Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
'Burning bridges is a great way forward'

Citizenfour

Verenigde Staten/Duitsland/Groot-Brittannië, 2014 | Laura Poitras
Citizenfour laat zien hoe klokkenluiders grote persoonlijke offers brengen om misstanden aan de kaak te stellen. Edward Snowdens onthullingen brachten een gigantische en ongerichte overheidssurveillance door de Amerikaanse en Engelse geheime diensten aan het licht. Dat is bijna twee jaar later actueler dan ooit, nu we moeten bepalen hoeveel vrijheid we ook onze Nederlandse geheime diensten willen geven, zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom.

Door Rejo Zenger

My Country, My Country (2006) is het eerste deel van een drieluik dat de Amerikaanse documentairemaakster en journalist Laura Poitras maakte over de effecten van 9/11 op de wereld. De film beschrijft de emotionele impact van de Amerikaanse invasie van Irak op zowel de lokale bevolking als de bezetters. Tijdens het maken van het tweede deel werd Poitras bij elke vlucht naar de Verenigde Staten steevast opgewacht door mensen van het Department of Homeland Security. Die ondervroegen haar over haar reizen en haar werk, doorzochten haar apparatuur of namen die wekenlang in beslag. Om haar materiaal te beschermen, verhuisde ze voor het maken van de derde film naar Berlijn.
"The surveillance you've experienced means you've been 'selected'", schrijft iemand haar begin 2013. De e-mails zijn ondertekend met het pseudoniem "Citizenfour". Op dat moment heeft nog niemand gehoord van degene die later dat jaar een van de grootste schandalen van de afgelopen decennia zal onthullen. Met de film over klokkenluider Edward Snowden laat Poitras zien hoe de War on Terror, met een uitdijend systeem van grootschalige en geheime surveillance door onze overheden, steeds vaker gericht is op álle digitale communicatie ter wereld. "You are in the hands of a system whose reach is unlimited, but whose safeguards are not", aldus Snowden in de film.
"Zodra je je bewust wordt van het systeem, of als je denkt een doelwit te zijn, bekruipt je het gevoel dat je niet meer kunt slapen," zei Poitras in een TimesTalks-interview over het beklemmende effect van een overheid die voortdurend over je schouder meekijkt. Het is een bekend gegeven: als je het gevoel hebt bespied te worden, voel je je bij het alledaagse ongemakkelijk en ga je je anders gedragen.

Er is zoveel dat hen kan verraden
Dat beklemmende gevoel is ook goed merkbaar in de hotelkamer in Hong Kong waar Edward Snowden, Poitras en Guardian-journalisten Glenn Greenwald en Ewen MacAskill voor het eerst bij elkaar komen en waar het grootste deel van de film zich afspeelt. Er heerst een nerveuze sfeer, want er is zoveel dat hen kan verraden. Is de microfoon van de digitale telefoon misschien op afstand aangezet? Wie zijn de mensen in de lobby? Waarom gaat het brandalarm net nu af? Hoe wordt de rit van Snowden naar het kantoor van de Verenigde Naties geregeld? Ronduit ongemakkelijk is de sfeer als Greenwald stuntelt met de beveiliging van zijn computer. De journalisten moeten in hoog tempo de beveiliging van hun computers verbeteren, en dat gaat niet vlekkeloos. Elk moment kan een arrestatieteam de kamer binnenvallen.
Imposant in beeld gebracht is Snowdens modus operandi: bedachtzaam en moedig. De beslissing om geheime documenten openbaar te maken, kwam na jaren als systeembeheerder en analist voor de NSA te hebben gewerkt en niet voordat hij de geheime dienst eerst van binnenuit had geprobeerd te veranderen. Pas toen dat niet lukte, besloot Snowden naar buiten te treden. Over zijn motivatie zegt hij: "Ik wil niet in een wereld leven waarin alles wat ik zeg, alles wat ik doe, de naam van elke gesprekspartner, elke uitdrukking van creativiteit, liefde of vriendschap wordt opgetekend. Iedereen die zo'n wereld niet verlangt, heeft de plicht iets te ondernemen." Snowden gaf daarvoor alles op: "Burning bridges is a great way forward."
Die behoedzaamheid en bedachtzaamheid zijn goed te zien in de manier waarop hij het klokkenluiden heeft aangepakt. Zijn familie vertelde hij niets over zijn plannen want onwetendheid is de beste bescherming tegen de druk van de overheid. Al snel na de eerste publicaties maakte Snowden zelf zijn identiteit bekend om ervoor te zorgen dat het debat ging over de geheime diensten, in plaats van over hem. Ook realiseerde Snowden zich dat sommige informatie terecht als staatsgeheim geclassificeerd is, wat het openbaren ervan een moeilijke beslissing maakt. Hij vond dat journalisten beter dan hij de afweging tussen het belang van de geheime diensten en het maatschappelijk belang konden maken. Daarom gaf hij de documenten en uitleg aan journalisten en liet hij hen beslissen welke informatie ze precies openbaar maakten.
Het contrast kan dan ook niet groter zijn nadat zijn identiteit eenmaal bekend is en er weinig meer te plannen valt. De atmosfeer in de hotelkamer is bijna sereen: "Niet weten wat er morgen of zelfs het komende uur gaat gebeuren is beangstigend, maar tegelijkertijd bevrijdend."

Transparantie als tegengif
Citizenfour gaat ook over ons, als kijkers. Snowden heeft immers duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse en Engelse geheime diensten praktisch alle communicatie, zoals emails en telefoongesprekken, proberen te onderscheppen. Of zoals de NSA het zelf in een presentatie typeert: "Collect it all", "Process it all" en uiteindelijk "Know it all." Dat gebeurt niet alleen door dikke internetkabels af te tappen, maar ook door in te breken op de systemen van telecomaanbieders of bedrijven zoals Google. Niets of niemand wordt ontzien. Omdat soms communicatie versleuteld wordt om te voorkomen dat anderen mee kunnen lezen, probeert de NSA encryptiestandaarden te verlagen. De ongerichtheid van dat alles zorgt ervoor dat dit surveillancesysteem impact heeft op iedereen: potentieel ieders communicatie wordt afgetapt en de beveiliging van het hele internet wordt afgezwakt.
De consequenties van Snowdens besluit om vele duizenden documenten aan journalisten door te spelen, zijn immens. Niet alleen loopt hij de kans op een lange gevangenisstraf (of erger), ook verbrak hij zijn band met familie en vrienden en moet hij na een lange vlucht voorlopig een teruggetrokken leven in Moskou leiden. "De enige angst die ik heb is dat ik mijn leven opgeef om dit zichtbaar en transparant te maken en dat het niemand iets kan schelen," zei Snowden in een interview met David Carr voor de New York Times. Het gaat hem om het maatschappelijk debat. Of geheime diensten over zulke systemen moeten kunnen beschikken "moet worden bepaald door het publiek, niet door iemand die wordt ingehuurd door de overheid."

Hoeveel vrijheid mag onze vrijheid kosten?
Citizenfour toont ook de schok die door de wereld ging bij de eerste onthullingen. En nog steeds zijn er nieuwe onthullingen, al doen ze lang niet meer zoveel stof opwaaien. Toch kun je zeggen dat het maatschappelijk debat gekanteld is. Sinds de eerste onthullingen in juni 2013 is er doorlopend aandacht voor overheidssurveillance, steken steeds meer mensen energie in het beschermen van hun eigen communicatie, zien bedrijven een markt in privacyvriendelijke producten en is uitleggen hoe ver de tentakels van geheime diensten reiken niet meer nodig. Al moeten de belangrijkste vragen nog steeds beantwoord worden. Hoeveel vrijheid gaan we de geheime diensten geven? Hoe vrij ben je nog als je voortdurend door de overheid bespied wordt? Hoeveel vrijheid mag onze vrijheid kosten? Dat debat is actueler dan ooit, nu we op het punt staan de bevoegdheden van onze geheime diensten te verlengen en uit te breiden.

Debat over geheime diensten moet nu gevoerd worden
De aanslagen van 9/11 waren een katalysator voor veel wetgeving die een enorme inbreuk op de vrijheid van burgers maakt. De Patriot Act werd slechts 45 dagen na het instorten van de Twin Towers en zonder noemenswaardig debat aangenomen. Die wet machtigt de Amerikaanse geheime diensten om in een terrorismeonderzoek "any tangible thing" te vorderen zonder dat er een directe relatie met een verdachte hoeft te bestaan. Verder mogen de geheime diensten telefoon- en internetverbindingen afluisteren zonder dat bekend is van wie de aansluiting is. Veel van die bevelen worden voorzien van een "gag order" waardoor geen van de betrokkenen (zoals de rechter die toestemming geeft of degene aan wie het bevel is gericht) er in het openbaar iets over zeggen.
Onderdelen van die wet moeten elke paar jaar worden verlengd. In 2011 gebeurde dat vrijwel ongemerkt. Sinds de onthullingen van Snowden kan dat niet meer want daardoor is duidelijk geworden hoe onbegrensd de Amerikaanse overheid deze wetgeving uitlegt. Het debat over de Patriot Act begint daarom langzaam maar zeker op gang te komen. Dat is dringend nodig, want de volgende verlenging staat gepland voor juni. Laat het Amerikaanse congres onderdelen van de wet vervallen of gaat zij een paar pleisters plakken om de ergste uitwassen in te dammen?
Ook in Nederland is het debat over ongerichte surveillance door de overheid actueel. De bevoegdheden van de Nederlandse geheime diensten strekken nu al ver. De AIVD en de MIVD mogen op afstand inbreken op computers en de telefoon- en internetverbindingen van verdachte individuen of organisaties aftappen. Maar onze geheime diensten willen meer: ze willen net als hun Amerikaanse en Engelse collega's ook communicatie op grote schaal kunnen aftappen. Ook van mensen die helemaal nergens van worden verdacht. De diensten beweren hun werk niet goed te kunnen doen zonder die bevoegdheid. De geheime diensten over de hele wereld wisselen onderling gegevens uit: wie niets uit te wisselen heeft krijgt ook niets terug.
Die wens is door de Nederlandse regering voor het eerst uitgesproken in 2011. Maar het wetsvoorstel dat die bevoegdheid moest introduceren is sinds de onthullingen van Snowden steeds vooruitgeschoven. Waarschijnlijk wordt half mei een conceptwetsvoorstel gepubliceerd, waarna iedereen commentaar mag leveren. Dat zal er zeker zijn. Door de gelekte informatie over de Amerikaanse en Engelse geheime diensten worden steeds vaker kritische vragen gesteld over het functioneren van onze eigen diensten. Wat zijn de grenzen van de geheime diensten? Willen we dat ze bevoegdheden geven die die van hun Amerikaanse collega's overtreft?

Lef is hoopgevend
Bijna de hele film straalt Snowden beheersing uit. Zichtbaar emotioneel wordt hij pas wanneer duidelijk wordt dat de NSA zijn vriendin ondervraagt over zijn vlucht. Snowdens persoonlijke offer is groot, hij weet op dat moment niet of hij zijn familie ooit nog zal zien. Poitras geeft dat een positieve draai: "Het is hoopvol voor mij dat er mensen zijn die het lef hebben om zich uit te spreken over de misstanden die zij in deze wereld zien." Dat geldt niet alleen voor de klokkenluiders, maar evengoed voor filmmakers en journalisten.

Rejo Zenger (@rejozenger) werkt als onderzoeker bij digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Hij is gefascineerd door technologie en de rol die technologie in onze samenleving speelt.


Filmkrant.Live verzorgt een Intro bij Citizenfour:
Filmschuur | Haarlem
30 mei 16.15 uur
Sasja Koetsier
Filmtheater | Hilversum
31 mei 16.00 uur
SK


top
Citizenfour

Mei 2015 #376

Regie
Laura Poitras
Met
Edward Snowden
Glenn Greenwald
William Binney

Kleur, 114 minuten

Distributie
Cinema Delicatessen
Te zien
vanaf 28 mei

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


C

C'EST ARRIVÉ PRÈS DE CHEZ VOUS
C'EST DÉJÀ L'ÉTÉ
C'est la vie!
C'EST PAS MOI, JE LE JURE!
C'EST QUOI LA VIE?
C.R.A.Z.Y.
ÇA COMMENCE AUJOURD'HUI
CABIN FEVER
The Cabin in the Woods
CABLE GUY
CACHÉ
CACHORRO
CADILLAC GIRLS
Caesar Must Die
Cafard
Café de Flore
CAFE DE LOS MAESTROS
CAFÉ FLESH
Café Society
IL CAIMANO
Câini
CAIRO TIME
A CAIXA
The Cakemaker
CALENDAR
CALENDAR GIRLS
CALIFORNIA DREAMIN' (ENDLESS)
CALIMUCHO
Call Girl
Call Me by Your Name
CALLE 54
EL CALLEJON DE LOS MILAGROS
CALLING E.T.
CALVAIRE
Calvary (Previously Unreleased)
Camille Claudel 1915
The Campaign
CAN'T U HEAR ME SINGIN'
CANADIEN BACON
CANDY (Christian Marquand)
CANDY (Neil Armfield)
EL CANT DELS OCELLS
LA CANTANTE DE TANGO
The Canyons
CAOS CALMO
CAÓTICA ANA
CAPITÃES DE ABRIL
Il capitale umano
CAPITALISM, A LOVE STORY
CAPOTE
Capsule (Imagine)
CAPTAIN ABU RAED
Captain America: Civil War
Captain America: The First Avenger 3D
Captain America: The Winter Soldier 3D
CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN
Captain Fantastic
Captain Phillips
Capture the Flag (Race naar de maan)
CAPTURING THE FRIEDMANS
CARAMEL
CARAVAGGIO
CAREER GIRLS
Cargo (Ben Howling, Yolanda Ramke)
CARGO (Clive Gordon)
CARGO 200
CARLA'S LIST
CARLA'S SONG
CARLITO'S WAY
CARMEN MEETS BORAT
CARMEN VAN HET NOORDEN
Carnage
Carnival
CARNIVÀLE
Carnotstraat 17
CARO DIARIO
Carol
Carrie
CARRIERS
CARRINGTON
CARS
Cars 2 (NL)
Cars 3
Cartas da guerra (Ivo Ferreira over)
CASA DE LAVA
CASA DE LOS BABYS
CASABLANCA
CASANEGRA
CASANOVA
CASE 39
CASHBACK
CASINO
CASINO ROYALE
CASPER
Casper & Emma
Casper & Emma de bergen in
Casper en Emma maken theater
Casper en Emma op safari
CASSANDRA'S DREAM
Casse-tête chinois
CASSHERN
CAST AWAY
casting a glance
CASTINGX
THE CASTLE
THE CAT IN THE HAT
THE CAT RETURNS
Catacombe
Catch 44
CATCH A FIRE
CATCH ME IF YOU CAN
CATERINA VA IN CITTÀ
CATFISH
CATS & DOGS: DE WRAAK VAN KITTY GALORE
CATWOMAN
CAVALE
Cave of Forgotten Dreams
The cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa over)
CECIL B. DEMENTED
CELEBRITY
DE CELESTIJNSE BELOFTE
CELIA
THE CELL
CELL 211
CELLULAR
THE CELLULOID CLOSET
CELOS
THE CEMENT GARDEN
Cemetery of Splendour
LES CENT ET UNE NUITS
Centaur
CENTER STAGE
CENTRAL DO BRASIL
Central Intelligence
CENTURION
LA CÉRÉMONIE
Certain Women (Previously Unreleased)
CÉSAR ET ROSALIE
Cézanne et moi
La ch'tite famille
CHACUN CHERCHE SON CHAT
CHACUN SON CINÉMA
CHAIN REACTION
CHALET GIRL
CHALK
CHAMANKA
THE CHAMBER
LA CHAMBRE DES OFFICIERS
LA CHAMBRE VERTE
La Chana
CHANDNI CHOWK TO CHINA
The Change-up
CHANGELING
CHANGING LANES
CHAOS (Coline Serreau)
CHAOS (Tony Giglio)
Chapiteau Show
CHAPLIN
Chappie
CHARACHAR
CHARADE
CHARLES CHAPLIN DVD-BOX
CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Charlie en Hannah gaan uit
CHARLIE ST. CLOUD
CHARLIE WILSON'S WAR
CHARLIE'S ANGELS (2000)
CHARLIE'S ANGELS: FULL THROTTLE
Charlie's Country
CHARLOTTE GRAY
CHARLOTTE'S WEB
THE CHASE
THE CHASER
CHASERS
CHASING AMY
CHASING LIBERTY
Chasing Mavericks
CHASING SLEEP
LA CHASSE AUX PAPILLONS
THE CHATÊAU
Chavela
CHE PART 1 EN 2
CHE?
CHEAP LUDES
CHEAPER BY THE DOZEN
CHEAPER BY THE DOZEN 2
Check It
Cheerful Weather for the Wedding
Chef
LE CHÊNE
Cherchez Hortense
CHÉRI
The Chernobyl Diaries
CHERRY BLOSSOMS — HANAMI
CHERRY FALLS
Chevalier
Les chevaliers blancs
Les chevaux de Dieu
CHEVOLUTION
Chez nous (Lucas Belvaux over)
Chez nous (Tim Oliehoek)
Chi-Raq
LE CHIAVI DI CASA
CHICAGO
CHICKEN LITTLE
CHICKEN RUN
CHICKIES, BABIES AND WANNABEES
CHIKAMATSU MONOGATARI
Child 44
Child of God
Child's Pose
The Children Act
CHILDREN OF HEAVEN
THE CHILDREN OF HUANG SHI
CHILDREN OF MEN
CHILDREN OF NATURE
CHILL FACTOR
Het Chimpansee Complex
Chimpanzee
CHINA BLUE
CHINA STRIKE FORCE
China's Van Goghs
CHINATOWN
Chinatown (gerestaureerd)
CHINESE BOX
A CHINESE GHOST STORY: THE TSUI HARK ANIMATION
Chips
CHLOE
CHOCOLAT
CHOCOLATE
The Choice
CHOPPER
LES CHORISTES
Chorus
A CHRISTMAS CAROL
Christopher Robin
Chronic
Chronicle
CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE
THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
CHRONICLES OF RIDDICK
CHUNGKING EXPRESS
CHUNHYANG
CHUTNEY POPCORN
EL CID, DE LEGENDE
CIDADE BAIXA
CIDADE DE DEUS (CITY OF GOD)
CIDADE DOS HOMENS
THE CIDER HOUSE RULES
Le Ciel Flamand
EL CIELO GIRA
EL CIELO, LA TIERRA Y LA LLUVIA
LA CIÉNAGA
Cigán/The Garden
Cinderella
CINDERELLA MAN
A CINDERELLA STORY
CINÉMA INVISIBLE
CINEMA, ASPIRINES AND VULTURES
La cinquième saison
THE CIRCLE (Jafar Panahi)
The Circle (James Ponsoldt)
CIRCLE OF FRIENDS
Circumstance
CIRCUS
CIRKELIENTJE
Cirkus Columbia
CIRQUE DU FREAK: THE VAMPIRE'S ASSISTANT
CITIZEN KANE
CITIZEN RUTH
Citizenfour
CITY BY THE SEA
CITY HALL
CITY OF ANGELS
CITY OF EMBER
CITY OF GHOSTS (Matt Dillon)
CITY OF INDUSTRY
CITY OF JOY
THE CITY OF LOST CHILDREN
City of Violence
El ciudadano ilustre
A civil action
THE CLAIM
CLAIRE DOLAN
El Clan
Clash
CLASH OF THE TITANS 3D
CLAUDE CHABROL COLLECTIE
CLAUS, OP HANDEN GEDRAGEN
CLEAN
CLEAN, SHAVEN
The Cleaners
CLEAR AND PRESENT DANGER
THE CLEARING
CLERKS II: PASSION OF THE CLERKS
CLICK
THE CLIENT
CLIFFHANGER
Cloaca
CLOCKERS
CLOCKSTOPPERS
Cloclo
CLOSE TO HOME
CLOSER
CLOSING THE RING
Cloud Atlas
Clouds of Sils Maria
CLOVERFIELD
El Club (Pablo Larraín over)
Club Sándwich
De club van Sinterklaas & de pietenschool
De club van Sinterklaas & de verdwenen schoentjes
De club van Sinterklaas & geblaf op de pakjesboot
De club van Sinterklaas & het geheim van de speelgoeddokter
De Club van Sinterklaas & het pratende paard
CLUB ZEUS
CLUELESS
COACH CARTER
Cobain
COBB
COCKFIGHTER
Coco
COCO AVANT CHANEL
COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY
CODE 46
Code Blue
CODE INCONNU
Code M
COFFEE AND CIGARETTES
Cold Breezes
COLD COMFORT FARM
COLD FEVER
The Cold Light of Day (Mabrouk El Mechri)
THE COLD LIGHT OF DAY (Rudolf van den Berg)
COLD SOULS
COLLATERAL
Collateral Beauty
COLLATERAL DAMAGE
LE COLLIER PERDU DE LA COLOMBE
Colombiana
COLOR OF NIGHT
Il colore nascosto delle cose (Silvio Soldini over)
COLPO DI LUNA
COMANDANTE
COMBAT SHOCK
Les combattants
A COMÉDIA DE DEUS
COMEDIAN HARMONISTS
Coming Home
Comme un chef
Comme un homme
COMME UNE IMAGE
LA COMMUNE
The Commuter
COMO AGUA PARA CHOCOLATE
THE COMPANY
COMPANY MAN
The Company Men
Company Orheim
The Company You Keep
COMPASSIONATE SEX
Complete Unknown
The Complex
Compostella
Computer Chess
LA COMUNIDAD
CON AIR
Conan The Barbarian 3D
LE CONCERT
THE CONCIERGE
Concussion
CONDUCTING MAHLER
CONFESSION, FROM THE COMMANDER'S DIARY
Le confessioni
CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND
CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC
CONFESSIONS OF A TEENAGE DRAMA QUEEN
CONFIDENCE
CONFIDENCES TROP INTIMES
CONFITUUR
Il conformista (Thuiskijken)
CONGO
CONGORAMA
The Congress
The Conjuring
The Conjuring 2
CONNY & CARLA
La conquête
LE CONSEGUENZE DELL'AMORE
CONSENTING ADULTS
CONSPIRACY THEORIE
The Conspirator
CONSPIRATORS OF PLEASURE
THE CONSTANT GARDENER
CONSTANTINE
CONTACT
Contagion
CONTAINER
CONTE D'AUTOMNE
CONTE D'ÉTÉ
CONTE D'HIVER
UN CONTE DE NOËL
THE CONTENDER
Contraband
CONTRACORRIENTE
CONTRE TOI
CONTROL
LES CONVOYEURS ATTENDENT
COOKIE'S FORTUNE
COOL
COOL & CRAZY
Cool Girls
COOL RUNNINGS
THE COOLER
COP LAND
COPACABANA
COPIE CONFORME
COPS VS. THUGS (KENKEI TAI SOSHIKI BORYOKU)
COPYCAT
COPYING BEETHOVEN
CORAJE
CORALINE EN DE GEHEIME DEUR
CORDERO DE DIOS (LAMB OF GOD)
THE CORE
Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel
Corn Island
Cornelis
CORPSE BRIDE
THE CORRIDOR
CORRINA, CORRINA
THE CORRUPTOR
Corta
CORTO MALTESE: LA COUR SECRÈTE DES ARCANES
COSAVOGLIODIPIÙ
Cosmopolis
COSTA BRAVA
COSTA!
A COUCH IN NEW YORK
The Counselor
THE COUNT OF MONTE CRISTO
Countdown to Zero
COUNTERPARTS (GEGENÜBER)
THE COUNTRY TEACHER
LE COUPERET
UN COUPLE EPATANT
COUPLES RETREAT
COURAGE UNDER FIRE
COURTING COURTNEY
COUSIN BETTE
THE COVE
COWBOY BEBOP: THE MOVIE
THE COWBOY WAY
Les cowboys
Cowboys & Aliens
COWBOYS IN KOSOVO
CQ
Crab Trap
CRADLE 2 THE GRAVE
THE CRAFT
CRANK
CRASH (David Cronenberg)
CRASH (Paul Haggis)
THE CRAZIES
Crazy (Workshop Filmkritiek)
CRAZY HEART
CRAZY IN ALABAMA
Crazy Rich Asians
Crazy, Stupid, Love
CRAZY/BEAUTIFUL
CREATION
Creative Control
Creed
CREEP
CREMASTER MARATHON
CREPUSCULE
CRIME D'AMOUR
EL CRIMEN DEL PADRE AMARO
CRIMEN FERPECTO
CRIMES OF THE FUTURE
Criminal
Criminal Activities
CRIMSON GOLD
Crimson Peak
CRIMSON RIVERS 2
CRIMSON TIDE
LA CRISE
CRITICAL DECISION
CROCODILE DUNDEE IN LOS ANGELES
Les croix de bois
CRÓNICA DE UNA FUGA
CRONICAS
CRONOS
The Croods
CROOKLYN
CROSS FATE
THE CROSSING
THE CROSSING GUARD
CROSSING OVER
CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
CROSSROADS
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
THE CROW
THE CROW: CITY OF ANGELS
THE CRUCIBLE
The Crucifixion
CRUEL INTENTIONS
Crulic: The Path to Beyond
CRUMB
CRUSH
THE CRUSH
CRUSH PROOF
LA CRUZ
CRYING FREEMAN
THE CRYING GAME
CUBA FELIZ
Cuban Fury
THE CUP
CURDLED
THE CURE
CURE & PULSE
Cure for Pain
A Cure for Wellness
CURFEW
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER
THE CURSE OF THE JADE SCORPION
CURSED
EL CUSTODIO
CUTTHROAT ISLAND
THE CUTTING EDGE
CYCLO
CYPHER
CYRUS