Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Drew Barrymore gilt in Scream Wes Craven: Schreeuwen tegen censuur

SCREAM

Verenigde Staten, 1996 | Wes Craven
De Amerikaanse regisseur Wes Craven maakt al 25 jaar horrorfilms. Hij onderscheidt zich van zijn vakbroeders door daarbij platgetreden paden te vermijden en de intelligentie van zijn publiek niet te onderschatten. Zijn nieuwe film Scream, een geslaagde kruising tussen een huiveringwekkende horrorfilm en een venijnige satire, groeide in de Verenigde Staten uit tot een waar fenomeen. Een gesprek over enge films, het effect op de kijker en de nimmer aflatende strijd met de Amerikaanse filmkeuring.

Bij het ter perse gaan van deze Filmkrant bedraagt de Amerikaanse opbrengst van Scream iets meer dan honderd miljoen dollar. Vanaf de première, in december vorig jaar, stond Scream langdurig in de doorgaans door spektakelfilms gedomineerde film top vijf. Op zich is dat al een bijzondere prestatie voor een kleine horrorfilm, die nu eens niet leunt op een overdaad aan special effects of een angstaanjagend en fotogeniek monster. Opmerkelijker is dat de film twee maanden geleden plotseling weer terugkeerde in de top van de filmhitparade. In een nooit eerder vertoonde distributie-strategie bracht filmmaatschappij Miramax, de onbetwiste marktleider van het arthouse-circuit, opnieuw duizend kopieën in roulatie en opnieuw stroomden de bioscopen vol. Waarmee Scream de geschiedenis ingaat als een van de meest succesvolle horrorfilms van de laatste twee decennia. Het succes bewijst dat Scream bij een breed publiek de juiste snaar weet te raken. Het is dan ook een buitengewoon knap gemaakte en razend spannende film, maar er is meer aan de hand.

Half ontklede tieners
Scream gaat oppervlakkig beschouwd over een groep middelbare scholieren en de mysterieuze, gemaskerde moordenaar die hen naar het leven staat. De kans is groot dat dit gegeven u bekend in de oren klinkt, want hetzelfde uitgangspunt vormde vanaf John Carpenters trendsetter Halloween in 1978 de rode draad in een lange reeks Amerikaanse griezelfilms, die allen hetzelfde stramien volgden. Het subgenre kreeg de naam slasherfilms mee, afgeleid van het werkwoord to slash, of in goed Nederlands: snijden. En gesneden werd er volop, in negen delen Friday the 13th, zes delen Halloween en talloze films die het niet verder dan een of twee vervolgen schopten. De formule werd eindeloos herkauwd, in de climax gedode moordenaars werden voor elke nieuwe aflevering gereanimeerd en steeds liepen half ontklede tieners opnieuw hun wisse dood tegemoet. Bij horrorliefhebbers leidde deze voortdurende herhaling van zetten dan ook tot een unieke benadering van het genre: reeds aan het begin van de film werd er druk gespeculeerd over het lot van de personages en de identiteit van de dader en wie goed vertrouwd was met het genre zat er zelden naast.
Wat Scream bijzonder maakt is dat zowel slachtoffers als dader de slasherfilm van A tot Z kennen en er voortdurend naar verwijzen. De debuterende scenarioschrijver Kevin Williamson, inmiddels zeer in trek bij Amerikaanse filmproducenten, zet daarmee de conventies volledig op hun kop en levert terloops een venijnige satire op het uitgebeende genre af. Maar hij gaat nog een stap verder, want de film gaat ook in op de morele bezwaren die sommige critici en psychologen tegen het genre aanvoeren. Zo roept de Leidse professor Tom van der Voort al enkele jaren dat een overmatige consumptie van slasherfilms een vruchtbare voedingsbodem voor seriemoord en verkrachting vormt. De hysterische en slecht onderbouwde uitspraken van de hoogleraar empirische pedagogiek zijn een belediging voor de talloze vredelievende fans van het genre, inclusief ondergetekende, maar het betreft hier geen uniek Nederlands verschijnsel. Ook in de Verenigde Staten waarschuwen mediageile psychologen en censuurlobbyisten tegen horrorfilms in het algemeen en slasherfilms in het bijzonder. En geen enkele regisseur keert zich zo uitgesproken tegen deze demonisering van een filmgenre als Wes Craven.

Kerkdiensten
De 57-jarige regisseur weet waar hij over spreekt als het om censuur en de veroordeling van kunstuitingen gaat. Craven groeide op in een streng christelijk milieu waar God en verbod hand-in-hand gingen, een periode die hij ooit nog in een autobiografische film hoopt te verwerken: "Er is nog nooit een Amerikaanse film gemaakt over hedendaags religieus fundamentalisme, en dat terwijl fundamentalisme een essentieel onderdeel vormde van de vroege ontwikkeling van de Verenigde Staten. Vroeger draaide alles om God. Er zijn parallellen tussen de weg die ik aflegde en de ontwikkeling van mijn land: van illusie naar complete desillusie. En ik ben niet de enige. Veel Amerikanen groeiden op met een rotsvast geloof in God en in het feit dat ze in 'God's own country' wonen, om later elk geloof in God te verliezen en het land als een compleet verdorven natie te zien."
"Mijn jeugd heeft een enorme invloed op mijn levensloop gehad. We hadden vier kerkdiensten op zondag, het was de hele week bidden voor en na, ik moest naar christelijke kinderkampen en zat op een streng christelijke school. Overal werd je aangesproken op je geloof en op je totale overgave aan de leer. Er was een enorme druk om in die volkomen in zichzelf gekeerde wereld te blijven, het had helemaal niets met de buitenwereld te maken. Een van de populairste liederen begon met de regels 'Dit is niet onze wereld, we zijn hier slechts op doorreis', het was een volstrekt schizofrene kijk op het leven en daar worden kinderen mee opgezadeld. Op het moment dat je uit die krankzinnige wereld stapt, omdat de geestelijke druk ondraaglijk is geworden, maak je een gigantische psychologische verandering door en kom je in een realiteit waar je helemaal niets vanaf weet."

Imitatiegedrag
Inmiddels is Craven tot de trieste conclusie gekomen dat hij ook buiten het fundamentalistische milieu van zijn jeugd voortdurend op verbodsbepalingen stuit. Vrijwel elke film die hij maakte resulteerde in frontale botsingen met de keuringscommissie van de oppermachtige Motion Picture Association of America, de M.P.A.A. Een terugkerend bezwaar tegen Cravens werk is dat het te intens zou zijn, waarbij Craven als horrorfilmer terecht stelt dat het dus integer is, want geslaagde horror dient nu eenmaal afgrijzen op te roepen. Daarnaast is men bevreesd voor imitatiegedrag, vooral bij jonge kijkers. Aanvankelijk uitte Craven zijn onvrede over het M.P.A.A.-beleid hoofdzakelijk in frustrerende briefwisselingen met de censors en in interviews met de Amerikaanse genrepers, drie jaar geleden gooide hij het roer op opmerkelijke wijze om. Craven werd benaderd om een zevende deel in de populaire A nightmare on Elm Street reeks te maken. Als geestelijk vader van het monster Freddy Krueger, dat in Cravens origineel werd geïntroduceerd, besloot de regisseur zijn eigen verstandhouding met Freddy centraal te stellen en zijn critici in een speelfilm van repliek te dienen. En dus zien we in Wes Craven's New nightmare hoe regisseur Craven gedwongen wordt een Freddy-film te maken, opdat de kwaadaardige invloed van het monster op een veilige manier gekanaliseerd wordt.
"Die film geeft precies weer hoe ik tegen mijn creatie aankijk en haakt in op het debat over het gevaar van horrorfilms voor kinderen: zetten films aan tot geweld of houden ze gewelddadige tendensen juist in bedwang, door als substituut te fungeren? De hele film draait om de vraag of een kind gewelddadig wordt omdat hij het origineel heeft gezien, of juist omdat er geen Freddy-films meer gemaakt worden. Freddy diende als metafoor voor geweld, als hij geen plek in de bioscoop krijgt wordt hij gedwongen zich in de realiteit te manifesteren."

Gewelddadige impulsen
In Scream komt de kwestie nog directer aan bod, de dader wordt beschuldigd van een overconsumptie van horrorfilms. Deze stelt daarop: "Horrorfilms creëren geen psychopaten, ze maken psychopaten alleen maar creatiever". De uitspraak is bedacht door scenarioschrijver Kevin Williamson en wordt door de regisseur volledig onderschreven: "Als iemand de film ziet en daar een inventieve moord uit imiteert dan betekent dat alleen maar dat hij diezelfde moord anders op een wat knulliger manier had gepleegd. Sommige mensen hebben nu eenmaal gewelddadige impulsen, dat was al zo voordat geweld in kunstvormen tot uiting kwam. Het eerste boek uit de Bijbel gaat over de broers Kaïn en Abel, de eerste slaat de ander de hersens in. Hij had de avond daarvoor echt geen horrorfilm gezien! Gedurende mijn lange carrière is er geen kind geweest dat mijn werk imiteerde, of een van de films waarnaar Scream verwijst. Als er al ooit ergens iets gebeurt dan is dat bij hoge uitzondering, zeker wanneer je het afzet tegen de enorme populariteit van het genre."
"Films dicteren geen gedrag, ze vormen een onschadelijke manier waarop jongeren het geweld dat ze in de volwassen wereld zien in hun leefwereld kunnen opnemen. Freddy en co. horen in hun mythologie thuis. Ik ben niet bang voor imitatiegedrag en heb me er ook nooit schuldig over hoeven voelen. Ik zou er dus voor kunnen kiezen de hele kwestie te negeren, maar ik voel me verplicht er in mijn films op in te gaan, want het vormt de brandstof voor de censuurlobby. En waar die lobby toe leidt bleek al uit de aanpak van de zogenaamde Entartete Kunst door Hitler. Hij veroordeelde bepaalde kunstuitingen, die in zijn ogen het beschavingsniveau van het land aantastten. Dat is de essentie van censuur: het beest duldt geen spiegel in zijn omgeving."
"Ik weet dat menig Europeaan denkt dat er in de Verenigde Staten helemaal geen filmcensuur bestaat, maar in de praktijk komt het er op neer dat ik mijn films slechts aan een handjevol mensen kan laten zien als ik niet eerst een gunstige keuringsuitspraak van de M.P.A.A. krijg. En dat betekent onvermijdelijk dat ik gedwongen wordt stukken uit mijn films te halen. En daar zien jullie de gevolgen ook van, want het is voor een filmmaatschappij veel te kostbaar om voor elk land met een eigen keuringsbeleid verschillende versies te maken. Ook bij Scream zijn er ingrepen gepleegd die de kwaliteit van de film als kunstwerk geweld aan doen. Je kunt een kater met een miniem sneetje castreren, en dan zeggen dat het maar een minimale en dus irrelevante ingreep was, maar dat is onzin. Zo'n kleine incisie kan hele grote gevolgen hebben, het gaat namelijk om de essentie van het werk."
"Bij Scream betrof het beelden waarop gezichtsuitdrukkingen te zien waren, die werden te intens bevonden. Het gaat om tien incisies, in totaal schat ik dat er dertig seconden zijn verwijderd. Maar het zijn wel dertig cruciale seconden, ze gaven een belangrijke omslag in de personages weer. Ik vind het bijzonder pijnlijk dat ik mijn personages niet tegen dit onrecht kon beschermen. Er komt een moment waarop je op een 25-jarige filmcarrière terugkijkt en je je realiseert dat negen van de tien films je pijn doen. Steeds weer zie je scènes die aangetast zijn. Ik voel me net een beeldhouwer die steeds opnieuw met een vijgeblad wordt geconfronteerd. Het is je werk niet meer. Ik heb er dan ook echt genoeg van."

Vijf maanden na het gesprek met Craven is duidelijk dat het horrorgenre een van zijn meest getalenteerde regisseurs nog niet kwijt is. In een opmerkelijke deal met Scream-producent Miramax werkt de regisseur momenteel aan een vervolg op zijn grootste succes. Uit dank voor bewezen diensten zal het bedrijf daarna Cravens overstap naar het arthouse-circuit financieren. Censuurproblemen liggen daarbij niet in de lijn der verwachting: Cravens eerste non-genre film zal gebaseerd zijn op de in 1995 op het IDFA vertoonde documentaire Fiddlefest, over een muziekdocente die kinderen uit het getto van New York viool leert spelen.

Bart van der Puttop
SCREAM

Juli/augustus 1997 #180

Produktie
Cary Woods
Cathy Conrad
Regie
Wes Craven
Scenario
Kevin Williamson
Camera
Mark Irwin
Geluid
Paul Clay
Montage
Patrick Lussier
Muziek
Marco Beltrami
Met
Drew Barrymore
Neve Campbell
Courteney Cox
Skeet Ulrich

Kleur, 111 minuten

Distributie
RCV
Te zien
vanaf 26 juni

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE