Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Robert Altman: Hoezo cynisme? Ik laat de waarheid zien

SHORT CUTS

Verenigde Staten, 1993 | Robert Altman
Na The player leken de Hollywoodstudios hem weer in de armen te hebben gesloten. Van 'box-office poison' naar 'bankable' regisseur, de inmiddels 69-jarige Robert Altman weet als geen ander dat het in Tinseltown snel kan gaan. Maar Paramount, die aanvankelijk met hem in zee wilde gaan, haakte af. Niettemin wist Altman zijn nieuwste film buiten de studiobonzen om te realiseren. Met Short cuts, waarin hij ditmaal de Amerikaanse droom in Los Angeles op de korrel neemt, bewijst hij opnieuw hun ongelijk.

Wat vindt u van Fellini? De vraag is bijna onvermijdelijk. Toen Robert Altman in oktober vorig jaar na de vertoning van Short cuts tijdens het festival van Gent zijn persconferentie gaf ligt de Italiaanse meester nog op zijn sterfbed. "Hij heeft geen gelijke. De film die de grootste invloed op me heeft gehad is La dolce vita." Wie Short cuts ziet en Fellini's cynische kijk op het Italiaanse jet set-leventje anno 1960 kent zal niet verbaasd zijn over Altmans voorkeur. Want Fellini heeft onmiskenbaar in Altman zijn gelijke gevonden als het gaat om de ontluisterende wijze waarop hij in Short cuts de keerzijde van 'het zoete leven' — 'the American dream' — laat zien.

Waarheid
Short cuts heeft op het eerste gezicht veel weg van een lange pilotaflevering van een conventionele soap waarin een twintigtal personages figureren. Maar die indruk houdt niet lang stand. Altmans personages wonen in de minder welgestelde buitenwijken van het hedendaagse Los Angeles en worstelen al teveel met het leven om nog tijd te hebben voor andere, meer luxe problemen. Daarbij komt dat Altman in Short cuts net als in zijn beste werk het nodige cynisme en zwarte humor niet schuwt. Met vele variaties op de moderne relatieproblemen als stuwende kracht is Altmans universum er ditmaal één waarin zelfmoord, telefoonseks, moord en neurotische, verknipte types aan de orde van de dag zijn. Short cuts eindigt met de song 'Prisoner of life', een titel die als motto bij de film niet zou misstaan.
Altman reageert verontwaardigd wanneer hem wordt gevraagd waar zijn voorkeur voor het cynisme en de zwarte, absurde humor vandaan komt. Hem gaat het om 'the truth' — een woord dat hij tijdens het interview vele malen in de mond neemt — en om niets anders. "Ik laat de waarheid zien zoals ik denk dat die is. Als iemand de loterij wint moet ik altijd denken aan iemand die op straat loopt, een dakpan op zijn hoofd krijgt en sterft. De kans dat zoiets iemand overkomt is dezelfde. Alleen heeft de één geluk en de ander pech. Er zijn mensen die vinden dat Short cuts een pessimistische boodschap heeft. Dat komt omdat zij niet gewend zijn om met de waarheid om te gaan. Ik zag onlangs Sleepless in Seattle waarin een prachtig happy end zit. Maar ik weet zeker dat het stelletje elkaar na vijf dagen haat, de vrouw het kind heeft vermoord en de relatie stukloopt. Maar dat krijgen we niet meer te zien."

Amerikaanse Tsjechov
Het scenario van Short cuts, dat Altman samen met Frank Barhydt schreef, is gebaseerd op negen korte verhalen van de in 1988 overleden Amerikaanse schrijver Raymond Carver. Carver geniet met name in eigen land de reputatie van de 'Amerikaanse Tsjechov' en degene die na Hemingway gezorgd heeft voor een herwaardering van de Amerikaanse short story. Altman en Barhydt zijn ondanks Carvers reputatie niet trouw geweest aan zijn werk ("we hebben er een Carver-bouillabaise van gemaakt"). Toch beschouwt Altman niet zichzelf maar Carver als de ware auteur van de film. "Ik was erg blij dat ik met Carver een coöperatieve, zwijgzame medewerker had. Maar ik denk dat de waarheid in Short cuts van hem komt. Alleen was hij een minimalist als het gaat om beschrijvingen. Ik kon dat onmogelijk zijn want ik moest zijn verhalen visualiseren."
Altman: "Carver was een alcoholist en in veel van zijn verhalen zijn de personages door hun alcoholisme ook ergens in hun leven de draad kwijtgeraakt. Dat thema hebben we afgezwakt omdat het me niet echt interesseerde. De telefoonseks daarentegen hebben we er aan toegevoegd. Daar was nog niet echt sprake van in de tijd dat Carver zijn verhalen schreef." Carvers verhalen missen vaak een duidelijke pointe. Een kwaliteit die verklaard kan worden uit de karakterisering die Jan Donkers ooit in de Haagse Post van zijn werk gaf: "het besef dat het leven blijkbaar onvermijdelijk moet teleurstellen en dat de oorzaken van die teleurstelling zich aan elke poging tot doorgronding onttrekken." Altman is van mening dat hij aan deze geest die uit Carvers werk spreekt recht heeft gedaan. "Misschien vinden zijn bewonderaars dat ik zijn werk heb ontheiligd. Maar dat gevoel heb ik niet. Wat ik uiteindelijk vooral heb geprobeerd is om de universele zeggingskracht in zijn werk meer naar voren te halen."

Fruitvliegjes
Altmans vakmanschap blijkt in Short cuts vooral uit het schijnbare gemak waarop hij de verschillende subplots naadloos in elkaar laat overgaan. Hoewel hij hierbij af en toe beeld-, woord- en muziekassociaties als hulpmiddelen gebruikt, is het vooral de zorgvuldige voorbereiding vooraf geweest die dat mogelijk heeft gemaakt. "We hebben het script uitgewerkt op een groot bord waarbij we met gekleurde kaarten werkten. Op die manier konden we in één oogopslag zien welk patroon en welke balans we in de verhalen hadden. Het schrijven was te vergelijken met het oplossen van een mathematisch probleem. Nashville komt qua structuur het dichtst in de buurt van Short cuts. Maar in Nashville komen alle personages aan het eind samen, terwijl het in Shorts cuts uiteindelijk losstaande verhalen blijven. Om toch één geheel te krijgen hebben we de beginscène met de helikopters en de slotscène met de aardbeving bedacht."
Short cuts opent met een lange proloog waarin helikopters in het avondduister bezig zijn met het sproeien van insekticiden. Voor deze enigszins onheilspellende scène, die een voorbode is van wat er komen gaat, liet Altman zich inspireren door een bestaand fenomeen. "Het doodmaken van die fruitvliegjes is geen verzinsel. Men doet dat om het fruit er beter te laten uitzien. Er is in Los Angeles ook een hele controverse over ontstaan. Na verschillende burgeracties is men er nu mee gestopt. Maar zo gauw de verkoop van het fruit daalt zal de lobby van de telers het wel winnen. Uiteindelijk heb ik dit gegeven symbolisch bedoeld. De film gaat ook niet specifiek over Los Angeles. Hij had zich net zo goed in Minneapolis of San Francisco kunnen afspelen."

Altman staat al jaren te boek als een typische acteursregisseur. Short cuts vormt daar opnieuw het bewijs van. Want of het nu gevestigde namen als Jack Lemmon, Tim Robbins, Andie McDowell, relatief onbekenden als Christopher Penn, Julianne Moore, Lily Taylor of gelegenheidsacteurs als Tom Waits of Huey Lewis zijn; niemand doet voor elkaar onder. Toch durft Altman nog te beweren dat hij zijn pappenheimers niet kent. "Ik begrijp het hele acteerproces niet. Als ik eenmaal de casting heb gedaan is mijn werk op de set voor 90 procent gedaan, ik kan dat niet genoeg benadrukken. Ik geef ze alleen aanwijzingen, maar de invulling van de rol laat ik aan hun over."
Actrice Annie Ross speelt in Short cuts de rol van een jazz-zangeres die zelf ook de vertolking van de vele jazznummers in de film voor haar rekening nam. Ross, die Altman in Gent begeleidde, kan zijn werkwijze toelichten. "Hij is fantastisch als regisseur. Niet alleen krijg je volledig zijn vertrouwen maar hij laat je ook je gang gaan. Neem bijvoorbeeld de scène waarin ik op het bed lig en met Lori Singer praat over mijn overleden man. Die scène was in het scenario maar tot op zekere hoogte ingevuld. Zijn regie is als jazz: 'okay, begin maar aan je solo', dat is wat hij tegen je zegt."
De acteerprestaties van Short cuts werden reeds met prestigieuze prijzen bekroond. De gehele cast ontving een Golden Globe, bij wijze van 'Special Achievement Award'. Op het laatste festival van Venetië was het ook raak. Behalve dat Altman een Gouden Leeuw voor beste film in ontvangst mocht nemen, werd Short cuts daar eveneens bekroond met een speciale prijs voor de gehele cast. Altman: "Tien jaar geleden heb ik in Venetië dezelfde prijs gekregen voor Streamers. Als je mij vraagt welke prijs ik het liefste krijg, de Nobelprijs of deze prijs, dan zou ik zeggen de laatste. Het is toch het grootste compliment dat je als regisseur kan krijgen."

Lauren Bacall
"Toen we deze film maakten hadden we niet van alle Carververhalen de rechten. Een paar jonge onafhankelijke regisseurs hadden ook een aantal opties. Maar inmiddels hebben we alle rechten verworven. We hebben nu materiaal om een tweede of zelfs een derde Short cuts te maken. En als deze succesvol is zal ik het geld hebben om dat te doen. Het worden alleen geen sequels want er zullen ook een aantal nieuwe personages in worden geïntroduceerd", zegt de schijnbaar onvermoeibare Altman. Want voor het zover is zal eerst nog een andere film het licht zien: Prêt-à-porter (Confectiekleding). Voor deze produktie, die zich afspeelt in de modewereld en waarin naar verluidt ondermeer Marcello Mastroianni, Lauren Bacall en Anouk Aimée tekenen voor de hoofdrollen, heeft Altman inmiddels de nodige research gedaan. Zo werd hij het afgelopen voorjaar gesignaleerd bij de modeshows in Parijs in het gezelschap van Angelica Huston en Paloma Picasso. Altman: "Het wordt een essayistische film waarin een soort zwerftocht door de modewereld wordt gemaakt. Hij is waarschijnlijk het beste te vergelijken met mijn tv-serie 'Tanner '88'. Een mengeling van werkelijkheid en fictie."

Wouter Groentop
SHORT CUTS

April 1994 #144

Produktie
Cary Brokaw
Regie
Robert Altman
Scenario
Robert Altman
Frank Bahrydt, gebaseerd op de verhalen van Raymond Carver
Camera
Walt Lloyd
Montage
Geraldine Peroni
Muziek
Mark Isham
Met
Andie McDowell
Tim Robbins
Matthew Modine
Jennifer Jason Leigh
Madeleine Stowe
Jack Lemmon
Robert Downey Jr.
Lily Tomlin e.a.

Kleur, 185 minuten

Distributie
Concorde Film
Te zien
vanaf 21 of 28 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE