Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
'Het zijn allemaal klootzakken'

Les salauds

Frankrijk, 2013 | Claire Denis
Niemand komt er zonder kleerscheuren vanaf in Les salauds, de nieuwe film van Claire Denis. De broeierige familieverhoudingen in het werk van William Faulkner, en de noodlottige schaduwen van de film noir waren haar belangrijkste inspiratiebronnen, vertelde ze vorig jaar op het Filmfestival Cannes.

Door Dana Linssen

Er is geen verlossing aan het einde van Les salauds, de nieuwe film van Claire Denis. Het is geen feelgoodfilm. Hij heet niet voor niets 'de klootzakken'. Want klootzakken zijn het allemaal in dit noodlotsdrama dat Denis aan de broeierige familieverhoudingen in William Faulkners controversiële incestroman Sanctuary (1931) en de fatale schaduwen van de film noir ontleende. Iedereen is corrupt. De mannen en de vrouwen. Het ging ook over mannen en vrouwen in het gesprek dat Denis daags na de première vorig jaar op het Filmfestival Cannes met een klein groepje journalisten hield. Een van hen — een vrouw — gooide de knuppel in het hoenderhok.

Maar eerst nog even dit: Les salauds is ijzingwekkend goed. Een thriller die in het diepste eenzame zwart ge­etst is dat de cinema kan voortbrengen. Hoe hard de regen die de film opent ook in vuilgouden vegen de zonden weg probeert te wassen. Les salauds, dat Denis naast haar literaire en filmische inspiratiebronnen ook op waargebeurde misdaadgeschiedenissen baseerde, heeft de akelig feitelijke toon van een krantenbericht, maar ook de kosmische mystiek van een Griekse tragedie.

Claire Denis had ook nog een opmerking vooraf, daar in Cannes. De film ontstond uit een keten van associaties na de dood van haar vader. "Deze film is eigenlijk meer een kreet. Dat realiseerde ik me toen hij af was. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat iemand hem mooi zou kunnen vinden. Het was een schreeuw die eruit moest."

Mooi is ook niet het woord. Al zit er een grote schoonheid in de droevige beeld- en geluidslagen (de ijle pijnschreien van haar vaste begeleidingsband Tindersticks klinken zoals de wind in tranen moet klinken, vlak voordat hij ze uiteen blaast). Maar zoals het noodlot onontkoombaar is, zo is Les salauds dat ook. Het is een schreeuw die door je heen gaat. Als een geest. Als iets uit een andere dimensie.

Als deze film door een man was gemaakt, zouden we hem dan misogyn vinden? "Wat bedoelt u?" Dat alle vrouwen zo gecompromitteerd zijn. "Het is ingewikkelder dan dat. Ik vind het te simpel om te zeggen dat het misogyn is om passieve vrouwen te laten zien. Passiviteit kan ook een overlevingsstrategie zijn. Ik vind het te simpel om het concubinaat of prostitutie af te wijzen. Toen we Beau travail (1999) draaiden ontmoetten we een vrouw die als prostituee werkte om een betere toekomst te krijgen. Dat werkt soms en vaak niet. Maar moet ik er daarom tegen zijn? Er zijn geen algemene oordelen."Bovendien: zijn de mannen in de film dan zo geweldig? In tegendeel zou ik zeggen. Niemand is zonder smetten. Het zijn allemaal... Zelfs Marco is niet helemaal vrij van..."

Marco is Marco Silvestri. Kapitein op de grote vaart. Hij wordt naar huis geroepen omdat zijn beste vriend Jacques, de man van zijn zus Sandra zelfmoord heeft gepleegd en zijn nichtje Justine naakt, verward en gewond op straat is aangetroffen. Marco is de held van Les salauds, al is ook hij niet helemaal vrij van...

Denis: "Op een bepaalde manier is Marco een klassieke held. Je kunt op hem bouwen, je kunt hem vertrouwen, zo ziet hij er ook uit. Maar hij is ook heel egocentrisch. Hij is gescheiden. Zijn vrouw zorgt voor hun dochters. Hij kan doen wat hij wil. Hij leidt een jaloersmakend leven op zee. Er wordt voor hem gezorgd. Een paar keer per jaar komt hij naar huis. Hij heeft geen verantwoordelijkheden. Maar dat werkt alleen als je een man bent."

...Marco is inderdaad het prototype van de klassieke held. Hij is degene die het leed van de wereld draagt. Niet per se omdat hij zo heldhaftig is, maar door de manier waarop hij ervoor kiest om in bepaalde situaties wel of niet te handelen, en hoe. Dat hij het leed draagt is geen keuze. Het is plicht.

Denis: "Marco heeft een droomleven. En dan opeens moet hij iets doen voor de familie. En hij doet het. Maar ik denk niet dat de film hem daarvoor beloont. Hij is aan het einde blut, geslagen en gebroken."

Hij verricht een goede daad maar wordt wel gestraft? "Ik neem geen moreel standpunt in." De wraak is zinloos. "Natuurlijk. Misschien was alles al van meet af aan tot mislukken gedoemd. Of misschien was het te laat. Dat is zijn 'hybris'."

Hybris. Hoogmoed. Overmoed. Trots. Dat kernbegrip van de Griekse tragedie. Toch is het niet Marco wiens gezicht door hoogmoed wordt getekend. Dat is Edouard Laporte, de zakenman die iedereen in het verval stort.

Laporte is een glimlachende schurk. Een hyena. Een kwade genius die in de schaduw staat als het kwaad in de film zich voltrekt. Hij heeft het gezicht van acteur Michel Subor, eerder al te zien in Denis' mysterieuze L'intrus (2004), terwijl ze voor Carlo Vincent Lindon castte, de betrouwbare taxichauffeur uit haar Vendredi soir (2002). En meer dan enige andere film van haar is Les salauds een film van close-ups. Gezichten in het donker. Obscur-obscur. Die je, hoe dicht je er ook bij komt, nooit zult kunnen doorgronden. Waarom? Waarom? Waarom? Doen mensen de dingen die ze doen?

Denis: "Ik ben geshockeerd door het feit dat seksuele misdrijven tot in de meest wrede details in de media worden weergegeven. Ik ben verbaasd dat mensen liever lezen hoe een man drie vrouwen in een kamertje heeft opgesloten en ze geslagen en mishandeld heeft toen ze zwanger waren dan dat ze zich afvragen waarom iemand dat doet. Ik ben verbijsterd dat we dit soort misdrijven, die ongetwijfeld zo oud zijn als de mensheid, tegenwoordig als een soort entertainment beschouwen."

Denis op de set


Ook uw film bevat akelig suggestieve beelden. "De structuur van de film is simpel. Blok na blok. Simpel. Alsof je een muur bouwt. Je kunt steen op steen stapelen en je hoeft er niet per se cement tussen te doen om de muur toch overeind te houden. Ik heb een film zonder cement gemaakt. Samen met Marco ontdekken we het verhaal. We weten niet meer dan hij. Iemand vroeg me waarom ik de meest gruwelijke scène van de film pas aan het einde laat zien, en niet aan het begin, als een motor van het verhaal. Maar waarom zou je de moeite nemen om deze man terug te laten komen van zee, zijn levensverzekering opnemen, zijn auto verkopen, als alles van meet af aan bekend is? Bovendien is Les salauds misschien een perverse variant op een film noir, maar het is geen whodunnit."

Toch zorgt de extreem elliptische structuur van Les salauds nog voor flink wat raadsels. Misschien is het meer een 'whydunnit' en een 'howknowit'. Aan de basis van alle ontwikkelingen staan driehoeksverhoudingen. Denis heeft haar muur met ingewikkelde driehoekige stenen gebouwd. Je hebt de vervreemde vriendschap tussen Marco en Jacques, die met Marcos' zuster Sandra is getrouwd. Er is de verstoorde drie-eenheid van het gezin van Sandra, Jacques en hun dochter Justine. Er is een vreemde zakelijke relatie tussen Sandra, Jacques en Laporte. Na de terugkeer van Marco komt daar nog een driehoeksverhouding van Laporte, zijn maîtresse Raphaëlle en Marco bij. En langzamerhand wordt het web waarin Laporte Jacques en Justine gesponnen heeft ontrafeld.

De eerste keer dat we het woord 'salaud', klootzak, de titel van de film horen is als Marco en Sandra terugkomen van de advocaat die hen vertelt hoe slecht de zaken ervoor staan. Sandra vertelt over Laporte, "die klootzak heeft haar tot zijn seksobject gemaakt", zegt ze. Maar we weten nog niet over welke klootzak ze het heeft. De tweede keer dat we het horen is als Marco Laporte met zijn zoontje Joseph in de auto ziet stappen. 'Salaud', herhaalt hij voor zichzelf. Het klinkt goed.

De titel van de film ontleende Denis aan The Bad Sleep Well (1960) van Akira Kurosawa, in Frankrijk uitgebracht als Les salauds dorment en paix. Denis: "Ik weet niet of de klootzakken in vrede slapen. Misschien liggen ze wel wakker 's nachts. Misschien hebben ze geen geweten. Maar ik hou van die zin. Het is een zin die vol woede en razernij is. Hij is heerlijk om uit te spreken."

Is woede voor u een drijfveer? "Toen ik jong was dacht ik, misschien heel naïef, dat de seksuele revolutie van de wereld een betere plek zou maken. Dat mensen als ze open over hun gevoelens en verlangens konden praten gelukkiger zouden worden. Maar in plaats van daarvan zie je dat de interesse in seksualiteit niet gepaard gaat met een vergrote interesse in betere relaties tussen mensen, maar juist in waar het mis gaat, in smerige en perverse details, in sensationalisme, in seksuele slavernij. Ik weet niet of dat een ontwikkeling is waar ik me thuis bij voel. Toen ik een meisje was dacht ik dat dat de wereld van het verleden was. En nu leven we in dat verleden. Maar ik kan de schuld daarvoor niet aan de seksuele revolutie geven. Ik ben niet pessimistisch. Ik ben ook niet teleurgesteld. De wereld draait en het interesseert me om te zien hoe."

In Les salauds is de wereld van Denis een boze droom. En net zoals de held in de Griekse tragedie niet alleen het leed op zijn schouders draagt, maar het ook op zich neemt om de oorzaak van het leed te achterhalen en doorgronden, zo doorleef je ook als toeschouwer het leed van deze film. Hoe kwetsbaar en fragiel het menselijke bestaan ook mag worden voorgespiegeld, dit is een film die je voldoende ruimte biedt om in die beroete spiegel heel even een flits van iets anders te zien.
Een broos moment van transcendentie.
Een andere dimensie.

Het zwerft door de film in de gestalte van een naakt meisje. Een droom. Een nachtmerrie. Een visioen.

Gevraagd naar dat beeld zegt Denis: "Het is een soort visueel Leitmotif van de film. Misschien is zij nog het meest Faulkneriaans. Ze is jong en mooi en verschrikkelijk gewond. En toch is ze onaangedaan. Misschien is ze verdoofd. Maar ze loopt rechtop. Op zo'n moment is ze geen slachtoffer. Maar ik weet niet wat ze dan is. Ze is iets anders."

En dan begint Stuart Staples te zingen.

Put your love in me
Babe

I need you now and forever.
Put your heart and soul

Ev'rything you are has just got to be a part of me.
Tonight I wanna touch the stars.
Tonight I wanna be in heaven.
Put your love in me

Put your love in me.
Put your life in it

Er is pijn in dat meisje. En verlangen. En een leegte die wij zelfs met al ons medelijden niet kunnen vullen.top
Les salauds

April 2014 #364Productie
Brahim Chioua
Laurence Clerc
Oliver Théry-Lapiney
Regie
Claire Denis
Scenario
Claire Denis
Jean-Pol Fargeau
Camera
Agnès Godard
Montage
Annette Dutertre
Art direction
Michel Barthélémy
Muziek
Tindersticks
Met
Vincent Lindon
Chiara Mastroianni
Michel Subor
Julie Bataille
Lola Creton

Kleur, 100 minuten

Distributie
Filmfreak
Te zien
vanaf 24 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE