Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Sergei Bodrov Jr. in Brat Alexei Balabanov: Gangster zonder boodschap in St. Petersburg

BRAT

Rusland, 1997 | Aleksej Balabanov
De donkere misdaadfilm Brat was vorig jaar in Rusland een gigantische kassakraker. Regisseur Alexei Balabanov is ingenomen met het succes van zijn voor weinig geld gedraaide produktie. Maar tegelijkertijd wil hij er alles aan doen om duidelijk te maken dat Brat niet representatief is voor zijn verdere werk. Balabanov wil pertinent niet te boek staan als een realistisch cineast, en van een status als low-budget filmer wil hij al helemaal niets weten.

Balabanov was dit jaar, met Brat, uitgenodigd door het Filmfestival Rotterdam. "Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat Brat zo populair is in Rusland. Eerst werd de film alleen uitgebracht op video, en binnen drie weken had hij zijn geld meermalen opgebracht, want we verkochten maar liefst 200.000 exemplaren. Kort geleden nog zijn er een heleboel kopieën verkocht nadat hij op televisie was uitgezonden. En dan zijn er ook nog eens tienduizenden extra verkocht op piratenvideo. Die hadden we gedeeltelijk zelf kunnen verkopen, maar we konden niet goed inschatten hoeveel we kwijt zouden kunnen. Achteraf hadden we misschien wel een half miljoen exemplaren moeten maken, maar de Russische markt functioneert niet goed, zodat je heel moeilijk de risico's kunt inschatten."
Wie bij het horen van een dergelijk succesverhaal denkt dat Balabanov een Russische variant heeft gemaakt op James Bond heeft het mis. Actie is er weliswaar genoeg in Brat, maar verder wordt de sfeer voornamelijk bepaald door een grauw, bijna nihilistisch realisme. De film gaat over de jonge soldaat Danila, die terugkeert na twee jaar te hebben gevochten in de Tsjetsjeense oorlog. In zijn geboortedorp is er niemand die op een oorlogsveteraan zit te wachten, en daarom vertrekt hij naar St. Petersburg waar zijn grote broer ('brat') Viktor naar verluidt succesvol is als zakenman. Viktor blijkt te werken voor een misdaadbende en al snel draait Danila mee als huurmoordenaar, waarbij zijn militaire ervaring hem goed van pas komt. Met een heleboel misdaaddollars op zak, maar geen idee over wat hij moet doen met zijn leven doolt Danila door de immens treurige stad. Af en toe schiet hij wat mensen te hulp die worden bedreigd door ongure types. Voor het grootste deel echter blijft hij uiterlijk onbewogen onder de ellende en het onrecht dat hij om zich heen ziet, en dat hij als bendelid mede veroorzaakt. Als echter blijkt dat zelfs zijn eigen broer niet te vertrouwen is, rekent Danila gewelddadig af met de bendeleden die hem verraden en verlaat hij de stad om een nieuw leven te beginnen in Moskou.

Tieneridool
De rol van Danila wordt gespeeld door Sergei Bodrov Jr., in Nederland bekend van zijn rol als de jonge soldaat in Prisoner of the mountains. In Rusland heeft deze 'rebel without a cause' inmiddels een heuse sterrenstatus bereikt. "Jongeren zijn gek op hem. Hij is een tieneridool, met name van de meisjes, maar ook voor de jongens is hij een held. De legale en illegale kopieën van zijn films worden grijs gedraaid. Ouderen zien hem daarentegen als een moreel laakbaar type, een moordenaar, een slecht voorbeeld voor de jeugd. De jongeren zijn in toenemende mate gericht op verwesterde cultuur, en lijken te zijn gebiologeerd door geweld en misdaad. Er wordt bij ons vooral veel gekeken naar Amerikaanse misdaadfilms, vaak al voordat ze officieel uit zijn in de bioscoop. Dankzij de illegale video krijgen deze films een grootscheepse verspreiding. Brat heeft kennelijk goed ingespeeld op de smaak van het jonge publiek."
Gevraagd naar de verschillen of overeenkomsten tussen Brat en de vele gangsterfilms die momenteel in Rusland worden vervaardigd voor binnenlandse consumptie, reageert Balabanov verontwaardigd. "Brat is geen genrefilm! Die gangsterfilms zijn B-films die snel op video worden gezet om snel een boel geld te maken. Ik heb die rage van misdaadfilms misschien wel aangesticht, maar ik ben in principe een kunstzinnige filmer. Brat was voor mij een uitstapje."

Geen commentaar
Voor de westerse kijker is het verleidelijk om de in het verloederde St. Petersburg opgenomen film te zien als een commentaar op de morele kaalslag van Rusland, na de ondergang van de Sovjet-Unie. De rechtstreekse en symbolische verwijzingen liggen voor het oprapen, zo lijkt het. Balabanov toont een wereld waarin autoriteiten nauwelijks iets durven in te brengen, en gewetenloze misdadigers de dienst uitmaken. De jongere generatie verwerpt massaal de eigen cultuur om hem kritiekloos in te ruilen voor westerse kleding, muziek en — hét symbool van de Amerikanisering: MacDonald's. Intrigerend is het steeds weer terugkerende beeld van de lege vrachttram die wordt bestuurd door een vriendinnetje van Danila. Eigenlijk heeft die tram meer weg van een reusachtige skateboard op rails die heen en weer rijdt zonder iets noemenswaardigs te vervoeren.
Het is verleidelijk om deze tram te interpreteren als een symbool voor een samenleving die ronddwaalt zonder doel of richting, maar Balabanov wil weinig weten van een dergelijke uitleg. Voor hem is Brat niets meer of minder dan een realistische film. "Ik heb er geen diepere betekenis in willen stoppen. Ik wil helemaal niets aan mijn publiek duidelijk maken, ik maak alleen een geconcentreerde observatie. Brat is een film over het leven van vandaag, maar het is geen commentaar. Dit is hoe het nu is in Rusland voor de jonge generatie." En die ronddwalende tram? "Dat was een praktische kwestie, we hadden een tram nodig, deze vrachttram konden we maar een dag huren, en dus moesten we alles heel snel opnemen. Niet dat hij er goedkoop uitziet, maar in feite is Brat een no-budgetfilm. Dat kwam voort uit produktieproblemen. Op dat moment was de Russische filmproduktie bijna helemaal gestokt, er was gewoon geen geld. Ik besloot dan maar liever een hele goedkope gangsterachtige film te maken dan helemaal geen film. Ondanks het ontbreken van een budget is het een hele behoorlijke film geworden, ik ben vooral erg tevreden over het geluid, daar besteed ik altijd veel aandacht aan."
Balabanov wil trouwens niet al teveel nadruk leggen op dat lage budget, want voor hem is filmen met weinig geld geen artistieke keuze. "Ik heb van mijn leven nooit geambieerd om low-budget films te maken. Mijn voorgaande films zijn kostuumfilms, bizarre produkties waarin ik hedendaagse onderwerpen vermijd. Zo heb ik een hele vreemde, donkere versie gemaakt van Das Schloss van Kafka. Brat is mijn eerste film over het moderne, normale leven."

Degelijke filmopleiding
De film heeft hem financieel geen windeieren gelegd. De produktiemaatschappij waarvan hij mede-eigenaar is, brengt in korte tijd zes verschillende produkties uit. Zelf legt hij momenteel de laatste hand aan een nieuwe film, getiteld Of freaks and men, die in het voorjaar zou moeten uitkomen in Rusland. "Het verhaal speelt honderd jaar geleden en gaat over een fotograaf die zich stort op het filmmaken. Hij betrekt twee rijke families bij zijn projecten, en stort ze daarmee in het verderf. Oorspronkelijk was de film geselecteerd voor Berlijn maar hij was niet op tijd klaar. Ik hoop dat ik hem in Cannes kan laten zien. Ze waren daar erg enthousiast naar aanleiding van de rushes en wachten nu op de voltooide versie. Ik denk ook zeker dat hij volgend jaar in Rotterdam wordt vertoond, want het is het soort bizarre film dat het daar altijd goed lijkt te doen."
Brat is veel vergeleken met allerlei buitenlandse voorbeelden, maar de twee titels die steeds weer blijven opduiken zijn Pulp fiction en Taxi driver. "Die vergelijking met Pulp fiction vind ik nergens op slaan. Geweld is bij mij geen thema, al probeer ik het in Brat wel een beetje te ironiseren. Wat structuur en thema betreft staat Taxi driver er wel behoorlijk dicht bij, maar dat realiseerde ik me pas achteraf. Net als De Niro in Scorcese's film, ziet Danila haarscherp wat er om hem heen gebeurt. Maar hij moet eerst over een bepaald punt heen voordat hij echt tot actie overgaat, en dan is er ook geen weg meer terug." Stilistisch ziet Balabanov Scorcese niet echt als een voorbeeld. "Ik heb een tamelijk degelijke filmopleiding gehad. Drie jaar lang zag ik drie, vier films per dag, de hele filmhistorie is opgeslagen in mijn bewuste en onderbewuste. Van al die films probeer ik dingen te gebruiken of juist te vermijden. Weet je waar ik erg van hou? Jos Stelling. Terry Gilliam. Ik hou van bizarre films, vreemde werelden, vreemde logica. Absurdistische schrijvers als Beckett en Kafka, dat zijn mijn favorieten. Daar haal ik de inspiratie vandaan voor de sfeer die ik wil creëren in mijn werk."

Fritz de Jongtop
BRAT

April 1998 #188

Produktie
Sergei Selyanov
Regie en scenario
Alexei Balabanov
Camera
Sergei Astakhov
Geluid
Maxim Belovolov
Montage
Marina Lipartia
Muziek
Vjacheslav Butusov
Met
Sergei Bodrov Jr.
Viktor Suchorukov
Svetlana Pismitsjenko
Maria Zhukova

Kleur, 99 minuten

Distributie
Contact Film Cinematheek
Te zien
vanaf 16 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium