Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Wayne Wang: Het zoeken is nog niet afgelopen

SMOKE

Verenigde Staten, 1995 | Wayne Wang
Oost en west ontmoeten elkaar in de persoon en het werk van Wayne Wang. De regisseur van Smoke werd geboren in Hong Kong, vernoemd naar John Wayne en woont al jaren in New York. Wang voelt zich evenveel Chinees als Amerikaan. Ook wat het filmmaken betreft heeft hij geen duidelijke positie: afwisselend werkt hij voor grote studio's of met kleine budgetten. Wayne Wang hoort nergens bij.

Het gesprek begint met een misverstand. Wang vind het leuk om te horen dat Smoke en de geïmproviseerde toegift Blue in the face tegelijkertijd zullen worden uitgebracht in Nederland. Het blijkt een valse belofte: net als in Amerika gaat ook in Nederland de uitbreng van Smoke een paar maanden vooraf aan die van Blue in the face. Jammer, want je kunt de twee films het beste meteen na elkaar zien, beaamt Wang. "Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Toen ik nog schilderde, maakte ik soms hele minutieuze, precieze schilderijen. Als ik daar moe van werd pakte ik een ander doek en 'deed' ik abstract expressionisme, veel meer instinctief. Het zijn dezelfde gevoelens, maar op twee verschillende manieren geuit. Zo zit het ook bij deze twee films."

Sigarenwinkel
Praten met regisseurs op festivals moet meestal snel, opgepropt tussen talloze andere journalisten. Omdat Smoke echter al een paar maanden draait in Amerika en Wang daarom voor Amerikaanse journalisten geen nieuws meer is, heeft hij het tijdens het filmfestival van Toronto in september jongstleden relatief rustig. Prettig is ook dat het commerciële succes van zijn vorige film The joy luck club de eigenzinnige regisseur niet heeft veranderd in een gladde prater. Wang maakt een oprechte indruk en schroomt niet om open over zichzelf te spreken.
Smoke, winnaar van de Zilveren Beer in Berlijn dit jaar, is gebaseerd op een kerstverhaal van schrijver Paul Auster in de New York Times, dat hij op verzoek van Wang uitbouwde tot een scenario. Auster schreef een collage van verschillende verhaallijnen en personages, gegroepeerd rond een sigarenwinkel in Brooklyn, New York. Eigenaar Auggie Wren, gespeeld door Harvey Keitel, is het middelpunt van de buurt. Alle lijnen komen bij hem samen. Auggie weet dat je goed moet kijken om het bijzondere der dingen te zien: al veertien jaar maakt hij elke dag op hetzelfde uur vanaf dezelfde plek aan de overkant van de straat een foto van zijn winkel. De winkel blijft gelijk, maar elke foto is anders.
Meteen na het voltooien van de opnamen van Smoke besloten cast en crew om nóg een film te maken, omdat het zo jammer was de winkel al te sluiten. Aangevuld met vrienden als Lou Reed, Jim Jarmusch, Roseanne en Madonna improviseerden dezelfde acteurs op dezelfde lokatie een serie aanstekelijke sketches. Wang: "Ze mochten alles doen wat ze wilden, als ze maar binnen het frame van de camera bleven." Net als Smoke is Blue in the face een hommage aan het gemeenschapsleven in Brooklyn, alleen dan nog veel vrolijker. In Smoke komt de harde wereld van drugs en geweld zijdelings aan bod. Wat de meeste indruk maakt is de de levensechtheid van de personages en de humane toon van de film. In Brooklyn zorgt men nog voor elkaar.

Sprookje
Het leven in een afgebakend deel van de grote stad lijkt in Smoke even gemoedelijk en sociaal als in een klein dorp. Is dat niet een beetje te idealistisch voorgesteld?
"Het ís idealistisch. Ik beschouw Smoke niet als een realistische film. In de eerste plaats is het theater, het wordt ook gepresenteerd als een toneelstuk. De personages zijn weliswaar realistisch, maar het is heel gestileerd, een beetje meer dan echt. Alles is gemanipuleerd met een reden. Men noemt de verhalen van Pual Auster wel 'urban fairytales' en dat vind ik een mooie term. Ze zijn gebaseerd op de werkelijkheid, er is niets surrealistisch aan, maar het is ook een beetje 'wishful thinking', net zoals in sprookjes. Ik hoop heel erg dat winkels zoals die van Auggie Wren blijven bestaan in de grote stad."
Bang dat mensen vanwege de licht irreële toon van de film die boodschap niet serieus nemen, is Wang niet. "Een sprookje impliceert voor mij dat je wenst dat het werkelijkheid zou kunnen zijn. Mensen hebben het vermogen om er werkelijkheid van te maken. In ieder geval in hun verbeelding, en dat is het begin. Ik heb daar altijd in geloofd. Iemand zei me eens dat er in mijn films nooit iets slechts voorkomt. Ik weet natuurlijk wel dat er kwaad is in de wereld, maar ik hou het buiten mijn verhalen."
Voelt het wellicht als een morele verplichting om tegenover al die gewelddadige films over de verpauperde binnensteden een film te zetten die de andere kant van de grote stad laat zien?
"Ik weet niet of het moreel is, maar ik zie het wel als een verplichting. Ik woon in Manhattan, ik probeer in mijn dagelijks leven gewelddadige situaties te vermijden en dat lukt me aardig. Ik zie het als een verplichting om mensen te portretteren waar ik me mee verwant voel en waar ik wat van weet."

Chinees eten
Een rode draad in Smoke is het zoeken naar afkomst en het herstel van familiebanden. In bijna alle voorgaande films van Wang — Chan is missing, Dim sum, Eat a bowl of tea, The joy luck club — worstelen de Aziatisch-Amerikaanse personages met hun dubbele identiteit. Het is verleidelijk om die preoccupatie met afkomst als autobiografisch voor de maker te beschouwen. Niet alleen kwam Wang van Hong Kong naar Amerika, Hong Kong is van zichzelf al een verwarrende plaats om op te groeien. "Van jongs af aan was de verwarring compleet. Ik ging in Hong Kong naar een Ierse Jezuïtenschool, maar dat strenge katholicisme botste met het boeddhisme van thuis. Toen ik naar Amerika kwam had ik geen idee wat mijn identiteit was, ik voelde me soms behoorlijk geïsoleerd, zowel in de samenleving als binnen mijn familie. Die eenzaamheid van Paul Austers personages, die mensen die zichzelf proberen te vinden en alleen zijn op kerstavond, dat herkende ik wel."
Hoewel Wang vindt dat hij zich nu lang genoeg heeft bezig gehouden met Aziaten in Amerika en in Smoke dus ook geen Aziaten wilde opvoeren, is zijn persoonlijke zoektocht nog niet ten einde. "Ik heb vrede met mijn huidige situatie, maar het zoeken is nog niet afgelopen. Het is nog steeds aan het veranderen. Elke dag speelt die vraag weer: wie ik werkelijk ben, wat mijn wortels werkelijk zijn."
Na enig nadenken vertelt Wang hoe die vraag zich uit en hoe hij die vraag op dit moment voor zichzelf beantwoordt. "Ik heb bijvoorbeeld nog steeds veel problemen met mijn vader. Hoewel we in dezelfde stad wonen zie ik hem niet vaak. Hij heeft sterke ideeën over wat mijn gezin zou moeten zijn en wat zijn relatie tot mij zou moeten zijn. Het is voor mij heel moeilijk om daar mee om te gaan: mijn Chinese kant begrijpt het, mijn Amerikaanse kant verzet zich er tegen. We krijgen altijd ruzie. Mijn vader gelooft in het traditionele Chinese gezin, met een patriarchaal systeem. Je moet je ouders eren en dat soort dingen. Daar komt nogal wat bij kijken."
"Als het er op aankomt denk ik Amerikaans: ik ben volwassen, onafhankelijk, ik heb mijn eigen gezin. Maar zelfs met mijn vrouw is het verwarrend: soms praten we Chinees, soms Engels. Het zit zelfs in ons voedsel: soms puur Chinees, soms puur westers, soms een mix van die twee. Het is nooit eenduidig. Toch ben ik er wel gelukkig mee, want ik ben nu ontspannen over dit probleem. Ik maak me er geen zorgen meer over, want ik weet dat dit probleem er altijd zal blijven. Het zal nooit honderd procent duidelijk worden."

Bewondering
Smoke is een produktie van Miramax, het produktie- en distributiebedrijf van de berucht autoritaire broers Bob en Harvey Weinstein uit New York. Het succes van Miramax, inmiddels een dochter van Disney, heeft in een paar jaar tijd het aanzien van de Amerikaanse onafhankelijke film volledig veranderd. Gold het begrip 'independent' — of het liefkozende 'indie' — vijf jaar geleden nog als geuzennaam, tegenwoordig is het een loze aanduiding voor alles wat buiten Hollywood, maar op vergelijkbare wijze wordt geproduceerd. Wayne Wang neemt in dit veranderende veld een uizonderlijke tussenpositie in.
"Ik weet niet meer wat een onafhankelijke film is in Amerika. De studio's weten dat ze moeten veranderen, de formules voor de grote commerciële films zijn uitgeput. Ze hebben allemaal een eigen label voor kunstzinnige films. Maar dat zijn geen onafhankelijke films, dat zijn gewoon low budget studiofilms. Helaas wordt deze nieuwe situatie veel te weinig uitgedaagd door jonge filmmakers. Ze willen graag deel uitmaken van de industrie en maken conventionele films om in die behoefte te voorzien. Ik heb enorme bewondering voor iemand als Jim Jarmusch, die zelf voor zijn financiering zorgt, volledige artistieke verantwoordelijkheid houdt en zijn films pas verkoopt als ze klaar zijn. Zulke filmmakers zijn er veel te weinig."
"Zelf ben ik 'mixed up'. Soms werk ik binnen het studiosysteem, dan ga ik er weer uit. Smoke beschouw ik niet als onafhankelijk, dat is een mengeling. Blue in the face is wel een echte 'independent', vanwege de spirit en de manier waarop het tot stand is gekomen. Omdat The joy luck club zo succesvol was hoefde ik geen concessies te doen voor Smoke. Het was wel verwarrend om voor Miramax te werken. Enerzijds houden ze werkelijk van film. Anderzijds oefenden ze zware druk uit om Smoke korter en sneller te maken. Als Paul Auster en ik niet zo goed hadden geweten wat we wilden, hadden we tijdens de montage beide films om zeep kunnen helpen."
"Het is een lastig dilemma, maar ik denk dat het in ons geval goed heeft uitgepakt. Uiteindelijk hebben we een aantal scènes ingekort. Het tempo van Smoke dwingt mensen om goed te kijken, om hun kijkritme een beetje aan te passen. Dat was de bedoeling, om de tijd te nemen als het belangrijk is. Maar aan de andere kant wil ik mezelf ook dwingen om de kijker te vermaken. Het mag beslist niet saai worden. Ik haat het om mensen te vervelen."

Mark Duursmatop
SMOKE

November 1995 #161

Produktie
Greg Johnson
Peter Newman
Hisami Kuroiwa
Kenzo Horikoshi
Regie
Wayne Wang
Scenario
Paul Auster
Camera
Adam Holender
Montage
Maysie Hoy
Muziek
Rachel Portman
Met
Harvey Keitel
William Hurt
Forest Whitaker
Harold Perrineau Jr.
Stockard Channing

Kleur, 108 minuten

Distributie
Concorde Film
Te zien
vanaf 16 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE