Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Kelly's dimensies

THE BOX

Verenigde Staten, 2009 | Richard Kelly
Samen met culthit donnie darko, Richard Kelly's fenomenale debuut, vormen southland tales en zijn nieuwe film the box een vlammende trilogie van apocalyptische vertellingen, producten van een grenzeloze filmische fantasie en morele ambitie, overlopend van popculturele reflectie en gedrenkt in de historische en herkenbare decors van Kelly's eigen leven. Ze zijn het uiterst persoonlijke en tegelijk megalomaan universele coming-of-age verhaal van de regisseur zelf.

Richard Kelly's miskenning begon met southland tales. De hallucinaties over Frank the Demon Bunny en de noties van tijdreizen en wormgaten werden in donnie darko nog stevig op de grond gehouden door Donnie's geworstel met zijn eigen puberteit. Zijn vormeloze maar duidelijk voelbare existentiële twijfel vond weerklank bij een generatie tieners die rond de eeuwwisseling overvoerd door luxe en doemscenario's niet meer wist welk verhaal het hunne was, al wisten weinigen hoe ze de metafysische uitlopers van Kelly's hersenspinsels aan elkaar moesten knopen, iets wat in zijn films trouwens nooit helemaal mogelijk is. Kelly liet zien dat de materiële overdaad van suburbia geen garantie voor geluk was, zoals de vorige generatie tot vervelens toe had geclaimd. Bij hem was de welvarende buitenwijk een verstikkend doolhof waar je als puber nauwelijks uit kon ontsnappen. Donnie's schizofrenie was een verbeelding van die door veel tieners gevoelde tweespalt tussen thuis en vrijheid, tussen materie en geest.

Smurrie
southland tales miste dat persoonlijke drama dat donnie darko bij het hart van de kijker bracht. Daarom werd de film door veel critici afgedaan als een pretentieuze hutspot van verwijzingen, een veel te langdradige en betekenisloze smurrie van politieke analyse, popculturele fenomenen en sciencefiction parafernalia. Een begrijpelijke eerste verwarde reactie van een publiek dat zich geen raad weet met een nieuwe visuele taal. Want southland tales is niks minder dan een eigentijds meesterwerk. Niet de persoonlijke twijfel van de hoofdpersoon is hier zoals bij donnie darko de brandstof, maar de collectieve twijfel van een samenleving in oorlog met zichzelf. Uitgaande van het beroemde gedicht The road not taken van Robert Frost, schetst de film een parallel universum waarin nucleaire explosies in Texas de opmaat zijn voor de Apocalyps die uiteindelijk teweeg wordt gebracht door het imploderen van de vierde dimensie. Ik zei al: een grenzeloze fantasie.

Caligula
southland tales is een hilarische en tegelijk bitter ernstige diagnose, een pre- en postapocalyptische visie waarin angst, brandstofcrisis en oorlogszucht de symptomen zijn van de fatalistische verwarring die de eerste jaren van onze eenentwintigste eeuw kleurde en die de afgelopen twee jaar door onze eigen hebzucht is veranderd in een nieuwe crisis. De film zit barstensvol komische, vage en relevante details, zoals Caligula's motto 'Oderint dum metuant' dat de deuren van politieauto's siert en dat alleen met de pauzeknop te zien is: 'Laat ze haten, zolang ze maar vrezen.' Het parallelle universum van southland tales is niet door een filmdronken tiener met een botte bijl in elkaar geknutseld maar heeft de bezieling van een groot talent.

Spektakel
De leegte van de film is een van zijn grote krachten. Het is verkiezingsjaar en dus is het beeld allesoverheersend. En waar anders de film te situeren dan in Los Angeles, the Southland, de kwintessens van de westerse cultuur met zijn zielloze sterrencultus en onovertroffen hegemonie van het beeld. Daarom koos Kelly voor al die B-acteurs die niet kunnen acteren zonder zichzelf te parodiëren: om te benadrukken dat alles acteren en alles beeld is. Realisme moest koste wat kost vermeden worden want alles draait om het spektakel. De realiteit van het scherm is immers groter en sterker dan de werkelijkheid.
Voortbordurend op die karrenvracht B-acteurs moet gezegd dat Kelly altijd een uitstekend oog voor casting heeft gehad. Met die dromerige knuffelsnoet leek Jake Gyllenhaal gebóren om als Donnie op een andere planeet dan de rest van ons te leven. Die snoet alleen al droeg de film praktisch over de eindstreep. En al vinden sommigen dat Cameron Diaz hopeloos verloren door Kelly's nieuwe film hopt omdat ze geen flauw idee heeft waar het over gaat — en wie kan het haar kwalijk nemen — ook hier is de casting onberispelijk. Haar lichte verwarring, en trouwens ook die van tegenspeler James Marsden, past perfect.

Bloedneus
the box is Kelly's goed getimede sardonische grijns over de grenzeloze hebzucht die een financiële crisis veroorzaakte terwijl onze oorlogen nog niet eens voorbij waren. Hij keert ermee terug naar de intimiteit van de keukentafel uit donnie darko.
Norma en Arthur Lewis (Cameron Diaz en James Marsden), een jong stel met een zoon, krijgen bezoek van een vreemdeling die hen een houten doos geeft met een knop. Hij vertelt dat ze een miljoen dollar ontvangen wanneer ze de knop indrukken maar het betekent ook dat iemand die ze niet kennen, ergens ter wereld sterft. Ze hebben 24 uur om te beslissen. Wat doen ze?
Kelly koos als decor voor zijn film niet alleen de buitenaardse binnenhuisarchitectuur van de jaren zeventig, maar ook de missie van het tweede Viking-toestel van de NASA dat op Mars tekenen van leven moest gaan zoeken. Maar al snel is duidelijk dat de Marsmannen omgekeerd al veel eerder tekenen van intelligent leven op de aarde zijn komen zoeken. Tot hun grote teleurstelling, zo blijkt. Norma en Arthur drukken op de knop, anders was er geen film, en er ontspint zich een bijna ondoordringbaar web van buitenaardse intriges, interdimensionale deuren, alwetende babysitters, opdringerige obers, moorden, onverklaarbare bloedneuzen, magische controlemechanismen en Sartre's ideeën over de Ander en de Vrije Wil.

Fantasia
Waar het Kelly om te doen was, is een metaforische verbeelding van a) onze zelfdestructieve hebzucht en b) de ondoorgrondelijke effecten van ons handelen. Hij maakte zowel een variatie op Stanley Milgrams schokkende psychologische experimenten over hoe ver mensen hun morele grenzen oprekken onder druk van autoriteit (hier dus: hebzucht), als een bizarre uitvergroting van het gegeven dat wij de gevolgen van ons dagelijks handelen niet kunnen overzien. Wat gebeurt er ergens op de wereld omdat u op die knop drukt? Of die gouden trouwring bestelt? Of die mobiele telefoon koopt? Het oorspronkelijke korte verhaal van Richard Matheson waarop the box is gebaseerd, beslaat ongeveer een derde van de film. De rest is een hallucinerende trip naar fantasia waarin Kelly anders dan Matheson wilde laten zien wat de gevolgen waren van die keuze om de knop te gebruiken. Is vergeving mogelijk of volgt onvermijdelijk de ondergang?

Wanorde
Onverklaarbare fenomenen zijn de crux van Kelly's verhalen. 'Elke voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie', zegt iemand in the box. Ongetwijfeld een van zijn diepste overtuigingen. Logisch dus dat niet alles te verklaren is. Niet om rammelende scenario's mee goed te praten maar als ontregelend principe van de werkelijkheid. Als chimpansees nooit kunnen begrijpen wat quantummechanica is, dan is het redelijk te veronderstellen dat er voor de mensheid ook ondoorgrondelijke realiteiten bestaan. Vandaar, suggereert Kelly, dat zijn metafysische constructies ook nooit rond te breien zijn.

Testlab
Dat the box interstellaire vergezichten weet te combineren met intieme gesprekken aan de keukentafel, bewijst de kracht van Kelly's regie. Beide realiteiten spiegelen zich in hun bizarre decors. De buitenaardse constructie in een van de gigantische hangars resoneert mooi met de hypnotiserende shots van Norma en Arthur aan de keukentafel waar een enorme doorkijk naar de woonkamer de verschillende behangmotieven een hallucinerend effect geeft. Het binnenhuis, nogmaals, als een buitenaards testlab waar het meest intieme en vertrouwde plotseling heel ver weg kan zijn. Terecht merkten meerdere critici al op dat de suspense in die huiselijke scènes doet denken aan Hitchcock. Dat Norma en Arthur door de moord en alle opeenvolgende ellende dichter bij elkaar komen, is een donkerkomische draai die Hitchcock zeker was bevallen.

Wormgaten
Kelly's films moeten bekeken worden als grandioze persoonlijke verhalen. Niet vanwege autobiografische feitjes — zijn eigen vader werkte net als Arthur Stewart bij NASA aan de Viking. Veel ruimer dan dat. donnie darko was Kelly's puberteit, southland tales zijn frustraties over hoe de VS na 2001 ten strijde trok, en the box zijn wanhoop over voldoende huishoudgeld. Niet alles past. Kelly trekt die twijfels via de wormgaten die zijn films zijn, onze tijd binnen. Want ook al is het verleden tot in detail opnieuw opgebouwd, daar is het de filmmaker nooit om te doen. Hij gebruikt die perioden uit zijn eigen leven als referenties maar is altijd alleen maar bezig met het nu. De weelderige historische decors zijn slechts achtergrond. Behang is slechts behang. Op de voorgrond dobbelen de existentiële en de moraalfilosofie om de knikkers. En vergeet niet te grijnzen. De komische gebaren van Kelly's films zijn zo groot dat bijna niemand ze ziet.

Ronald Roverstop
THE BOX

Februari 2010 #318

Productie
Richard Kelly
Dan Lin
Regie en scenario
Richard Kelly
Camera
Steven Poster
Montage
Sam Bauer
Art direction
Alex Hammond
Muziek
Win Butler
Régine Chassagne
Owen Pallett
Met
Cameron Diaz
James Marsden
Frank Langella

Kleur, 115 minuten

Distributie
BFD
Te zien
vanaf 4 februari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium