Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
The snapper Realisme uit Groot-Brittannië: Tegellichters van de samenleving

THE SNAPPER

Groot-Brittannië, 1993 | Stephen Frears
Filmjournalisten signaleren graag trends, want dat houdt de wereld overzichtelijk. Zo werd vorig jaar een aantal expliciete geweldsfilms bij elkaar geharkt en gebombardeerd tot de stroming van de Nouvelle Violence. Dit jaar zullen we nog veel te lezen krijgen over over het Britse sociaal realisme. De aanleiding? Raining stones van Ken Loach (al in de bioscoop te zien), The snapper van Stephen Frears en Naked van Mike Leigh. Drie regisseurs die hun wortels hebben in de jaren zestig. Is er meer dat hen verbindt?

Wie met Nederlandse filmogen naar de Engelse cultuur kijkt, moet wel jaloers worden. Zelden treffen we een Nederlandse film aan waarin enig straatrumoer doorklinkt. Wie wil weten hoe de Nederlandse samenleving reilt en zeilt, heeft in de bioscoop weinig te zoeken. Racisme, werkloosheid, politieke verwikkelingen: de kranten staan er bol van, televisie en radio tetteren de oren van je hoofd, maar aan de sociaal en politiek autistische Nederlandse film gaat alle kabaal voorbij. Dat ligt niet alleen aan de filmmakers, want zij maken onderdeel uit van een speelfilmtraditie, waarin de verfilming van vaderlandse literatuur als het hoogste goed wordt gezien. Een film is pas werkelijk film als er een literair gewicht aan hangt. Iedereen, producenten, filmmakers, critici en publiek, schijnt zich daar prettig bij te voelen. Een briefwisseling tussen aristocraten uit de achttiende eeuw valt daarom in een vruchtbaarder filmbedding dan een discussie over asielzoekers. De schaarse films die wel de straat op gaan, kunnen rekenen op veel filmkritisch dédain, want sociaal realisme is bij veel recensenten het zwaarste scheldwoord.
Engeland is veelkleuriger. Natuurlijk kent ook dit land een traditie van literatuurverfilmingen en keurige drama's (met als uitgesproken voorbeeld het werk van James Ivory), maar daarnaast is er een onderstroom van films die het sociale en politieke conflict opzoeken. Ongetwijfeld heeft dat te maken met de structuur van de Engelse samenleving, waarin perioden van maatschappelijke concensus tussen de sociale bovenlaag en de arbeidersbeweging een historische zeldzaamheid zijn. Met als gevolg dat zich naast de burgerlijke cultuur een linkse parallele cultuur ontwikkelde, een omstandigheid die de culturele en intellectuele dynamiek zeer ten goede kwam. De het Nederlandse culturele leven zo kenmerkende scheiding tussen kunst en politiek is in Engeland dan ook afwezig. Als vanzelfsprekend bemoeien kunstenaars en intellectuelen zich met politiek.

Cultuurschok
De vijftigers Ken Loach, Stephen Frears en Mike Leigh zijn gedrenkt in deze cultuur en in hun werk mijden zij de politiek dan ook niet. Meer in het bijzonder zijn zij gevormd door de cultuur van de jaren zestig, de periode waarin zij alle drie deel uitmaakten van de linkse televisie- en filmbeweging, die, zoals toen in elk westers land, de strijd aanbond met de verkalkte filmindustrie. Ken Loach maakte zich halverwege de jaren zestig legendarisch door samen met producent Tony Garnett bij de BBC een revolutie te ontketenen in televisiedrama. Niet langer kreeg de kijker keurige televisiespelen in Oxford-tongval die zich afspeelden in fraaie landhuizen voorgezet, maar werd hij geconfronteerd met heftige, dramatische verwikkelingen in arbeidersmilieus.
Voor velen betekende dat een cultuurschok, omdat zij voor het eerst een wereld zagen die hen volledig vreemd was. Een effect dat werd versterkt omdat televisiekijkers nog niet blasé waren, zodat televisie een geweldige invloed kon uitoefenen. Loachs docudrama uit 1966 'Cathy come home', over een alleenstaaande moeder die door de kinderbescherming en de politie van haar kinderen wordt beroofd, veroorzaakte zoveel morele deining dat de film bijdroeg aan een wetsverandering. Een feit dat in de handboeken nog steeds wordt vermeld als een exemplarisch voorbeeld van televisie-invloed...
Politiek staat Loach al decennia lang links van Labour, een partij die hij evenals de traditionele vakbonden beschuldigt van halfslachtigheid: "Zij zitten gevangen in een een contradictie: ze steunen een systeem dat duidelijk niet werkt." In het repressieve klimaat van de jaren tachtig raakte hij met zijn politieke stellingname in moeilijkheden. In 1983 zond Channel 4 Loachs documentaire 'Questions of leadership' niet uit, officieel uit angst voor juridische vervolging, volgens Loach omdat hij de traditionele vakbondsleiders fel attaqueerde. Twee jaar later zorgde 'Right to reply', een documentaire over de grote mijnstaking uit 1984, voor een fikse controverse, omdat de film beelden bevatte van politie-agenten die wild inhakten op stakers.
De val van het communisme heeft Loachs politieke overtuiging niet aangetast. Of het nu de los-arbeiders zijn in Riff-Raff die in gevaarlijke omstandigheden in de bouw werken of de werkloze Bob Williams in Raining stones, de oorzaak ligt in het kapitalistische systeem dat amorele lieden in staat stelt anderen uit te buiten.

Amusant avontuur
Stephen Frears is minder uit politiek hout gesneden. In Nederland hadden we tot hij in 1985 'scoorde' met My beautiful laundrette nog nauwelijks van hem gehoord. Toch had hij toen in Engeland al een lange carrière achter de rug. Hij begon niet, zoals Loach, bij de televisie, maar in de Free Cinema Movement, waarin Lindsay Anderson en Karel Reisz twee belangrijke steunpilaren waren. Wat Loach bij de televisie probeerde, streefde deze beweging na in de filmindustrie: een dramatisering van het dagelijks leven van alledaagse mensen. "Implicit in our attitude is a belief in freedom, in the importance of people and the significance of the everyday", heette het in het oprichtingsmanifest.
Frears begon in 1966 als assistent-regisseur bij Reisz en Anderson. Begin jaren zeventig debuteerde hij als zelfstandig filmmaker, met matig succes. Geboren met een pragmatische inslag maakte hij de overstap naar de televisie. Met zijn praktische instelling bleek Frears een produktieve en efficiënte regisseur (zestien televisiespelen in de jaren zeventig) waarna hij halverwege de jaren tachtig internationaal doorbrak met My beautiful laundrette, een film die uitstekend de sterke kant van Frears laat zien. Als geen ander weet hij komische, dramatische en politieke aspecten met elkaar te mengen. Veel meer dan Loach verpakt Frears zijn visie in vrolijk filmvertier. Een vorm die hij onder ander ontwikkelde uit rebellie tegen Loach, "BBC's golden wonderboy" in de jaren zestig, en het onvermijdelijke voorbeeld voor iedere linkse filmmaker. Frears: "There was this genius Ken Loach making these films, and you started to know what faces looked like and what the language was.....there wasn't anything new you could learn because Ken was showing it so much better than anyone else."
Hoewel beiden ongeveer even oud waren, was Loach de strenge politieke vader en Frears de zoon die liever het amusante avontuur zocht. Men kan zich Loach niet voorstellen in Hollywood ("That whole style of filmmaking is anathema to me. Very rarely is anything discreet about Hollywood style."), terwijl Frears met veel plezier na Sammy and Rosie get laid in 1987 de Amerikaanse filmindustrie binnenwandelde. Dat hij daarbij inleverde op authenticiteit zal niemand zijn ontgaan die zijn drie Amerikaanse films (Dangerous liaisons, The grifters en Accidental hero) heeft gezien. Met The snapper keert Frears terug naar Engeland en Ierland en eens temeer blijkt dat hij hier op zijn best is. The snapper is gebaseerd op de het tweede deel van Barrytown, een trilogie van de Ierse schrijver Roddy Doyle (Alan Parker verfilmde met The commitments het eerste deel). The snapper is een film om van te houden, omdat Frears levensechte personages, die met al hun zwakheden het hart op de goede plaats dragen, creëert. Waarbij hij niet weinig wordt geholpen door het uitstekende scenario dat Doyle zelf schreef.
De film gaat over een arbeidersgezin in Dublin, dat in rep en roer raakt als de twintigjarige dochter na een dronkemansvrijpartijtje met een pubmaatje van haar vader zwanger blijkt te zijn. Hoe reageren de gezinsleden? Frears maakt er een moderne, vrolijke zedenschets van waarbij de humor en vooral de onderlinge solidariteit nog lang blijven nagloeien. Frears moet maar in Europa blijven.

Nachtmerrie
Vrolijk is niet het woord dat past bij Naked van Mike Leigh die als filmmaker in hetzelfde jaar als Frears, 1971, debuteerde met Bleak moments. Daarvoor was hij al actief als theaterregisseur, een activiteit die hij nog steeds beoefent. Ook werkt hij, net als Loach gedwongen door het slechte Engelse filmklimaat, veel voor televisie. Naked is dan ook pas zijn vierde speelfilm in ruim twintig jaar. Onderscheidt Loach zich door zijn heldere politieke standpunten, Frears door zijn
bitterzoete humor, bij Mike Leigh zijn alle vluchtwegen afgesloten. Aan de onderkant van de samenleving ontbreekt het aan elk sociaal perspectief. Leven en overleven vallen samen. Hoewel dit inzicht in al zijn werk is terug te vinden, deelde Leigh niet eerder zulke klappen uit als in Naked.
De film volgt een paar dagen, en vooral nachten, het leven van de 27-jarige Johnny, die uit verzet tegen de reguliere, burgerlijke samenleving 'bewust werkloos' is. Het is een uitstekende vondst van Mike Leigh om dit personage zeer welbespraakt te laten zijn: Johnny citeert uit zijn hoofd even gemakkelijk uit de bijbel als uit de geschriften van Nostradamus. Natuurlijk geeft Johnny met zijn apocalyptische visioenen blijk van een stevige tik van de molen, maar hij heeft ook lucide momenten waarin hij de burger — de kijker — een desastreuze cultuurkritische spiegel voorhoudt. Het meest verontrustende aan Naked is de volstrekte hopeloosheid van Johnny, hij is het stadium van een mogelijke maatschappelijke redding gepasseerd. Hij rekent nergens meer op. Ook niet op hulp van boven: "God doesn't love you, he despises you". Naked is een nachtmerrie, waarmee Mike Leigh het sociaal realisme ver achter zich laat.

Daarom is het onder één noemer brengen van Loach, Frears en Leigh een tamelijk zinloze bezigheid. Of het moet zijn dat zij alle drie een hekel hebben aan wat Alan Parker naar aanleiding van Ivory's A room with a view ooit 'The Laura Ashley School of Filmmaking' noemde: "A kind of pleasing escape for people who buy Country-Life or something. It's an escape into a world of nostalgia and extreme good taste and refinement where the major problems that we alle face are absent." Loach, Frears en Leigh zijn de tegellichters van de Engelse samenleving. Straatwerkers die we in Nederland missen.

Jos van der Burgtop
THE SNAPPER

Februari 1994 #142

Produktie
Lynda Myles (BBC)
Regie
Stephen Frears
Scenario
Roddy Doyle, naar zijn eigen gelijknamige roman
Camera
Oliver Stapleton
Geluid
Kieran Horgan
Montage
Mick Audsley
Met
Tina Kellegher
Colm Meaney
Ruth McCabe
Colm O'Byrne

Kleur, 90 minuten

Distributie
Meteor Film
Te zien
vanaf 10 februari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE