Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Zompige Hongaarse grond onder een grauwe hemel

SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)

Hongarije, 1991-1993 | Béla Tarr
Zeveneneenhalf uur duurt de zwart-wit film Satanstango van de Hongaarse filmmaker Béla Tarr (39). Zij bestaan dus nog: filmmakers die alle commerciële wetten tarten en doen wat zij menen te moeten doen. Dat is prijzenswaardig, maar vindt de kijker dat ook nog als hij vele uren na binnenkomst stram en stijf uit zijn stoel klautert? Bij Satanstango wel want dat is het werk van een uiterst getalenteerd filmmaker, die het maken van beelden gemakkelijker afgaat dan het geven van interviews. Een verslag uit een Amsterdams café.

Als de interviewer zich op een sombere, mistige decemberdag om vier uur 's middags meldt op de afgesproken bioscooplocatie, treft hij Tarr aan in gezelschap van de Nederlandse distributeur van Satanstango, die hulde toekomt voor de heroïsche daad de film uit te brengen. Als de interviewer aan hun tafeltje plaatsneemt, mompelt de distributeur opgetogen achter zijn hand dat Béla Tarr vandaag goed gehumeurd is. Hij kan het weten, want hij heeft de Hongaarse regisseur zojuist van Schiphol afgehaald. En het is waar: Béla Tarr glimlacht. Iedereen die bij hem staat glimlacht als aanmoediging mee.
Dat krijg je als je als regisseur de reputatie hebt 'lastig' te zijn. In het verleden haalden interviewers zich door hun vragen nogal eens de woede van Tarr op de nek. Waarbij Nederland een speciale plaats inneemt in Tarrs herinnering, omdat hij vijf jaar geleden een daverende ruzie uitvocht met de Nederlandse producenten van de episodefilm City life. Met nog elf andere regisseurs was Tarr gevraagd een bijdrage van twintig minuten te leveren aan deze film "over het politieke, sociale en culturele leven in de stad van de jaren tachtig". Tarrs film Het laatste schip viel echter vijftien minuten langer uit en hij weigerde deze in te korten. Waarna de producenten zelf de schaar ter handen namen.
Dat de geschiedenis Tarr nog steeds dwars zit, blijkt als hij het voorval oprakelt. Inmiddels zitten we dan niet meer in de drukke bioscoopfoyer, maar in een Amsterdams café dat wordt gerund door een oude Poolse dame. Het hoge Oudhollandse pluche-kleedjes gehalte en de andere uitingen van het streven naar gezelligheid zorgen voor een sfeer van tijdloze treurigheid. Een passend decor voor een gesprek over Tarrs films, waarin het altijd regent, mensen er immer op uit zijn elkaar een loer te draaien en de dood de enige menselijke troost is. Tarr: "Ik vond de affaire rond Het laatste schip vreselijk, vooral omdat het ten koste ging van vriendschappen. Vrienden moeten niet bij elkaar in de soep spugen." En, met veel Hongaarse dramatiek: "Tot op dat moment droeg ik Nederland in het midden van mijn hart, daarna werd het een pijnlijke plek."

Spaarcenten
De overgang van deze oude koeien naar Satanstango is een kleine, want de film opent met een minutenlang durende scène, waarin koeien langzaam een stal uitlopen, om vervolgens hun pad te vervolgen op de zompige Hongaarse grond, waarboven uit een grauwe hemel een niet aflatende regen neerdaalt. Satanstango volgt drie dagen lang het leven van de bewoners in een desolaat, afgelegen gehucht. Meedogenloos toont Tarr mensen bij wie het leven tot volledige stilstand is gekomen. Mensen die zijn weggezakt in een verlammende apathie. Liters alcohol moet de pijn verzachten. Mensen ook die een gemakkelijke prooi vormen voor valse profeten, zoals de politiespion Irimias die hen een beter leven belooft in ruil voor hun spaarcenten.
Waarom wil iemand een film maken, waarin geen sprankje hoop gloort? Tarr: "In 1985 las ik 'Sátántangó' en ik raakte meteen geboeid. Ik belde de auteur, László Krasznahorkai, en vroeg of ik het mocht verfilmen." Uit het contact groeide een vriendschap die nog steeds voortduurt. Tarr en de door hem bewonderde auteur schreven samen een scenario voor een film, maar aanvankelijk liep het project vast op politieke bezwaren en financiële perikelen. Na de verandering van het politieke klimaat in Hongarije en met behulp van Tarrs inmiddels opgebouwde artistieke reputatie slaagde een nieuwe poging in 1990 wel. Voor nog geen twee miljoen gulden, een bedrag waarvoor een gemiddelde Nederlandse filmmaker nog geen anderhalf uur film kan leveren, maakten zij de zeveneneenhalf uur durende film.
Waarom hij 'Sátánstangó' zo'n goed boek vindt? Na een stilte: "Ik vind de visie en de stijl van de roman goed, want die komen overeen met mijn opvattingen." Na enig aandringen om wat concreter te worden: "Het standpunt van de schrijver in de roman komt overeen met mijn benadering bij het maken van films. Hij kijkt vanuit één invalshoek naar de wereld, waarmee niet beweerd wil zijn dat dat de beste is." Welke invalshoek dat is? "Daarvoor moet je naar de film kijken of de roman lezen." Hij glimlacht er vrolijk bij, op een manier die menige interviewer tot wanhoop zal hebben gebracht.

Vieze zaakjes
Tarr interviewen vereist veel lokaas, in de hoop dat er iets bij zal zitten waarin hij wil happen. Gaat de film uitsluitend over Hongarije? "Hij gaat over mensen die in Hongarije leven, maar ik denk dat wat hen overkomt overal in de wereld kan gebeuren. Wat zij beleven is tegelijk algemeen en concreet. Maar dat is met alles zo in het leven." De tafel dient als toelichting: "Kijk naar deze tafel. Wij kunnen zeggen dat dit een tafel is, die lijkt op alle andere tafels in de wereld, omdat je erop kunt leunen en hij vier poten heeft. Toch is het ook een bijzondere tafel, die je niet kunt vergelijken met andere tafels."
Maar we kwamen niet voor Plato, dus proberen we een nieuw lokaas. Waarom laten de Hongaren in de film zich zo gemakkelijk oplichten? Tarr vindt het een amusante vraag en begint hem glimlachend te weerleggen: "Hongaren zijn tamelijk sluw, die laten zich juist niet gemakkelijk oplichten." Hij voegt eraan toe dat Hongaren lui zijn: "Zij denken altijd lang na voordat zij in beweging komen. Daarom heeft er bij ons ook nooit een echt communistisch systeem bestaan zoals in Oost Duitsland. Wij waren veel te lui om dat te creëren. Bij ons gingen de mensen liever drinken en praten."
Hoe denkt hij over het huidige Hongarije? "Het is een hopeloze situatie, maar tegelijkertijd zeer interessant. Hongarije is een soort bufferstaat tussen west en oost. Je vindt er de culturele verworvenheden uit beide richtingen. Boedapest is nu een zeer spannende plaats." In het begin van de jaren negentig woonde Tarr een paar jaar in Berlijn, waarna hij terugkeerde naar Boedapest. Sinds kort woont hij in een klein dorpje, 35 kilometer buiten de stad. "Ik hou van Berlijn, maar als je films maakt, kun je dat het beste in je vaderland doen. Er waren tijden dat ik uit Hongarije wegwilde, maar op dit moment voel ik mij er redelijk goed. Overal word je geconfronteerd met de vuilheid van de mensen en vieze zaakjes, wat dat betreft maakt het niet uit waar je woont."
Het Hongaarse filmleven volgt hij nauwelijks. Intensief contact heeft hij alleen met zijn vriend, eveneens filmmaker, György Feher (Schemering/Skürzület), die bereid was halverwege de opnamen van Satanstango, toen de film in financiële chaos ten onder dreigde te gaan, als producent op te treden. Tarr: "Filmkringen in Boedapest mijd ik zoveel mogelijk. Ik wil gewoon thuis een beetje met mijn honden wandelen." Ook het werk van jonge Hongaarse filmmakers als Artur Sopsits dat recent in Nederland was te zien, boeit hem maar matig. "Ik zag Sopsits' De schiettent, maar zijn probleem en dat van andere jongeren is dat zij niet genoeg peper in hun kont hebben. Ik hou van mensen die radicaler denken."

Krankzinnigheid
Terug naar Satanstango. Wat heeft Tarr met het Hongaarse platteland? "Als je 's ochtends om vier uur op het Hongaarse platteland staat, dan haat je het, rond het middaguur kun je beginnen ervan te houden en 's avonds wordt je er bang van." Waarom bang? "Omdat het Hongaarse platteland eindeloos is. Je kijkt uit over een onmetelijke zee."
In Satanstango wordt uitstekend geacteerd door een jong meisje, dat zelfmoord pleegt. Tarr vond haar in een internaat voor moeilijk opvoedbare kinderen. "In het begin wilde ze niet praten, het duurde anderhalve maand voordat wij contact met elkaar hadden. Waarom ik haar wilde? Zij kan zo fantastisch kijken dat je je ogen niet van haar af kan houden." Waarom zij zelfmoord pleegt? "Het kind moet geslachtofferd worden voor de dramatische voortgang van het verhaal. In deze film is haar dood nodig om de vuilheid van de wereld te tonen." Een andere opmerkelijke rol wordt gespeeld door Peter Berling, acteur en Fassbinders producent in zijn begintijd. Hij speelt de in een moeras van alcohol wegzakkende, gepensioneerde dorpsarts. De kolossale omvang van Berling, volgens Tarr weegt hij zo'n 140 kilo, geeft zijn rol een Orson Welles-achtige allure. Tarr ontmoette hem in zijn woonplaats Rome. "Ik begon van hem te houden en hij was bereid om naar het Hongaarse platteland te komen."
Satanstango is opgebouwd uit twaalf 'hoofdstukken', die allemaal een titel dragen. Het slothoofdstuk heet 'de cirkel sluit zich', waarmee wordt uitgedrukt dat de personages aan het eind van de film weer zijn aanbeland op het nulpunt. Tarr: "Dat klopt, zo is de film opgebouwd, het is als in een tango, eerst zet de film zes stappen vooruit en dan weer zes terug." En op mijn vraag: "Ik fatalistisch? Dan zou ik toch nooit films maken. Ik ben juist filmmaker om deze gevoelens de baas te kunnen. Natuurlijk is dat optimisme tegen beter weten in. Het grenst aan krankzinnigheid."
"Bent u Hongaar?", vraagt de Poolse caféhoudster aan Tarr, als ze de glazen bier op tafel zet.

Jos van der Burgtop
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)

Januari 1995 #152

Produktie
Gyorgy Feher
Joachim von Vietinghoff
Ruth Waldburger
Regie
Béla Tarr
Scenario
László Krasznahorkai
Béla Tarr
Camera
Gábor Medvigy
Geluid
Gyorgy Kovács
Montage
Agnes Hranitzky
Muziek
Mihály Víg
Met
Mihály Víg
János Derzski
Miklós B. Székely
László Fe Lugossy

Zwart-wit, 450 minuten

Distributie
Argus Film
Te zien
vanaf 25 december

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE