Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Battle royale Het beest in de mens

BATTLE ROYALE

Japan, 2000 | Kinji Fukasaku
Wanneer de regels van de maatschappij wegvallen is de mens tot beestachtige daden in staat. De geschiedenis herinnert ons er tot in den treure aan, de actualiteit wrijft het ons telkens weer in, dus blijft het een terugkerend thema in de cinema. Het Duitse Das Experiment en het Japanse Battle royale brengen de slechte tijding met respectievelijk een indringend realisme en rebelse flair.

"Ik zeg niet dat geweld dat is wat een man een man maakt. Ik zeg dat als je met geweld wordt geconfronteerd, je er niet voor moet vluchten. Je moet de ware natuur ervan in jezelf en in anderen herkennen, en het confronteren. Als je vlucht ben je dood of verdien je de dood." Aldus gaf regisseur Sam Peckinpah na de première van Straw dogs (1971) zijn visie op de gewelddadige natuur van de mens. Voor Peckinpah was pacifisme een illusie: ieder mens zal tot geweld overgaan wanneer de omstandigheden hem daartoe dwingen. In Straw dogs is het de Amerikaanse mathematicus Dustin Hoffman die op het Engelse platteland niet alleen gedwongen wordt zichzelf, maar ook zijn principes te verdedigen wanneer agressieve dorpelingen een zwakzinnige willen lynchen die zij verantwoordelijk houden voor een moord. Sommigen zagen hierin een pamflet over het failliet van links: rechten en principes hebben volgens Peckinpah alleen bestaansrecht indien er een vuist is om ze te verdedigen of kracht bij te zetten.
Als elk verhaal een experiment van de verbeelding is, zou je kunnen zeggen dat Peckinpah met Straw dogs een proef ondernam om zijn stellingen te bewijzen: plaats een linkse intellectuele pacifist in een vijandige omgeving, drijf hem tot het uiterste en laten we eens kijken wat er gebeurt. Zo 'bewees' Peckinpah niet alleen dat het gewelddadige handelen van zijn proefkonijn onvermijdelijk, natuurlijk en vanzelfsprekend was, maar het akelige lachje van Hoffman aan het einde van de film suggereerde bovendien dat hij er zelfs plezier in had gekregen.

Hippies
Peckinpah mag de uitkomst van zijn experiment dan helemaal zelf in de hand hebben gehad, erg ver zat hij er niet naast met zijn these dat gewelddadigheid en kwelzucht tot het wezen van de mens behoren. In hetzelfde jaar organiseerde psycholoog Philip Zimbardo een wetenschappelijk experiment met een groep vrijwilligers in een tot gevangenis omgebouwde vleugel van de Amerikaanse Stanford University. De ene helft van de vrijwilligers kreeg de rol van cipier, de andere helft de rol van gevangene. Tot zijn ontzetting zag Zimbardo dat jongens die daags ervoor nog als hippie-studenten over de campus sloften geen enkele moeite hadden zich in te leven in hun rol van cipier: hun gedrag werd steeds sadistischer en wreder. Al na zes dagen vond Zimbardo het welletjes en brak hij het project vroegtijdig af om escalatie te voorkomen.
De vraag wat er gebeurd zou zijn indien Zimbardo zijn cipiers de vrije hand had gegeven, is er één voor de verbeelding. Het antwoord wordt gegeven in de Duitse film Das Experiment van regisseur Oliver Hirschbiegel. De als taxichauffeur aanmodderende Tarek (Moritz Bleibtreu uit Lola rennt en Im Juli) reageert op een advertentie waarin vrijwilligers vierduizend mark wordt beloofd als ze deelnemen aan een experiment in een namaakgevangenis. Aanvankelijk is het gesar tussen de cipiers en de door Tarek geleide gevangenen onschuldig, maar na een paar dagen wordt de sfeer erg grimmig. Hoofdcipier Berus (Justus von Dohnànyi) ontpopt zich als een sadistische machtswellusteling en krijgt de bewakers aan zijn kant. Het experiment loopt volledig uit de hand en zelfs de psychologen die het project leiden zijn hun leven niet meer zeker.

Draadjes
Wat aanvankelijk begint als een rustig opgebouwde film waarvan een zekere dreiging uitgaat, verwordt na een uur tot een non-stop zenuwtergende kijkervaring. Vooral wanneer Tarek na een reeks ongekende vernederingen wordt opgesloten in de 'black box', een massieve, verduisterde doos, kijk je niet meer voor je plezier. Tarek lijdt aan claustrofobie, wordt geplaagd door visioenen van zijn geliefde, en weet dat buiten de doos de hel los is. Je hoort de draadjes in zijn hoofd knappen. Om daarna bruut te worden overvallen door een geweldsuitspatting die de tot dan toe zeer geloofwaardige karakter- en plotontwikkeling enigszins ondergraaft, maar tevens de onderbuik hevig beroert.
Das Experiment past, zoals de Duitsers het treffend zeggen, wie die Faust aufs Auge: het is een compromisloze studie over het beest in de mens, waarin duidelijk wordt dat beschaving slechts een klein laagje vernis is waaronder de brute krachten van onze verre voorvaderen schuilgaan. Dat juist een Duitse film laat zien dat doorsnee mensen in ware beulen kunnen veranderen is natuurlijk opmerkelijk en gewaagd. Maar Hirschbiegel nuanceert dat aspect door in te haken op een belangrijke conclusie van het Stanford-experiment. Zijn film herinnert eraan dat de transformatie van mens naar monster in sterke mate afhangt van de rol die die persoon in een crisissituatie heeft of krijgt toebedeeld. In Das Experiment staan alleen de cipiers onder enorme druk om de orde te bewaren en een oplossing te zoeken voor de conflicten tussen de twee groepen; van de gevangenen wordt slechts verwacht dat ze zich misdragen. De in zijn gewone werk enorm gefrustreerde Berus staat op springen en grijpt de kans om als hoofdcipier zijn zelfrespect te hervinden, met alle dramatische gevolgen van dien.

Adrenalinestoot
Aan de andere kant van de wereld was ook een controverse gaande. Kinji Fukasaku, de nestor van de Japanse B-film, maakte op zeventigjarige leeftijd een sterke comeback met Battle royale, een megahit in Azië en publieksfavoriet tijdens het Filmfestival Rotterdam 2001. De pessimistische visie van deze film heeft duidelijk zijn wortels in William Goldings roman The lord of the flies, die werd gepubliceerd in 1954, toen de wonden van de wereldbrand nog niet waren geheeld. Het verhaal over de op een verlaten eiland verzeild geraakte groep schooljongens die zich hergroepeert tot een primitieve en gewelddadige stam was een duidelijke verwijzing naar wat er kort daarvoor in Duitsland was gebeurd. Die zwarte bladzijde nog eens terugslaan deed men niet graag. En het was al helemaal niet fijn om te lezen hoe gewelddadig kinderen kunnen worden — twee jongens sterven en één wordt in de climax met speren opgejaagd als een wild dier. Door de kinderen hun volwassen gruweldaden met een schokkende vanzelfsprekendheid te laten uitvoeren wilde Golding bovendien aantonen dat geweld niet iets is dat wordt aangeleerd of een product is van de maatschappij, maar inherent is aan het mens-zijn.
In Battle royale is de premisse dat Japan in de nabije toekomst in een zware maatschappelijke crisis verzeild is geraakt. Hoge werkloosheid en een volledig falend schoolsysteem doen de regering besluiten een daad te stellen met de 'BR-wet'. Hiermee worden bandeloze tieners gedwongen elkaar op een afgelegen eiland tot de dood te bevechten totdat slechts één overlevende is overgebleven. We zien hoe de jongeren elkaar onder leiding van leraar Takeshi Kitano afslachten, waarbij oude rekeningen worden vereffend en vriendschappen voorgoed worden uitgewist. Maar waar Das Experiment het nihilisme bloedserieus uitspeelt heeft Battle royale als startpunt onderhoudende actie met een wat rebelse flair. Het is een tegendraadse, energieke mix van elementen uit de exploitatiefilm en de soap, Lord of the flies en de galgenhumor die Battle royale tot een adrenalinestoot maakt. Dat neemt niet weg dat de film harde kritiek levert op de Japanse maatschappij, waarin individuele expressie onderdrukt wordt en volgzaamheid wordt gepropageerd. De morele keuzes die de jongeren moeten maken om te overleven worden aannemelijk gemaakt en bieden wel degelijk inzicht in de psyche van jonge Japanners. Wat vriendschap op kritieke momenten betekent, het gevoel van onzekerheid dat de scholieren als een loden last op de schouders ligt, en het feit dat het leven dat ze beginnen te proeven spoedig zal eindigen, het wordt binnen het raamwerk van het bloedige kat-en-muisspel krachtig verbeeld. Fukasaku neemt daarbij duidelijk stelling voor zijn jeugdige hoofdrolspelers en zet zich af tegen Kitano, die uit naam van de maatschappij de jongeren tot de orde roept, maar zelf het geestelijke contact met zijn eigen dochter al lang is kwijtgeraakt.

Demonen
Das Experiment en Battle royale zijn zeker schatplichtig aan het oeuvre van Sam Peckinpah, de regisseur die als geen ander in de duisternis van de menselijke geest kon spitten. Vooral Das Experiment doet erg denken aan Straw dogs. Zoals Dustin Hoffman een pijnlijke overgang naar volwassenheid ondergaat, ontloopt de aanvankelijk onsympathieke en materialistische Bleibtreu uiteindelijk zijn verantwoordelijkheden niet. Ze komen tot het kritieke punt waar men alleen door het gebruik van geweld kan overleven, een afgrijselijke situatie voor pacifist Hoffman die alles voorheen met zijn intellect heeft kunnen oplossen, en voor Bleibtreu, die zich vanwege zijn gedrag mede schuldig voelt aan de escalatie.
Peckinpah mag zich af en toe als een wat enge man hebben gemanifesteerd, maar zijn werk was nimmer "een manifest voor de NRA-wapenlobby", zoals het ooit door BBC's Mark Cousins werd omschreven; het draaide om de confrontatie met zijn eigen neuroses en demonen. De wortels van de pijn lagen in zijn jeugd waarin hij door zijn vader genadeloos hard werd behandeld — dat hij liever vragen opriep dan ze beantwoordde en liever wonden openreet dan ze zalfde, doet denken aan het werk van Fukasaku, die als tiener tijdens de Tweede Wereldoorlog meemaakte hoe zijn hele schoolklas omkwam. In zijn yakuzafilms was Fukasaku voornamelijk geïnteresseerd in de identiteitscrises van zijn hoofdfiguren en in Battle royale is dat niet anders. De regisseur geeft Kitano een rol die een compilatie van al zijn dolende personages lijkt en nota bene als leraar tegelijk tragisch, verwerpelijk, zorgzaam en ondoorgrondelijk is.
Hirschbiegel en Fukasaku hebben de boodschap van Peckinpah en Golding overtuigend in een eigentijds jasje gestoken. Gerechtsdienaars of criminelen, ouderen of kinderen, in ons allen schuilt het beest, gereed om zich ten koste van alles te verdedigen of te nemen wat het toekomt. Battle royale is een belevenis, Das Experiment is een kwelling, en dat strekt gezien hun bedoelingen tot aanbeveling. De Duitse filosoof Arthur Schopenhauer schreef ooit iets dat je in dit verband kan opvatten als een pleidooi voor openheid en catharsis: 'De vogel in zijn kooi zingt niet uit plezier, maar uit woede.'

Mike Lebbing

Battle royale is vanaf 18 juni verkrijgbaar op huurvideo en dvd, uitgebracht door het zojuist gelanceerde WorldWide Cinema.top
BATTLE ROYALE

Juni 2002 #234

Regie
Kinji Fukasaku

Kleur, 114 minuten

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium