Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Abderrahmane Sissako op de set van BAMAKO Leven tussen twee werelden

BAMAKO

Mali/Frankrijk, 2006 | Abderrahmane Sissako
Abderrahmane Sissako is Filmmaker in Focus op het Filmfestival Rotterdam. Na zijn studie in Moskou keerde de filmmaker dankzij zijn persoonlijke politieke poëtica in zijn meest recente film bamako tot diep in het hart van Afrika terug. 

Het is geen toeval dat het Filmfestival Rotterdam juist nu een hommage brengt aan de Afrikaanse filmmaker Abderrahmane Sissako (1961, Mauritanië). Allereerst was er zijn film bamako die in mei 2006 op het Filmfestival Cannes in première ging, al draaide hij er helaas buiten competitie. Deze film was door zijn originele mise-en-scène en zijn sterke uitgangspunt een mondiaal cinematografisch evenement van de eerste orde. Maar Sissako is ook een cineast waarvan het de moeite waard is om elke stap in zijn oeuvre te kunnen volgen, juist omdat het zo vooruitstrevend en in ontwikkeling is. Elke film komt als het ware uit de vorige voort en brengt hem dichter bij zijn doel.
De cinema van Sissako wordt gekenmerkt door de kracht van wat hij wil vertellen en z'n poëtische aanpak. Voor deze in Europa woonachtige Mauretaniër biedt elke film de mogelijkheid om zich het Afrikaanse continent weer eigen te maken en zich vragen te stellen over in hoeverre hij en zijn films daar thuis horen.
Al met zijn eerste film octobre uit 1993 openbaarde hij zich als een van die jonge Afrikaanse filmmakers met wie men in het vervolg rekening diende te houden. Sissako was zich bewust van de thematische rijkdom die het leven tussen twee werelden hem opleverde. Het werd zijn voornaamste inspiratiebron, die zich in zijn hele oeuvre openbaart.

Afscheid
octobre speelt zich af in Moskou, waar dit kind van Afrika zoals zovelen naartoe was vertrokken om aan de filmacademie te studeren. De film geeft een complex beeld van een zowel gehaatte als geliefde stad, te zien tegen de achtergrond van de amoureuze verhouding en het gepassioneerde afscheid tussen Idrissa en Isa. Aangezien hij zijn studie heeft voltooid, bereidt de Mauretanische jongeman zich er namelijk op voor om terug te keren naar zijn vaderland, de wereld van zijn oorsprong.
Men vindt diezelfde spanning tussen twee werelden, twee culturen in la vie sur terre (1998). Ook daarin gaat het om de terugkeer. Aan de vooravond van het jaar 2000 besluit een in Frankrijk levende Mauretanische filmmaker naar Mali terug te keren. De eerste beelden van de film zijn als van een kind dat zijn huis terugvindt: hij trekt zijn traditionele Afrikaanse kleren weer aan en gaat op de fiets zijn oude omgeving verkennen. Hij neemt z'n post weer in. Hij dwaalt door de steegjes, over de pleintjes en het land. Hij ontmoet Nana, een dorpsmeisje. En er ontvouwt zich een speelse, subtiele en tegelijkertijd diepe verstandhouding tussen hen beiden.
Hoofdpersoon Dramane (door Sissako zelf gespeeld) lééft zijn terugkeer naar Afrika. In wezen neemt ook de film zelf aan dit weerzien deel. In deze film wordt Sissako's bedoeling veel explicieter, zonder aan poëzie in te boeten. De film legt het geweten van een filmmaker bloot die op zoek is naar richting. Hij creëert een filmmaker die, eenmaal teruggekeerd, een vertoning van zijn films voor de inwoners van zijn geboortedorp Sokoli organiseert. Op deze manier geeft de filmmaker datgene aan zijn landgenoten terug, wat zij aan hem hebben gegeven toen hij zijn film draaide. Beelden waar vervolgens de hele wereld zich aan kon laven.
In zijn volgende film heremakono (2002) worden de betekenis en de route van de reis ingewikkelder. Het gaat meer om de verleiding van de reis, dan om hem daadwerkelijk af te leggen. Abdallah wacht op zijn gehoopte vertrek naar Europa. De plaats van zijn ballingschap, letterlijk op de grens van twee werelden, op de scheidslijn tussen zee en land, en het moment van wachten dragen bij aan zijn twijfel. De jongen probeert het universum dat hem omgeeft te ontcijferen: de personages om hem heen roepen nog meer vragen bij hem op. Nana is een jonge, sensuele vrouw die hem probeert te verleiden. Makan droomt net zoals hij van zijn vertrek. De oude visser Maata helpt hem uit zijn isolement, door hem het plaatselijke dialect te leren. Versterkt door de vele blikken die Sissako zijn personages laat wisselen, slaat het wachten op een hypothetisch geluk beetje bij beetje een nieuwe richting in. Het vertrek, als beeld voor het andere, transformeert in het fundamentele bewustzijn dat het geluk niet noodzakelijkerwijs elders te vinden is. Zo wordt het vertrek synoniem voor de terugkeer van het andere, naar het zelf, naar een mystieke duik in het eigen onderbewuste.

Rechtszaak
In zijn meest recente film bamako gaat het eveneens om een terugkeer, naar Afrika, en naar de plaatsen die voor de regisseur persoonlijk van betekenis zijn. Sissako installeert zich op de plek waar hij alles heeft zien ontstaan en gebeuren. Al ontbreekt het aan elke vorm van biografie in de traditionele zin. De film speelt zich af op het binnenhof van zijn eigen ouderlijk huis.
Het begrip 'hof' is hier op twee manieren op te vatten. Het gaat om het hof als ruimtelijke bepaling: de binnenplaats; maar ook in meer symbolische zin: het hof als rechtszaal. Want daar op en in dat 'hof' vindt een proces van de Afrikaanse samenleving tegen de internationale monetaire instellingen plaats. Sissako geeft het woord aan Afrika in een reeks getuigenissen, van een eenvoudige boer tot de advocaten die organisaties als het IMF en de Wereldbank vertegenwoordigen. Een ieder krijgt het woord over de Afrikaanse schulden, de internationale politieke verantwoordelijkheden en steunmaatregelen oor het zwarte continent en de verantwoordelijkheid van de Afrikanen zelf.
Terwijl het proces plaatsvindt, gaat om en op die centrale locatie het leven gewoon door. Alle vormen van het dagelijkse leven komen aan bod. De mannen die binnenshuis theedrinken, de vrouwen die in de textielververij werken en zich met het huishouden bezighouden, een bewoonster die haar toilet maakt, het echtpaar Chaka en Melé dat ten gevolge van de werkloosheid besluit te gaan scheiden. Het proces heeft zijn eigen verloop, terwijl de sporen van de 'misdaad' die daar wordt aangeklaagd in alle hoeken van het 'hof' te zien zijn en bijdragen aan het beeld wat van Afrika geschilderd wordt: gul in zijn armoede.
Sissako maakt allereerst een film over de beschuldigingen en de oorzaken van het kwaad. Bewust van de malheur van zijn werelddeel, voegt hij zich niet bij het gejammer van de armzaligen. De getuigenverklaringen worden met grote waardigheid afgelegd. Sterker nog, in deze houding toont zich de grootsheid van de Afrikaanse ziel. Het proces speelt zich af in het hart van de film, maar is nochtans niet de hoofdzaak van wat er gebeurt, dat is dat het leven voortgaat.

Barmanan
Ontgoocheld door de steeds maar weer herhaalde betogen, richt Afrika zich in al z'n waardigheid op. De strijd is zinloos, hoewel het doel en oorzaak gerechtvaardigd zijn, maar er is geen werkelijke reden om het uit te roepen. Sissako is als de boer die weigert zich aan de regels van het proces te onderwerpen en niet wil wachten tot het zijn tijd is om het woord te nemen.
Uiteindelijk zal hij in het verloop van de rechtszaak berusten, maar als hij ten slotte terugkomt om het woord te doen, zal zijn pleit nog meer verontwaardiging wekken, niet eens door de inhoud, maar door de manier waarop hij praat. De boer spreekt 'Bamanan', een stamtaal die ook 'Bambara' genoemd wordt. Sissako heeft ervoor gekozen om deze toespraak niet te ondertitelen. Het is slechts in tweede instantie dat een van de getuigen er een samenvatting van zal geven. Tegenover de dwaasheid van de onrechtvaardigheid, kan Afrika zich alleen wapenen met zijn wijsheid en zijn grandeur.
Net zo schokkend en leerzaam als de redevoeringen van de getuigen in het proces, is de getuigenis van de boer direct, diep en waardig. Door hem bereikt de film een universele laag. Het is niet meer nodig om begrijpelijke taal te gebruiken. Daarvoor in de plaats komt een primaire kreet, een schreeuw van woede, maar misschien ook van minachting. Wanneer het geweld zijn meest extreme vorm heeft bereikt, rest er niets anders dan het te negeren, zodat de pijn niemand verhindert om te leven.
bamako is geen film die ten dienst staat van zijn oorzaak, in tegendeel. Het ging erom een film te maken over de pijn van Afrika, een arena te creëren om de onrechtvaardigheid zichtbaar te maken, aldus de regisseur, zonder tot een eerstegraads pleidooi te vervallen, en zonder zich te beperken tot een pathetische en larmoyante klacht. Het is misschien door de cinema een absolute prioriteit te geven, dat Sissako Afrika op de beste manier kan dienen. bamako markeert een moment van diep inzicht in het oeuvre van de filmmaker. De hommage die het Filmfestival Rotterdam dit jaar aan hem brengt, onderschrijft en herkent dat.

Hassouna Mansouritop
BAMAKO

Februari 2007 #285

Regie
Aberrahmane Sissako

115 minuten

Distributie
A-Film
Te zien
op het Filmfestival Rotterdam en vanaf 8 februari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium