Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Wedstrijd in wreedheid

The Battle of Algiers

Italië/Algerije, 1966 | Gillo Pontecorvo
The Battle of Algiers (1966) was de eerste film die een verpletterend beeld gaf van de wreedheid van een stedelijke guerrillaoorlog. De imponerende klassieker is lesmateriaal geweest voor zowel de Black Panthers en de IRA als het Pentagon.

"Rustig, maak je geen zorgen", zegt een Franse soldaat in 1957 in een martelkamer in Algiers tegen een halfnaakt, iel mannetje. Wil hij dat hij en zijn collega's stoppen met martelen? Voor wat hoort wat, dus hij moet wel de schuilplaats van een guerrillaleider verraden. Terwijl het mannetje in een Frans soldatenuniform wordt gehesen, horen we op de soundtrack de 'Matthäus Passion'. Het is de aankondiging van wat komen gaat: een lijdensverhaal, dat alle elementen uit het christelijke oermodel bevat. Lijden, wreedheid, marteling, zelfopoffering, verraad en dood zijn verenigd in een passieverhaal over de wrede Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog, die tussen 1954 en 1962 een verbijsterend aantal slachtoffers eiste. Naar schatting 300 duizend Algerijnse guerillastrijders, 17 duizend Franse soldaten en tussen de 350 duizend (Franse schatting) en 1,5 miljoen (Algerijnse schatting) Algerijnse burgers kwamen om het leven.
De strijd was zo meedogenloos, omdat Frankrijk Algerije niet als een kolonie, maar als Frans grondgebied beschouwde. Anders dan bij Tunesië en Marokko, die beide in 1956 onafhankelijk werden, wilde Frankrijk Algerije niet loslaten. De uitzichtloze oorlog leidde tot een politieke crisis in Frankrijk die de staat in gevaar bracht. Ten einde raad gaf het parlement president Charles de Gaulle een volmacht om een oplossing te zoeken. De held uit de Tweede Wereldoorlog besefte dat deze oorlog niet gewonnen kon worden en vier jaar later vierde Algerije de onafhankelijkheid.

Stroomstoten
The Battle of Algiers, die in 1966 de Gouden Leeuw won in Venetië, richt zich op de periode tussen 1954 en 1957, toen alle remmen losgingen in de strijd en beide kanten grenzeloze wreedheden begingen. De Italiaanse regisseur Gillo Pontecorvo baseerde zich op de herinneringen van de Algerijnse guerrillaleider Yacef Saadi, die ook een rol speelt in de film. De strijd is aan Algerijnse kant gepersonifieerd in de analfabetische twintiger Ali la Pointe, die voor een akkefietje in de gevangenis belandt. Dat de knul op de binnenplaats gevangenen onder de guillotine ziet belanden, doet zijn haat tegen de Fransen oplaaien. Als hij na vijf maanden uit de gevangenis komt, heeft de bevrijdingsbeweging FLN (Front de Libération Nationale) er een fanatieke strijder bij, die zich tot leider opwerkt.
De tactiek van het FLN is met terreur angst zaaien onder de Franse bevolking in Algerije. Franse politieagenten worden op straat doodgeschoten, er zijn bomaanslagen in cafés en vanuit auto's wordt op willekeurige burgers geschoten. Het Franse leger, gepersonifieerd in legerkapitein Philippe Mathieu, slaat bikkelhard terug. Het martelen van arrestanten wordt standaardpraktijk. Een aangrijpende sequentie toont onder het geluid van religieuze orgelmuziek afwisselend beelden van een huilend vrouwengezicht en martelen, zoals waterboarden, aan een stok ophangen, het geven van stroomstoten en het op de huid richten van een gasvlam. De beeldenreeks, die laat zien dat Pontecorvo een groot bewonderaar was van Sergej Eisenstein, is een verbluffend effectief staaltje montagetechniek.

Pyrrusoverwinning
Om het verzet uit te roeien, wil het Franse leger het FLN stuurloos maken door de leiders kost wat kost op te pakken. Als het leger de kasba afsluit, zit Ali le Pointe als een rat in de val. Hier duikt het mannetje uit het begin van de film weer op. Door de Fransen in de Judasrol gedwongen, verraadt het mannetje de schuilplaats waar Ali en een paar medestrijders, onder wie een jochie, zich verborgen houden. Als hij zich niet overgeeft, laat de Franse legerkapitein rücksichtslos de plek opblazen. De Fransen hebben gewonnen: het FLN is onthoofd en het leger beheerst de kasba.
Maar de epiloog maakt duidelijk dat het een pyrrusoverwinning was: de Fransen wonnen de slag, maar verloren de oorlog. Na twee jaar relatieve rust laait de strijd massaler op dan ooit tevoren en zijn de Fransen gedwongen om Algerije zijn onafhankelijkheid te geven. De conclusie is duidelijk: een door het volk gesteunde guerrilla kan niet worden verslagen. Door die boodschap werd de film later populair bij guerrillagroepen als de Black Panthers en de IRA.
Toch klopt die romantische conclusie over het volk als een onverslaanbare eensgezinde vrijheidslievende kracht maar half voor Algerije. Zeker: het FLN werd gesteund door het volk, maar het dwong die steun met geweld af. Wie niet vóór het FLN was, was tegen. En wie tegen het FLN was, liep kans om vermoord te worden. Dat het FLN concurrerende vrijheidsgroepen, waaronder islamitische, met geweld uitschakelde, is een belangrijke oorzaak van de duistere Algerijnse burgeroorlog in de jaren negentig. Dat de FLN niet alleen tegen de Fransen vocht, maar ook wist wat goed was voor iedere Algerijn, is te zien in de scène in The Battle of Algiers waarin de vrijheidsbeweging alcohol, drugs en prostitutie verbiedt. Dat het geen loze woorden zijn, bewijst Ali als hij een pooier, een vroegere vriend van hem, doodschiet. Politieke romantici die denken dat guerrillastrijd en een betere wereld per definitie twee kanten van dezelfde medaille zijn, kunnen The Battle of Algiers beter overslaan.

Jos van der Burg

Pentagon op filmles

The Battle of Algiers werd in ultralinkse kringen in de jaren zestig en zeventig niet alleen gezien als een meeslepende, maar ook als een leerzame film. De Black Panthers, die met geweld de heersende blanke orde in Amerika te lijf gingen, spiegelden zich aan de Algerijnse vrijheidsstrijders in de film. Ook hun strategie was om met terreuraanslagen de vijand maximale angst aan te jagen. Nauwkeurig bestudeerden ze de gedetailleerd getoonde terreurdaden in de film. Ook de IRA putte als stedelijke guerrillabeweging inspiratie uit de film.
De ironie wil dat ook guerrillabestrijders wijzer hoopten te worden van de film. Na de verovering van Irak vertoonde het Pentagon in 2005 The Battle of Algiers aan militaire beleidsmakers. De film liet volgens haar zien hoe het niet moest, want de Fransen wonnen de strijd tegen het terrorisme, maar verloren de oorlog om ideeën. Het resultaat was dat kinderen zonder pardon soldaten neerschoten, vrouwen bommen in cafés legden en de hele Arabische bevolking in de greep raakte van een krankzinnige opwinding. Zo moest het dus niet in Irak, was volgens het Pentagon de les van de film. Het Amerikaanse leger zou de harten van de Irakezen gaan veroveren. Inmiddels weten we wat daarvan terecht is gekomen.
Overigens is het de vraag wat het werkelijke doel van de filmvertoning was. Waarom kondigde het Pentagon deze openlijk aan als het doel was militairen iets te leren? Waarom moest de buitenwereld dit weten? Was de vertoning een propagandamanoeuvre om de wereld te laten geloven dat de Amerikanen bij de bezetting van Irak niet dezelfde fouten als de Fransen in Algerije zouden maken? Dat ze niet als brute bezetters zouden optreden, maar democratie kwamen brengen? Dat woord doet het nu eenmaal beter dan olie als je een land binnenvalt.

JvdB


top
The Battle of Algiers

Juni 2012 #344Productie
Antonio Musu
Yacef Saadi
Regie
Gillo Pontecorvo
Scenario
Gillo Pontecorvo
Franco Solinas
Camera
Marcello Gatti
Montage
Mario Morra
Mario Serandrei
Art direction
Sergio Canevari
Met
Brahim Hadjadj
Jean Martin
Yacef Saadi

Zwart-wit, 121 minuten

Distributie
Contact Film
Te zien
vanaf 14 juni en op dvd

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium