Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
De nieuwe moeder: Letse vader en zoon dwalend door Nederland Paula van der Oest: De lichte kant van zware zaken

DE NIEUWE MOEDER

Nederland, 1996 | Paula van der Oest
Het aantal onderscheidingen dat regisseur Paula van der Oest (1965) in haar nog prille carrière heeft ontvangen is indrukwekkend. Zinderend, haar eindexamenfilm, werd in 1988 bekroond met de Cannon Award; met haar korte film Coma uit 1994 won ze het Gouden Kalf voor het beste tv-drama en vorig jaar kreeg ze de AVRO Bestuursprijs 'De belofte'. Van der Oests eerste lange speelfilm, De nieuwe moeder, werd tot openingsfilm van het 16e Nederlands Film Festival uitverkoren. Zelf relativeert ze het liefst haar eigen succes en naar een verklaring kan ze slechts gissen. "Misschien zit het in de lichte toon, waarmee ik zware onderwerpen behandel, gecombineerd met herkenbare personages."

De carrière van Paula van der Oest verloopt in bijna alle opzichten geheel volgens het boekje. Na haar afstuderen van de Nederlandse Film- en Televisieacademie werkte ze eerst een aantal jaren als regie-assistente. Aan de zijde van ervaren regisseurs als Ben Sombogaart (Mijn vader woont in Rio), Ben Verbong (De kassière) en Froukje Fokkema (Kracht) leerde ze de ins en outs van het vak. In overeenstemming met het toenmalige beleid van het Nederlands Fonds voor de Film, dat jonge filmmakers beter eerst een korte film kunnen maken voordat ze aan het 'echte' werk beginnen, draaide ze in 1994 de film Het verlorene zal ik zoeken, met een lengte van twaalf minuten. Voor het VPRO-programma Lolamoviola maakte ze vervolgens Coma (1994) en Achilles en het zebrapad (1995), allebei met een lengte van 45 minuten. En dit jaar, acht jaar na haar afstuderen, voltooide ze haar eerste lange speelfilm.
Van der Oest: "Ik heb het inderdaad geleidelijk aangepakt. Bij zo'n lange speelfilm moet je namelijk een groter geheel kunnen overzien. Er is sprake van een langere spanningsboog en de elementen moeten gelijkmatiger verdeeld zijn. Voor mij is het heel goed geweest dat ik met kortere film ben begonnen. Er is ook nog niet zoveel geld mee gemoeid en je kan langzaam een team om je heen creëren. Maar een ander type regisseur kan misschien wel in één keer een lange film maken. Zelf ben ik niet iemand die eindeloos films heeft geanalyseerd en daar hele uitgesproken ideeën over heeft, terwijl iemand anders vanuit een soort filmtheoretische kennis misschien minder moeite heeft om meteen een lang script op papier te zetten."

Migrant uit het Oostblok
De persinformatie omschrijft De nieuwe moeder als een roadmovie. Het verhaal begint namelijk in Letland, waar de economische en maatschappelijke omstandigheden in 1992, twee jaar na de onafhankelijkheid, verre van ideaal zijn. Hoofdpersoon Juris heeft op tragische wijze zijn vrouw verloren. Zijn tienjarige zoon Elvis — vernoemd naar de Amerikaanse legende — is ondergebracht, beter gezegd opgesloten, in een tehuis. Om zijn uitzichtloze situatie te onvluchten ontvoert Juris zijn zoon en reist met hem naar Nederland. Hij gaat op zoek naar een oude penvriendin Marie, waarmee hij als kind een jarenlange en intensieve briefwisseling heeft gevoerd. In de hoop op een nieuwe moeder voor zijn zoon, die door de dramatische dood van zijn eigen moeder niet meer praat. Hun zoektocht leidt hen dwars door ons land, van Zwolle via het Limburgse plaatsje Beek naar Monnickendam.
Tijdens de reis belanden vader en zoon in een aantal tragi-komische situaties. Het is grotendeels een uitvergroting van de lotgevallen, waar de gemiddelde Oostblokmigrant mee te maken krijgt bij zijn eerste confrontatie met het rijke Westen. Hij raakt overweldigd door de grote materiële welvaart en het vrijmoedige optreden van de vrouwen, maar maakt ook kennis met de verwrongen onderlinge relaties van de mensen in een individualistische samenleving. Ze ontmoeten bijvoorbeeld de moeder van Marie, die haar dochter nooit meer ziet en Marie's ex-man. Deze laatste blijkt een oude hippie, die in zijn jaren zestig-idealen is blijven hangen en getergd wordt door zijn zoon met rechts-extremistische opvattingen.

Vriendschappelijke sfeer
Net als bij haar vorige films werkte Van der Oest opnieuw met haar vaste crew van Brigit Hillenius (camera), Franc van Zutphen (licht), Ludo Keeris (geluid) en Erly Brugmans (art-direction). De samenwerking met een vertrouwd en zelf gekozen groepje mensen is volgens haar een van de voorwaarden voor een geslaagde produktie. "Omdat we al veel samen gedaan hebben, weet iedereen waar hij voor staat en is men ook bereid om veel te geven. Er zijn natuurlijk wel eens discussies en conflicten, maar ik heb altijd het gevoel dat ik met vrienden een film aan het maken ben. Ik ben wel de eindverantwoordelijke persoon die beslissingen neemt die van doorslaggevende betekenis zijn. Maar ik doe dat niet door mijn stem te verheffen of iedereen op zijn plaats te wijzen. Ik ben geen voorstander van het conflictmodel, daar kan ik helemaal niet tegen. De verhalen die ik wel eens van anderen hoor, dat de spanning op de set om te snijden was, dat hebben wij nog nooit meegemaakt. Het grootste probleem is de tijdsdruk. Zelfs bij een film met relatief veel geld, heb je altijd het gevoel dat je te weinig tijd hebt", aldus Van der Oest.
Op verzoek van het Filmfonds werkte Van der Oest haar ingediende treatment samen met Stan Lapinski uit tot een afgerond scenario. Ze was over die voorwaarde aanvankelijk nogal sceptisch, ook omdat ze Lapinski nog nooit ontmoet had. Deels uit opportunistische overwegingen besloot ze toch om te kijken wat het zou opleveren. De samenwerking beviel uiteindelijk erg goed. Van der Oest: "Hij was zeer waakzaam over de structuur, bijvoorbeeld of de afwisseling tussen interieur en exterieur wel klopte. Er waren ook veel inhoudelijke gesprekken, waarbij hij zich vooral dienstbaar opstelde en met voorstellen kwam. We hebben het schrijfwerk een beetje verdeeld. Ik schrijf zelf graag dialogen, dus daar heb ik de meeste van gedaan. Stan heeft zich absoluut niet als zo'n scriptdokter gedragen, die bijvoorbeeld aangeeft dat er op pagina 34 een plotpoint moet komen. Ik heb er zeker baat bij gehad, maar ik kan niet inschatten hoe het in mijn eentje was gegaan. Alleen schrijven is soms toch een kwelling en met z'n tweeën kom je er al pratend wel eens eerder uit. Ik ben trouwens ondertussen samen met hem ook al weer met iets anders bezig."

Rijk worden
Over de samenwerking met haar eigen producent, René Scholten van Studio Nieuwe Gronden, is Van der Oest erg positief. Ze werd door hem nauw betrokken bij het produktieproces. Over de werkwijze van een aantal andere Nederlandse speelfilmproducenten is ze echter veel minder te spreken. "Er zitten er tussen die hun eigen financiële belangen boven die van de film stellen. Ik heb het van dichtbij meegemaakt in de tijd dat ik veel regie-assistentie heb gedaan. Bij elk facet van je werk heb je te maken met de houding van de regisseur en producent ten opzichte van de film die ze maken. Er zaten op een gegeven moment vijf Duitse acteurs in een cast, maar de producent weigerde het script te laten vertalen, omdat het te duur zou zijn. Het gaat natuurlijk om prioriteiten, maar sommige producenten zeggen bijvoorbaat overal nee tegen. Er wordt ook ongelooflijk veel gesjoemeld met de begroting. De een rekent 10%, een ander 15% voor zijn producers fee. Behalve de kantoorkosten zetten ze ook een accountant op de begroting, terwijl ze zelf de boekhouding doen. Of ze voeren nog een extra produktie-secretaresse op, die dan hun vrouw blijkt te zijn."
Deze situatie is ook een van de redenen waarom Van der Oest actief is binnen de onlangs opgerichte Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers. "Natuurlijk is het enerzijds gewoon een gezelligheidsvereniging, maar we willen ook op een andere manier met elkaar gaan samenwerken. Er zitten jonge producenten bij die niet als eerste oogmerk hebben om zo snel mogelijk binnen te lopen. De producent hoeft ook helemaal niet degene te zijn die alles van bovenaf dicteert."

Persoonlijke thematiek
Het uitgangspunt dat in bijna alle films Van van der Oest en ook in De nieuwe moeder voorop staat is de maatschappelijke betrokkenheid. Haar films laten een herkenbare werkelijkheid zien, waarin de personages stuk voor stuk op zoek zijn naar de zin van hun leven. Van der Oest streeft er daarbij niet naar om waardeoordelen uit te spreken of rigoureus stelling te nemen, maar wil laten zien wat er met mensen onder bepaalde omstandigheden kan gebeuren. Door deze vrij abstracte benadering lijkt haar persoonlijke invulling enigszins op de achtergrond te blijven.
Van der Oest: "Het is grappig, maar jij bent de eerste die dit tegen me zegt. Ik vind al mijn films juist erg persoonlijk. Het verlorene zal ik zoeken gaat bijvoorbeeld over de angst voor het verlies en dat is wel een heel persoonlijk thema. Het is uiteindelijk een heel komisch filmpje geworden, maar de idee van waaruit ik ging schrijven was wel het meest persoonlijk. Ook zo'n filosofische monoloog van een brommerkoerier (Achilles en het zebrapad, FS) die zo mooi botst met de simpelheid van die koerier, daar kan ik mij erg in terugvinden. Ik maak geen essayistische films, want grote thema's komen bij mij altijd terug in hele begrijpelijke situaties en mensen. Het moeilijk vatbare terugvertalen naar soms hele banale dingen, dat zie ik wel als iets dat heel dicht bij mij persoonlijk staat."

François Stienentop
DE NIEUWE MOEDER

September 1996 #170

Produktie
René Scholten (Studio Nieuwe Gronden)
Regie
Paula van der Oest
Scenario
Paula van der Oest
Stan Lapinski
Camera
Brigit Hillenius
Geluid
Ludo Keeris
Montage
Menno Boerema
Muziek
Fons Merkies
Met
Janis Reinis
Arys Adamsons
Geert de Jong
Evert de Jager
Hannah van Lunteren
Anneke Blok
Theu Boermans

Kleur, 95 minuten

Distributie
Shooting Star Film Distribution
Te zien
tijdens het Nederlands Film Festival en aansluitend in de bioscoop

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


N

N — The Madness of Reason
N'OUBLIE PAS QUE TU VAS MOURIR
NA PUTU
NAAR DE KLOTE!
NACHMITTAG
NACHO LIBRE
NACHTRIT
NACHTVLINDER
NADIE CONOCE A NADIE
NADINE
NAISSANCE DES PIEUVRES
NAKED
THE NAKED CITY
NAKED GUN 33 1/3
NAKED IN NEW YORK
THE NAKED PREY
THE NAMESAKE
LA NANA
Nannerl, la soeur de Mozart
THE NANNY DIARIES
NANNY MCPHEE
NANNY MCPHEE AND THE BIG BANG
NAPOLEON
Napoléon
NAQOYQATSI
NARC
NATHALIE
National Gallery (Frederick Wiseman over)
NATIONAL SECURITY
NATIONAL TREASURE
NATIONAL TREASURE: BOOK OF SECRETS
THE NATIVITY STORY
NATURAL BORN KILLERS
Nature
DE NATUURLIJKE RUIMTE
The Navigator
THE NAVIGATORS
NE LE DIS À PERSONNE (TELL NO ONE)
Ne me quitte pas
NEAK SRE
Nebraska
NED KELLY
NEDS
Need for Speed
NEEDFUL THINGS
THE NEGOTIATOR
LA NEGRA ANGUSTIAS
Les neiges du Kilimandjaro
Neighbouring Sounds
NEKO-MIMI
NELL
NELLY ET MR. ARNAUD
Nelsons No. 5
NEMMENO IL DESTINO
Nena
NÉNETTE ET BONI
Neon Bull
The Neon Demon
NEROLIO (Aurelio Grimaldi over)
Neruda
Nerve
THE NET
The Net (Geumul)
THE NETHER-HORROR COLLECTION
NETTOYAGE À SEC
Never a Dull Moment
NEVER BEEN KISSED
NEVER LET ME GO
NEVER TALK TO STRANGERS
THE NEW DAUGHTER
THE NEW GUY
NEW IN TOWN
NEW JERSEY DRIVE
New Kids Nitro
NEW KIDS: TURBO!
NEW MOON: THE TWILIGHT SAGA
NEW POLICE STORY
NEW ROSE HOTEL
THE NEW SWISS FAMILY ROBINSON
THE NEW WORLD
New Year's Eve
NEW YORK MINUTE
NEW YORK, I LOVE YOU
NEW YORK, IMAGES FROM THE EDGE
The Newsroom
THE NEWTON BOYS
NEXT
THE NEXT BEST THING
Next Goal Wins
NEXT STOP WONDERLAND
THE NEXT THREE DAYS
Next to Her
The Nice Guys
Nick
NICK OF TIME
Nico, 1988
NID DE GUÊPES/THE NEST
Niemand in de stad
NIET ZONDER JOU
DE NIETSNUT
DE NIEUWE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE
Nieuwe helden
DE NIEUWE MOEDER
Nieuwe tieten
De nieuwe wildernis
NIGHT AND THE CITY
NIGHT AT THE MUSEUM
NIGHT AT THE MUSEUM: BATTLE OF THE SMITHSONIAN
Night at the Museum: Secret Of The Tomb
A NIGHT AT THE ROXBURY
The Night Before
NIGHT FALLS ON MANHATTAN
NIGHT MAIL
Night Moves
Night of 1000 Hours
THE NIGHT OF THE HUNTER
NIGHT TRAIN (Previously Unreleased)
Night Train to Lisbon
NIGHT WATCH (NOCHNOI DOZOR)
THE NIGHT WE NEVER MET
A NIGHTMARE ON ELM STREET
NIGHTS IN RODANTHE
NIGHTWATCH
NIGHTWATCHING
Nijntje de film
Niko 2: Familiezaken
NIKO EN DE VLIEGENDE BRIGADE
NIL BY MOUTH
NIMA TEMBA SHERPA
Nina (Cynthia Mort)
Nina (Olga Chajdas)
LA NIÑA SANTA
NINA TAKES A LOVER
NINE
NINE MONTHS
NINE QUEENS (NUEVE REINAS)
NINJA ASSASSIN
Ninja Turtles
Ninja Turtles: Out of the Shadows
NINOTCHKA
THE NINTH GATE
NIRGENDWO IN AFRIKA
NIXON
NO
NO COUNTRY FOR OLD MEN
No Escape
NO ET MOI
NO GOOD DEED
NO MAN'S LAND
NO MORE HEROES-DVD BOX
NO ONE KNOWS ABOUT PERSIAN CATS
No Place for a Rebel
NO RESERVATIONS
NO STRINGS ATTACHED
NO TRAINS NO PLANES
NO WAY HOME
Noah
De Nobelprijswinnaar
NOBODY KNOWS
NOBODY'S FOOL
Noces (Stephan Streker over)
LA NOCHE DE LOS GIRASOLES
Una noche sin luna (Previously Unreleased)
Nocturama (Bertrand Bonello over) (Previously Unreleased)
Nocturnal Animals
NÓI ALBINÓI
Noi credevamo
Noma — My Perfect Storm
NOMAD
NÖMADAK TX
Nono, het zigzagkind
De noodkreet in de fles
NOORD-KOREA, EEN DAG UIT HET LEVEN
NOOSE
NORBIT
NORD
Nordvest (Slow Criticism)
NORDWAND
NORMAAL — IK KOM ALTIED WEER TERUG
NORMAL LIFE
NORMAN JEAN AND MARILYN
Normandie nue
NORTH
NORTH BY NORTHWEST
NORTH COUNTRY
NORTHFORK
Northwest
NORWEGIAN WOOD
NOSFERATU
LA NOSTRA VITA
NOSTRADAMUS
I nostri ragazzi (Het Diner)
NOT ANOTHER TEEN MOVIE
NOT ONE LESS (YI GE DOU BU NENG SHAO)
NOTEBOEK
THE NOTEBOOK
De Notenkraak
NOTES ON A SCANDAL
NOTHING PERSONAL
NOTHING TO LOSE
Notre jour viendra
Notre paradis
LA NOTTE
NOTTING HILL
NOU, DAT WAS HET DAN?
Le nouveau
Une nouvelle amie
Nova Zembla
November
The November Man
La novia del desierto
NOW AND THEN
Now You See Me
Now You See Me 2
Now, Forager: A Film About Love & Fungi (Slow Criticism)
NOWHERE
NOWHERE BOY
NSU: German History X
NUAGES. LETTRES À MON FILS
NUE PROPRIÉTÉ
LES NUITS FAUVES
THE NUMBER 23
The Nun
NUOVOMONDO
NURSE BETTY
THE NUTTY PROFESSOR
THE NUTTY PROFESSOR II: THE KLUMPS
Nymphomaniac
NYNKE