Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Schalkse blikken

BEYOND THE ROCKS

Verenigde Staten, 1922 | Sam Wood
Schitterende smartlappen en vreemde brokstukken zijn te zien op de Filmmuseum Biënnale in Amsterdam, met Rudolph Valentino en Gloria Swanson in het verloren gewaande Beyond the rocks, en mooie montage-geografie van filmer/kunstenaar Henri Plaat.

Anderhalf jaar geleden werd het laatste, ontbrekende deel van Beyond the rocks (1922) teruggevonden in de archieven van het Filmmuseum, en werd begonnen met de restauratie van de verloren gewaande film. De schitterende smartlap met Hollywoodsterren Rudolph Valentino en Gloria Swanson is nu klaar voor zijn tweede wereldpremière. Met zijn geruchtmakende vondst mag het Filmmuseum zelfs naar het Filmfestival van Cannes.
Beyond the rocks werd onder de Nederlandse titel Gouden boeien, en met Nederlandse tussentitels ('Spel van opofferende liefde in zes afdeelingen') teruggevonden in het archief van het Filmmuseum. Precies een jaar geleden, in april 2004, werd de vondst officieel bekend gemaakt. Het leverde voorpaginanieuws op: 'Verloren Valentino duikt op in Filmmuseum'. Tijdens de digitale restauratie door Giovanna Fossati werd besloten de 'Hollandsche' tussentitels te handhaven, en de film te voorzien van Engelse ondertitels. Bij de opening van de Filmmuseum Biënnale en de grote première van Beyond the rocks in het Amsterdamse Tuschinski-theater zullen Valentino en Swanson dus via originele titelkaarten, gespeld in archaïsch Nederlands, weer met elkaar converseren. Anders is het als de film in mei de landsgrenzen over gaat. Dan worden de Nederlandse tussentitels weer gewoon vervangen door Engelse. De presentatie van Beyond the rocks in het programma 'Cannes Classics' is redelijk spectaculair. De sectie werd een paar jaar geleden in het leven geroepen om via spiksplinternieuwe kopieën van klassiekers onze filmerfenis onder de aandacht te brengen. Een van de films die vorig jaar in dat programma figureerde was Sam Fullers legendarische oorlogsfilm The big red one.
Waar het allemaal om te doen is, is zonneklaar. Hoofdrolspelers Rudolph Valentino (1895-1926) en Gloria Swanson (1897-1983) behoren tot het Hollywood-pantheon. De twee acteurs verwierven faam in de periode van de zwijgende film en Beyond the rocks is de enige film waarin ze samen optraden. Driekwart eeuw werd de film verloren gewaand, totdat in Nederland de grote filmarcheologische vondst werd gedaan. Rudolph Valentino en Gloria Swanson herrezen uit de dood.

Avances
Beyond the rocks is het mooist met dat spookverhaal in gedachten. De film drukt je onherroepelijk met je neus op de vergankelijkheid, vooral omdat het verval niet helemaal werd weggepoetst. De beschadigingen in het oude en zeer gevoelige nitraat verschaffen de film op zeker moment zelfs een extra dramatische lading. We bevinden ons ergens voor de kust van Engeland, in het graafschap Dorset. Gloria Swanson is een wat pummelig meisje dat uit een bootje valt, en gered wordt door knappe, jonge edelman Rudolph Valentino. De flirtige blikken over en weer duiden onmiddellijk op een opbloeiende liefde, maar Swanson zal als jongste telg van een verarmde familie in moeten gaan op de avances van een oudere miljonair. Een tragisch gegeven. En juist op het moment dat het kersverse huwelijkspaar per trein naar de Alpen vertrekt, om de wittebroodsweken in de sneeuw door te brengen, beginnen de beschadigingen op te spelen. De trein verdwijnt in een donkere tunnel en het is alsof het hels flikkerende filmmateriaal zélf commentaar levert op het drama. De geheel oranje getinte kopie, die ergens halverwege een enkele blauw getinte scène bevat, geeft het drama daarbij een continu warme gloed, alsof alle scènes bij dramatisch avondrood werden opgenomen.

Bergtoppen
Beyond the rocks vervolgt zijn weg als een vorstelijk melodrama waarin de 27-jarige Valentino en de 25-jarige Swanson elkaar als onmogelijke geliefden zullen blijven ontmoeten. Grote vragende ogen en geparfumeerde zakdoekjes doen hun werk. Als in een James Bond-film avant la lettre zoeft het gezelschap daarbij over de aardbol: van Dorset, naar de Alpen, naar Parijs, naar Versailles, naar Londen, naar de Noord-Afrikaanse woestijn. Spannende scènes op besneeuwde, bordkartonnen bergtoppen en in het hete woestijnzand worden door regisseur Sam Wood afgewisseld met inkijkjes in de glitter & glamour van het aristocratische leventje. Verrassend en ontroerend is het slot waarin de oudere miljonair zichzelf opoffert ten behoeve van de jonge geliefden. Geen clichématige wraakactie van een jaloerse echtgenoot met vernauwd blikveld, maar een drama dat eindigt met een verfrissend onzelfzuchtig en aangrijpend gebaar van naastenliefde.
Henny Vrienten componeerde er een passend lyrische soundtrack bij, waarbij invloeden doorklinken van onder meer Engelse traditionals en Arabische muziek. Opvallend zijn de omgevingsgeluiden die in de score werden verwerkt, en die het verhaal aanzienlijk verlevendigen. Zachtjes op de achtergrond klinkt het starten van een auto, het kraken van een deur. Er is geroezemoes en hoefgetrappel. Stil is deze stille film niet meer. Maar dat weten Valentino en Swanson niet. Ze spreken met hun ogen. Van links naar rechts, van boven naar beneden. Valentino en Swanson, meesters van de schalkse blik.

Belinda van de Graaf

Beyond the rocks is de openingsfilm van de Filmmuseum Biënnale die van 5 t/m 10 april plaats vindt in Amsterdam. Zie voor het volledige programma: filmmuseum.nl.Henri Plaat

Overal en nergens

A fleeting dream

Het werk van de Nederlandse kunstenaar Henri Plaat lijkt surrealistisch, maar achter de vreemde brokstukken die hij filmt moet je niets zoeken. Weldadig is het gebrek aan oorzaak en gevolg, zo valt te zien in een omvangrijk programma rond zijn films en kunstwerken tijdens de Filmmuseum Biënnale.
Een mens is geneigd twee achter elkaar gemonteerde beelden onmiddellijk met elkaar in verband te brengen. De Russische regisseur Lev Kuleshov deed in 1923 een experiment. Hij plaatste in een korte film steeds hetzelfde shot van een acteur met een neutrale gezichtsuitdrukking voor steeds wisselende beelden: een kop soep, een huilende vrouw, enzovoort. De toeschouwers dachten allemaal dat de acteur zich met de voorwerpen en mensen in dezelfde ruimte bevond en dat hij steeds een andere gelaatsuitdrukking had.
Henri Plaat (1936) trekt zich niets aan van dit invulgedrag van de hersenen. Hij filmt onnadrukkelijk de mooiste beelden, plaatst ze zonder noodzaak achter elkaar en laat het daarbij. Wij hoeven ze niet aan elkaar te koppelen, we hoeven alleen te kijken. Kon je dat maar net zo goed als Plaat.
Een ander experiment van Lev Kuleshov was de montage-geografie: door middel van montage werden verschillende locaties gecombineerd tot een nieuwe plaats. Hier doet Plaat wel driftig aan mee. In één korte film komen opnames voor van rivieren in Griekenland, vulkanen op IJsland en zandvlaktes in Azië. Plaat is overal en nergens.
Schrijver K. Schippers, verklaard liefhebber van Plaats fragmentarische films, noemde zijn werk al eens "het niet samen te vatten verhaalloze". Het zijn aanlopen tot een voorval. Daarom zes Plaat-momenten, in willekeurige volgorde:

Ansichtkaarten
Bijna geen film van Plaat zonder tango of rumba erin. In Prestcold worden onweersgeluiden verdreven door Zuid-Amerikaanse pianoflarden. In Madame Ivonne zien we alleen de benen van een tangodansend paar in Buenos Aires; hun bovenlijf valt buiten beeld. Ook prentbriefkaarten passen perfect in de films van Plaat: de melancholie die er uit vergeelde kaarten spreekt, de ouderwetse krulhandschriften, de idyllische foto's van berglandschappen en schone steden. In Postcards (1973) komen er heel wat voorbij. Maar niet alleen ansichtkaarten zijn in Plaats films een bericht uit het verleden, ook SS-uniformen, een wenende vrouw bij het graf van Chopin, verbrokkelde gebouwen.

Borsthaar
Plaats personages dragen geen badjas maar een peignoir, ze zitten niet op een stoel maar in een fauteuil. Deftig zijn ze, met gehandschoende vingers en hoeden op, omringd door fotoboeken en kristal. Jongens hebben nog ouderwetse korte broeken aan. Men kijkt naar paardenraces. Maar dan verandert de situatie: de hoeden worden geshowd vanuit een putdeksel in Warschau, en plots steekt er borsthaar onder het jurkje uit: grote kans dat het Plaat zelf is, verkleed als vrouw.

Schoenen
Een lege koelkast. Een vrouw tilt haar benen op om haar hooggehakte zomerschoenen in het vriesvak te leggen. Waarom doet er niet toe. In zijn film Other thoughts 2 houdt Plaat ook al twee schoenen in zijn hand. In het boek mmý zei hij hierover: "Ik vond die schoenen zo prachtig van vorm, dus die moesten ook even in beeld. Ze waren heel oud. Ik had ze zo mooi gepoetst."

Afgebladderd
Voor Spurs of tango, bekroond met een Gouden Kalf, heeft Plaat talloze opnames van verweerde muren verzameld op zijn reizen door Peru, Colombia, Bolivia, Uruguay en Argentinië. Achter het pleisterwerk komt van alles tevoorschijn. Brokstukken zoals zijn films zelf, met een schijn van diepgang want de beelden zijn wat ze zijn. Plaat maakte ook een aantal reisfilms in Marokko, India, Cuba. Zoomen of de camera bewegen doet Plaat bijna niet. Hij filmt vanaf statief en neemt een paar passen afstand.

Garbo en Hitler
In de jaren '80 stuurden kunstenaars Oey Tsjeng Sit, Ed Dukkers en Plaat elkaar wekelijks een collage van fotofragmenten uit kranten en tijdschriften. De ontvanger moest die dan afmaken. In komische filmcollages heeft Plaat eerder Adolf Hitler voor gek gezet (Hitler, stay away from my door, zijn eerste korte film uit 1968) en een foto van Marlène Dietrich besmeurd met eidooier, krenten en poedersuiker. Greta Garbo en Eva Braun zijn 'guest stars' in The strange but unknown star. "I wanna be loved by you", wordt er gezongen. In Now that you're gone wordt een ander icoon, Mickey Mouse, vrolijk voortgetrokken aan een touwtje.

Neus op raam
In El niño perverso y el tio drukt een jongen zijn neus plat tegen het raam om beter naar buiten te kijken. Die jongen had Plaat zelf kunnen zijn. De condens die ontstaat op het glas zijn z'n films.

Mariska Graveland

Cinema Henri Plaat is vanaf 6 april te zien in het Filmmuseum, Amsterdam (020-5891400). De Filmbank laat een selectie circuleren in de filmtheaters. De tentoonstelling 'Het gewicht van een droom' is te zien van 7 april t/m 11 mei in het Filmmuseum. De tentoonstelling 'Godinnen' is te zien in SBK in Amsterdam.top
BEYOND THE ROCKS

April 2005 #265

Regie
Sam Wood

Zwart-wit (sepia), 80 minuten

Te zien
vanaf 26 mei te zien in de filmtheaters en verschijnt daarna ook op dvd

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium