Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Mijke de Jong: Acteurs moeten vrijheid hebben

BROOS

Nederland, 1997 | Mijke de Jong
Naast een tiental televisieprodukties en een aantal korte films maakte Mijke de Jong eerder twee speelfilms: In krakende welstand (1989) en Hartverscheurend (1993). Weer vier jaar later is haar derde speelfilm Broos, gebaseerd op de gelijknamige toneelvoorstelling van Stichting De Akteurs, in de bioscoop te zien. In gesprek met een gepassioneerd filmmaakster die hoopt dat ze filmen nooit als vak gaat zien.

Aan het begin van het gesprek heeft Mijke de Jong enige moeite om zich de details van het produktieproces rond Broos te herinneren. Geen wonder: inmiddels zijn de repetities en opnamen van Labyrint, een dertiendelige serie voor de gezamenlijke omroepen van Nederland 3, in volle gang. De low-budget film Broos werd vorige zomer in veertien dagen op locatie opgenomen en het toneelstuk, waar het allemaal mee begon, zag zij inmiddels al weer twee jaar geleden. Goede vriendin Jolein Laarman had haar getipt over de voorstelling en vroeg zich af of zij daar samen niet iets mee moesten doen.
De Jong: "Achteraf kon ik de voorstelling absoluut niet navertellen. Ik was ontroerd en moest tegelijkertijd vaak lachen. Het ging over mensen, over zussen en over vrouwen. En dat was precies waar ik op dat moment erg mee bezig was." Aanvankelijk werkte De Jong aan een scenario over vrouwen, geïnspireerd op het boek Vrouwen Decamerone van Julia Voznesenskaja. Hierin vertellen vrouwen uit verschillende lagen van de samenleving elkaar verhalen die samen een beeld schetsen van het oude Rusland. Deze gelaagdheid wilde de filmmaakster vertalen naar Nederland en toespitsen op de actrices die in haar vorige films speelden. "Maar ik vond het ontzettend moeilijk om zo'n verhaal te schrijven", bekent De Jong. "En toen zag ik deze voorstelling."

Ontmaskering en strijd
De vijf actrices van Stichting De Akteurs schreven de deels autobiografische, deels verzonnen theatertekst van Broos gezamenlijk naar aanleiding van spelimprovisaties. In het scenario van De Jong en Laarman is de kern van dit toneelstuk gehandhaafd. Vijf zussen komen bijeen in het vakantiehuis van de familie om samen een gezellige videoband te maken voor het veertigjarig huwelijksfeest van hun ouders. Eén gebeurtenis uit hun gezinsleven is taboe. Twee van de zussen nemen daarin extreme posities in. Want wat de één liefdevolle bescherming noemt, bestempelt de ander als achterbakse schijn. Waar de één enkel ontmaskering en strijd wil accepteren, overleeft de ander bij de gratie van geheimen en harmonie.
Deze tegenstelling tussen strijdvaardigheid en behoudendheid is ook de spil In krakende welstand en Hartverscheurend, waar respectievelijk twee huisgenoten en twee geliefden even heftig met elkaar botsen. Maar met Broos is De Jong er voor het eerst in geslaagd om beide opvattingen gelijk te behandelen en begrijpelijk te maken. Ditmaal komt niemand als winnaar uit de strijd. Het familiegeheim levert vijf verschillende versies op die allemaal 'waar' zijn.
Omdat de vrouwen in Broos een relatief kleine ruimte bevolken en zij zich recht in de lens van hun videocamera uitspreken, komen hun bekentenissen buitengewoon intens over. Vooral de toch al pregnante Adelheid Roosen lijkt zo'n beetje bij je op schoot te zitten. Desondanks slaagt De Jong erin om de verhitte discussies beheerst te tonen met wisselend strakke kaders en losjes gefilmde camerabewegingen. Hoewel Broos indringend overkomt, snijdt ze altijd net voor het echte kookpunt weg.
Naast hun gekibbel hebben de zussen ook veel lol, verorberen zij bergen crackers en blèren zij vol overgave mee met de smartlap 'Niemand laat zijn eigen kind alleen'. De intimiteit van vrouwen onder elkaar gaat in het geval van zussen zichtbaar nog een stapje verder. Wanneer de vliezen bij het jongste zwangere zusje breken, geldt dan ook enkel de zusterlijke saamhorigheid en worden de onoverbrugbare verschillen (voorlopig) vergeten.

Wroeten
Na het zien van de voorstelling belde De Jong direct met Studio Nieuwe Gronden met de boodschap: 'Scholten, we gaan draaien' en sleurde ze de producent vervolgens mee naar de Kleine Komedie. De producent was aanvankelijk weinig enthousiast, maar wilde het project wel een kans geven ("Lange tijd had hij zijn twijfels, maar nu begint hij zelfs op te scheppen over de film!"). De Jong kreeg in eerste instantie meteen geld van het Filmfonds. Maar vervolgens werd ze teruggefloten om het scenario uit te werken.
Omdat de voorstelling vrij snel in elkaar was gezet, klopte het verhaalverloop volgens De Jong niet helemaal. Ook moesten er oplossingen bedacht worden voor zaken die in het theater wel werkten maar te weinig subtiel zouden overkomen op film. Zo was het familiegeheim met grove streken aangebracht en bleken de overgangen tussen de scènes te groot. Daarom werden de improvisaties voortgezet en schreven De Jong en Laarman op basis daarvan een het scenario. Vanuit de schetsmatige voorstelling werd een lopend verhaal gesmeed. "Inmiddels bekeken de actrices hun rol anders door de kritieken die ze hadden ontvangen. En ik heb natuurlijk in hun tekst zitten wroeten en wrikken samen met Jolein. Broos is om die reden geen verfilming van een toneelstuk geworden. De film is indringender en minder artificieel. Maar in de voorstelling zat iets meer humor", vergelijkt De Jong.

Uitgerekte kettingreactie
De videocamera, die een centrale rol inneemt binnen de plot, werd in de toneelvoorstelling alleen gesuggereerd. De film werd daarentegen opgenomen met zowel een film- als een videocamera. "Soms hielden de cameraman en ik op met filmen en gingen de actrices gewoon door met hun video", vertelt De Jong. "En andersom. Dat was ontzettend ingewikkeld en inspannend omdat het scenario maar uit een tiental lange scènes bestaat. Eén scène duurt zelfs tien minuten. Soms vond ik het met het oog op de concentratie en spanning beter om scènes in één shot op te nemen. Op het moment dat één personage anders inzette, veranderde de hele toon: de dialoog is een uitgerekte kettingreactie. Om die reden hebben we de film chronologisch opgenomen."
Het is niet de eerste keer dat in een film van Mijke de Jong camera's en gefictionaliseerde documentaire-beelden onderdeel uitmaken van het verhaal. Zo wordt in haar eindexamenfilm B21 een kraakster achtervolgd door een cameraploeg, maakt in In krakende welstand een student journalistiek een reportage over de kraakbeweging en filmt in Lieve Aisja een Marokkaans meisje met een Super-8 camera haar land van herkomst voor Nederlandse vrienden. Deze kunstgreep is misschien niet bijster origineel, maar De Jong past het principe uiterst functioneel toe. "Behalve dat het er mooi uitziet, houd ik van die manier van vertellen. Het kan zowel afstand creëren als betrokkenheid. Je brengt een lijn aan die verdiept en dat werkt heel dankbaar. Je kunt het documentair gebruiken en daarmee veel implicieter zijn. Omdat iets via de camera wordt verteld, werkt het minder uitleggerig dan wanneer het zou worden uitgespeeld."

Kakelende zussen
"Mijn stijl is eigenlijk ontstaan doordat ik heel veel dingen gedoe vind. Ik ben namelijk ontzettend ongeduldig en kan helemaal niet tegen dat technische gepriegel wat je krijgt zodra je bijvoorbeeld veel rijders gebruikt. Daarbij gaat het mij om de acteurs. Toen ik net begon als filmmaakster, vond ik ook dat de andere disciplines zich daar maar aan moesten aanpassen. En nog steeds ben ik van mening dat de acteurs een bepaalde vrijheid moeten hebben om te kunnen acteren." Vanuit deze opvatting zijn een aantal kenmerken geëvolueerd: haar films worden doorgaans uit de hand gedraaid met lange camera-instellingen, waardoor zij documentair overkomen. Deze wendbare manier van filmen ging bij haar voorgaande films wel eens ten koste van het geluid. Door een combinatie van akoestische aanpassingen, aparte microfoons per actrice en een 8-sporen opnametechniek, blijven de door elkaar kakelende zussen gedurende deze hele film goed verstaanbaar.
Terwijl De Jong blijft benadrukken dat alles tot de millimeter bedacht is, oogt de aanpak uitermate ongekunsteld. Waarschijnlijk omdat De Jong altijd met dezelfde crew werkt die inmiddels naar haar zeggen als vanzelfsprekend op elkaar ingespeeld zijn. Daarnaast besteedt zij uitgebreid aandacht aan een zo natuurlijk mogelijke spelregie. "Of het klikt tussen de acteurs en een regisseur is een kwestie van chemie en wederzijds vertrouwen. Als ik niet kan opschieten met een acteur, kan ik die persoon ook niet regisseren. Hoewel ik van tevoren weet wat ik wil zien, probeer ik de eigenheid van acteurs te gebruiken en de stemming zoveel mogelijk te laten ontstaan, eerst tijdens de repetities en uiteindelijk op de set. Het moet er super naturel uitzien voor mij en dat lukt alleen wanneer je een zekere mate van vrijheid creëert zodat iedereen zijn eigen ritme kan aannemen. Ik vind het heel belangrijk dat acteurs meedenken. In het geval van Broos was dat extreem: de dames bemoeiden zich overal mee. Het was natuurlijk ook hun stuk. Maanden later hoorde ik hun stemmen nog in mijn achterhoofd."

Kiki Jeansontop
BROOS

September 1997 #181

Produktie
René Scholten (Studio Nieuwe Gronden)
Regie
Mijke de Jong
Scenario
Mijke de Jong
Jolein Laarman, naar de gelijknamige toneelvoorstelling van Stichting De Akteurs
Camera
Joost van Starrenburg
Geluid
Ben Zijlstra
Joost Roskam
Montage
Menno Boerema
Met
Marnie Blok
Maartje Nevejan
Leonoor Pauw
Adelheid Roosen
Lieneke le Roux

Kleur, 85 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 18 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium