen en bemoeizuchtige moeders? En vanwaar die grote media-interesse in de interesse? Hoewel het in Nederland lange tijd vrij rustig bleef rondom Engelands populairste neurotica, prijkt, nu de film eraan komt, het glimlachende gezicht van hoofdrolspeelster Renée Zellweger op vele tijdschriftencovers en bushokjes. En samen met actrice Zellweger duiken ook de debatten hier op; vind je Bridget leuk of niet leuk, en als je haar leuk vindt, wat vind je dan eigenlijk leuk?

Chaotische dertiger
In Bridget Jones's diary leent schrijfster Helen Fielding de plot van Jane Austens populairste roman Pride and prejudice om gestalte te geven aan het turbulente liefdesleven en de bijbehorende zorgen van Bridget Jones. Een slonzige, chaotische dertiger die in de film door de Amerikaanse Zellweger een aangeleerd, doch overtuigend 'posh'-accent krijgt aangemeten. Hollywoodster Zellweger was in Engeland uiteraard een omstreden keuze voor de rol maar die kritische geluiden zijn inmiddels verstomd, nu is gebleken dat de speciaal voor deze rol tien kilo aangekomen Amerikaanse Britser klinkt en oogt dan The Queen.
De naar een relatie snakkende vrijgezel Bridget Jones is als secretaresse-achtige redactrice werkzaam op een uitgeverij, en verslingerd aan haar foute maar o-zo-charmante baas Daniel Cleaver (Mr. Right Hugh Grant, in deze film weergaloos zichzelf als Mr. Wrong). Ze begint een verhouding met deze Cleaver totdat ze in zijn slaapkamer op een blote vrouwelijke collega botst. Gelukkig is er dan nog advocaat Mark Darcy: even rechtschapen, trots en saai als Jane Austens Mr. Darcy. Op aandringen van Helen Fielding wordt Darcy in de film gespeeld door Colin Firth, de Britse acteur die talloze kijksters zwijmelend aan zijn voeten kreeg toen hij in 1995 vol onderdrukte passie gestalte gaf aan de 'echte' Darcy in de succesvolle BBC-bewerking van Pride and prejudice.

Singleton
Tot zover de plot, romantisch als alle Austen-plots, compleet met hardnekkige hunkering en happy-end. Maar die plot is niet het wezenlijke van Bridget Jones's diary. Het wezenlijke is Bridget Jones zelf, een hysterische anti-heldin, 'over the top' onzeker en voortdurend strevend naar de schone schijn. Een anti-heldin die volgens haar critici iets te gemakkelijk door de lezers wordt omhelsd. Het dagboek van Bridget Jones zou voortkomen uit een nieuw maatschappelijk verschijnsel waar het ook weer mede vorm aan geeft. '[Bridget Jones's diary] defines what it describes', stelde een journalist in Times Literary Supplement.
Een beetje zoals ooit de feministische bekentenisromans in de jaren zeventig die leidden tot bh-verbrandingen, abortussen, scheidingen. Zorgwekkend, want het dagboek beschrijft dan niet meer de particuliere twijfels, angsten en onzekerheden van een overjarige tiener met een grote (Britse) culturele bagage en even groot minderwaardigheidscomplex, maar de werkelijke, wat gênante wanhoop van een hele generatie overschietende vrouwen. Vrijgezelle dertigers die wel een goede opleiding hebben en een aardige carrière, maar die niet aan vaste man en kind komen terwijl ze dat wel willen. Heel graag willen zelfs. De zogenaamde 'singleton' zoals Bridget de oude vrijster van deze tijd in haar dagboek noemt.
Die oude vrijster is volgens de Jones-haters veel te weinig bij de tijd. Ze zou nog wel het een en ander van Jane Austens 'spinster' kunnen leren. Bridget Jones is namelijk geen eigenzinnige vrouw die haar kamer liever voor zichzelf houdt. Integendeel. Ze is een met haar ietsepietsje hoge gewicht gepreoccupeerde, door mannen geobsedeerde aandoenlijke kluns die haar baas belangrijker vindt dan haar baan. Bridget mag dan succesvol journalist willen worden, ze is slechts geïnteresseerd in de oorlog in Tsjetsjenië om op haar gesprekspartner indruk te kunnen maken. En bij een ontmoeting met Salman Rushdie weet ze niet meer te stamelen dan: "Do yóu know where the toilets are?"

Vet haar
Geen fijn rolmodel in het postfeministische tijdperk, zo vinden de critici. Geeft geen goede indruk van de potentie van de tweede sekse. Maar wie heeft ooit beweerd dat Bridget dat zou willen? In de her en der verschijnende analyses wordt Bridget als verschijnsel verbonden met andere 'single women'-verhalen zoals de tv-series Ally McBeal en Sex and the city, eveneens gevuld met door mannen gepreoccupeerde vrouwen die dan wel succesvolle carrières hebben maar ondertussen liever met hun hopeloze liefdesleven bezig zijn.
Door Bridget Jones te koppelen aan die Amerikaanse collega's, en door haar te zien als een uitwas van een bestaand maatschappelijk verschijnsel, maken feministische voor- en tegenstanders van Fieldings Bridget Jones's diary de De schaamte voorbij van de jaren negentig. Deze ooit omstreden feministische bekentenisroman die vrouwen ondersteunde in gedeeld vrouwelijk lijden. Nu, vrouwelijk lijden doet Jones en de schaamte voorbij is ze zeer zeker, maar wel op geheel andere wijze dan destijds Anja Meulenbelt. Er is feitelijk maar bar weinig rolmodellerigs of heldinnerigs aan Bridget Jones en zelf zal ze de eerste zijn om dat toe te geven.
Eerder dan haar feministisch te plaatsen tussen haar kokette, sexy Amerikaanse collega's — die ook blozen en blunderen maar wier haar ondertussen altijd goed zit — past de slonzige Jones in de veel absurdere Britse komische traditie. Een traditie die van oudsher met rolmodellen weinig op heeft: denk aan 'over the top' hysterici als Patsy en Edina in Abolutely fabulous, of krankzinnige control-freaks als Mrs. Buckett in Keeping up appearances. Toegegeven, Jones is ietwat aangepaster dan de extreme dames van Absolutely fabulous en net wat charmanter dan Mrs. Buckett, maar koket is ze niet. Als er iets opvalt in de verfilming dan is het wel die onbeschaamde alledaagsheid: haar cellulitis-benen, haar vette haren, haar te rode konen. Geen wonder dat actrice Renée Zellweger in deze gedaante onopgemerkt een aantal weken Jones-ervaring op kon doen bij een Engelse uitgeverij. Op straat zou je haar ook zo voorbijlopen.
Des te vreemder is het ook om haar in die gedaante op het witte doek te zien: Cellulitis! Vet haar! Te rode wangen! En dat in een film. Ze lijkt wel permanent bloot, zo. En niet alleen Jones' uiterlijk, ook haar gedrag is van alle toeters en bellen ontdaan. Niet dat Zellweger niet, net als in Jerry Maguire en Nurse Betty, ook grappig en aandoenlijk is, maar als ze in haar eentje dronken en vol zelfmedelijden mee gaat brullen met het sentimentele 'All by myself' is dat een tafereel waarbij je toch ook iets te veel in haar kamer naar binnen kijkt. Tegelijk is die naaktheid de charme van de verfilming. In die ontluistering gaat de film ook verder dan het boek waarin al die gebeurtenissen wel beschreven worden maar Fieldings flitsende, humorvolle pen toch ook aangename afstand creëert tot de depressies en onzekerheden van haar personage.

Cosmopolitan
In plaats van zorgelijk te doen over falende rolmodellen, is het misschien zinniger te constateren dat Bridget Jones in alle opzichten het heldinnen-tijdperk voorbij is. De postmoderne tijd is de tijd van parodie en ironie in plaats van de ideaalbeelden en misschien is daarmee ook wel een emancipatoir ideaal bereikt. Naast de mannelijke angsten zijn nu ook de vrouwelijke zorgen rijp voor zelfspot en cynisme in film en fictie.
In een heldere analyse in literair tijdschrift De Gids constateert angliciste Christien Franken dat je het dagboek van Bridget Jones eigenlijk moet lezen als een parodie op de Bildungsroman ofwel op de Britse 'novel of education'; denk aan boeken als Jane Eyre, of aan Pride and prejudice. Romans waarin de heldin door een crisis gaat om er gesterkt weer uit te komen. De negentiende-eeuwse Bildungsplot gaat ervan uit dat mensen in hun leven progressie doormaken en dat de perfecte mens een bereikbaar ideaal is, aldus Franken. Het zijn romans die de lezer houvast bieden, een moreel universum in een onzekere wereld.
Precies dat ideaal ondermijnt Helen Fielding. De permanent onzekere Bridget Jones doet met haar calorieënlijstjes, dranktabellen en dagelijkse goede voornemens over baan en baas niet anders dan streven naar een betere Bridget: dunner, slimmer, eleganter, assertiever, meer Cosmopolitan zeg maar. Ze wordt alleen door het onvolmaakte leven iedere keer ook weer van die mooie voornemens afgeleid. Het is jammer wel, maar grappig is het ook.

Jann Ruyterstop
BRIDGET JONES'S DIARY

Juni 2001 #223

Productie
Tim Bevan
Eric Fellner
Regie
Sharon Maguire
Scenario
Helen Fielding
Andrew Davies
Richard Curtis
Camera
Stuart Dryburgh
Muziek
Patrick Doyle
Met
Renée Zellweger
Hugh Grant
Colin Firth
Jim Broadbent
Gemma Jones

Kleur, 100 minuten

Distributie
UIP
Te zien
vanaf 7 juni

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium