Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Tim Burton: De ogen van een vreemde

SLEEPY HOLLOW

Verenigde Staten, 1999 | Tim Burton
Schizofrenie, skeletten en schaduwwerelden: Tim Burton weet de duisternis altijd wonderschoon te maken. Zo ook in zijn nieuwste griezelkomedie Sleepy Hollow, waarin de immer vijandige buitenwereld bestaat uit een ruiter zonder hoofd en een samenzweerderige dorpsgemeenschap. Een retrospectief van Tim Burtons films is te zien op het Festival van de Fantastische Film in Amsterdam.

Tim Burton en Johnny Depp op de set van Sleepy Hollow

Perfectie bestaat. Vincent Price in een kasteel vol met wonderschone mechaniek, waarmee een Frankenstein-achtige Edward Scissorhands wordt gemaakt. Ed Wood die zijn idool Orson Welles ontmoet in een café. Een langgerekt skelet op een gekrulde berg, samen met zijn geliefde. Een bloedende boom.
Tim Burton (1958) heeft ongelooflijk veel beelden gemaakt die rechtstreeks uit je eigen fantasie lijken te zijn gezogen. Die fantasieën zijn in de jeugd van Burton en van zijn fans gevoed door Edgar Allen Poe, enge sprookjes met even angstaanjagende als tot de verbeelding sprekende tekeningen en talloze andere griezelverhalen. Tim Burton weet dat gevoel van toen feilloos op te roepen.
Het zou echter te simpel zijn om zijn films nostalgisch te noemen, want kinderfantasieën kunnen nog steeds standhouden als je volwassen bent. Misschien lopen verbeelding en werkelijkheid wat minder door elkaar heen als je iets ouder bent, maar de behoefte aan een parallel universum waarin zich de meest bizarre dingen afspelen, blijft. Want in de fictieve duisternis kan het goed toeven zijn.
Bij Burton is het juist de buitenwereld die bizar is, niet de excentriekelingen die altijd centraal staan in zijn films. De personages hebben op z'n zachtst gezegd een moeizame relatie met de medemens, die hen keurt, manipuleert en normen oplegt. Zoals Edward Scissorhands, die als een soort Kaspar Hauser wordt opgenomen door een gemeenschap hypocriete burgerlijke suburbians. De man met scharen als handen (prachtig gespeeld door Johnny Depp) wordt lange tijd op handen gedragen door de verveelde huisvrouwen die in hem een leuke verpozing zien. Hij knipt hun haren en heggen in de meest vreemde vormen, is een graag geziene gast op barbecues, maar als hij op een gegeven moment door een misverstand in een kwaad daglicht wordt gezet, is het uit met de adoratie. De gemeenschap keert zich tegen hem, waarna hij zich terugtrekt in zijn kasteel, weg van al die bemoeizuchtige blikken. Wie met pek omgaat, wordt ermee besmet, en Burton verzet zich met veel overtuiging tegen deze aloude wijsheid.
Het gegeven van 'het sympathieke monster' is natuurlijk niet nieuw (The beauty and the beast, Frankenstein), maar Burton koketteert nooit met de oude genrefilms. Zijn liefde spat van het doek af.

Spijkertanden
Ook in zijn nieuwste film Sleepy Hollow, die terecht een Oscar won voor de art direction, pakt Burton weer flink uit. De losjes op het boek van Washington Irving gebaseerde legende van Sleepy Hollow is verpakt als een film uit de Britse Hammer-studio, die in de jaren zestig goedkope, maar doeltreffende griezelfilms maakte met Christopher Lee als vlaggenschip. In Sleepy Hollow heeft hij een bijrolletje als rechter.
Het dorpje Sleepy Hollow, dat ten noorden van New York zou liggen, wordt anno 1799 geteisterd door de lugubere Headless Horseman (Christopher Walken), die bij nacht en ontij wat notabelen een kopje kleiner maakt. Letterlijk, zodat de film vol zit met virtuoos gefilmde rollende hoofden. Een rebelse New-Yorkse inspecteur (Johnny Depp) wordt naar het dorpje gestuurd om zijn Sherlock Holmes-achtige moderne wetenschappelijke methodes toe te passen tijdens zijn speurtocht naar de bovennatuurlijke verschijning, wat leidt tot hilarische taferelen tijdens het onderzoeken van de plaats van het misdrijf. Christopher Walken laat alle remmen los als de waanzinnige, tot zijn spijkertanden toe gewapende Headless Horseman, Christina Ricci is mysterieus lief als de begeerlijke deerne, maar het is vooral Johnny Depp die de film draagt. Burton en scenarioschrijver Andrew Kevin Walker (Se7en, Fight club) hebben de film volgestopt met subtiele grappen, waar Depp uitstekend mee uit de voeten kan. De inspecteur is weer een typisch Burton-personage: in de gesloten dorpsgemeenschap gelden afspraken en gedragscodes waar hij zich verre van wil houden, maar raakt uiteindelijk toch besmet door de vijandigheid en paranoia.

Zombiefabriek
Burton is een van de weinige filmmakers die er geen geheim van maakt dat sommige van zijn films, met name Vincent en Edward Scissorhands (1990), verstrengeld zijn met zijn eigen leven. Zelf is hij ook vaak bestempeld als 'weird' en contactgestoord: zijn jeugd in de zielloze suburb Burbank bij de Hollywoodstudio's heeft hij doorgeworsteld met het aanbidden van griezelicoon Vincent Price, een obsessie die tijdens een opleiding bij de Disney studio's resulteerde in zijn eerste korte film Vincent (1982). Deze ode aan Price, in de stijl van de expressionistische film Das Kabinett des Dr. Caligari, is zelfs ingesproken door de horrormeester zelf. Later zou Burton de documentaire Conversations with Vincent maken, maar omdat Price stierf in 1993 is deze nooit voltooid.
Het is een wonder dat Burton überhaupt een film kon maken bij Disney. In het vermakelijke boek 'Burton on Burton' noemt hij de studio "een zombiefabriek" en vertelt hij dat hij zich soms uren opsloot in de wc of zich onder zijn bureau verstopte. Hij trainde zichzelf in het rechtop slapen met zijn potlood in zijn hand, zodat het leek alsof hij aan het werk was. "Disney and I were a bad mix, I just couldn't draw all those four-legged Disney foxes", merkt hij op over zijn eerste opdracht, animatiewerk voor The fox and the hound. Maanden heeft hij gewerkt aan sketches voor The black cauldron, waarvan er uiteindelijk geen enkele is gebruikt, omdat ze simpelweg te vreemd waren.
Voordat hij zijn eerste lange film zou regisseren, liet Disney Burton nog een aantal amper vertoonde korte films maken. Een bijna vergeten curiosum in zijn oeuvre is Hans and Gretel, dat hij maakte voor The Disney Channel, waarin Grimms personages worden gespeeld door Japanse amateuracteurs. De film eindigt zelfs in een kung fu gevecht tussen Hans en Grietje. Voor de korte film Frankenweenie bleef hij dichter bij huis: Frankenstein (1931) en The bride of Frankenstein (1935) vormden de inspiratie voor deze speelfilm over een hond die uit aan elkaar genaaide stukken bestond. Ook Edward Scissorhands en Sally uit The nightmare before Christmas bestonden uit bij elkaar geraapte onderdelen. Persoonlijkheid is niet eenduidig, mensen proberen "zichzelf samen te stellen", aldus Burton in een van zijn weinige duidingen van zijn werk, want verder is hij wars van rationele uitleg. Beelden zijn krachtig en roepen een gevoel op, of niet, zo simpel is het.

Fiets
Na Frankenweenie werkte hij nog mee aan Disney's Aladdin and his wonderful lamp, waarna hij zijn eerste lange speelfilm mocht maken. De bijna surrealistische film Pee-Wee's big adventure (1985) gaat over een wereldvreemd kind in het lijf van een volwassene dat op zoek gaat naar zijn fiets, maar in de meest vreemde situaties verzeild raakt, zoals dansend op 'Tequila' in een biker bar. De film werd door de pers gekraakt, maar leverde toch een redelijke recette op. Hij maakte eerst nog een aflevering voor 'Alfred Hitchcock presents' (The jar), voordat hij zich stortte op Beetlejuice (1988), een compleet gefreakte film waarin Michael Keaton een freelance exorcist speelt. "Een feelgood movie about death", aldus scenarioschrijver Micheal McDowell.
'Weird' bleek ook succesvol te zijn, en Burton werd gevraagd voor de verfilming van de Batman-strips, waar met hooggespannen verwachtingen en strenge blikken van de fans naar uitgekeken werd. Burton voelde zich vooral aangetrokken tot de schizofrenie van de vleermuisman, iets wat in bijna al zijn films terugkomt. Hij drenkte de film in duisternis, omdat Batman zich daar het liefste verschool. Ook het feit dat clown The Joker eigenlijk een psychopaat blijkt te zijn, moet Burton hebben bekoord, want niets zo mooi als iemand die precies het tegenovergestelde is van zijn uiterlijk.
De keuze voor komiek Michael Keaton was zeer omstreden, omdat de fans van de strip dachten dat Burton de film daarmee een 'campy' uitstraling wilde geven. Maar Burton zou pas later volledig aan de haal gaan met een genre, in de hilarische sf-pastiche Mars attacks! ("Nuke 'm!"), zodat de vrees van de puriteinen ongegrond was. Batman zou uiteindelijk de grootste hit tot dan toe in de geschiedenis van Warner worden.
Gefrustreerd door de druk en concessies die een bigbudgetfilm met zich meebracht, stortte Burton zich op Edward Scissorhands, maar kon de verleiding niet weerstaan om daarna toch Batman returns te maken, waarin hij zich vooral concentreerde op het gedrocht The Pinguin en de vileine Catwoman, naar eigen zeggen zijn meest geliefde vrouwelijke personage.

Wenkbrauw
De ogen van Burtons acteurs zijn cruciaal in veel van zijn films. Vooral als hun gezicht verscholen zit achter make-up, wat nogal eens gebeurt, is het van groot belang dat de ogen eruit springen. De waanzin van Jack Nicholson, de priemende ogen van Michael Keaton, de verbaasde blik en optrekkende wenkbrauw van Johnny Depp, het zijn details die lang naglimmen. Uitzondering is het door Burton bedachte en geproduceerde The nightmare before Christmas (1993), waarin de ogen van Jack Skeleton geheel afwezig zijn. Dit wonder van stopmotiontechniek is een meesterwerk dat donker en opwekkend, intens triest en feestelijk tegelijk is. De film kreeg een PG rating (ouderlijke begeleiding) omdat de film te eng voor kinderen zou zijn, wat echt belachelijk is.
Over de ogen en wenkbrauwen van Johnny Depp zou een heel boek kunnen worden volgeschreven. In Sleepy Hollow maakt hij met één beweging van zijn wenkbrauw zijn personage sceptisch of grappig, sexy of angstig, ironisch of verbaasd. Ook in Ed Wood (1994) is Depp in topvorm, de B-filmer die heilig geloofde in zijn eigen talent had zich geen betere vertolker kunnen wensen. Het is niet moeilijk te raden wat Burton in Ed Wood aantrok: de extreem optimistische Wood die werkelijk dacht dat Plan 9 from outer space een meesterwerk was, is wederom een outcast die niet klikte met zijn omgeving. Hetzelfde kan gezegd worden van de personages in zijn volgende film The planet of the apes, die in 2001 af zal zijn. Apen en Burton, dat belooft wat
Godzijdank is Burton onder zijn bureau vandaan gekropen, en heeft hij zijn potlood en mes geslepen om de strijd aan te gaan met die buitenwereld. Met het beste denkbare wapen: de fantasie.

Mariska Gravelandtop
SLEEPY HOLLOW

April 2000 #210

Productie
Scott Rudin
Adam Schroeder
Regie
Tim Burton
Scenario
Andrew Kevin Walker
Camera
Emmanuel Lubezki
Montage
Chris Lebenzon
Art direction
Rick Heinrichs
Special en visual effects
Jim Mitchell
Joss Williams
Muziek
Danny Elfman
Met
Johnny Depp
Christina Ricci
Michael Gambon
Miranda Richardson
Casper van Dien
Christopher Walken

Kleur, 102 minuten

Distributie
UIP
Te zien
tijdens het Festival van de Fantastische Film en verder vanaf 6 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE