Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Cristian Mungiu (foto Dan Beleiu) Beesten tussen de beesten

Bacalaureat (Cristian Mungiu over)

Roemenië/Frankrijk/België, 2016 | Cristian Mungiu

Cristian Mungiu's Bacalaureat is een aanklacht tegen de cor­rup­tie in Roemenië. Die begint bij mensen zelf.

Door Ronald Rovers

Was dat dan nepotisme, dat Cristian Mungiu (1968) door zijn vier jaar oudere zus Alina bij de krant belandde waar zij als journalist werkte? Of had ze vanwege zijn talent gewoon het beste met de krant voor? Het was ook dankzij Alina dat hij vervolgens naar de Filmacademie ging, al hielp het dat na 25 jaar communistische dictatuur de filmopleiding ook voor gewoon volk toegankelijk was en niet meer alleen voor de kinderen van de partijelite. Gewoon volk betekent in dit geval een vader die hoogleraar Farmacologie was en een moeder die Roemeens doceerde. Zus Alina zou later als politiek analist een bekend publiek figuur worden in Roemenië. De laatste mens die denkt dat ze het land kan veranderen, zei Mungiu een paar jaar terug in een interview. Het was geen grap van de man die in 2005 een Gouden Palm won met 4 maanden, 3 weken en 2 dagen en samen met Cristi Puiu van The Death of Mr Lazarescu en Corneliu Porumboiu van The Treasure de voorhoede vormt van wat nu de Roemeense Nieuwe Golf heet.
Iedereen spreekt zichzelf wel eens tegen, maar Mungiu klonk toen wel erg bescheiden. Elke film van de Nieuwe Golf lijkt iets over de geest van Roemenië te willen zeggen. De oude geest van het communisme die nog rondwaart of de nieuwe geest van het kapitalisme. In de hoop misschien de Roemenen te laten beseffen dat het land er niet goed voor staat.
Hij wil het land geen democratie noemen, zei Mungiu in mei tijdens het filmfestival van Cannes, waar een dag eerder Bacalaureat in première was gegaan. Een film die je kunt bekijken als een aanklacht tegen alledaagse corruptie. Hij noemt Roemenië liever "een nieuwe samenleving die de vrijheid heeft ontdekt". De Roemenen hebben een halve eeuw communisme moeten verdragen, zegt hij, daar kom je niet zomaar overheen. Er is de erfenis van nepotisme en corruptie. De communistische propaganda heeft de geest van de Roemenen aangetast, ook al geven ze dat niet graag toe.

Bacalaureat


Oude wonden

Mungiu zou het graag anders zien, zegt hij, maar onze films zijn geen medicijn. Het publiek heeft er geen respect meer voor. Films zijn er om te vermaken, zoals in elke spektakelmaatschappij. Toch zijn het heldere diagnoses van onderhuidse spanningen, van de krampen van een te snelle overschakeling naar een nationaal dieet van fastfood, maar ook van de pijn van oude wonden, het doorzieken van het verleden, een van de motieven in Puiu's Sieranevada, dat later ook in Nederland te zien is. Niet alles verananderde toen het communisme verdween. Een revolutie brengt soms nieuwe ideeën maar niet per se nieuwe mensen, de premisse van Porumboiu's politieke satire 12:08 Bucharest. Voormalige agenten van de Securitate en de ooit almachtige bureaucraten doen nog gewoon boodschappen bij de supermarkt.

Koorddansen
Corruptie in Roemenië is niet hetzelfde als corruptie in het westen, ontkracht Mungiu de vooroordelen bij buitenlandse journalisten aan tafel. "We leerden van onze ouders dat de wet niet meer dan een raamwerk was, iets wat de samenleving vaag reguleerde. De letter van de wet bestond niet, mensen handelden in de geest van de wet."
Die geest waart nog steeds rond, laat Bacalaureat zien. De film is een bedrieglijk kalm protest tegen de corruptie in het onderwijs waarmee ouders het beste voor hun kinderen proberen te krijgen. De schaal is klein — een vader, Romeo, die zijn dochter op een Britse universiteit probeert te krijgen — de implicaties groot. Roemenië heeft een structurele oplossing nodig voor de corruptie, zegt Mungiu. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om Roemenië. Zou ik zelf zover gaan voor mijn kind als deze Romeo, is de vraag die zich opdringt.
Het venijn zit in de impliciete vergelijking met de aanranding van diezelfde dochter die op klaarlichte dag plaatsvindt, waarbij niemand ingrijpt. Al zijn de daden in zekere zin onvergelijkbaar, toch is het wegkijken van omstanders ergens gelijk aan Romeo's wegkijken bij wetsovertredingen. Moreel gezien weigeren zowel hij als de omstanders verantwoordelijkheid te nemen. Ondertussen creëert de film met minimale middelen een dreigende, nerveuze atmosfeer. Een steen vliegt door de ruit van het appartement, de ruitenwisser van de auto blijkt opzettelijk gebroken, onder het rijden slaat ineens een steen in de voorruit. Zo stapelen de kleine, verontrustende voorvallen zich op. De reden laat de film in het midden maar het zou gezien de opzet wel eens de chaos kunnen zijn die Roemenië over zich afroept als er niks verandert. Als iedereen blijft wegkijken en alleen maar aan zichzelf denkt, aldus Mungiu, dan worden we beesten tussen de beesten.
Hij is niet naïef. "Moreel gezien is het onmogelijk om in deze wereld een zuiver mens te blijven. Je kunt het bestaan beter zien als koorddansen, als een poging een evenwicht te vinden tussen wat acceptabel en onacceptabel is." Een individuele keuze, vindt hij, daarom koos hij in de film voor de intieme verhouding van de relatie tussen vader en kind. De keuze om verantwoordelijk te handelen begint bij het individu.

Manifest
Niet alleen thematisch hebben de films van de Roemenen veel gemeen, stilistisch kiezen ze bijna allemaal voor minimalisme en realisme. Al suggereerde Bogdan Miria's Dogs dit jaar in Cannes tot Mungiu's tevredenheid dat een nieuwe lichting makers wel eens meer de genrekant op zou kunnen gaan. Hij wil niet dat het succes van de huidige generatie verstikkend werkt voor nieuwe makers. Die moeten hun eigen ding doen.
Betekent die onderlinge verwantschap met het werk van Puiu, Porumboiu maar ook Radu Muntean dat ze als groep ideeën uitwisselen? Laten ze elkaar ruwe versies van hun films zien? In interviews waren ze daar tot nu toe terughoudend over maar Mungiu knikt ja. "We hebben contact. Als ik iets heb geschreven stuur ik het naar Porumboiu. Soms laten we elkaar een eerste ruwe versie van onze films zien."
Niet dat ze begonnen zijn met een manifest, zegt hij, maar op de een of andere manier is een aantal principes komen bovendrijven die ze allemaal respecteren. Geen muziek, zo weinig mogelijk snijden in de montage. Hij noemt het ethische keuzes. "Lange takes zijn minder manipulatief. Ik probeer alles weg te laten wat niet natuurlijk en organisch uit de situatie volgt. Het leven staat model voor mijn films. Daarom stop ik er dode momenten in. Onze levens zijn ook geen parade van hoogtepunten. Dat is wat mainstream films doen, die snijden alle dode momenten weg."
Zijn films lijken misschien levensecht, ze zijn tot in detail geënsceneerd. Mungiu blijkt een klassieke controlfreak. Hij schrijft scenario's die de acteurs woord voor woord moeten kennen. Er wordt niet van afgeweken, er wordt niet geïmproviseerd. Het ritme moet kloppen, legt hij uit. Het moet realistisch zijn. Eerste criterium bij de casting dus: kan een acteur de woorden natuurlijk uitspreken.
Het is niet toevallig dat Bacalaureat eenzelfde softspokenness heeft als Mungiu zelf. Personages converseren kalm en respectvol, ook in beladen situaties. "Het heeft inderdaad te maken met hoe ik praat. Met hoe ik ben. Mensen die rustig praten, hebben meer nuances en schakeringen in wat ze zeggen. Hun dialogen zijn gelaagder. Dat vraag ik dus ook van mijn acteurs, die beheersing van subtekst, van de diepere betekenis van de woorden."top
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)

September 2016 #390Productie, regie en scenario
Cristian Mungiu
Camera
Tudor Vladimir Panduru
Montage
Mircea Olteanu
Art direction
Simona Paduretu
Met
Adrian Titieni
Maria-Victoria Dragus
Rares Andrici

Kleur, 128 minuten

Distributie
Lumière
Te zien
vanaf 22 september

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium