Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Justin Timberlake in In Time Justin Timberlake overvalt de tijdbank

In Time

Verenigde Staten, 2011 | Andrew Niccol
Met In Time levert Andrew Niccol een mislukking af. Maar wel een interessante mislukking. En met een ijzersterke hoofdrol van popster-werd-filmster Justin Timberlake, bovendien.

Zonder suspension of disbelieve is filmkijken onmogelijk. Er is wel een grens tot hoever het ongeloof van de kijker zich laat opschorten. Die grens wordt in Andrew Niccols sf-thriller In Time vaak overschreden. Dat is niet eens de schuld van de onaffe versie die ik te zien kreeg. Al was het vast beter geweest om Niccols pessimistische toekomstvisioen te zien met trucages die uitstijgen boven het niveau van Tron, versie 1982. Laten we hopen dat de digitale aftelklokken, die in deze wereld geïntegreerd zijn in de onderarm van alle mensen, er in de definitieve versie uitzien alsof ze daadwerkelijk geïntegreerd zijn in de onderarm, en niet als een projectie.
Zelfs met gelikte en gelukte trucages blijft In Time kampen met een fundamenteler probleem: het scenario komt maar heel af en toe los van het papier. Het verhaal speelt zich af in een toekomst waarin geld is vervangen door tijd. Alle mensen zijn voorzien van een timer, die begint te lopen als ze 25 jaar oud zijn. Extra tijd kun je krijgen door er voor te werken, of door andermans tijd te stelen. Maar de stadsbus, boodschappen, of een kop koffie kosten ook tijd. Kostbare tijd. Daardoor loopt in deze onder structureel tijdgebrek lijdende achterstandswijk bijna niemand rond met meer dan een dag te leven op de teller. Iedereen is constant aan het rennen om — letterlijk — tijd te winnen. Want als de klok op nul staat slaat de dood onverbiddelijk toe.

Nieuwe rijken
Er gaat geen scène voorbij of je wordt aan deze omstandigheden herinnerd: door woordgrapjes over het fenomeen tijd, door het constante geloer op klokken en vooral ook doordat de personages voortdurend commentaar leveren op de betekenis die tijd op dat moment voor hen heeft. Het is alsof de personages, evenals de kijker, nog maar net een paar uur rondlopen in deze wereld. Alsof zaken die routine zouden moeten zijn nog helemaal niet zijn ingesleten. En dat terwijl sommige karakters — de nieuwe rijken — al meer dan honderd jaar oud zijn. Wat overigens nauwelijks te zien is in een wereld waar niemand lichamelijk ouder wordt dan vijfentwintig.
Hoe dan ook: de rebelse hoofdpersoon Will Salas (Justin Timberlake) redt een rijkaard met meer dan een eeuw op de teller van een roversbende. Voor hij er erg in heeft staan die jaren bij hem op de polsklok, is de rijkaard dood en moet Will voor zijn leven rennen als een klassieke Hitchcock-held. De autoriteiten zoeken hem als moordverdachte, maar vooral omdat hij de sociale orde verstoort. Ondertussen jagen de van hun vette prooi beroofde boeven hem op om wraak te nemen. Tijdens zijn vlucht naar voren doorkruist Will verschillende tijdzones: een van de aardigste vondsten in de film. Niccol heeft bedacht dat het bezit van tijd in deze wereld net zulke sociaal-geografische consequenties heeft als het bezit van geld in de onze. En dus zijn er, naast het haastige tijdgebreksgetto van Will, verschillende middenklassenzones, terwijl de supergefortuneerden zich terugtrekken in een ondoordringbaar bastion.

