Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Reconstructie van een hellevaart Het einde van de regisseur: Fuck, het wordt weer donker!

THE BLAIR WITCH PROJECT

Verenigde Staten, 1999 | Daniel Myrick, Eduardo Sanchez
The Blair witch project is waarschijnlijk de meest lucratieve Amerikaanse film aller tijden: het oorspronkelijke budget bedroeg zo'n dertigduizend dollar, de Amerikaanse opbrengst ligt nu rond de 140 miljoen. Het succes is terecht. De onafhankelijk gemaakte en goeddeels op video gedraaide film is een mijlpaal in het horrorgenre en levert het bewijs dat een symbiose tussen film en internet, feit en fictie een unieke ervaring kan opleveren. En zijn de twee regisseurs nou snuff-filmers of niet?

Aan het slot van George Hickenloopers documentaire Hearts of darkness: a filmmaker's apocalypse, over de moeizame weg die tot Apocalypse now leidde, doet regisseur Francis Ford Coppola een profetische uitspraak. "Ik heb al mijn hoop gevestigd op de komst van 8mm videocameras en dat soort spul", zo stelt hij. "Mensen die normaal gesproken nooit een film maken zullen dat nu wel gaan doen, en dan zal er op een dag ineens een of ander klein dik meisje uit Ohio de nieuwe Mozart zijn en met het cameraatje van haar vader een prachtige film maken. En dan zal het zogenaamde professionalisme dat aan films kleeft voorgoed vernietigd worden en film een echte kunstvorm zijn."
Coppola zat er niet ver naast. Filmstudent Heather Donahue kwam niet uit Ohio, maar uit Philadelphia, het videocameraatje dat ze gebruikte om The Blair witch project op te nemen kostte vijfhonderd dollar en dat kon ze zelf nog net betalen. De 16mm camera die haar film een professioneler aanzien moest geven was wel geleend. In oktober 1994 trok ze samen met cameraman Joshua Leonard en geluidsman Michael Williams door de bossen van Black Hills Forrest in de staat Maryland, op zoek naar materiaal voor haar documentaire over een lokale legende rond een achttiende eeuwse heks. Tijdens de opnamen hield Donahue een videodagboek bij. Vijf dagen na hun vertrek naar het bos werd het trio als vermist opgegeven. Een immense speurtocht leverde niets op, maar een jaar na de verdwijning stuitte een groep antropologiestudenten op een tas vol video-, film- en geluidsopnamen van het drietal. De tas lag begraven onder de fundering van een honderd jaar oude boshut.
Eind 1997 gaven nabestaanden van het vermiste drietal aan Daniel Myrick en Eduardo Sanchez de opdracht om met behulp van het ruwe materiaal een chronologische reconstructie van de gebeurtenissen in oktober 1994 te maken. Die reconstructie resulteerde in de film die nu als The Blair witch project wordt uitgebracht. Al plaatst een bij de zaak betrokken sheriff uit Maryland vraagtekens bij de authenticiteit van de helft van de beelden, wie de film ziet is onmiskenbaar getuige van de laatste uren van drie mensen die in absolute, reële doodsangst verkeren. De reconstructie van hun hellevaart is dan ook zeer huiveringwekkend, niet in het minst omdat volstrekt onduidelijk blijft wat er precies met het drietal gebeurde.
Duidelijk is dat ze in een relatief klein stuk bos herhaaldelijk de weg kwijt raakten, mogelijk omdat hun kompas niet functioneerde. Duidelijk is ook dat het drietal elke nacht geterroriseerd werd door iets of iemand in het duister. Die terreur wordt bijna tastbaar door de totale ontreddering van de slachtoffers, zo gaan de hyperventilatie en huilbuien van Heather Donahue door merg en been. Helaas kon ze zich geen infraroodcamera veroorloven: we zullen nooit zien wat zich in het duister schuil hield. De geluidsopnamen doen in ieder geval het ergste vrezen. Het is een van redenen waarom de komst van elke nieuwe nacht doodeng is. Ondanks een jarenlange ervaring met het kijken naar horrorfilms kon ik na een eerste uur vol kippenvel maar een ding uitroepen: Fuck, het wordt weer donker!

Mythologie
Omdat het uitventen van een authentieke snuff-movie op onoverkomelijke morele bezwaren stuit, hebben samenstellers Daniel Myrick en Eduardo Sanchez een geraffineerd verhaal bedacht dat de feiten van The Blair witch project in een fictief daglicht plaatst. Het authentieke karakter van de schokkende documentaire is volgens hen het gevolg van een unieke werkwijze die ze als 'method filming' omschrijven.
Tijdens hun filmopleiding aan de universiteit van Florida ontdekte het duo dat ze beiden een zwak hadden voor speculatieve tv-documentaires als Waren de goden kosmonauten? films waarin onverklaarbare zaken met behulp van vage foto's, pseudo-wetenschappelijke rapporten en dubieuze getuigeverklaringen prikkelend worden uitgediept. Toen ze later een enge lowbudget film wilden maken besloten ze zelf een mythologie te verzinnen. Het op hun website en in boekvorm verschenen relaas over de achttiende eeuwse heks Elly Kedward en de ter dood veroordeelde Rustin Parr, die volgens zijn bekentenis op haar aandringen in 1940 zeven kinderen vermoordde, zou een verzinsel zijn. De oude gravures, de politierapporten, de verklaringen van historici en ooggetuigen, het bewijsmateriaal rond de verdwijning van Heather Donahue en haar team, alles is nep.
Foto's, gravures en politierapporten laten zich misschien eenvoudig vervalsen, volstrekt authentiek ogende emoties van drie mensen in doodsangst niet. Om hun film een realistisch karakter te geven stuurden de makers de zorgvuldig geselecteerde acteurs Heather Donahue, Josh Leonard en Michael Williams acht dagen lang met camera's en geluidsapparatuur, maar zonder scenario het bos in. Op vooraf vastgelegde locaties konden de acteurs hun zelfgedraaide en geïmproviseerde scènes achterlaten en verse tapes, filmrollen en summiere instructies oppikken. De drie acteurs wisten dat ze 's nachts in hun tentje belaagd zouden worden, maar niet hoe of op welk tijdstip. Uitputting, voedselgebrek en inlevingsvermogen deden de rest. Het sterke staaltje 'method filming' leverde achttien uur beeldmateriaal op, dat door Myrick en Sanchez vervolgens tot een coherent geheel werd samengesmeed. Aldus de makers.

Huzarenstuk
Het verhaal rond het ontstaan van The Blair witch project bleef lange tijd gehuld in nevelen. Maanden voordat de film aan de selectiecommissie van het Amerikaanse Sundance festival werd voorgelegd plaatsten Myrick en Sanchez de mythologie rond de heks op het Internet. De website blairwitch.com bleek populair en genereerde een verwachtingspatroon en respons waar menig Hollywoodstudio jaloers op zal zijn. In discussiegroepen werd druk gespeculeerd over vergelijkbare legendes, en over de Blair witch zelf. Niets wees er aanvankelijk op dat het hele verhaal verzonnen was, of dat het promotie voor een film betrof. Net als in de uiteindelijke film vervaagde het onderscheid tussen feit en fictie volledig.
Mijn eerdere stelling dat Myrick en Sanchez snuff-filmers zijn, die zich als 'method filmers' voordoen om hun verwerpelijke lijkenpikkerij aan een groot publiek te kunnen verkopen, hoeft dan ook niemand te geloven. Maar een van de sterke punten van film, boek, website, en de bijbehorende tv-documentaire Curse of the Blair witch (op 13 oktober te zien bij Net5), kortom: van het hele concept, is dat de makers dergelijke speculaties bewust uitlokken. Het huzarenstuk van de twee jonge honden mag dan zijn opgezet als een slimme truc om in het enorme aanbod van Amerikaanse lowbudget films op te vallen, het is zeker een hoogst originele truc die bewondering afdwingt. En een truc die werkt, getuige het fenomenale Amerikaanse succes.
Dat succes is echter niet enkel en alleen het gevolg van de meest inventieve reclamecampagne sinds jaren, zoals de mallotige Amerikaanse correspondent van het RTL-journaal onlangs beweerde. Een amateuristisch ogend, rommelig en goeddeels op video gedraaid griezelfilmpje kan niet louter op basis van een geraffineerde campagne een opbrengst van 140 miljoen dollar genereren. Zoiets lukt alleen wanneer de film een groot publiek daadwerkelijk daar raakt waar het pijn doet. En dat doet The Blair witch project zeker. Door het volstrekt ambivalente karakter, de realistisch ogende stijl en het ijzersterke acteerwerk appelleert de film aan diepgewortelde angsten. Iedereen die wel eens in het holst van de nacht door een bos heeft gewandeld of rond een kampvuur een spookverhaal heeft aangehoord, heeft een beetje aan die angsten geroken. De film geeft de kijker de volle laag.

Gravure uit de achttiende eeuw toont de verbanning van Elly Kedward uit het dorp Blair. De vrouw werd van hekserij verdacht. Anderhalf jaar later waren al haar aanklagers en een groot aantal kinderen uit het dorp spoorloos verdwenen (afkomstig uit Het Blair Witch Project: een dossier).

Injectie
Volgens een beproefd Hollywoodgezegde is een flop een weeskind, maar heeft een kaskraker vele vaders. Het verbaast dan ook niet dat er her en der verhalen over blauwdrukken voor de film opduiken. Daarbij komt ook Ruggero Deodato's beruchte Cannibal holocaust (Italië, 1978) ter sprake, een raamvertelling waarin een onderzoekscommissie zich over het filmmateriaal van een door kannibalen vermoord documentaireteam buigt. Deodato's exploitatiefilm heeft echter slechts zeer oppervlakkige overeenkomsten met The Blair witch project, en mist de subtiele aanpak: waar Myrick en Sanchez goedkope schokeffecten mijden laat de Italiaan zijn acteurs voor het oog van de camera exotische dieren afslachten. Foute boel.
Als de onconventionele film al in een traditie past, dan is het die van de door nieuwkomers gemaakte lowbudget horrorfilm, het domein van meerdere Amerikaanse mijlpalen in het genre. De commercieel en artistiek geslaagde klassiekers Night of the living dead (George Romero, 1968), The Texas chainsaw massacre (Tobe Hooper, 1974), Halloween (John Carpenter, 1978) en The evil dead (Sam Raimi, 1983) kwamen allen buiten het bereik van Hollywood tot stand en gaven het genre nieuwe impulsen. Waar de door het succes van Scream herboren horrorfilm de laatste jaren een teleurstellende reeks half ironische en nimmer verontrustende formulefilms opleverde, laten Myrick en Sanchez eindelijk weer eens zien waar het werkelijk om draait. Door de controle tijdens de opnamen volledig aan de acteurs over te dragen namen ze een enorme gok, een risico dat geen enkele gevestigde producent ooit zou nemen. De vele vaders van hun kaskraker moeten dan ook niet bij oppervlakkig verwante films gezocht worden, de broodnodige injectie voor het genre is het kind van de twee filmmakers en de drie hoofdrolspelers, die niet alleen hun gezicht maar ook hun eigen naam aan de film leenden.
Dat Myrick en Sanchez er niet voor kiezen in het genre door te gaan is hun goed recht en misschien ook wel verstandig: een voltreffer als deze laat zich niet herhalen en hun voorgangers hadden alle vier te kampen met stigmatisering. Het duo trok ook in financieel opzicht lering uit de ervaringen van Romero, Hooper en Raimi, die de rechten over hun lowbudget mirakels voor een bescheiden winst uit handen gaven en niets van de aanzienlijke opbrengsten terug zagen. De deal die de makers van The Blair witch project met distributeur Artisan sloten bevat een clausule die bij een opbrengst van meer dan tien miljoen dollar winstpercentages voor alle betrokkenen veiligstelt. De hellevaart krijgt dus ook voor Heather Donahue, Josh Leonard en Michael Williams een happy end.
Maar toch, terugdenkend aan het laatste half uur van de film rijzen de haren me weer te berge en bekruipt me het nare gevoel dat er helemaal geen happy end is. Die drie zijn toch zeker hartstikke dood, of zitten nog steeds gevangen in dat bos, of erger? Of niet... of wel? Een ding is zeker: in mijn nachtmerries kom ik ze ongetwijfeld nog vaak tegen.

Bart van der Put

Het boek Het Blair Witch Project: een dossier verschijnt bij Luitingh-Sijthoff, de documentaire Curse of the Blair witch is op 13 oktober te zien op Net5, de website blairwitch.com heeft een (minder omvangrijke) Nederlandse mirror op blairwitch.nl. Wie boek, documentaire of website vooraf ziet verhoogt de filmpret aanzienlijk, maar zonder gedegen voorkennis breekt het angstzweet u ook wel uit.

Dit is het derde deel van de serie 'Het einde van.../2001 vragen aan de cinema'.top
THE BLAIR WITCH PROJECT

Oktober 1999 #204

Productie
Gregg Hale
Robin Cowie
Regie, scenario en montage
Daniel Myrick
Eduardo Sanchez
Camera
Neal Fredericks
Geluid
Dana Meeks
Art direction
Ricardo R. Moreno
Muziek
Tony Cora
Met
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams

Kleur en zwart-wit, 87 minuten

Distributie
Paradiso Filmed Entertainment
Te zien
vanaf 7 oktober

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium