Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
De moord in Bully was een uit de hand gelopen groepsproces Door een wrede band gebonden

BULLY

Frankrijk/Verenigde Staten, 2001 | Larry Clark
Larry Clark is terug op het Filmfestival Rotterdam met een onthutsende film over een waargebeurde moord van een groepje late pubers op een pestkop. Glamourporno of moralistisch schandaalsucces? Ook deze film zal de meningen verdelen. "Ik erotiseer niets. Ik hoop alleen maar dat mensen gaan nadenken over wat ze doen."

Larry Clark is een moralist. Dat zegt de regisseur over zichzelf in het 'director's statement' bij zijn derde film, het op ware gebeurtenissen gebaseerde Bully. En hij voegt eraan toe dat mensen om die uitspraak moeten lachen. Bully beleefde zijn première in de hoofdcompetitie van het Filmfestival Venetië, en is in tegenstelling tot Clarks eerdere films Kids (naar een scenario van Harminy Korine) en Another day in paradise nog niet aangekocht voor distributie in Nederland, maar zal wel te zien zijn tijdens het Filmfestival Rotterdam.
In Venetië riep de film heftige reacties op, vergelijkbaar met de morele weerzin die velen tegen Kids voelden. Boegeroep en applaus volgden op de eerste vertoning. Een afgebroken persconferentie en het in gebruikelijke Clark-glamour gefilmde leven van een groepje jeugdige moordenaars droegen bij aan het schandaalsucces. Dat is opmerkelijk, want op een bepaalde manier is Bully juist de moralistische tegenhanger van Kids. In Bully worden de afwezige ouders ter verantwoording geroepen en de schuldigen gestraft. Al kan Clark het niet nalaten zijn camera nadrukkelijk vaak op het kruis van enkele van zijn jeugdige hoofdrolspelers gericht te houden.

Onzichtbaar bloed
Zijn het de computerspelletjes? De drugs? De ouders? Of kan immoraliteit ook gewoon in de mooie, jonge kinderen huizen die Larry Clark in zijn derde film Bully naar het leven tekent? Hij volgt een groepje ex-middelbareschoolkinderen, sommigen zijn dropouts, anderen hebben de mogelijkheden om verder te studeren en iets van hun leven te maken, tijdens de eeuwigdurende zomer in Zuid-Florida van 1993. Marty (Brad Renfro) en Bobby (Nick Stahl) zijn al hun hele leven vrienden. Bobby is de baas en Marty is zijn slaaf. Als Bobby in de buurt is doet hij alles wat die hem zegt. Oudere homoseksuelen opgeilen door de telefoon of op het podium van een nachtclub. De drank en de benzine betalen. Meisjes slaan. En dat allemaal omdat ze al een heel leven vrienden zijn en door een wrede band gebonden.
"Ik denk dat Marty in Bobby zijn donkere kant zag en daar niet los van kon komen, net als een vrouw die haar gewelddadige echtgenoot niet kan verlaten. Het was een rare wederzijdse afhankelijkheid", probeert Larry Clark de verhouding tussen zijn beide hoofdpersonen te verklaren. Bully is gebaseerd op een scenario van Zachary Long en Jim Schutze, die daarvoor zijn boek Bully: A true story of high school revenge bewerkte. Daarin beschrijft hij hoe in de zomer van 1993 een groepje tieners ertoe kwam om een (ex-)vriend van hen te vermoorden. Iets waartoe ze individueel nooit in staat zouden zijn geweest, maar waar ze als groep niet in slaagden om te stoppen. Een onomkeerbaar proces, een offer, een noodlotsdrama met mythische proporties. Dat wordt nog beklemtoond doordat Clark subtiele en minder subtiele verwijzingen naar Shakespeares Macbeth aanbracht in de dramaturgische opbouw van zijn film, zoals een meisje dat het onzichtbare bloed wil wegwassen.
Als Marty Lisa ontmoet (Rachel Miner), lijkt het tij te keren. Hij begint zich van Bobby los te maken. Als blijkt hoe pijnlijk dat is, komt Lisa met een drastische oplossing: Bobby Kent moet dood. Waarom? Omdat het moet? Omdat een drastische daad het enige is wat hun apathie kan keren? Hun tragiek ligt erin dat zij niet gewoon zélf een einde aan de situatie kunnen maken. Door hun eigen lot in hun hand te nemen bijvoorbeeld.
Een dag na de rumoerig verlopen persconferentie en de haastig belegde lunchbijeenkomst in Hotel Excelsior, legt Larry Clark aan een handvol journalisten uit wat hem zo fascineerde aan die gedoemde vriendschap.
"Voor het boek waarop Bully is gebaseerd zijn de gebeurtenissen uitgebreid gedocumenteerd, onder meer door extensieve interviews met de betrokken kinderen. Dat is door Jim Schutze en Zachary Long tot scenario bewerkt, maar het boek is tijdens het draaien een actieve rol blijven spelen op de set. Ik werd vooral aangetrokken door het feit dat de helft van de kinderen die medeplichtig was aan de moord op Bobby Kent, hem niet eens kende. Het was echt een uit de hand gelopen groepsproces. Alleen hadden ze het niet kunnen doen. Dus wat mij interesseerde was de vraag wie deze mensen waren, hoe ze samen kwamen en hoe ze samen tot de overtuiging kwamen dat Bobby Kent moest worden vermoord."

Nonchalant
Larry Clark omschrijft Bully als een "echt Amerikaans verhaal". De film laat volgens hem een typisch Amerikaanse tienerwereld zien, waarin jongeren tamelijk geïsoleerd van hun ouders hun tijd doorbrengen met naar muziek luisteren, televisie kijken ("het liefst tegelijkertijd"), rondrijden in hun auto's en dope roken. "De eerste vraag die men stelt als kinderen ontsporen is: 'Waar waren de ouders?' Nou, in dit geval waren de ouders er gewoon. Het waren, met enkele uitzonderingen, gewone middle-class-gezinnen. De kinderen namen hun ouders zelfs tot op zekere hoogte in vertrouwen over hun problemen, ze aten samen en de kinderen brachten hun meeste tijd gewoon thuis door, in de tuin of in hun kamers."
Clark denkt dat de ouders voor zichzelf ontkenden dat hun kinderen nonchalante seks konden hebben, drugs gebruikten, elkaar mishandelden en tot een moord konden komen. "De Amerikaanse cultuur is zo enorm veranderd sinds ik jong was in de jaren vijftig. Die veranderingen probeer ik in mijn films te vangen en te onderzoeken, zonder oppervlakkig te zijn. Seks was voor alle jonge generaties tot nu toe 'a big deal', maar nu niet meer. Er is tegenwoordig in de Verenigde Staten zoveel overvloed dat ouders in principe de luxe hebben om zich zorgen te maken over het welbevinden van hun kinderen. In andere landen hebben ze daar niet eens tijd voor, want er moet worden gezorgd voor eten en veiligheid. Maar dat is in Amerika in principe, zeker in de witte middenklasse, voorhanden. Maar wat doen die ouders? Ze gaan de confrontatie uit de weg en bedekken alles onder een mantel van onverschillige tolerantie."

Voyeurisme
Als het moralisme van Clark ergens toe leidt, is het wel dat de ouders op het matje worden geroepen. Hij vertelt zelfs dat zijn volgende film voor het grootste gedeelte over ouders zal gaan. In de slotbeelden van Bully laat hij op indringende wijze, ondersteund door een uiterst effectieve remix van een Fat Boy Slim-track, de gezichten van deze 'toeschouwers' zien. Er is zelfs een rolletje voor de regisseur zelf weggelegd, als vader van een van de moordenaars, de zogenaamde professionele 'hitman' (Leo Fitzpatrick uit Kids) die de kinderen inhuren. Hiermee lijkt Clark ook het aan hem verweten voyeurisme in zijn eerste film Kids te willen goedmaken.
Dat zal niet voor iedereen even overtuigend zijn gedaan. Ook hier zullen de toeschouwers wel weer verdeeld zijn over het antwoord op de vraag in hoeverre medium en boodschap elkaar in de weg zitten. Clark maakt het de toeschouwer ook niet makkelijk door zijn uit de hand gedraaide shots vooral te vullen met halfnaakte kinderen tussen wie allerlei seksuele spanningen bestaan die hij zelf misschien als 'no big deal' ervaart, maar waarvan het maar helemaal de vraag is hoe dat voor de kinderen is (en dan met name de kinderen op wie de film is gebaseerd). Was Bobby Kent verliefd op Marty? Kon hij zijn homoseksuele gevoelens niet uiten uit angst voor het militaristische regime van zijn vader? En waarom laat de adolescente Marty zich dat allemaal welgevallen? Is hij zo geïndoctrineerd? Maar waarom herkennen zijn ouders zijn onhandige roep om hulp niet als hij er keer op keer om vraagt om te gaan verhuizen?
Clark zegt niet per se de ouders te hebben willen aanklagen in zijn film. "Het moralisme van Bully schuilt erin dat je ziet dat alles wat je doet gevolgen heeft. Alle daden hebben consequenties, dat realiseren de meeste mensen zich niet. Daarom volg ik de kinderen tot in de rechtszaal en eindig ik met de enorme gevangenisstraffen die ze hebben gekregen. Want ze hadden beter kunnen weten. Het was natuurlijk ongelooflijk stom wat ze hebben gedaan. En het is nog stommer dat de echte Lisa en Ali, die ik laatst in een televisie-interview zag, volkomen ontkennen wat ze hebben gedaan."
"Er zijn geen instant oplossingen. Ik laat het zien zoals het is. Zo realistisch mogelijk. Als mensen mij verwijten dat dat glamourous of sexy is, dan zegt dat meer over die mensen dan over mijn film. Natuurlijk weet ik na 40 jaar als fotograaf te hebben gewerkt hoe je een beeld effectief kunt laten zijn. Maar ik erotiseer niets. Ik hoop alleen maar dat mensen gaan nadenken over wat ze doen. Over wat het voor kinderen betekent om op te groeien met muziek waarin mannen zingen dat ze de kut van vrouwen gaan opensnijden."

Dana Linssentop
BULLY

Februari 2002 #230

Productie
Jordan Gertner
Chris Hanley
Regie
Larry Clark
Scenario
Jim Schutze, naar zijn en Zachary Longs boek Bully: A true story of high school revenge
Camera
Steve Gainer
Montage
Andrew Hafitz
Brent Joseph
Muziek
Eminem
Art direction
Linda Burton
Met
Brad Renfro
Rachel Miner
Nick Stahl
Bijou Philips
Michael Pitt
Kelli Garner
Leo Fitzpatrick
Larry Clark

Kleur, 111 minuten

Te zien
tijdens het Filmfestival Rotterdam

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium