Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Explosie van onderdrukte woede

Detroit

Verenigde Staten, 2017 | Kathryn Bigelow
Mag elke maker elk verhaal vertellen? Sinds de uitbreng van Detroit, de nieuwe film van Oscar­winnaar Kathryn Bigelow, is er veel ophef over de vraag of een blanke filmmaker zwarte thema­tiek mag vastleggen. Het antwoord is simpel: ja, dat mag. De vraag die er werkelijk toe doet is: hoe?

Door Sacha Gertsik

Kathryn Bigelow schrikt er niet voor terug om via politiek gevoelige gebeurtenissen de hedendaagse Amerikaanse maatschappij te fileren. Na The Hurt Locker, een film over de Irak-oorlog waarvoor Bigelow de eerste vrouwelijke Oscarwinnaar in de categorie regie werd, en Zero Dark Thirty (over de klopjacht op Osama bin Laden) is Detroit de derde samenwerking tussen Bigelow en voormalig journalist Mark Boal.
Dit keer verfilmen ze een wat oudere geschiedenis. Detroit opent dan ook met een lesje geschiedenis, verbeeld via animatie van de iconische schilderijen die Jacob Lawrence maakte over de Great Migration — een periode waarin veel Afro-Amerikanen op zoek naar werk van het racistische zuiden naar het noorden van de Verenigde Staten emigreerden. In plaats van een gedroomd beter leven werden ze echter geconfronteerd met een venijniger, want subtieler racisme. Het plaatst wat volgen zal in context, een uitbarsting van decennialang opgekropte wrok.

Stoom afblazen
Detroit zoomt in op een incident dat plaatsvond op 23 juli 1967: in de vroege ochtend valt de politie een illegale club binnen, waar ze verwachten een klein aantal mensen aan te treffen. Maar de club blijkt gevuld met meer dan tachtig Afro-Amerikanen, waarop de veelal blanke politie besluit de hele groep af te voeren. Terwijl er wordt gewacht op vervoer, verzamelt zich buiten een verontwaardigde menigte. Iemand gooit met iets. Vanaf dat moment worden de stad Detroit en de gelijknamige film overspoeld door rellen. Rellen die vijf dagen zullen duren en 43 levens zullen eisen.
Even is de vertelling meanderend, en wordt er meer een sfeer dan een verhaal neergezet. Gedramatiseerde beelden vloeien over in documentair materiaal. Gaandeweg wordt ook het verhaal van soulgroep The Dramatics door de vertelling gevlochten. Bijna beroemd zijn ze, maar de rellen steken een stokje voor hun doorbraakperformance. Om stoom af te blazen, en vooral ook om geen onderdeel uit te maken van de ongeregeldheden, gaan zanger Larry (Algee Smith) en bandlid Fred (Jacob Latimore) naar het Algiers Motel. Bij het zwembad ontmoeten ze twee leuke blanke meisjes. Ondanks de agressie in de lucht is het hier een feestje. Als een grap vuurt een van de hotelgasten een startpistool voor sportwedstrijden af richting de politie die een aantal straten verderop de ingestelde avondklok handhaaft. De politie kan er niet om lachen: ervan uitgaand dat snipers op hen schieten, vallen ze het hotel binnen om de schutter te vinden.

Culturele toe-eigening
Steeds een stapje dichter bij de personages, ook fysiek met de camera — zo brengt Bigelow ons naar het hart van de film. Het geweld van de politie is schokkend, terwijl de intense wijze waarop de gebeurtenissen zijn vastgelegd regelrecht afmattend zijn. De schutter wordt al gauw gevonden (en vermoord), maar het wapen (dat in feite ook nooit bestaan heeft) niet. Een groepje Afro-Amerikaanse mannen, onder wie Larry en Fred, en de twee blanke meisjes waarmee ze aan het flirten waren, belanden in handen van de bloeddorstige, racistische blanke politieman Kraus (Will Poulter) en zijn crew. Bigelow manoeuvreert haar camera zo dicht op de zwarte lichamen die het bewijs van door blanken uitgeoefend geweld dragen dat het je de adem beneemt. Gezien de meanderende proloog en wat voelt als een afgeraffelde epiloog kan er geen twijfel over bestaan: dít zijn de scènes waar het Bigelow om gaat.
Maar dit zijn ook precies de scènes waar de kritiek die Detroit kreeg zich op richt. Niet alleen door de gewelddadige inhoud, maar vooral door de manier waarop een blanke filmmaker zwarte thematiek vastlegt. Een geval van culturele toe-eigening, zo luidt de consensus. En dat is zo: alle mensen die een sleutelrol in deze productie spelen (onder anderen regisseur, scenarist, producenten, cameraman) zijn blank. Hoe goed deze mensen hun best ook doen, ze zullen nooit het gevoel voor nuance hebben van mensen met eenzelfde culturele achtergrond als de slachtoffers van deze gebeurtenissen. Dat betekent overigens niet dat het per definitie een probleem is als makers een verhaal willen vertellen dat buiten hun directe belevingswereld ligt. Maar daarmee verplichten ze zich wel om een bepaalde zorgvuldigheid bij het hanteren van deze materie in acht te nemen. Ook ik — een blanke filmjournalist — moet me bedacht zijn op blinde vlekken die ik kan hebben wat betreft verhalen die zich buiten mijn culturele bagage afspelen.

Hedendaags Amerika
In een interview aan filmvakblad Variety vertelde Bigelow dat ze dit verhaal wilde verfilmen omdat het zulke opvallende overeenkomsten heeft met de gebeurtenissen die zich in het hedendaagse Amerika afspelen. Hiermee doelde ze op de vele gewelddadige incidenten (sommige met dodelijke afloop) die zich de afgelopen jaren afspeelden tussen de overwegend blanke politiemacht en zwarte verdachten. Natuurlijk heeft ze gelijk. En natuurlijk zou het ideaal zijn als een Afro-Amerikaanse regisseur dit verhaal zou verfilmen. Maar de filmindustrie-realiteit is anders: maar een fractie van de regisseurs die met behoorlijke budgetten werken zijn niet-blank. Wie anders had dit verhaal (voor dit budget) kunnen vertellen? Maar toch: het feit dat de film gemaakt is om alle goeie redenen, betekent niet dat ook de juiste zorgvuldigheid is betracht in het behandelen van deze tegenwoordig des te gevoeligere thematiek. Het kernteam dat de film realiseerde had simpelweg nooit geheel blank mogen zijn.
Filmcriticus Richard Brody noemde de film in The New Yorker een morele mislukking. Dat kun je stellen over Detroit. Maar dat maakt het niet per definitie een slechte film. Uiteindelijk is het aan de individuele kijker om te bepalen of deze film een goedbedoelde maar misplaatste poging is om belangrijke thema's aan te kaarten, of een eye-opener die we juist nu nodig hebben. Als beide groepen de film maar gaan kijken.


top
Detroit

Oktober 2017 #402Productie
Kathryn Bigelow
Mark Boal
Matthew Budman
Megan Ellison
Colin Wilson
Regie
Kathryn Bigelow
Scenario
Mark Boal
Camera
Barry Ackroyd
Montage
William Goldenberg
Harry Yoon
Muziek
James Newton Howard
Met
John Boyega
Will Poulter
Hannah Murray
Kaitlyn Dever
Anthony Mackie
Jack Reynor

