Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
De wolven en het meisje

BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME

Iran, 2007 | Hana Makhmalbaf
In het stof van de in 2001 door de Talibaan opgeblazen, vijftienhonderd jaar oude, immense Boeddhabeelden in de Afghaanse vallei van Bamiyan, filmde de jonge Hana Makhmalbaf haar provocerende buddha collapsed out of shame.

De kleine Bakhtay is op een missie: ze wil naar school. Dat lijkt een onschuldig verzoek, in een groot deel van de wereld is het zelfs verplicht, maar in Afghanistan liggen de zaken anders. Bakhtay is een meisje en dus moet ze op haar kleine zusje passen. Maar ze gaat toch. Om naar school te kunnen moet ze eerst pen en papier regelen maar daar is geen geld voor. Met vertederende en ontwapenende wilskracht en doorzettingsvermogen besluit ze eieren te verkopen om aan geld te komen. Als ze eindelijk zover is om naar school te gaan, wordt ze onderweg lastig gevallen door een groepje jongens die eerst Talibaantje spelen en later als Amerikaanse militairen op zoek zijn naar terroristen. Bakhtay (Nikbakht Noruz) krijgt tegen haar zin de rol van vijand.
Zo eenvoudig als dat uitgangspunt voor de film lijkt, zo groot is de zeggingskracht ervan. Hana Makhmalbaf dwingt met deze tweede film terecht bewondering af. Te meer omdat deze jongste telg van het Iraanse filmersgeslacht pas twintig jaar oud is. De precisie, de eenvoud en het lef dat daarbij hoort om dingen weg te laten, om het verhaal te beperken, ademen de zelfverzekerdheid van een ervaren maker. Dat werd al op verschillende festivals opgemerkt. In Berlijn kreeg de maakster een Kristallen Beer en in San Sebastian werd haar een Speciale Juryprijs toegekend.

Grot
De boodschap is duidelijk. Te duidelijk misschien voor sommigen. Want Makhmalbaf geeft haar visie op de wereld met een aan pedanterie grenzende bravoure. Haar film laat zich bekijken als een spiegel van de theocratie die de Taliban in Afghanistan wilden en willen stichten. Als spiegel van elke theocratische samenleving trouwens waarin vrouwen onder druk van religieus fascisme het recht verliezen om zich te ontwikkelen. Maar bovenal laat de film zien wat conflicten met kinderen doen en hoe geweld overgaat op een nieuwe generatie. Simpelweg doordat kinderen alles overnemen wat ze zien. Voor de jongens maakt het tot op een bepaalde leeftijd niet uit of ze nou Talibaantje of Amerikaantje spelen. Ze geven hun wereld vorm met wat ze tot hun beschikking hebben.
Wat verder opvalt — en dat maakt des te meer indruk doordat de film een documentair realisme over zich heeft — is dat de jongens de grens tussen spel en realiteit uit het oog verliezen. Ze zien niet of ze willen niet zien dat ze andere kinderen echt verdriet doen als ze Bakhtay dwingen in een kuil te gaan staan en haar met stokken bedreigen of wanneer ze een paar meisjes dwingen met een papieren zak over hun hoofd in een donkere grot te gaan staan. Het kost weinig moeite om je in te denken hoe de jongens die grenzen steeds verder zullen overschrijden. Het is de beangstigende voorbode van toekomstige journaalbeelden. Want het conflict blijft hetzelfde: ook later staat Bakhtays vastberadenheid om zichzelf vrij te vechten en te onderwijzen tegenover de vastberadenheid van de militanten om haar dat te beletten. Maar de titel van de film draagt ergens ook iets van hoop in zich: de Taliban, de oorlogszuchtige, kan wel proberen met geweld de Boeddha, de vredelievende, op te blazen maar uiteindelijk is de Boeddha ingestort uit schaamte. Uiteindelijk kan het geweld de ander niet raken.

Modder
De film is een constellatie van elementaire deeltjes: woestijn, zand, modder, rotsen, stokken, papier, kinderen. Misschien is ook het conflict zelf een elementair deeltje. Het is die soberheid van de productie en de Afghaanse realiteit die elke handeling hier een cruciaal gewicht en relevantie geven. Net als in Steve McQueens hunger krijgt het gebeuren in Makhmalbafs film door zijn eenvoud van vorm en handeling iets abstracts, iets tijd en plaats overstijgends. Door te filmen in buurland Afghanistan slaat Makhmalbafs aanklacht van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bovendien terug op de toestand in Iran zelf waar religie nog steeds een diepgaande invloed heeft op de inrichting van de samenleving. Haar zus Samira maakte over datzelfde onderwerp het ook in Afghanistan gefilmde at five in the afternoon (panj é asr). Ook met de onmiddellijke nabijheid van de camera en het elementaire en fysieke van de handelingen, staat de regisseur met twee benen in de familietraditie van de Makhmalbafs.
En er is nog een thema dat de film misschien onbedoeld verbindt met andere Iraanse films. Het huilen van de kleine Bakhtay is namelijk zo echt dat je je afvraagt hoe Makhmalbaf het voor elkaar heeft gekregen. Ze moet echt aan het huilen zijn gebracht want van acteren is op zo'n leeftijd geen sprake. Is dat acceptabel? Heiligt het doel de middelen? In hoeverre heeft de regisseur de jongens aangestuurd? Gingen de jongens zelf over de grens en liet Makhmalbaf de camera draaien of gaf ze de expliciete opdracht om het meisje aan het huilen te maken? Hoe verhoudt de fictie, het narratief zich hier tot een meer ongecontroleerd realisme zoals die andere Iraanse grootheid Abbas Kiarostami in close up liet zien? In hoeverre zien we een alledaagse of een uitzonderlijke situatie? Kijken we naar film of is film hier werkelijkheid?
buddha collapsed out of shame is geen subtiele maar wel een krachtige provocatie die ondanks zijn boodschap toch ook iets speels behoudt en ontroert met de onweerstaanbare Nikbakht Noruz in de rol van Bakhtay. Wie deze film in de ogen ziet, kan niet wegkijken.

Ronald Rovers


Wie zijn de Makhmalbafs (ook alweer)?

Hana Makmalbaf is de jongste telg uit de Iraanse Makhmalbaf-filmdynastie. Het begon allemaal met vader Mohsen, een van de meest toonaangevende regisseurs die het land heeft voortgebracht en die het prima vond dat zijn dochter Samira filmmaakster wilde worden, maar zich afvroeg of de bestaande filmopleidingen in Iran wel de beste filmmakers opleverden. In een geestig essay op de site van wat uiteindelijk het Makhmalbaf Film House is geworden, beschrijft hij dat zijn grote vriend Abbas Kiarostami immers ook geen officiële filmopleiding achter de rug had en dat hij zelf zijn studentenjaren in de gevangenis had doorgebracht (Makhmalbaf was in zijn jonge jaren politiek actief en schuldig aan de dood van een politieman, waar hij in 1996 de film a moment of innocence (nun va goldun) over zou maken). Kort en goed: Makhmalbaf wilde een filmschool oprichten, de Iraanse overheid vond één Makhmalbaf al lastig genoeg en dus richtte hij alleen met vrienden en familie een filmopleiding op, met als resultaat dat nu zijn vrouw Marziyeh Meshkini en zijn kinderen Samira, Maysam en Hana allemaal filmmakers geworden zijn. Samira won internationale prijzen met the apple en blackboards, en zusje Hana lijkt hard op weg haar voetsporen te volgen. Ze was amper 18 jaar toen ze buddha collapsed out of shame draaide, in het nieuwe vaderland Afghanistan waar de Makhmalbafs na politiek gevoelige films te hebben gemaakt over de oorlogen en ongeregeldheden met de Koerdische en Afghaanse buren nu in ballingschap leven. Het belang van onderwijs speelt in alle films van de Makhmalbaf-kinderen een grote rol. Voor de zusjes Samira en Hana is het ook het belangrijkste middel gebleken om zich als vrouwen in een islamitisch land te emanciperen.

Dana Linssen

Voor meer informatie over de familie Makhmalbaf zie www.makhmalbaf.comtop
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME

Januari 2009 #306

Productie
Maysam Makhmalbaf
Regie
Hana Makhmalbaf
Scenario
Marzieh Makhmalbaf
Camera
Ostad Ali
Montage
Mastaneh Mohajer
Art direction
Akbar Meshkini
Muziek
Tolibhon Shakhidi
Met
Nikbakht Noruz
Abbas Alijome
Abdolali Hoseinali

Kleur, 81 minuten

Distributie
Contact Film
Te zien
vanaf 15 januari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium