Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
David Mamet: Zo'n muzikale scheldpartij hoort op de soundtrack

GLENGARRY GLEN ROSS

Verenigde Staten, 1992 | James Foley
Glengarry Glen Ross is de titel van een uiterst succesvol toneelstuk uit 1983 van de Amerikaanse schrijver en regisseur David Mamet. Een zwarte komedie over elementair kapitalisme en de strijd tussen werkende mannen. Het stuk werd verfilmd door James Foley, met Al Pacino en Jack Lemmon in de hoofdrollen. Naar aanleiding van de film geeft toneelregisseur Hans van der Gaarden zijn visie op de woorden en de beelden van David Mamet.

Glengarry Glen Ross is het verhaal van een klein makelaarskantoor in Chicago. Er werken vier 'real estate-salesmen', vertegenwoordigers in onroerend goed. Zij bezoeken potentiële kopers en proberen hen zover te krijgen dat ze stukken land kopen. Aangezien de klanten slechts matig geïnteresseerd zijn — het gaat om grote investeringen in percelen ergens ver weg in Florida — bedienen de verkopers zich rijkelijk van wat je toegepaste psychologie zou kunnen noemen. De onbeduidende stukken grond worden voorgesteld als paradijsjes met klinkende namen als Glengarry Highlands en Glen Ross Estate. Om de omzet te verhogen bedenkt de directie een verkoop-wedstrijd, waarmee de verkopers op een genadeloze manier onder druk worden gezet: de beste twee krijgen een prijs, de andere twee worden ontslagen. PANIEK! Iedereen probeert zijn hachje te redden. De zoetgevooisde verkooppraatjes worden nu overlevingsstrategieën. Dan worden de adressen van de grootste potentiële kopers gestolen. De verdenking rust op een van de vertegenwoordigers en er wordt een onderzoek ingesteld. De spanningen nemen toe en in een razende opeenvolging van verdachtmakingen, scheldpartijen en gekonkel wikkelt het verhaal zich af tot een verrassende ontknoping.

Toneelgroep Amsterdam bracht vorig seizoen dit stuk, in een ingrijpend aangepaste vertaling door Marcel Otten, uit onder de titel 'Vastgoed B.V.' Pierre Bokma speelde de rol van Ricky Roma, de man die de zuiverste staaltjes van vertegenwoordigers-vakmanschap laat zien. Door virtuoos taalgebruik weet hij een argeloze barbezoeker te verleiden tot het kopen van land. In 1985 won Joe Mantegna, Mamets favoriete acteur, de Tony Award voor deze rol. In de film wordt deze rol gespeeld door Al Pacino. Maar het is Jack Lemmon die op het Filmfestival van Venetië werd onderscheiden voor de Beste mannelijke hoofdrol. Hij speelt in Glengarry Glen Ross de rol van Shelley Levene, de oudste van de vier vertegenwoordigers. Het is interessant om in te gaan op deze verschuiving in waardering van een 'hoofdrol', omdat dit te maken heeft met het probleem dat zich voordoet bij het omzetten van (Mamets) toneeltaal in filmtaal.

Emotioneel belang
David Mamet is geen beeldenman, hij is een uitgesproken taalman. Zijn grootste kracht ligt in het noteren van prachtige muzikale dialogen. Hij heeft een scherp oor voor wat zich in gesprekken vaak afspeelt, namelijk het Spreken als 'Deal'. De Deal is deze: A geeft B persoonlijke aandacht doordat A met B spreekt, B geeft A krediet, letterlijk in de vorm van geld of overdrachtelijk in de vorm van geloof in wat A zegt. In de door Mamet geconstrueerde plots hebben A en B altijd een zwaar emotioneel belang bij de Deal, waardoor deze zijn vrijblijvendheid verliest.
James Foley, regisseur van Glengarry Glen Ross, zegt over de film: "Glengarry heeft geen 'goed-gevoel-boodschap, en het is evenmin een tragedie in de klassieke betekenis, waarbij iedereen begrijpt waarom bepaalde dingen gebeurden. Glengarry heeft geen duidelijk patroon waarin iemand zich ontwikkelt tot 'good guy' of bad guy'." Dat is niet waar. In de film worden — anders dan in het toneelscript — allerlei tekens gegeven waardoor Shelley Levene (gespeeld door Jack Lemmon) een tragische held kan worden; hij krijgt meer achtergrond dan de andere personages (een dochter in het ziekenhuis aan de vooravond van een ingrijpende en dure operatie, haar foto op papa's bureau) en hij wordt gefilmd in een huiselijke omgeving (op bezoek bij een klant thuis). Zonder deze inkleuring van Levene zou de ontknoping verrassender zijn geweest en minder conventioneel. Nu kan iedereen begrijpen 'waarom bepaalde dingen gebeurden'. Maar mogelijk was zonder deze sentimentele toevoeging de film ook minder effectief en emotioneel minder bevredigend geworden. Misschien moest de aandacht wel verlegd worden van de Taalkampioen (Ricky Roma) naar de kampioen Menselijk Leed (Shelley Levene).

Andere wetten
De vraag die zich nu voordoet, en die vooral pregnant wordt als Mamets gehele filmoeuvre wordt bekeken, is: in hoeverre zijn beproefde Hollywood-stijlmiddelen noodzakelijk om een film te laten werken? Mamet schreef het scenario voor een achttal films, waarvan hij er drie zelf regisseerde. In de door anderen geregisseerde films worden, meer of minder subtiel, de beproefde Hollywood-stijlmiddelen rijkelijk toegepast. Mamet zelf gaat er zeer zuinig en streng mee om. Het resultaat is dat Mamets films een hoge informatieve waarde hebben en een lage amusementswaarde. Een voorbeeld uit Homicide: de held, zojuist in een tumultueus werkoverleg uitgescholden voor jood, gaat een winkel binnen. De oude winkelierster is doodgeschoten, hij ziet dat ze een kettinkje om heeft met een davidster, hij kijkt er lang naar. Als dit wordt verteld roept het een spanning op. Als het wordt getoond, met als resultaat een shot van de stoïcijnse blik van de held, roept dat geen spanning op, maar leidt het tot de intellectuele constatering dat deze situatie wel pijnlijk zal zijn voor de held, hoewel het niet is te zien. Waarom toch niet even een vuist die zich balt en een lieveheersbeestje vermorzelt? Of zoiets.
Mamet onderbouwt zijn droge filmstijl met de volgende theorie:
"...dit is de essentie van goed theater: in goed theater zijn mensen bezig om buitengewoon ontroerende dingen zo eenvoudig mogelijk uit te voeren. Het huidige toneelschrijven, filmmaken en acteren neigt naar het omgekeerde — mensen die alledaagse en voorspelbare dingen doen op een opgeblazen manier. Een goede acteur voert zijn handeling zo eenvoudig en onemotioneel mogelijk uit. Dit stelt het publiek in staat 'to get the idea' — net zoals het rangschikken van oorspronkelijke, onaangetaste beelden ten behoeve van een verborgen idee het stuk creëert in de hoofden van het publiek." (uit: 'On directing film', Mamets handleiding voor filmmakers). In gesproken taal kan het rangschikken van oorspronkelijke woorden ten behoeve van een verborgen idee een effectieve vertelvorm zijn, en Mamet is hierin een genie. Maar in film wordt met beelden gewerkt en daarvoor gelden andere wetten.

Er is volgens mij bij Mamet iets anders aan de hand; hij verwart het ongenuanceerde en overdadige gebruik van Hollywood-stijlmiddelen met de klassieke tegenstelling tussen Apollinisch en Dionysisch. (Apollinisch is beheerst, streng, harmonieus, Dionysisch is uitbundig, grillig, onbeheerst). In het voorwoord van 'On directing film' zegt Mamet dat hij de regisseur beschouwt als "dat Dionysische verlengstuk van de scenarioschrijver", daarmee implicerend dat de scenarioschrijver vooral Apollinisch zou zijn. In Mamets geval is dat zeker zo; hij heeft een fabelachtige taalbeheersing en is een lucide plotschrijver. Maar bij het visualiseren van zijn scripts moet je toch met andere — meer Dionysische(?) — kwaliteiten begiftigd zijn.
Los van deze tegenstelling tussen Apollinisch en Dionysisch — die uiteindelijk met aanleg heeft te maken — staat Mamets terechte kritiek op de overdosis stijlmiddelen die gebruikt wordt om de kijker een scène door de strot te duwen. Neem The untouchables; hier heeft Mamet volkomen gelijk: niets wordt aan de fantasie overgelaten in deze aaneenschakeling van voorgebakken sensatie-drollen. Het is ook een film waarin de dialoog een ondergeschikte rol speelt (uitgezonderd die paar sublieme taalspelletjes die Al Capone speelt met de pers). Mamet heeft zich van deze film gedistantiëerd. In een artikel in 'American Film' van juni 1987 beschrijft hij hoe hij, toen hij onder druk werd gezet om wijzigingen in het script aan te brengen ("Als jij het niet doet, doen we het zelf!"), heeft bedankt met de woorden: "You screw it up. Spare me." Mamet was in die tijd bezig met het draaien van zijn eerste film House of games. Het is wel aardig om die twee films naast elkaar te zetten: zo ongenuanceerd als De Palma werkt met allerlei effectbejag, zo ongenuanceerd werkt Mamet er niét mee.
Tot slot wil ik nog even stil staan bij de rol van de office manager in Glengarry Glen Ross (gespeeld door Kevin Spacey). Rond 1970 heeft Mamet een jaar lang deze functie vervuld bij een dubieus makelaarskantoor in Chicago. En verdomd, dit personage lijkt op Mamet. Niet alleen uiterlijk (zelfde bril, zelfde intellectuele voorkomen), maar vooral ook in de manier waarop hij zich van zijn taak kwijt, namelijk streng en overconscïentieus. Dit personage geeft het drama de beslissende wending. Zolang hij zich boven de strijdende partijen blijft opstellen gaat alles goed, maar als hij zich er uiteindelijk mee gaat bemoeien ligt de afloop onherroepelijk vast.
En alles, alles verloopt via het spreken. Op dit terrein is Mamet in zijn element en weet hij op elk niveau de mogelijkheden uit te buiten. Op inhoudelijk niveau, waar mensen iets van elkaar willen als ze met elkaar spreken, op muzikaal-dynamisch niveau, als de sprekers weer eens uitbarsten in mooie inventieve scheldkanonnades (sommige verdienen het om opgenomen te worden op de soundtrack) en op entertainment-niveau, waar de partijen elkaar bewerken met uitgekiend gegoochel met taalkundige en filosofische clichés. Dát is Mamet. De combinatie van zijn Apollinische scherpte met de 'Dionysische verlengstukken' James Foley, Al Pacino en Jack Lemmon maakt Glengarry Glen Ross tot een mooie, spannende film.

Hans van der Gaarden

Filmografie David Mamet
Scenario:
The postman always rings twice (Bob Rafelson, 1981)
The verdict (Sidney Lumet, 1982)
The untouchables (Brian De Palma, 1987)
Glengarry Glen Ross (James Foley, 1992)
Hoffa (Danny DeVito, 1992)
Scenario en regie:
House of games (1987)
Things change (1988, scenario met Shel Silverstein)
Homicide (1991)


top
GLENGARRY GLEN ROSS

Januari 1993 #130

Produktie
Jerry Tokofsky
Stanley R. Zupnik
Regie
James Foley
Scenario
David Mamet, naar zijn eigen toneelstuk
Camera
Juan Ruiz Anchia
Geluid
Danny Michael
Montage
Howard Smith
Muziek
James Newton Howard
Met
Al Pacino
Jack Lemmon
Alec Baldwin
Ed Harris e.v.a.

Kleur, 100 minuten

Distributie
CNR Film Releasing
Te zien
vanaf 28 januari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


G

G-FORCE
G.I. JANE
G.I. Joe: Retaliation
G.I. JOE: THE RISE OF THE COBRA
Gaamer
GABBEH
Gabriel e a montanha
Gabrielle (Louise Archambault)
GABRIELLE (Patrice Chéreau)
GADJO DILO
Gaga: Five Foot Two
GAINSBOURG, VIE HÉROÏQUE
GALAXY QUEST
Gallipoli
The Gallows
Gallows Hill
Gambit
THE GAMBLER
Game
THE GAME
Game of Thrones (Seizoen 1)
Game of Thrones (Seizoen 5)
GAMER
Le gamin au vélo
GAMLE MAEND I NYE BILER/OLD MEN IN NEW CARS
GANGS OF NEW YORK
Gangs of Wasseypur
Gangster Squad
GANGSTERBOYS
Het gangstermeisje
GARAGE
GARAGE DAYS
GARAGE OLIMPO
Les garçons et Guillaume, à table!
THE GARDEN
Garden of Life
GARDEN STATE
Les gardiennes
GARFIELD
GARFIELD: A TALE OF TWO KITTIES
GARPASTUM
GAS, FOOD, LODGING
Gasland part I & II
GASTON'S WAR
GATTACA
IL GATTOPARDO
GAY
GAZON MAUDIT
Les géants
GEEN BEREIK
GEEST UIT DE POLDER
GEGE
Gegen die Wand
HET GEHEIM
Het geheim van Delft
HET GEHEIM VAN MEGA MINDY
Gek van geluk
GELUK IS ALS GLAS
EEN GELUKKIGE HAND
DE GELUKKIGE HUISVROUW
EEN GELUKKIGE TIJD
GEMINI (SOSEIJI)
Gemma Bovery
The General
THE GENERAL'S DAUGHTER
GENERATION KILL
LA GENÈSE
GENESIS
Genius
GENOVA
LES GENS NORMAUX N'ONT RIEN D'EXCEPTIONNEL
A Gentle Creature
GEORGE MICHAEL: A DIFFERENT STORY
GEORGE OF THE JUNGLE
Georges Bataille's Story of the Eye
GEORGI AND THE BUTTERFLIES
GEORGIA RULE
GEORGICA
Geostorm
Gerhard Richter Painting
GERMINAL
Geronimo
GERONIMO: AN AMERICAN LEGEND
GERRY
GESPENSTER
GET BACK
GET CARTER
The Get Down
Get Hard
GET HIM TO THE GREEK
GET LOW en de arthouse-western
GET ON THE BUS
Get Out
GET REAL
GET RICH OR DIE TRYIN'
GET SHORTY
THE GETAWAY
Gett — The Divorce Trial of Viviane Amsalem
GETTING EVEN WITH DAD
GETTING HOME
GETTING MY BROTHER LAID (MEIN BRUDER DER VAMPIR)
GETTYSBURG
GEVANGEN OP JAVA
GEVANGENEN VAN DE GROND
DE GEVLEKTE HOND (A PIEBALD DOG RUNNING ON THE EDGE OF THE SEA)
De geweldige beer
GFP Bunny
THE GHOST AND THE DARKNESS
GHOST DOG: THE WAY OF THE SAMURAI
GHOST IN THE SHELL (Mamoru Oshii)
Ghost in the shell (Rupert Sanders)
GHOST IN THE SHELL 2 (Mamoru Oshii)
GHOST RIDER
Ghost Rider: Spirit of Vengeance 3D
GHOST SHIP
A Ghost Story
GHOST WORLD
THE GHOST WRITER
Ghostbusters
Ghostland
GHOSTS FROM THE PAST
GHOSTS OF GIRLFRIENDS PAST
Gianni e le donne
The Giant
The Gift (Joel Edgerton)
THE GIFT (Sam Raimi)
Gifted
GIGANTE
GIGLI
Gilbert
Gimme Danger — Long Live The Stooges
GIMME SHELTER
Ginger & Rosa
GINGER SNAPS
THE GINGERBREAD MAN
GIORNI E NUVOLE
The Girl
GIRL 6
Girl Most Likely
The Girl on the Train
A Girl Walks Home Alone at Night
GIRL WITH A PEARL EARRING
The Girl with the Dragon Tattoo
GIRL, INTERRUPTED
GIRLFIGHT
THE GIRLFRIEND EXPERIENCE
Girlhood
Girls seizoen 1-5
Girls Trip
GIRLS UNITED
GLADIATOR (Ridley Scott)
GLADIATOR (Rowdy Herrington)
LES GLANEURS ET LA GLANEUSE
GLAS OP CELLULOID
The Glass Castle
Glassland
Glee the 3D Concert Movie
GLENGARRY GLEN ROSS
THE GLIMMERMAN
GLITTERBUG
Gloria (Sebastián Lelio)
GLORIA (Sidney Lumet)
Glory
Gluckauf
GLUE
GNOMEO & JULIET
GO
GO GET SOME ROSEMARY
GO WEST, YOUNG MAN!
GOAL KICK OFF
God Bless America
GOD IS MY DJ
GOD TOLD ME TO
GOD'S LONELY MAN
God's Own Country
THE GODDESS OF 1967
THE GODFATHER DVD COLLECTION
GODS AND MONSTERS
Gods of Egypt 3D
GODSEND
GODZILLA
Godzilla 3D
DAS GOEBBELS EXPERIMENT
De goede dood
GOHATTO
Going in Style
GOING THE DISTANCE
GOING TO SCHOOL WITH MY DAD ON MY BACK
Gold
GOLDEN BALLS
THE GOLDEN BOWL
THE GOLDEN COMPASS
GOLDENEYE
GOLDFISH MEMORY
Goltzius and the Pelican Company
GOLVEN
GOMORRA
GONE BABY GONE
Gone Girl
GONE IN 60 SECONDS
Gone With the Wind
GONIN
GOOD ADVICE
GOOD BYE, LENIN!
A Good Day To Die Hard
The Good Dinosaur
THE GOOD GERMAN
THE GOOD GIRL
THE GOOD HEART
Good Kill
A GOOD MAN IN AFRICA
GOOD MEN, GOOD WOMEN
A Good Old Fashioned Orgy
Good People
GOOD ROCKIN' TONIGHT
THE GOOD SHEPHERD
THE GOOD SON
Good Time
GOOD WILL HUNTING
A GOOD WOMAN
A GOOD YEAR
THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY
GOODBOY!
GOODBYE BAFANA
GOODBYE LOVER
GOODBYE SOLO
GOODBYE SOUTH, GOODBYE
A GOOFY MOVIE
GOOISCHE VROUWEN
Gooische Vrouwen 2
Goosebumps 3D
GORDEL VAN SMARAGD
GORDOS
GOSFORD PARK
THE GOSPEL OF JOHN
GOSSIP
GOTHIKA
Die göttliche Ordnung
GOUD
DE GOUDEN SWIPE
DE GOUDLIJN PARAMARIBO — DAM
LE GOÛT DES AUTRES
GOUTTES D'EAU SUR PIERRES BRÛLANTES
GOYA'S GHOSTS
Gozaran — Time Passing
GRACE IS GONE
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Grace of Monaco
GRACE OF MY HEART
LA GRAINE ET LE MULET
GRAN TORINO
The Grand Budapest Hotel
Le grand cahier
Grand central
Le grand soir
LE GRAND VOYAGE
La grande bellezza
IL GRANDE COCOMERO
GRANDE HOTEL
La grande illusion
Il grande sogno
The Grandmaster
GRAVE DANGER
THE GRAVE OF THE FIREFLIES
Gravity
GRBAVICA
GREASE
GREAT ECSTASY OF ROBERT CARMICHAEL
GREAT EXPECTATIONS (Alfonso Cuarón)
Great Expectations (Mike Newell)
The Great Gatsby
GREAT KILLS ROAD
GREAT MIGRATIONS
The Great Northwest
THE GREAT RAID
The Great Wall
THE GREAT WHITE HYPE
The Greatest Showman
GREEN HAT
THE GREEN HORNET
The Green Inferno en Knock Knock (Eli Roth over)
Green Lantern 3D
THE GREEN MILE
Green Room
GREEN ZONE
GREENBERG
Greencard Warriors (Miriam Kruishoop over)
Greetings from Tim Buckley
The Grey
THE GREY ZONE
GRIDLOCK'D
DE GRIEZELBUS
GRIMM
Grimsby
THE GRINCH
GRINDHOUSE: DEATH PROOF
GRINDHOUSE: PLANET TERROR
The Gringo
GRIZZLY MAN
De groeten van Mike!
Gromozeka
HET GROOTSTE VAN HET GROOTSTE, ABRAHAM TUSCHINSKI
GROOVE
GROSSE POINTE BLANK
DE GROT
GROTE KLEINE MUIS: CIRKELIENTJE
DE GROTE TOVENAAR
DE GROTE VAKANTIE
De grote Zwaen
GROUNDHOG DAY
GROWN UPS
Grown Ups 2
THE GRUDGE
THE GRUDGE 2
Grudge Match
GRUMPIER OLD MEN
GRUMPY OLD MEN
GUANTANAMERA
The Guard
Guardians of the Galaxy
Guardians Of The Galaxy Vol. 2
GUARDING TESS
GUERNSEY
The Guernsey Literary Society
Güeros
La Guerre est Déclarée
GUESS WHO
A GUIDE TO RECOGNIZING YOUR SAINTS
GUINEVERE
GULLIVER'S TRAVELS 3D
GUMMO
The Gunman
THE GUNS OF NAVARONE
THE GURU
GUS VAN SANT BOX
El Gusto