Kleur, 143 minuten

Distributie
Entertainment One
Te zien
vanaf 28 september

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


D

D'Ardennen
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
DA MO FANG
THE DA VINCI CODE
DAAR IN DAT LAND (V TOJ STRANJE)
DADDY AND PAPA
DADDY DAY CARE
Daddy's Home
Daddy's Home 2
DAENS
Een dag in 't jaar (Margot Schaap over)
DE DAG VAN DE WANHOOP
DAGEN ZONDER LIEF
Daglicht
THE DAILY NATION
DAINIPPONJIN
DAKOTA
DAL DER ZUCHTEN
DALECARLIANS
DAM STREET
DAMAGE
DAMIAAN
THE DAMNED
Damsels in Distress
DAN IN REAL LIFE
Dance Academy: de film
DANCE FLICK
DANCE ME TO MY SONG
DANCE OF DUST (RAKHS-E-KHAK)
DANCE OF THE VAMPIRES
DANCE OF THE WIND
DANCE WITH ME
Dancer
DANCER IN THE DARK
THE DANCER UPSTAIRS
Dancing Arabs
DANCING DREAMS
DANGER: DIABOLIK
THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
A Dangerous Method
DANGEROUS MINDS
The Danish Girl
Danny Collins
Dans la maison
DANS LA VIE
DANS VOOR HET LEVEN
DANS, GROZNY DANS (THE DAMNED AND THE SACRED)
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS
Dansen op de vulkaan
La danseuse (Stéphanie Di Giusto en Soko over)
DANTE'S PEAK
Daphne (Peter Mackie Burns over)
DARATT
DAREDEVIL
THE DARJEELING LIMITED
THE DARK
DARK BLUE
DARK CITY
DARK HORSE
The Dark Horse (James Napier Robertson over)
DARK IS RISING
THE DARK KNIGHT
The Dark Knight Rises
Dark Places
Dark Skies
The Dark Tower
DARK WATER (Hideo Nakata)
DARK WATER (Walter Salles)
DARKDRIVE
The Darkest Hour
Darkest Hour
The Darkest Minds
DARKNESS
DARKNESS IN TALLINN
DARWIN'S NIGHTMARE
DARWINS VERSTEKELING. BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DATE MOVIE
DATE NIGHT
The Daughter
Daughters of Malakeh
Daughters of the Dust
DAVE
David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen over)
DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
DAWN OF THE DEAD (Zack Snyder)
Dawn of the Planet of the Apes
Dawson City: Frozen Time
THE DAY AFTER TOMORROW
THE DAY I BECAME A WOMAN
THE DAY I WILL NEVER FORGET
DAY NIGHT DAY NIGHT
DAY OF THE DEAD
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
THE DAY THE SUN TURNED COLD
The Day Will Come
DAYBREAK
DAYBREAKERS
DAYLIGHT
THE DAYS
THE DAYTRIPPERS
Dazed and Confused
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
DE FORCE AVEC D'AUTRES
De rouille et d'os
DE-LOVELY
Dead Body Welcome
THE DEAD GIRL
DEAD LEAVES
DEAD MAN
THE DEAD MAN 2: RETURN OF THE DEAD MAN
Dead Man Down
DEAD MAN WALKING
DEAD MAN'S SHOES
DEAD PRESIDENTS
Deadfall
Deadly Virtues: Love.Honor.Obey
Deadpool
Deadpool 2
The Deal
Deal
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS
DEAR FRANKIE
DEAR JOHN
DEAR WENDY
Dear White People
DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER
DEATH AND THE MAIDEN
DEATH AT A FUNERAL
DEATH BECOMES HER
Death Note
The Death of Stalin
DEATH RACE
DEATH SENTENCE
DEATH TO SMOOCHY
Death Wish
Débarquement immédiat
The Debt
THE DEBT COLLECTOR
IL DECAMERON
DECEPTION
DECK THE HALLS
DECONSTRUCTING HARRY
DEEP BLUE
DEEP BLUE SEA
The Deep Blue Sea
THE DEEP END
Deep End (Terugzien)
DEEP IMPACT
DEEP IN THE WOODS
DEEP RISING
Deepwater Horizon
DEFIANCE
DEFINITELY, MAYBE
The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Dégradé
DEINING
DÉJÀ VU
Dekalog
DEKALOOG
DELBARAN
La délicatesse
DÉLITS FLAGRANTS
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg)
DELIVER US FROM EVIL (Ole Bornedal)
Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
THE DELIVERY
The Delivery Guy (Raznoschik)
Delivery Man
DELLAMORTE DELLAMORE
DELTA
DEMAIN DES L'AUBE
Demain tout commence
DEMOLITIAN MAN
Demolition (Jean-Marc Vallée over)
DEMON KNIGHT
Denial
DENISE CALLS UP
DENKEND AAN HOLLAND
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
DENNIS P.
DENNIS THE MENACE
THE DEPARTED
DEPARTMENT 36
DEPARTURES
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW
Le dernier coup de marteau
DES HOMMES ET DES DIEUX
The Descendants
THE DESCENT
Desde allá
DESERT FLOWER
IL DESERTO ROSSO
DESI
El Desierto
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Despair
DESPERADO
DESPERATE MEASURES
DESPERATE REMEDIES
DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
DESPICABLE ME
Despicable me 2
Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Después de Lucía
LES DESTINÉES SENTIMENTALES
DESTINY TURNS ON THE RADIO
DESTRICTED
Detachment
Detroit
DETROIT ROCK CITY
DEUCE BIGALOW MALE GIGOLO
DEUCE BIGALOW: AMERICAN GIGOLO
Deux jours, une nuit
DEVIL
The Devil Inside
THE DEVIL WEARS PRADA
DEVIL'S ADVOCATE
The Devil's Double
Devil's Knot
THE DEVIL'S MINER
THE DEVIL'S OWN
THE DEVIL'S REJECTS
DEVILS ON THE DOORSTEP
Dheepan (Jacques Audiard over)
Dhogs
EL DIA DE LA BESTIA
DIABOLIQUE
LA DIABOLIQUES
DIALOGUE AVEC MON JARDINIER
DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
DIAMONDS OF THE NIGHT
Diana
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Diary of a Teenage Girl
DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
DIARY OF THE DEAD
DICK
The Dictator
DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS
DIE ANOTHER DAY
DIE HARD 4.0
DIE HARD WITH A VENGEANCE
Die laatste zomer
DIEF!
Diego Star
DIEP
De dieren uit het Hakkebakkebos
DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
DIFFERENT FOR GIRLS
Difret (Zeresenay Mehari over)
Dikkertje Dap
THE DILEMMA
UN DIMANCHE A KIGALI
Het diner
DINNER FOR SCHMUCKS
DINOSAUR
Dior and I
Diplomatie (Volker Schlöndorff over)
DIRTY DANCING 2
DIRTY DIARIES
Dirty Grandpa
DIRTY MIND
DIRTY PRETTY THINGS
DIS-MOI QUE JE RÊVE
THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED
The Disappearance of Eleanor Rigby
Disappearing Landscape
The Disaster Artist
DISASTER MOVIE
DISCLOSURE
DISCO PIGS
THE DISCOVERY OF HEAVEN
LES DISEURS DE VÉRITÉ
DISGRACE
DISNEY'S TARZAN
Disobedience
DISTANCE
La distancia
THE DISTINGUISHED GENTLEMAN
THE DISTRICT
DISTRICT 9
DISTURBIA
DIVA DOLOROSA
Divergent
The Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
The Divide
DIVINE INTERVENTION
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE TRASH
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Il DIVO
DIVORCING JACK
Djam
Django (Étienne Comar)
Django (Sergio Corbucci)
Django Unchained
DO NOT DISTURB (Dick Maas)
Do Not Disturb (Yvan Attal)
The Do-Deca-Pentathlon
DOBERMANN
Doctor Strange
DODGEBALL
Dog Days
DOG SOLDIERS
A Dog's Purpose
DOGMA
Dogman
DOGTOOTH
DOGTOWN AND Z-BOYS
DOGVILLE
DOGVILLE CONFESSIONS
Dokter Pulder zaait papavers
DOKTOR MABUSE, DER SPIELER
IL DOLCE E L'AMARO
Dolfje Weerwolfje
De dolle tweeling
De dolle tweeling 2
De dolle tweeling 3
DOLLS
DOLORES CLAIBORNE
Dom/The House
DOMESTIC DISTURBANCE
DE DOMINEE
DOMINO
The Domino Effect
DOMWEG GELUKKIG
DON (Arend Steenbergen)
DON (Farhan Akhtar)
Don Jon
DON'S PLUM
Don't Be Afraid of the Dark
Don't Breathe
DON'T COME KNOCKING
DON'T LOOK BACK
DON'T LOOK NOW
DON'T SAY A WORD
DON'T STOP THE SHOW
Don't Worry, He Won't Get Far On Foot
DONDERBROEK
DONKEY PUNCH
Donkeyote
DONNIE BRASCO
DONNIE DARKO
IL DONO
DOOD EIND
DOOD IN VENETIË
Doodslag
Doof kind
DOOM
THE DOOM GENERATION
DOOMSDAY
DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
DOOR IN THE FLOOR
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Dope
DOPO MEZZANOTTE
LA DOPPIA ORA
Dorst
Dorsvloer vol confetti
DOS CRIMINES
Dos disparos
DOSSIER K.
The Double (Michael Brandt)
The Double (Richard Ayoade)
DOUBLE JEOPARDY
Double Play (Ernest Dickerson over)
DOUBLE TAKE
DOUBLE TEAM
DOUBLE WHAMMY
DOUBLE YOU STREET
DOUBT
DOUCHES FROIDES
DOUG'S 1E FILM
DOWN
DOWN PERISCOPE
DOWN TO EARTH
DOWN TO YOU
DOWN WITH LOVE
Downsizing
DR. AKAGI
DR. DOLITTLE
DR. DOLITTLE 2
Dr. Knock
Dr. Seuss' The Lorax
DR. T AND THE WOMAN
DRACULA
DRACULA 2000
Dracula Untold
DRAG ME TO HELL
DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONFLY
DRAGONHEART
Draken & Deuntjes
DRAKENHEUVEL
DRAKENJAGERS
DRAMA/MEX
Dream House
DREAMCATCHER
DREAMER: MIJN DROOMPAARD
THE DREAMERS
DREAMING BY NUMBERS
A DREAMSCAPE, GAMBLING IN AMERICA
Dredd 3D
DREI
DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN
Drie dvd's met films van Maya Deren
DE DRIE MUSKETIERS
DE DRIE ROVERS
Dries
Drift (Benny Vandendriessche)
DRIFT (Michiel van Jaarsveld)
DRIFTING CLOUDS
DRIJFZAND
DRILLBIT TAYLOR
Drinking Buddies
Drive
DRIVE ANGRY 3D
DRIVEN
DRÔLE DE FÉLIX
Droom & daad
DE DROOM VAN DE BEER
DROOMLAND DDR
The Drop
DROP DEAD GORGEOUS
DROP ZONE
DROPOUTS
DROWNING MONA
Drug War
Du forsvinder
Dubbelspel
THE DUCHESS
DUDE, WHERE IS MY CAR?
DUE AMICI
DUE DATE
THE DUEL PROJECT
DUIMELIJNTJE
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)
THE DUKES OF HAZZARD
Dukhtar
DUMB AND DUMBER
Dumb and Dumber To
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMBLAND
Dummie de Mummie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummy Jim
DUMPLINGS
Dunderklumpen
DUNGEONS & DRAGONS
Dunkirk
DE DUNNING BROERS
DUNSTON CHECKS IN
DUNYA & DESIE IN MAROKKO
DUPLEX
DUPLICITY
Durak (The Fool)
DUSKA
Dying of the Light
DYING TO GO HOME