Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Barbara Sukowa en Günter Lamprecht in BERLIN ALEXANDERPLATZ Wut im Bauch

BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED

West Duitsland, 1980 | Rainer Werner Fassbinder
Cinefiel Dylan de Jong — sinds enkele jaren wonend en werkend in Berlijn — ging tijdens de afgelopen Berlinale naar de marathonvoorstelling van berlin alexanderplatz: remastered (1980-2007). Hij dompelde zich onder in de 13-delige tv-serie (+ epiloog) van Fassbinder die ooit zoveel indruk maakte.

Ruim tien jaar lang was Fassbinders meesterstuk berlin alexanderplatz niet te zien (afgeragde videotapes even niet meegerekend), omdat het oorspronkelijke 16mm-materiaal (15½ uur in totaal) onbruikbaar was geworden. Na jarenlange digitale restauratiewerkzaamheden waarvoor de Fassbinder Foundation 1,2 miljoen euro uittrok, is berlin alexanderplatz: remastered klaar om op tournee te gaan. Met het nieuwe 35mm-materiaal hoeven we niet langer te spreken van een monument in de Duitse televisiegeschiedenis, maar kunnen we de Duitse cinema er rustig bij betrekken. In het Filmmuseum in Amsterdam en ruim twintig andere filmtheaters is het werk van de Duitse 'Kino-Revolutionär' in fris licht te zien.

Slagroomklopper
Dylan de Jong, regisseur van de Lolamoviola venus, liet de marathon in de Volksbühne am Rosa-Luxemburg Platz de afgelopen weken even bezinken en vertelde via een hotline Berlijn-Amsterdam over hoe het was om weer oog in oog te staan met Franz Biberkopf, de man die vier jaar in het gevang zat omdat hij zijn vriendin met een slagroomklopper had gedood, en die zich — bij aankomst in Berlijn — had voorgenomen om een fatsoenlijk mens te worden.
Maar in het Berlijn van de Weimarrepubliek (1918 tot de machtsovername van Hitler in 1933) heerst crisis en werkloosheid, en in de buurt waar Franz Biberkopf zich een optrekje kan veroorloven wemelt het van armoedzaaiers, pooiers, hoeren en boeven. Ook zijn hier alle politieke stromingen zo'n beetje vertegenwoordigd. Er lopen Spartakisten rond, en Bolsjewisten, en Communisten, en Nationaal-Socialisten. Het zijn kleine clubs.
De Werdegang van Franz Biberkopf werd ooit beschreven in de grotestadsroman Berlin Alexanderplatz (1929) van Alfred Döblin, een joodse zenuwarts die in de arme wijken in Berlijn werkzaam was. Fassbinder las de roman voor het eerst toen hij een jongetje van 14/15 jaar was en 'befangen von einer mörderischen Pubertät', en verfilmde hem uiteindelijk aan het eind van zijn veel te korte leven. Het was zijn droomproject, want zoals hij ooit zo mooi had opgemerkt: "...ongeveer vijf jaar later heb ik Berlin Alexanderplatz weer gelezen. Dit keer werd ik door iets anders van m'n stuk gebracht of wakker geschud, voor een ervaring, die me wederom heeft geholpen veel te begrijpen, van wat dat is: Ik — een ervaring, die me heeft geholpen, niet onbewust iets te doen, wat ik voor de vuist weg wil aanduiden als 'een leven uit tweede hand leven'. Bij de tweede keer lezen werd me bladzijde na bladzijde meer en meer duidelijk, eerst nog verbaasd, daarna meer en meer verontrust, uiteindelijk zo geraakt, dat ik bijna leek gedwongen, ogen en oren te sluiten, dus te verdringen, werd me duidelijker en duidelijker, dat een reusachtig deel van mezelf, van mijn gedragingen, mijn reacties, veel zeg maar, dat ik voor mij, voor mijzelf had gehouden, niets anders was, dan door Döblin beschreven in Berlin Alexanderplatz. Ik was dus, heel eenvoudig, onbewust Döblins fantasie gaan leven..."

Schandaal
Dylan de Jong: "De eerste keer dat ik berlin alexanderplatz zag, maakte dat een geweldige indruk. Het was een Aha-Erlebnis. Ik dacht: dit is iemand die wat van het leven en de mensen begrijpt. Fassbinder liet het leven zien zoals het was, niet zoals het zou moeten zijn.
"Misschien dat er daarom ook zo'n controverse rond de serie ontstond. Dat was begin jaren tachtig. De Bild Zeitung ging voorop met opmerkingen als: moeten we hier nu belastinggeld aan uitgeven? De grote man van de Bild Zeitung was Axel Springer. Hij was een vijand van alles wat links was, of intellectueel. Het was zijn missie om van Fassbinders berlin alexanderplatz een schandaal te maken. Mensen schreven ingezonden brieven. De kerk organiseerde handtekeningenacties. En velen maakten zich ook druk over het donkere beeld. Er was op 16mm gedraaid. Televisies waren toen nog niet zo goed. Veel televisies waren nog zwart-wit. Je zag vaak je eigen reflectie op de beeldbuis. Ook dat werd een schandaal. Na berlin alexanderplatz kreeg Fassbinder doodsbedreigingen, en politiebescherming. Hij was er kapot van. Pas later, op het Filmfestival van Venetië, en tijdens vertoningen in New York, werd Fassbinder binnengehaald als het grote genie."

Kwelgeest
"Bij het herzien van de hele serie, viel me natuurlijk de restauratie op die onder supervisie van Fassbinders cameraman Xaver Schwarzenberger en editor Juliane Lorenz werd uitgevoerd. Bij het overzetten van 16mm naar 35mm is de film meteen wat lichter gemaakt, waardoor gezichten en ogen nu wat beter zijn te zien. Ook de kleuren leven weer. Puristen zeggen dan natuurlijk: moet dat nou? Maar ik vind het prima. Oude Murnau's en Hitchocks worden tegenwoordig ook keurig opgelapt.
Maar waar het vooral om gaat — en dat viel me bij herzien ook weer op — is dat Fassbinder twee tegengestelde figuren opvoert die eigenlijk één figuur vormen. Aan de ene kant heb je Franz Biberkopf (gespeeld door Günter Lamprecht): naïef, instinctief, degene die gelooft in het goede in de mens, maar steeds weer teleurgesteld wordt. Dat was degene met wie Fassbinder zich het meest identificeerde. In zijn oeuvre vind je ook steeds weer personages die Franz heten (in faustrecht der freiheit speelde hij zelfs al een keer een personage dat Franz Biberkopf heette). En op de aftiteling van zijn films (ook van berlin alexanderplatz) vind je bij de montage nogal eens de naam Franz Walsch, dat was Fassbinder zelf: een samentrekking van Franz Biberkopf en Raoul Walsh, een Hollywoodregisseur die hij bewonderde.
Aan de andere kant heb je Reinhold (gespeeld door Gottfried John): sterk, sadistisch, degene die een magische aantrekkingskracht uitoefent op Franz Biberkopf, en degene van wie hij uiteindelijk totaal afhankelijk wordt.
En hier zijn we bij een thema dat in bijna alle Fassbinder-films terugkeert: degene die meer lief heeft, is altijd de zwakkere. Fassbinder noemde dat zelf 'die Ausbeutbarkeit der Gefühle'.
Interessant is, dat Fassbinder zich heel erg met Franz Biberkopf identificeerde, maar dat er ook een Reinhold in hem zat. Harry Baer — een belangrijke levens- en werkgezel, merkte op dat Reinhold eigenlijk de duistere kant van Fassbinder was. Jaloers, bezitterig, tiranniek, opvliegend. Voor zijn vaste cast & crew-leden was hij soms een schreeuwend kind, soms een Über-Vater.
En eigenlijk is er ook nog een derde deel: Mieze, gespeeld door Barbara Sukowa. Mieze is de grote liefde van Franz Biberkopf, en die, pure, reine liefde is wederzijds. Maar Mieze blijkt dan toch een utopie. Ze wordt vermoord door Reinhold, 'Der Liebesunfähige', omdat hij niet kan verdragen dat er zoiets als een onvoorwaardelijke liefde is.
Eigenlijk heeft Fassbinder in al zijn films steeds weer geprobeerd die drie kanten te beschrijven: onmacht (Reinhold), verlangen (Biberkopf) en utopie (Mieze). 'De som van die drie figuren, ben ik', heeft Fassbinder ooit gezegd. En alles wat Fassbinder ooit heeft verteld, zit in berlin alexanderplatz. Steeds weer draait het om dat ene: hoe mensen elkaar uitbuiten in relaties.
De macht die Reinhold over Franz Biberkopf heeft, zo hebben veel mensen ook Fassbinder beschreven in zijn relaties. Iemand die ongelooflijk snel en gevat en grappig kan zijn, maar ook een enorme kwelgeest. Zijn twee grote liefdes, Armin Meier en El Hedi ben Salem, waren allebei een soort Franz Biberkopfen. Een soort 'Naturburschen' met een emotionele intelligentie. Ze pleegden allebei zelfmoord."

Utopie
"Om terug te komen op de Aha-ervaring die ik rond mijn twintigste had bij het zien van berlin alexanderplatz: wat mij echt van mijn stoel rukte, was de waardevrijheid, de afwezigheid van een moreel waardeoordeel. Je ziet mensen op een bepaalde manier handelen, omdat ze niet anders kunnen. En ze worden met veel liefde neergezet.
Je zou het de 'Teufelskreis' kunnen noemen. Aan de ene kant kon Fassbinder heel goed bedenken dat mensen door hun opvoeding en/of de maatschappij op een bepaalde manier handelden. Hij kon het analyseren, maar hij kon de utopie zelf niet leven. Wat er in berlin alexanderplatz gebeurt, is niet bevrijdend. Fassbinder zei altijd: 'Ik wil geen oplossing bieden, geen happy end, maar ik wil wel dat je met 'Wut im Bauch' naar buiten gaat, misschien wel met het idee dat je iets aan je leven kunt veranderen'. berlin alexanderplatz is voor mij in ieder geval een bevrijding geweest. 'Aus dem Bauch raus'.
Op de Fassbinder-tentoonstelling in Berlijn is voor het eerst het gesproken scenario van berlin alexanderplatz te horen. Fassbinder dicteerde het hele scenario op een bandrecorder, waarschijnlijk in een soort cocaïneroes. Iemand heeft het daarna helemaal uitgetikt, zo'n 2000 pagina's. Waarschijnlijk zijn moeder. Die deed dat wel vaker. Fassbinders stem is in de serie ook als commentaarstem te horen. Eigenlijk had Fassbinder een heel mooie stem, heel zacht, hij zou zo kinderboeken kunnen inspreken. En berlin alexanderplatz zou je zo als hoorspel uit kunnen geven. Taal was erg belangrijk voor Fassbinder, vooral de muzikaliteit en cadans van gestileerde spreektaal. Een Fassbinder-film is ook altijd gefilmde taal, en bij Fassbinder merk je ook dat Duits niet lelijk hoeft te zijn, wat wel vaak wordt beweerd.
Na 13 delen die gesitueerd waren in de jaren twintig, draaide Fassbinder er nog een epiloog achteraan: 'Mein Traum vom Traum des Franz Biberkopf'. Opeens is er muziek van Janis Joplin en Kraftwerk en klinkt er opera. Soms hoor je alles door elkaar. Biberkopf is opeens opgemaakt als vrouw. Vanuit de hel wordt commentaar geleverd. Heel psychedelisch. Voor Fassbinder was die epiloog belangrijk, hij wilde er na het realisme, het naturalisme een nachtmerrie, een koortsdroom aan toe voegen. Als een radicaal experiment."

Belinda van de Graaf

berlin alexanderplatz: remastered is vanaf 3 mei te zien in het Filmmuseum en 26 andere filmtheaters. In het najaar verschijnt bij Lumière de Nederlands ondertitelde dvd-box. Tot en met 13 mei is in het KW Institute for Contemporary Art in Berlijn nog de tentoonstelling 'Fassbinder: Berlin Alexanderplatz' te zien. Op de tentoonstelling worden alle afleveringen in een loop vertoond, en zijn de geluidsbanden waarop Fassbinder het hele scenario dicteerde, voor het eerst te horen. De tentoonstellingscatalogus bevat het complete scenario, evenals essays van Susan Sontag en Rainer Werner Fassbinder.


Rel rond Fassbinder Foundation

Rond berlin alexanderplatz: remastered, het gerestaureerde meesterstuk van Rainer Werner Fassbinder, is in Duitsland controverse ontstaan. 'Der Rainer' is al vijfentwintig jaar dood maar houdt vanuit zijn urnengraf in München de gemoederen nog flink bezig. Er is afgelopen zomer om zijn erfenis gevochten.

V.l.n.r. Xaver Schwarzenberger, Günter Lamprecht en Rainer Werner Fassbinder


Na het voorjaarsoffensief van berlin alexanderplatz: remastered in de filmhuizen, is met de herfst dan ook de Nederlandse dvd-tour aangebroken. En het is best bizar om de mastodontische, veertiendelige serie + epiloog op vijf vlekkeloze schijfjes terug te vinden, met een vertaalde hoofdstuknaam als 'Een hamer op het hoofd kan de ziel kwetsen'. Het klinkt bijna net zo goed als het Duitse origineel: 'Ein Hammer auf dem Kopf kann die Seele verletzen'.
Fascinerend is vooral ook het zesde schijfje met daarop opnamen van Fassbinder en Günter Lamprecht als Franz Biberkopf op de set van berlin alexanderplatz. München, september 1979. Hoed. Uilenbril. Vlassige snor en baard. Veel te krap zittend zwart-leren jackie. Lange zwart-leren laarzen. De bos sleutels aan de spijkerbroek. De onafscheidelijke sigaret. De geconcentreerde blik. En dan opeens de wat jennerige uitroep: "Herr Schwarzenberger!" Fassbinder is op zoek naar zijn cameraman Xaver Schwarzenberger. Sommige medewerkers sprak hij niet aan met de voornaam, maar met de achternaam. Daar had hij zo een gewoonte van gemaakt.

Alleinerbin
Herr Schwarzenberger dus, die vijfentwintig jaar na de dood van Fassbinder de artistieke leiding van de restauratie van berlin alexanderplatz op zich nam. Hij werd aangesteld door Juliane Lorenz, Fassbinders voormalige editor die na de dood van Fassbinders moeder Liselotte Eder in 1992 de Rainer Werner Fassbinder Foundation overnam, als zogeheten 'Alleinerbin'. Zwaar onder vuur staat ze nu, deze Juliane Lorenz die met het oeuvre van Fassbinder grote triomfen viert in binnen- en buitenland. Ingrid Caven, een van Fassbinders vaste actrices die in de jaren zeventig ook kort met Fassbinder was getrouwd, opende na jarenlang stilzwijgen via de Duitse pers de aanval.
Het zit zo: de Fassbinder Foundation werd door Fassbinders moeder opgericht om het werk van haar op 37-jarige leeftijd overleden zoon beschikbaar te stellen voor volgende generaties. Volgens Caven geeft Lorenz een belabberde invulling aan dat streven, door belangrijke Fassbinder-medewerkers die haar toevallig niet bevallen stelselmatig buiten alle (inter)nationale activiteiten te houden. Fassbinders cameraman Michael Ballhaus — al een tijd zeer succesvol in Amerika — steunt Caven in die opvatting.

Moreel ongeschikt
De geschiedschrijving wordt volgens Caven ook geweld aangedaan, juist omdat de 'Fassbinder-familie' onderdeel van Fassbinders filmkunst was. Hij maakte zijn films met vrienden en gelieven, en een groot aantal van die intimi wordt door Lorenz — die ooit een bruiloft met Fassbinder verzon (!) — al jarenlang systematisch doodgezwegen. Volgens Caven gaat het nu om een simpele geniecultus. In een interview met de Duitse krant Die Zeit liet de actrice weten genoeg te hebben van alle leugens die de 'moreel ongeschikte' Lorenz nu al jarenlang via de Fassbinder Foundation verspreidt. Vijfentwintig oud-medewerkers van de beroemde Duitse regisseur dringen aan op een aftreden van Lorenz als bedrijfsleidster van de Fassbinder Foundation. De verklaring is ondertekend door onder meer regisseur Werner Schroeter en acteur Udo Kier.
Interessant is dat de restauratie van berlin alexanderplatz nogal wordt bekritiseerd. Het meer dan duidelijk ophelderen van Fassbinders 'Hauptwerk' wordt zelfs gezien als een vervalsing. En als je goed kijkt — zeker naar het derde hoofdstuk met de hamer en de ziel — dan kan de overdreven licht(in)val je niet meer ontgaan. Alles fonkelt. Alles glinstert. Irritant. Ook als het avond is, golft het licht naar binnen. En je vraagt je opeens af: hoe zit dat, bestaat er ook zoiets als ethiek bij de restauratie van een dergelijk meesterwerk? De dvd geeft geen uitsluitsel. Daar staan verder inderdaad alleen dingen op die verband houden met een geniecultus.
Wel is inmiddels bekend geworden dat bij de uitreiking van de European Film Awards, op 1 december in Berlijn, Michael Ballhaus speciaal gehuldigd gaat worden voor zijn verdiensten als cameraman. Ballhaus fotografeerde meer dan een dozijn Fassbinder-films, en ging daarna aan de slag voor Martin Scorsese. Ballhaus hoort bij de critici van de Fassbinder Foundation. Het kan niet anders dan dat de European Film Academy inclusief gangmaker Wim Wenders een teken afgeeft.

BvdG
berlin alexanderplatz: remastered is te koop op dvd (VideoFilm Express)top
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED

Mei 2007 #288

Regie
Rainer Werner Fassbinder

Kleur, 894 minuten (14 delen)

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium