Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Mohawk Mani (Mark Dacascos) als fijnzinnige martial arts-beoefenaar Fantasmagoria

LE PACTE DES LOUPS

Frankrijk, 2000 | Christophe Gans
De Franse regisseur Christophe Gans raakte toevallig betrokken bij de groots opgezette Europese genrefilm Le pacte des loups, overschreed fors draaitijd en budget, om vervolgens in eigen land meer dan vijf miljoen bezoekers naar de bioscopen te trekken. Een dwaaltocht door het donkere sprookjeswoud, waar het Beest wacht in de schaduwen.

We schrijven herfst 1766, Anno Domini. Ridder des Konings Grégoire de Fronsac (Samuel Le Bihan) arriveert met zijn bloedbroeder, de Mohawk Mani (Mark Dacascos), in het diocees Gévaudan om een onderzoek in te stellen naar een reeks moorden, toegeschreven aan een monster in de gedaante van een reusachtige wolf. De libertijnse avonturier De Fronsac heeft wat van de wereld gezien en gelooft niet in spoken, laat staan in wolfmonsters; achter de ongerijmdheden rond de vermoorde, verminkte vrouwen en kinderen vermoedt hij mensenwerk.
Tijdens zijn missie ontmoet hij de invloedrijke familie De Morangias, waarvan dochter Marianne (Emilie Dequenne, Rosetta) direct de ridderlijke aandacht heeft, en zoon Jean-François (Vincent Cassel) verklaard scepticus blijkt van De Fronsacs verlichte theorieën en onorthodoxe werkmethodes. Wekenlang houdt een leger vrijbuiters, vallenzetters en jagers in de uitgestrekte bossen vergeefs een klopjacht; het creatuur blijft onschuldige slachtoffers maken, het volk mort en in decadent Versailles raakt het geduld op. Bij het invallen van de winter nemen de macabere gebeurtenissen een dramatische wending.

Imaginair
Na twee jaar vruchteloos zoeken naar financiering voor zijn 'Kapitein Nemo'-project kwam Christophe Gans (Antibes, 1960) in contact met Stéphane Cabel, auteur van een scenario over een nooit opgehelderde moordserie tussen 1764 en 1767 in de Franse provincie. Gans, die al in de vroege jaren tachtig in het fanzine Rhésus Zero en het legendarische Starfix de genrecinema vurig verdedigde, zag in het Gévaudan-mysterie een complexe avonturenfilm van epische grandeur waarin het escapisme soeverein regeert: Le pacte des loups werd geboren.
Over de met kaarsen belichte kerkscène, waarin de dubieuze priester Sardis (Jean-François Stévenin) voor zijn plattelandsparochie hel en verdoemenis preekt, zei Gans in het Franse Studio Magazine: "Ik ben erin geslaagd iets te verbeelden dat puur imaginair en cinematografisch is." Waarom de werkelijkheid proberen te herscheppen, ja, zelfs maar te benaderen, als het visualiseren van het ongrijpbare zoveel prikkelender kan zijn?
De wolvenlegende uit pre-revolutionair Frankrijk is behalve een royaal met detail besprenkelde, superieur aangeklede avonturenfilm en een impliciet pleidooi voor de fantasie ook een reis door de verborgen historie van de Zuid-Europese en Aziatische genrecinema. Sommige van de talrijke cinefiele referenties overstijgen hun louter beeldbepalende karakter: uit iedere elegante camerazwenking, irreële slagschaduw en anderwereldse locatie spreekt het erfgoed van de twee grootmeesters der Italiaanse fantastiek, Mario Bava en Riccardo Freda. Raadselachtig veranderen nevelen van tint, spiegels en doorgangen herbergen geheimen, in een glas vergiftigde wijn schuilt het doodsvisioen, geel-oranje toortslicht danst door het winterwoud van de Gévaudan.
In een spookachtig mooie scène houden Marianne, Mani en De Fronsac, te paard onderweg door de bossen, halt bij de overwoekerde ruïne van een Tempelierscommanderij. Is het inbeelding, of huilen daar de geesten der ketters die er onder het régime van de Kruisridders hun gruwelijke brandstapeldood vonden? Het is de weerklank van Bava's La maschera del demonio, van Freda's Lo spettro, die altijd terugkerende geest van een begraven fantastische-filmcultuur.

Waagstuk
De mediterrane frissons van Bava's barokke horrorsprookjes en Freda's gotische kostuumdrama's worden vervlochten met de wilde jongensboekromantiek van The last of the Mohicans, met de volkse sfeer van Hammer-griezelfilms en de sexy pulpromantiek van de 'Angélique'-reeks. Qua techniek grijpt de voormalige uitgever van het in Aziatische genrecinema gespecialiseerde tijdschrift HK Orient Extrème Cinéma terug op de meticuleuze cadrages van Japanse spookfilms uit de jaren zestig, de gevechtschoreografie van martial arts-klassiekers als Chang Chehs The one-armed swordsman en montage-acrobatiek uit recenter Hongkong-werk van John Woo, Tsui Hark en Ching Siu-tung.
Is het palet van deze ambitieuze film overladen met personages, referenties en zijlijnen? Ja. Heeft de film een meerwaarde voor mid-dertigers opgegroeid in een Europa waarin de populaire cinema uit eigen contreien en Oriënt nog alom present was? Zeker. Maar in deze tijd van éénregelige concepten, grensoverschrijdende cultuurvervlakking en grauw realisme verdient dit fantasievolle waagstuk respect: ieder aspect ervan ademt de tradities, verbeeldingskracht en pluriformiteit van een non-Amerikaanse filmcultuur, leidt ons naar oude bronnen. De Frans gesproken film verloochent nergens zijn oorsprong, hoewel de distributeur dat niet wil weten en er de onzinnige hertiteling Brotherhood of the wolf op plakte.
Markante acteurs van diverse nationaliteit en achtergrond (Jean Yanne, Monica Bellucci, Johan Leysen en Edith Scob, actrice uit Franju's Les yeux sans visage) vertolken de kleurrijke nevenrollen. Spetterend is de montage onder supervisie van David Wu, voormalig editor van Chang Cheh die al in 1995 Gans' manga-adaptatie Crying Freeman scherp sneed. De afwisselend gracieuze en opzwepende fotografie van Dan Laustsen benut het CinemaScope-formaat tot aan de beeldperiferie en Joseph LoDuca's soundtrack complementeert de visuelen met een klanktapijt sfeerverhogende musica exotica.
Het romaneske vertelraam waarin de legende werd gekaderd, tenslotte, verheft dit werk boven een 'gewone' genrefilm: decennia na de Franse Revolutie herinnert de grijze kasteelheer Thomas D'Apcher (Jacques Perrin) zich op de laatste avond van zijn leven hoe De Fronsac en Mani bij zijn vader op het domein arriveerden en hem als jonge knaap in dat bizarre avontuur betrokken. D'Apcher neemt afscheid van zijn bedienden, waarna hij zich met zijn gebruikelijke glas wijn terugtrekt: terwijl buiten het woedende volk dorst naar het laatste aristocratenbloed, begint hij te vertellen over het oude Frankrijk. Hierin besloten ligt zowel een weemoedige reflectie over een verloren tijd doortrokken van folklore en bijgeloof, als een diepe revérence voor de verhalenvertellers uit de Gouden Eeuw van de Zuid-Europese genrecinema die zoveel herinneringen schonken aan een celluloidverslaafd knaapje dat Christophe Gans heette.

Oliver Kerkdijktop
LE PACTE DES LOUPS

Mei 2001 #222

Productie
Samuel Hadida
Richard Grandpierre
Regie
Christophe Gans
Scenario
Christophe Gans
Stéphane Cabel, naar een verhaal van Cabel
Camera
Dan Laustsen
Montage
David Wu
Sebastien Prangère
Art direction
Guy-Claude François
Kostuums
Dominique Borg
Muziek
Joseph LoDuca
Met
Samuel Le Bihan
Mark Dacascos
Emilie Dequenne
Vincent Cassel
Jean-François Stévenin
Jacques Perrin
Jérémie Renier
Monica Bellucci
Johan Leysen
Jean Yanne
Edith Scob

Kleur, 142 minuten

Distributeur
A-Film Distribution
Te zien
vanaf 3 mei

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


P

P'tit Quinquin (Bruno Dumont over)
P.O. Box
P.S.
P.S. I LOVE YOU
HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Pacific Rim: Uprising
THE PACIFIER
LE PACTE DES LOUPS
Paddington
Paddington 2
Page One: Inside the New York Times
THE PAGEMASTER
PAID
Pain & Gain
EL PÁJARO DE LA FELICIDAD
Pak van mijn hart
PALINDROMES
THE PALLBEARER
PALMETTO
PALOOKAVILLE
PAMELA ANDERSON & TOMMY LEE ONGECENSUREERD
Pan
PAN'S LABYRINTH
PANE E TULIPANI
PANIC ROOM
PANIEK IN HET DORP
PANJ É ASR (AT FIVE IN THE AFTERNOON)
PANMAN, RHYTHM OF THE PALMS
PANTHER
IL PAPÀ DI GIOVANNA
Papa ou maman
PAPA'S SONG
PAPA, VADERTJE VORST IS DOOD
PAPARAZZI
THE PAPER
PAPER SOLDIER (Previously Unreleased)
Paper Towns
The Paperboy
Par example, Electre
De Parade
Paradies: Glaube
Paradies: Hoffnung
Paradies: Liebe
Paradise
PARADISE GIRLS
PARADISE NOW
PARADISE ROAD
The Paradise Suite
Paradise Trips
Paradiso
Paranoia
PARANOID PARK
PARANORMAL ACTIVITY
PARANORMAL ACTIVITY 2
Paranormal Activity 3
Paranormal Activity 4
Paranormal Activity: Ghost Dimension
Paranormal Activity: The Marked Ones
Paranorman
LES PARAPLUIES DE CHERBOURG
Parched
THE PARENT TRAP
LE PARFUM D'YVONNE
PARIS
Paris Can Wait
PARIS JE T'AIME
PARIS S'EVEILLE
PARIS WAS A WOMAN
Paris, Texas
Park
Parked
Parker
Parkland
LA PAROLA AMORE ESISTE
PARQUE VIA
PARRADOX
PART TIME GOD
PARTIR
Parts of a Family
The Party (Sally Potter over)
Party Girl
Pas son genre
PAS SUR LA BOUCHE!
PAS TRÈS CATHOLIQUE
Pasolini
Pasolini Blu-ray Collection
PASOLINI, UN DELITTO ITALIANO
Passage — A Boat Movie
DE PASSANTEN
Le passé
PASSENGER 57
Passengers (Morten Tyldum)
PASSENGERS (Rodrigo García)
DE PASSIEVRUCHT
Passion (Brian De Palma)
PASSION (György Fehér)
PASSION FISH
THE PASSION OF THE CHRIST
Patatje oorlog
PATCH ADAMS
Paterno
Paterson
The Patience Stone
THE PATRIOT
PATRIOT GAMES
LES PATRIOTES
PATRIOTISM
Patriots Day
EL PATRULLERO
Patser
Patti Cake$
PAUL
Paul Blart Mall Cop 2
PAUL DANS SA VIE
PAUL DRIESSEN INSIDE OUT
PAULIE
PAULINE & PAULETTE
PAUZE
PAVILION OF WOMEN
Pawn Sacrifice
PAY IT FORWARD
PAYBACK
PAYCHECK
La pazza gioia (Paolo Virzi over)
THE PEACEMAKER
PEARL HARBOR
PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
PECKER
PEEPING TOM
THE PELICAN BRIEF
DE PELIKAAN MAN
Pelle en de dierenrovers
PELLE EN DE WATERDIEVEN
PENELOPE
The Penguins of Madagascar
PENNY'S SHADOW
PEONY PAVILION
PEOPLE I KNOW
THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT
THE PEOPLE'S PRINCESS
PÉPÉ LE MOKO
Peppermint
PEPPERMINTA
Percy Jackson: Sea Of Monsters
PERCY, BUFFALO BILL & IK
PERDITA DURANGO
LE PÈRE DE MES ENFANTS
PERFECT CIRCLE (SAVRSENI KRUG)
A Perfect Day
A PERFECT GETAWAY
Perfect Horse
THE PERFECT MAN
A PERFECT MURDER
Perfect Sense
THE PERFECT STORM
PERFECT STRANGER
A PERFECT WORLD
Perfetti sconoscuti
PERFORMANCE
PERFUME: STORY OF A MURDERER
The Perks of Being a Wallflower
Permanent Vacation
LA PERRERA
EL PERRO NEGRO
PERSÉCUTION
PERSEPOLIS
Person to Person
Personal Shopper
PERSONAL VELOCITY
PERSUASION
PERSY JACKSON: THE LIGHTNING THIEF
THE PERVERT'S GUIDE TO CINEMA
The Pervert's Guide to Ideology
Pete's Dragon
PETER PAN
PETER PAN: RETURN TO NEVER LAND
Peter Rabbit
THE PETER SELLERS STORY...AS HE FILMED IT
PETER'S FRIENDS
PETERSBURG, PLACES AND PAINTINGS
LE PETIT LIEUTENANT
Petit Paysan (Hubert Charuel over)
LE PETIT POUCHET
LE PETIT PRINCE A DIT
PETITES COUPURES
LES PETITS FRÈRES
LES PETITS MOUCHOIRS
LES PETITS RUISSEAUX
Petting Zoo
PETTSON & FINDUS
PETTSON & FINDUS 2 — BRIEF AAN DE KONING
PETTSON & FINDUS: PETTSONS BELOFTE
PETTSON & FINDUS: VERGETELDINGETJES
PEUR(S) DU NOIR
Phantom Boy
THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
THE PHANTOM OF THE OPERA (Joel Schumacher)
Phantom Thread
PHASE IV
PHENOMENON
Phil Spector
PHILADELPHIA
PHILEINE ZEGT SORRY
Philomena
The Philosophers
Phineas and Ferb (NL)
Phoenix
PHONE BOOTH
PI
THE PIANIST
LA PIANISTE
THE PIANO
Pianomania
PICKUP ON SOUTH STREET
PICNIC
PICTURE PERFECT
PIECES OF APRIL
PIEDRAS
PIEDS NUS SUR LES LIMACES
La piel que habito
Piepkuikens
PIET PIRAAT & HET ZWAARD VAN ZILVERTAND
PIET PIRAAT EN DE BETOVERDE TROON
PIET PIRAAT EN HET VLIEGENDE SCHIP
Pieta
Pieter Post de film
PIETJE BELL
PIETJE BELL 2: DE JACHT OP DE TSARENKROON
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
PIGLET'S BIG MOVIE (KNORRETJES GROTE FILM)
DE PIJNBANK
PIJNLIJKE ONVERSCHILLIGHEID
THE PILLOW BOOK
Pim & Pom: Het grote avontuur
PINK PALACE, PARADISE BEACH
THE PINK PANTHER
PINK PANTHER 2
PINK PICTURES FROM JAPAN
Pink Saris
PINOCCHIO
PINOKKIO 964
PIPE DREAM
PIPO EN DE P-P-PARELRIDDER
PIPPI LONGSTOCKING
PIRANHA 3D
Piranha 3DD
PIRANHA BLUES: FILM I
THE PIRATES OF THE CARIBBEAN
PIRATES OF THE CARIBBEAN 2
PIRATES OF THE CARIBBEAN 3
PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES 3D
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Pirates!
LA PISCINE
Una pistola en cada mano
PITCH BLACK
Pitch Perfect
Pitch Perfect 2
Pitch Perfect 3
PITER
Pity
IL PIÚ BEL GIORNO DELLA MIA VITA
LA PIVELLINA
Pixadores
PIXAR SHORT FILM COLLECTION
Pixels
PIZZAMAFFIA
The Place
The Place Beyond the Pines
PLACE VENDÔME
LA PLAGE DES ENFANTS PERDUS
LES PLAGES D'AGNÈS
Plaire, aimer et courir vite
Plan C
Planes
Planes: Fire & Rescue
PLANET 51
Planet of Snail
PLANET OF THE APES
PLANTA 4A
PLATFORM
Play
PLAY IT TO THE BONE
THE PLAYER
Playing For Keeps
PLAYING GOD
PLEASANT DAYS
PLEASANTVILLE
THE PLEDGE
PLOP & KWISPEL
PLOP EN DE KABOUTERBABY
PLOP EN DE PINGUÏN
PLOP EN HET VIOOLAVONTUUR
PLOP IN DE STAD
PLOP IN DE WOLKEN
Plop wordt kabouterkoning
PLOTS WITH A VIEW
Pluisje
PLUK DE KLEINE BEVER
PLUK VAN DE PETTEFLET
PLUNKETT & MACLEANE
PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
POCAHONTAS, THE LEGEND
PODIUM
POEH'S LOLLIFANTEN FILM
De poel
Poesía sin fin
POETIC JUSTICE
Poetins Olympische droom
POETRY
Point Break
POKÉMON 2: OP EIGEN KRACHT
POKÉMON 3
POKÉMON 4EVER
POKÉMON: THE FIRST MOVIE
POLA X
THE POLAR EXPRESS
Polisse
POLITIST, ADJECTIV
POLLEKE
POLLOCK
Poltergeist
Pompeii
POMPOKO
PONETTE
Le pont du nord
PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA
POODLE SPRINGS
De Poolse bruid
POOR BOY'S GAME
Pop Aye
POPE JOAN
Popoz
Populaire
Porcile
Porfirio
THE PORTRAIT OF A LADY
POSEIDON
POSSE
Possessed
POSSESSION
The Possession
POSSIBLE FILMS VOLUME 2
POSSIBLE LOVES
The Post
POST MORTEM
Post tenebras lux
Postcards from the Zoo
IL POSTINO
THE POSTMAN
POSTMAN
The Postman's White Nights
POTICHE
Poulet aux prunes
LES POUPÉES RUSSES
Poupoupidou
Power Rangers
POWER RANGERS: THE MOVIE
PRACTICAL MAGIC
A PRAIRIE HOME COMPANION
PRANZO DI FERRAGOSTO
A Prayer Before Dawn
PRECIOUS
The Precocious & Brief Life of Sabina Rivas
PREDATORS
PREFERISCO IL RUMORE DEL MARE
Préjudice
De premier
Les premiers les derniers
PREMONITION
Le prénom
De president
El presidente
PRESQUE RIEN
THE PRESTIGE
PRÊT-À-PORTER
PRETTIGE KERST, MR. MOOSE
Pride
PRIDE AND GLORY
PRIDE AND PREJUDICE
Pride and Prejudice and Zombies
La Prière
PRIEST
Priest 3D
La prima cosa bella
LA PRIMA LINEA
PRIMAL FEAR
PRIMARY COLORS
PRIME
PRIMER
The Prince
THE PRINCE & ME
Prince Avalanche
THE PRINCE OF EGYPT
PRINCE OF PERSIA: SANDS OF TIME
PRINCESS
THE PRINCESS & THE FROG
THE PRINCESS DIARIES
THE PRINCESS DIARIES: THE ROYAL ENGAGEMENT
Prins
PRINSES LILLIFEE
Prinses Lillifee en de kleine eenhoorn
PRISONER OF THE MOUNTAINS
Prisoners
PRIVATE
THE PRIVATE LIVES OF PIPPA LEE
PRIVATE PARTS
LE PRIX DU PARDON
Problemski Hotel
PROCEDURE 769, THE WITNESSES TO AN EXECUTION
Profession Heartbreaker
PROFESSIONE: REPORTER
PROFETIA
PROFONDO ROSSO
The Program
Project T
Project X
LA PROMESSE
Prometheus
THE PROMISE (Chen Kaige)
The Promise (Terry George)
The Promised Land
Promised Land (Gus Van Sant)
PROMISED LAND (Jason Xenopoulos)
Promised Lands
PROMISES
PROOF
PROOF OF LIFE
Prooi
PROP & BERTHA
THE PROPHECY
UN PROPHÈTE
THE PROPOSAL
THE PROPOSITION (John Hillcoat)
THE PROPOSITION (Lesli Linka Glatter)
The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son
PROVIDENCE
PSYCHO (Alfred Hitchcock)
PSYCHO (Gus Van Sant)
PUBLIC ENEMIES
PUBLIC ENEMY NO. 1 — PART 1 & 2
PUBLIC ENEMY NO. 2
THE PUBLIC EYE
Publieke werken
Pudding T
PUDOR
PUISQUE NOUS SOMMES NÉS
PULP FICTION
Pulsar
PUNCH-DRUNK LOVE
THE PUNISHER
PUNISHMENT PARK
THE PUPPETMASTER (HSIMENG RENSHENG)
PUPS
The Purge
The Purge: Anarchy
The Purge: Election Year
THE PURSUIT OF HAPPYNESS
PUSH
PUSHER
PUSHING TIN
Puss in Boots
LA PUTA Y LA BALLENA
PUZZLE