Spelletje kaart
In de groots opgezette rijkeluisbuurt bewegen mensen langzaam, en nemen ze ruim de tijd voor lunch, shoppen of een spelletje kaart. Ook dit is weer leuk bedacht, als tegenstelling met het jachtige gehol aan de onderkant. Maar Niccol vertrouwt er niet op dat de kijker dit zelf op kan pikken. In plaats daarvan laat hij het omstandig uitleggen aan Will, die dat als geoefende gettobewoner natuurlijk zelf in een oogwenk had kunnen vaststellen. De film krijgt meer lucht wanneer Will samen met een naar levenslust hunkerende rijkeluisdochter (Amanda Seyfried) terugkeert naar het getto, om als een futuristische Bonnie & Clyde de tijdbank te overvallen, waarna ze de inhoud uitdelen aan de armen. Toch is het dan al te laat om de film te redden van de mislukking. Maar wel een interessante mislukking, die je stil laat staan bij je eigen besteding van tijd en de steeds bredere kloof tussen haves en have-nots.
Eerder leverde Niccol ook al zo'n boeiende mislukking af met S1mØne. Het in die mediasatire geschetste toekomstbeeld, waarin een filmster 'from scratch' uit de computer werd getoverd, lijkt deze maand weer een stapje dichterbij te zijn gekomen door de weergaloze versmelting van acteurs, motion capture en animatie in Steven Spielbergs TinTin. De voorspellende waarde van S1mØne ten spijt: Niccol kan beter. Dat bewees hij met zijn even slimme als aangrijpende scenario voor The Truman Show en dat bewees hij met zijn onvolprezen schrijf- en regiedebuut Gattaca. In dat klassieke staaltje sociale sciencefiction zette Niccol een volstrekt geloofwaardige wereld neer in de 'niet zo verre toekomst', waar mensen die werden geboren zonder tussenkomst van genetici waren veroordeeld tot een bestaan als tweederangsburger. Met een minimum aan uitleg en een maximum aan zeggingskracht zorgde Niccols ervoor dat je je ongeloof opschortte, zonder dat je daar zelf ook maar een seconde over na hoefde na te denken. En juist in dat opzicht is In Time mislukt. Tegelijkertijd geeft de film meer dan genoeg stof om over na te denken. Als je jezelf daar de tijd voor gunt, tenminste.

Fritz de Jong


Popidool wordt acteur

In Time


Na een verrassend optreden als gehaaide internetgoeroe in het alom bejubelde The Social Network mag Justin Timberlake met zijn dragende rol in In Time bewijzen dat hij ook een stoere mannenman kan neerzetten in een actiefilm. Bijna moeiteloos maakt de atletische Timberlake deze belofte waar, net zoals hij zich gemakkelijk bewoog in romantische komedies als Bad Teacher en Friends with Benefits. Dat de scenario's van deze films — evenals In Time — hier en daar te wensen over laten schijnt de voormalige frontman van *NSYNC nauwelijks te deren. Het idool is vast van plan om, na zijn uiterst succesvolle muziekcarrière, het onderste uit de kan te halen als acteur. Die ambitie spat van het scherm.
Nou is de dertigjarige Timberlake bepaald niet de eerste musicus die de overstap maakt naar het acteren in films. Hij is zelfs niet het eerste boyband-idool dat dat doet: 'Marky Mark' Wahlberg ging hem voor en werd dankzij Boogie Nights en The Departed een bonafide Hollywoodster. Het verschil is echter dat Wahlberg een popster was die stiekem net nog iets beroemder was door zijn verschijning in een onderbroekenreclame. Timberlake is daarentegen een volwaardige megaster, die zijn best moet doen om zijn wanhopige fans ervan te overtuigen dat zijn overstap naar de filmwereld geen bevlieging is. Tijdens een van zijn laatste schaarse muzikantenoptredens, een jaar geleden, probeerde hij de gemoederen te bedaren met een nieuwe teksttoevoeging in zijn akoestische cover van Drake's r&b-hit Over: 'Don't be pissed off I'm an actor / It's not over / And when I come back, I'm gonna come harder / I'm doing me.'
Best mogelijk dat Timberlake de komende jaren als 'special guest' te horen zal zijn op platen van Madonna, Janet Jackson en al die andere artiesten die samenwerken met zijn maatje, superproducer Timbaland. Maar als je ziet met hoeveel overgave Timberlake zich in In Time werpt op zijn hoofdrol, dan kun je maar een conclusie trekken: de fans moeten nog lang wachten op Timberlake's beloofde terugkeer naar de muziek.

FdJtop
In Time

November 2011 #337


Productie
Marc Abraham
Eric Newman
Andrew Niccol
Regie en scenario
Andrew Niccol
Camera
Roger Deakins
Montage
Zach Staenberg
Art direction
Alex McDowell
Muziek
Craig Armstrong
Met
Justin Timberlake
Olivia Wilde
Shyloh Oostwald

Kleur, 109 minuten

Distributie
20th Century Fox Netherlands
Te zien
vanaf 3 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


I

I am a Woman Now
I Am Belfast
I AM FROM TITOV VELES
I AM Hardwell — Living The Dream
I AM LEGEND
I Am Not a Witch
I Am Not Your Negro
I AM THE VIOLIN
I Am Wrath
I CONFESS
I COULD NEVER BE YOUR WOMAN
I Don't Know How She Does It....... In Time
I DON'T WANT TO SLEEP ALONE (Tsai Ming-liang over)
I Feel Pretty
I Give It A Year
I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
I LIKE IT LIKE THAT
I LOVE A MAN IN UNIFORM
I Love Dick
I Love Dollars (Workshop Filmkritiek)
I LOVE HUCKABEES
I LOVE TROUBLE
I LOVE YOU MAN
I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
I LOVE YOUR WORK
I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY
I SERVED THE KING OF ENGLAND
I SHOT ANDY WARHOL
I Spit On Your Grave Too
I SPY
I STILL KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
I Wish
I'M A CYBORG BUT THAT'S OK
I'M IN TROUBLE!
I'm Not a F**king Princess
I'M NOT THERE
I'M NUMBER FOUR
I'm the Same, I'm An Other
I, Anna
I, CLAUDIUS
I, Daniel Blake
I, Frankenstein
I, ROBOT
I, Tonya
I.D.
I.Q.
Icarus
ICE AGE
ICE AGE 3: DAWN OF THE DINOSAURS
Ice Age 5: Collision Course
Ice Age: Continental Drift
ICE AGE: THE MELTDOWN
Ice and The Sky
Ice Dragon
THE ICE HARVEST
ICE PRINCESS
The Ice Storm
The Iceman
Ich Seh, Ich Seh
ICHI THE KILLER
Ida
Ideal Home
Identicals
IDENTITY
Identity Thief
The Ides of March
THE IDIOT
IDIOT BOX
THE IDIOTS
The Idol
IEDEREEN BEROEMD!
IEP!
If I Stay
IF I WANT TO WHISTLE, I WHISTLE
If the Sun Explodes
IF THESE WALLS COULD TALK
If...
IGBY GOES DOWN
IGOR
Ik ben Alice
IK GA NAAR TAHITI
IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN
IK OOK VAN JOU
Ik wil gelukkig zijn
IK WIL NOOIT BEROEMD WORDEN
IKÍNGUT
IKKE NIET
IKLIMLER
IL CICLONE
ÎLES FLOTTANTES
Ill Manors
ILLÉGAL
THE ILLUSIONIST
THE ILLUSIONIST en Jacques Tati
Ilo Ilo
ILS (THEM)
ILUSIONES ÓPTICAS
Im Keller
Im Labyrinth des Schweigens
L' image manquante (IDFA 2013: Onvoltooid verleden)
THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS
IMAGINARY CRIMES
IMAGINE ME & YOU
IMAGINE THAT
IMAGINING ARGENTINA
The Imitation Game
The Immigrant
THE IMMORTAL
IMMORTAL BELOVED
Immortals 3D
Impardonnables
IMPORT/EXPORT
The Impossible
The Imposter
IN & OUT
IN A BETTER WORLD
In a World...
IN ALLE STILTE
IN AMERICA
In Another Country
In Bloom
IN BRUGES
In Darkness
IN DE GREEP VAN DE TANGO
IN DEN TAG HINEIN
IN DREAMS
IN GOOD COMPANY
In grazia di Dio
IN HER SHOES
IN HET HUIS VAN MIJN VADER
In jouw naam
IN LOVE AND WAR
IN MEMORIA DI ME
IN MOTION
In Oranje
In Order of Disappearance
In Pursuit of Silence
IN SEARCH OF BEETHOVEN
IN THE BEDROOM
IN THE BLEAK MIDWINTER
IN THE COMPANY OF MEN
In the Crosswind
IN THE CUT
IN THE ELECTRIC MIST
In the Fog
In the Heart of the Sea
In the Land of Blood and Honey
IN THE LINE OF FIRE
IN THE LOOP
IN THE MOOD FOR LOVE
In the Name of
IN THE NAME OF THE FATHER
IN THE SOUP
IN THE VALLEY OF ELAH
IN THIS WORLD
In Time
IN WEITER FERNE, SO NAH!
IN YOUR HANDS
THE IN-LAWS
INAZUMA
The Inbetweeners
De inbreker
Incarnate
INCENDIARY
INCENDIES
INCEPTION
Inch'Allah
L' inconnu du lac
THE INCREDIBLE HULK
THE INCREDIBLES
Incredibles 2
INDECENT PROPOSAL
INDEPENDENCE DAY
Independence Day: Resurgence
INDEPENDENT ANIMATION FROM THE NETHERLANDS
DE INDIAAN
INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL
INDIGÈNES
Indivisibli
INFAMOUS
Infancia clandestina
INFERNAL AFFAIRS
INFERNAL AFFAIRS 2
Inferno
Les infidèles
Infiltrant
The Infiltrator
Infinitely Polar Bear
THE INFORMANT!
THE INFORMERS
INGLORIOUS BASTARDS
INGLOURIOUS BASTERDS
Inherent Vice
INKHEART
INLAND EMPIRE
DIE INNERE SICHERHEIT
INNOCENCE (Lucile Hadzihalilovic)
INNOCENCE (Paul Cox)
THE INNOCENT
Les Innocentes
THE INNOCENTS
INQUIÉTUDE
INSIDE DEEP THROAT
INSIDE JOB
Inside Llewyn Davis
INSIDE MAN
Inside No. 9
Inside Out
Inside the Chinese Closet
THE INSIDER
INSIDIOUS
Insidious: Chapter 2
Insidious: Chapter 3
Insidious: the Last Key
INSOMNIA
INSPECTOR GADGET
De inspirator
Instant Dreams
INSTINCT
L' insulte (Ziad Doueiri over)
Insyriated
INTERMISSION
The Intern
THE INTERNATIONAL
The Internship
THE INTERPRETER
INTERSECTION
INTERSTELLA 5555
Interstellar
The Interview
Interview (Steve Buscemi)
INTERVIEW (Theo van Gogh)
INTERVIEW WITH THE VAMPIRE
INTIMACY
INTIMATE RELATIONS
INTO GREAT SILENCE
Into the Forest
Into the Inferno
INTO THE WEST
INTO THE WILD
Into the Woods
INTOLERABLE CRUELTY
Intouchables
L' INTRUS
The Invader
THE INVASION
Invasion of the Body Snatchers (Don Siegel)
Invasion of the Body Snatchers (Philip Kaufman)
LES INVASIONS BARBARES
Inventaris van het moederland
INVENTING THE ABBOTTS
INVESTIGATION
INVICTUS
INVISIBLE WAVES
The Invisible Woman
INVOLUNTARY
Io e te
IO NON HO PAURA
IO SONO L'AMORE
IP MAN
IRAQ FOR SALE
IRINA PALM
IRIS
IRMA VEP
THE IRON GIANT (DE IJZEREN REUS)
THE IRON HEEL OF OLIGARCHY (ZJELEZNAJA PIATA OLIGARKHII)
IRON ISLAND
The Iron Lady
IRON MAN
IRON MAN 2
Iron Man 3
IRON MONKEY
Iron Sky
Irrational Man (Woody Allen over)
IRRÉVERSIBLE
Is the Man Who is Tall Happy?
Isabelle (Ben Sombogaart)
ISABELLE (Tim Oliehoek)
LA ISLA DE LOS NIÑOS PERDIDOS
La isla mínima
THE ISLAND
THE ISLAND OF DR. MOREAU
The Islands and the Whales
THE ISLE
Isle of Dogs
ISTANBUL TALES
ISTORIA 52
It
It Comes at Night
IT COULD HAPPEN TO YOU
It Follows
IT TAKES TWO
IT WAS AN ACCIDENT
IT'S A BOY/GIRL THING
IT'S A FREE WORLD...
IT'S A WONDERFUL LIFE
IT'S ALL ABOUT LOVE
IT'S ALL GONE PETE TONG
IT'S COMPLICATED
IT'S HARD TO BE NICE
IT'S MAGIC TIME
ITALIAN FOR BEGINNERS
THE ITALIAN JOB
ITALIANETZ
ITALO-WESTERN BOX
Italy: Love It or Leave It
IVANHOOD
IVANSXTC
L' IVRESSE DU POUVOIR
Ixcanul