Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Robert Jan Westdijk: Schelmen in Amsterdam

SIBERIA

Nederland, 1998 | Robert Jan Westdijk
Het inzicht sloeg toe tijdens de eerste voorstelling van ZUSJE in Zweden. Opeens, staande voor een even omvangrijk als enthousiast publiek, bedacht Robert Jan Westdijk: "De helft van deze mensen vindt mijn volgende film niks." Vervolgens legde hij die gedachte naast zich neer en werkte hij verder aan Siberia, een film die anders moest zijn dan zijn succesvolle debuutfilm. Anders is Siberia zeker, maar gebleven is het streven om de levenslust van jonge Amsterdammers van het doek te laten spatten. "Als kijker moet je denken: wow, lekker!"

Aan levenslust geen gebrek bij Hugo (Hugo Metsers) en Goof (Roeland Fernhout). Wat hen ontbreekt is geld om iets groots te gaan doen, iets wat ze allebei leuk vinden. Dus hebben de twee vrienden er een sport van gemaakt om buitenlandse toeristes te versieren en hen vervolgens van hun vakantiegeld te beroven. Bij wijze van bonus scheuren ze ook de cruciale pagina uit het paspoort van hun slachtoffers en proberen ze elkaar te overtroeven met zoveel mogelijk verschillende nationaliteiten. Hugo bepaalt de regels van het spel, Goof is er eigenlijk te aardig voor maar doet toch mee. Totdat hij verliefd wordt op de ervaren reizigster Lara (Vlatka Simac), haar mee naar huis neemt en de verhoudingen beginnen te verschuiven. Niet alleen de regels van hun wedstrijd, ook de vriendschap tussen Hugo en Goof wordt zwaar op de proef gesteld.
Rotjongens kun je ze noemen, maar Westdijk spreekt liever van schelmen. "Het idee van twee vrienden die meisjes oppikken en beroven is al oud, dat had ik al bedacht op de Filmacademie. Scenarioschrijver Jos Driessen stelde voor om daar het stramien van de schelmenroman aan toe te voegen. Ik heb het opgezocht, het verloopt volgens een vast patroon. Er zit een initiatie in — de ene vriend wordt door de ander ingewijd in het schelmenschap, ze worden gelijkwaardig, maar dan moet de nieuweling een morele keuze maken en knalt het uit elkaar. Wij hebben de initiatie weggelaten, maar tussen de regels door wordt wel duidelijk dat Goof door Hugo is meegesleept. Mooi vind ik dat hun personages veel genuanceerder zijn dan ze in eerste instantie lijken. Op zijn manier vind ik Hugo heel sympathiek, hij doet veel botter dan hij eigenlijk wil zijn. Omgekeerd noemde ik Goof op de set wel steeds 'mijn Goofje', maar ondertussen is hij wel wat meer dan alleen maar een sukkel."

Toet toet
De tegenstelling tussen de twee jongens lijkt op die uit Hufters & hofdames van Eddy Terstall. De onverschillige macho gaat er steevast met de leuke meisjes vandoor, het gevoelige type dat liever wil praten heeft het nakijken. Dat de twee filmmakers, allebei van 1964 en inmiddels bevriend, zich heimelijk zouden identificeren met de 'Goofen' van deze wereld en in hun films willen afrekenen met de 'Hugo's', wordt door Westdijk hartgrondig ontkend: "Onzin. Elk personage draagt elementen van mij in zich." Wel blijkt er verwantschap met Terstall. "De overeenkomsten zijn opvallend, dat hebben we al vaak gemerkt bij elkaar. Hij is me vaak voor omdat hij zo snel werkt, ik doe veel langer over een film. In zijn film Transit zat een vingertje dat over iemands rug wandelt, in ZUSJE werd dat een vinger die over een buik richting borsten gaat en op het moment suprême met 'biep biep' in de neus knijpt. Toen Walhalla uitkwam kende ik Eddy nog niet en was ZUSJE al opgenomen. In die film knijpt iemand in een borst en zegt 'toet toet'. Dat soort dingen. Eddy en ik hebben veel gemeen, vooral wat betreft het spelen met taal."
Over borsten gesproken; die rugzaktoeristes in Siberia laten zich allemaal wel erg makkelijk het bed inpraten. "Die meisjes vond ik een heel vervelend en moeilijk punt. Jos en ik waren ons erg bewust van mogelijke reacties op dat versieren. We hebben er expres een paar blauwtjes ingestopt, maar dat valt kennelijk niet erg op. Deze film heeft zoveel vaart, we hadden helemaal geen tijd om die meisjes uitgebreid te introduceren. We hebben het wel geprobeerd, maar het werkte niet omdat je als kijker niet weet waar het naar toe gaat. Overigens zijn het alleen mannen die hierover beginnen, vrouwen hebben er helemaal geen moeite mee. Er zit ook nauwelijks naakt in de film. Ik moet er niet aan denken dat als je zo'n verhaal, dat qua politieke correctheid toch al op de rand is, vertelt je je ook nog gaat verlustigen aan naakt. Op de set riepen ze: 'Wat ben je toch preuts bezig, het enige dat we zien is een blote jongensbil en de piemel van Roeland.' Ik dacht, het is al banaal genoeg wat die jongens doen, dat hoef je niet ook nog eens banaal in beeld te brengen. Wat ik wilde laten zien is datgene wat aan de seks vooraf gaat, de grappen en grollen van het versieren. Er zitten een paar lekkere zoenscènes in en daar ben ik blij mee, maar zelf vind ik het niet echt een sexy film. Het gaat veel meer over misverstanden, vermoedens, leugens."
Niets is wat het lijkt, dat is voor Westdijk de kern van Siberia. Soms weet de kijker meer dan de personages, maar de kijker wordt ook misleid door het schijnbare realisme dat net even is uitvergroot. Westdijk spreekt zelf van een stripverhaal. "Mijn personages zijn met iets vreemds bezig en in eerste instantie wil je niet geloven wat er gebeurt, maar omdat ze het met zoveel overgave doen lijkt het acceptabel. Het is dubbelzinnig: de setting in Amsterdam is realistisch, maar tegelijk streefden we niet naar echtheid. Bij ZUSJE moest alles echt lijken, daar was ruimte voor zinnetjes of dingen die nergens over gingen en daardoor levensecht waren. Siberia is veel meer toegespitst op de grap, op snelle tegenstellingen. We hebben bewust afgezien van nuances, elke zin is een one-liner." Toch zijn de personages wel degelijk serieus bedoeld. "Ik haat films waarin makers badinerend doen over hun personages, of ze alleen maar gebruiken als zetstukken. Ook al erken ik dat mijn personages niet volledig echt zijn, ik geloof toch in ze. Dat is heel eigenaardig, maar dat is wel de kern. De film bevindt zich op de rand van realisme en fictie, dat zie je ook in de vorm."

Roes
De vorm moest knallen, aldus Westdijk, want het is een belangrijk middel om de levenslust van Hugo en Goof aan de kijker over te dragen. En knallen doet het: kleur en zwart-wit, 35 en 16 mm, versnelling en slow-motion; het komt allemaal in razend tempo voorbij. Opzwepende muziek van Junkie XL maakt de fysieke sensatie compleet. Hugo en Goof zijn ongeleide projectielen en dus ziet de film er zo uit, want vorm en inhoud zijn één. Als vroege inspiratiebron voor deze overtuiging noemt Westdijk She's gotta have it van Spike Lee, meer recent dient het werk van Wong Kar-wai als referentie. "Als ik die naam noem leidt dat meteen tot misverstanden. Als ik met cameraman Bert Pot over stijl praat en we verwijzen naar Wong Kar-wai, betekent dat niet dat we vooraf hebben besloten om dat maar eens na te gaan doen. We praten over allerlei films, maar meer om voor onszelf duidelijk te krijgen wat we wel en niet willen." Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor La haine van Mathieu Kassovitz. Ook de onvermijdelijke vergelijking met Naar de klote! kan Westdijk niet bekoren, want daar heeft vorm inhoud verdrongen.
Veel van de formele ingrepen lijken pas bedacht in de montagekamer. "Nee hoor, alles is op die manier gedraaid. Sommige dingen hadden we vooraf bedacht, het meeste is op de set besloten. Een belangrijk uitgangspunt van de film hebben we niet voor honderd procent kunnen doorvoeren, dat is een beetje jammer. Zwart-wit was bedoeld voor de 'schelmenmomenten', kleur voor de 'emotiemomenten': het klaarmaken voor actie tegenover de roes en voldoening. In de praktijk bleek het lastig om die twee momenten te onderscheiden. Maar het is geen ramp, want de kijker die probeert om al die vormgrappen te duiden raakt al snel gefrustreerd, dat is helemaal niet de bedoeling van de film. Je moet het ondergaan als een roes en als geheel aanvaarden." Om de roes te verbeelden worden alle beschikbare middelen ingezet, tot en met een versleten trucje als versneld lopende mensen. "Zoiets kan versleten zijn, maar het geeft wel Schwung. Anders lopen die mensen daar gewoon een beetje. Voor mij is het een van de vele middelen die je kunt gebruiken, net als een close-up. Siberia zit vol met bewust gecreëerde tegenstrijdigheden, dus zo'n geintje meer of minder maakt niets uit."

Rennen
ZUSJE was, in de woorden van Westdijk, "extreem commercieel opgezet" en bij Siberia is dat niet anders. Toch was er geen sprake van een vooraf bepaalde doelgroep, pas bij testvoorstellingen bleek de film bij een specifiek publiek heel goed aan te slaan. "Jos en ik zaten te gniffelen tijdens het schrijven, maar op de set bleken de dingen die we hadden bedacht soms al minder grappig. Bij de eerste testvoorstelling voor vrienden werd er minder gelachen dan we hadden gehoopt. Toen draaiden we hem voor een groep studenten, daar werd al meer gelachen. Vervolgens hebben we hem op mijn oude middelbare school gedraaid, met veertig pubers in het biologielokaal, en die lachten om alles. Alles! Ik schrok me rot. Ik dacht, ik hou dus van puberale humor. Dat was een complete verrassing. Nu we weten dat de film aanslaat bij een jong publiek, zou het fout zijn om je te richten op een art house-publiek. Distributeur Warner mag het van mij helemaal op de jongerentoer gooien."
"Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken. Iedereen doet heel enthousiast over de 130.000 bezoekers van ZUSJE, maar ik vind het een aanfluiting. Het is meer dan ik ooit had verwacht, maar het is nog lang niet genoeg. Tien jaar geleden was het een flop geweest. Daarom vind ik het zo vreselijk als pubers over Siberia zeggen: 'Erg leuk voor een Nederlandse film'. Alsof die bij voorbaat verdacht zijn." Vooral een jong publiek zal de soundtrack van Junkie XL weten te waarderen als een aanzienlijke meerwaarde. "Natuurlijk weet ik dat Junkie XL op dit moment een populaire band is, dat is geen naïeve keuze. Maar hun muziek past bij deze film. Ik vind het pas verkeerd als je je keuze aanpast omwille van commerciële verwachtingen. Wij hebben helemaal niets aangepast. Dat de film aanslaat bij een jong publiek is natuurlijk niet heel vreemd: hij gaat over jongeren van nu, op een manier die je zelden ziet in Nederlandse films. Geen types die achterover zitten en ouwehoeren, maar actievelingen die als gekken door de stad rennen."
Blijkt de leeftijd van het publiek een belangrijke factor, ook bij de waardering van critici lijkt zich een generatiekloof af te gaan tekenen. Naar aanleiding van de eerste vertoningen in Cannes was her en der al enig negatief commentaar te lezen. "Ik ben de laatste persoon die kan zeggen dat critici gek zijn en er niets van snappen. Ik heb ontzettend genoten van al die — naar mijn oordeel — ware dingen die ze hebben geschreven over ZUSJE. En natuurlijk wist ik dat ZUSJE me zou achtervolgen, dat mijn tweede film nooit op die manier zou worden ontvangen. Die bizarre unanimiteit die er toen was valt nu weg. Mede door de verwachtingspatronen die men heeft ontwikkeld, men wil het liefst dat je jezelf herhaalt."
"Dat is een raar fenomeen: je gaat houden van de mensen die van jouw film houden. Ik krijg brieven uit Amerika: 'Little sister changed my life'. 'Get a life', denk ik dan. Maar ja, mensen schrijven wel zo'n brief en dan is het een raar idee dat zo iemand je volgende film misschien niks vindt. Alleen maar omdat hij anders is dan de vorige film. Alleen omdat ik met Siberia die enorme hindernis van de verwachtingen na ZUSJE heb overwonnen, ben ik vreselijk trots op deze film. Na ZUSJE heb ik me voorgenomen om nooit meer kritiek te uiten op mensen die een film hebben gemaakt. Ze hebben het namelijk wel voor elkaar gekregen om überhaupt een film te maken."

Mark Duursmatop
SIBERIA

Juli/augustus 1998 #191

Productie
Clea de Koning
Regie
Robert Jan Westdijk
Scenario
Jos Driessen
Robert Jan Westdijk
Camera
Bert Pot
Geluid
Mark Wessner
Montage
Herman P. Koerts
Muziek
Junkie XL
Met
Hugo Metsers
Roeland Fernhout
Vlatka Simac
Johnny Lion
Nicole Eggert

Kleur en zwart-wit, 91 minuten

Distributie
Warner Bros.
Te zien
vanaf 27 augustus

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE