Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Miranda Richardson als Mrs. Cleg, een van haar driedubbelrollen De vergiftige blik

SPIDER

Canada, 2002 | David Cronenberg
Deze keer geen geparasiteerd lichaam, stalen pinnen of destructieve technologie. David Cronenbergs Spider lijkt in hoge mate af te wijken van zijn eerdere films, maar dat is slechts schijn. De innerlijke demonen zijn nog lang niet verdreven.

Het lijken twee tegenpolen, de 'virtual reality'-film eXistenZ en de nieuwste film van David Cronenberg, het beheerste drama Spider. Toch slaat de verzuchting van Jude Law in eXistenZ moeiteloos ook op Spider: "Ik wil hier niet zijn, we strompelen maar wat rond in deze ongevormde wereld, zonder te weten wat de regels en de doelen zijn — als die er al zijn — en we worden aangevallen door onbekende krachten die we niet begrijpen." De Spider uit de titel, gespeeld door Ralph Fiennes, is een man die zit opgesloten in zijn eigen wereld, gevangen in een spinnenweb dat hij zelf gesponnen heeft. Vanaf het begin van de film, als hij op een Londens station arriveert, is het duidelijk dat deze man getormenteerd is. Hij klopt aan bij een rusthuis waar meer menselijk wrakhout zijn dagen slijt. Wat er precies met hem aan de hand is wordt mondjesmaat duidelijker, maar nooit kristalhelder. Zo groezelig als de film geschoten is, speciaal op filmmateriaal met weinig contrast, zo troebel is de geest van Spider.
En daarmee begeeft de film zich op vertrouwd Cronenberg-terrein. Hoewel het sobere drama Spider qua vorm en tempo sterk afwijkt van zijn eerdere werk, zijn er wel degelijk inhoudelijke overeenkomsten aan te wijzen.

Gematerialiseerde gedachtes
In The brood (1979), misschien wel Cronenbergs engste film, vindt de haat tussen een gescheiden echtpaar een bizarre uitweg: de moeder baart monsterlijke 'kinderen van razernij'. Kwade gedachtes kunnen materialiseren bij Cronenberg. Ook in Scanners gebeurt dat: in de film proberen twee telepathische mannen elkaar dood te denken. En in Shivers neemt lust de vorm aan van een parasiet. Ook in Spider zoeken de gedachtes van de hoofdpersoon naarstig naar de nooduitgang. Spider, zoals zijn moeder hem noemde omdat hij als kind altijd draden in zijn kamer spande, gelooft zo sterk in wat hij in zijn hoofd ziet, dat hij ook echt in die gedachtes kan rondlopen. Deze keer zien we dan ook geen exploderende schedels zoals we van Cronenberg gewend zijn, maar een imploderend brein.
De meest passende diagnose voor Spider is schizofrenie, maar in feite is het niet interessant aan welke geestesziekte hij lijdt. Belangrijker zijn de gevolgen en de verbeelding ervan: Spider kan rondlopen in zijn jeugd, of beter gezegd: in zijn versie van zijn jeugd. Op een dag wandelt hij van het rusthuis naar zijn ouderlijk huis waar hij zichzelf als klein jongetje samen met zijn moeder in de keuken ziet zitten. Het volgende moment zit hij in de Engelse pub waar zijn vader (Gabriel Byrne) kind aan huis is. Spider observeert hem vanachter zijn tafeltje als een spion in zijn eigen leven.

Onbetrouwbare blik
Paranoia past in een film van Cronenberg als een beenprothese bij een auto-ongeluk. Scanners drijft op paranoia, Videodrome en Naked lunch op hallucinaties en in eXistenZ weet je al helemaal niet meer wie je kunt vertrouwen omdat de film uit net zoveel verschillende realiteiten bestaat als er deelnemers aan het spel zijn. Spider is helemaal alleen en heeft dus enkel zijn eigen versie van de werkelijkheid. Hoe vertroebeld die is wordt pas gaandeweg duidelijk, want zoals zo vaak het geval is, ga je als kijker in eerste instantie argeloos mee met de hoofdpersoon, zonder dat je zijn blik wantrouwt. Wat een schoft, die vader Cleg, dat hij zijn vrouw thuis achterlaat om in de kroeg te kunnen flirten met een paar verlopen hoeren. De bruutheid van de man bereikt een hoogtepunt als er een moord wordt gepleegd.
Pas als je je realiseert dat Spider van een aantal dingen op de hoogte is die hij als kind en als volwassene nooit had kunnen weten, ga je twijfelen aan zijn betrouwbaarheid als getuige bij de tragische gebeurtenissen die elkaar opvolgen. Het gevolg is dat je geen moreel oordeel kunt vellen over het gedrag van Spider, zijn vader of het hoertje. En ook dat is een favoriete bezigheid van Cronenberg: twijfel zaaien over de daden en motieven van zijn hoofdpersonen. Een film die door het ontbreken van een moreel oordeel de meeste controverse opriep was Crash, waarin seks werd gekoppeld aan auto-ongelukken. Er is deze keer geen sprake van technologische aberraties en ongebruikelijke lustopwekkers, maar van mensen van vlees en bloed, niet van vlees en staal.

Dubbelrollen
Jeremy Irons kon zich van zijn geniepigste kant laten zien in zijn dubbelrol als twee gynaecologen die hun minnaressen aan elkaar doorspelen. Dead ringers (1988) is geen expliciete horrorfilm maar moet het meer hebben van de akelige sfeer tussen beide tweelingbroers, die dankzij Irons' enigmatische spel ook bij de kijker de nodige verwarring weten te scheppen. De transformatie van een en dezelfde persoon is natuurlijk het meest expliciet in The fly. En in eXistenZ zitten virusverspreidende saboteurs of behulpzame visfileerders aan het eind van het spel in hun gewone kloffie op het podium.
In Spider is het Miranda Richardson die te zien is in een knappe driedubbelrol. Ze speelt niet alleen Spiders mooie maar onderdanige moeder, ze speelt ook haar tegenpool Yvonne, een lispelende hoer met centenbak, én de bazin van het rusthuis. En om het nog ingewikkelder te maken wordt die haaibaai van een bazin de eerste helft door een andere actrice gespeeld. In het hoofd van Spider lopen de beelden van zijn moeder en van de hoer door elkaar heen, en daarmee vergiftigt hij elke vrouw die hij om zich heen ziet.
Hierin ligt de sleutel tot het hoofd van Spider en de reden voor zijn opsluiting in een psychiatrische inrichting, maar Cronenberg waakt ervoor om psychoanalytisch te werk te gaan. Hij gebruikt de desoriëntatie en fixaties van zijn hoofdpersoon alsof hij een thriller moest regisseren zonder gebruik te mogen maken van de thrillervorm. Cronenberg vond zijn inspiratie eerder bij Samuel Beckett, en dat is vooral te merken aan het spel van Ralph Fiennes. Niet alleen heeft hij dezelfde haardracht als Beckett, ook zet hij Spider neer als een mompelende zonderling die vier blouses over elkaar aan heeft en continue kijkt alsof hij de last van de wereld op zijn schouders torst. Die overacting maakt de film in eerste instantie afstandelijk en gekunsteld, niet op een huiveringwekkend kille manier als in Crash, maar meer als een volgezogen spons. Toch past die zwaarwichtigheid gaandeweg beter bij de film omdat Spider zelf zo onvoorwaardelijk gelooft in wat hij denkt. De kijker moet ondertussen niet geloven wat hij allemaal ziet, en vooral op de vele details en verdubbelingen letten.

Ralph Fiennes als Spider

Anti-realist
Cronenberg moet niets hebben van realisme. In eXistenZ heten de vijanden niet voor niets 'Realist underground'. Cronenberg creëert liever de realiteit. Even lijkt het alsof hij in Spider van zijn geloof is gevallen. In het begin oogt de film als een keurig Brits drama dat zich afspeelt in huiselijke kring in East End, dat niet verder weg had kunnen liggen van de Noord-Afrikaanse zone uit Naked lunch. Wel filmde Cronenberg eerder kille flats (Shivers) en snelwegknooppunten (Crash) maar een gewone arbeiderswijk en een Engelse pub hadden we bij hem nog niet eerder gezien. Toch vindt Cronenberg ook hier weer sinistere plekjes, de gasfabriek bijvoorbeeld, die tegenover het rusthuis staat en waar ook Spiders vader samen met hoertje Yvonne langs wandelt. De plekken en gebeurtenissen lijken realistisch maar het staketsel waaruit de film is opgebouwd blijkt te zijn gemaakt van spinrag.
De dood blaast, zoals we van Cronenberg gewend zijn, ook weer een partijtje mee, maar ook hier lopen realiteit en fantasie door elkaar heen. Want dat is wat Cronenberg wil: je perspectief radicaal veranderen.
En hij wil filmvernieuwing. Wanneer Allegra in eXistenZ over haar spelontwerpen zegt: "People are programmed to accept so little, but the possibilities are so great", is hier eigenlijk Cronenberg aan het woord over de onontdekte mogelijkheden van film, zo zei hij eens. Hij wil geen 'cinema of comfort' maar wil onbekend terrein ontginnen. Bijvoorbeeld door het verfilmen van 'onverfilmbare boeken' (Spider is zijn derde boekverfilming na Naked lunch en Crash). Of door grenzen te overschrijden: zijn nieuwste, nog onaffe film Painkillers is gebaseerd op het leven van de Franse kunstenares Orlan die haar gemutileerde en gefacelifte lichaam als kunstwerk beschouwt. Of hij maakt datgene waar je bang voor bent zichtbaar: ooit pleitte hij ervoor om de wereld te zien vanuit het perspectief van een AIDS-virus. De eerste horrorfilm van Cronenberg, Shivers, had niet voor niets als alternatieve titel They came from within. Dat doen ze nog steeds.

Mariska Graveland


Filmografie David Cronenberg (Toronto, 1943)

Painkillers (2003, in productie)
Spider (2002)
Camera (2000, kort)
eXistenZ (1999)
Crash (1996)
M. Butterfly (1993)
Naked lunch (1991)
Episode 'Scales of justice' (1990, tv-serie)
Dead ringers (1988)
Episode 'Friday the 13th' (1987, tv-serie)
The fly (1986)
The dead zone (1983)
Videodrome (1983)
Scanners (1981)
The brood (1979)
Fast company (1979)
Rabid (1977)
Episode 'Teleplay' (1976, tv-serie)
Episode 'Peep show' (1975, tv-serie)
Shivers, ook uitgebracht als The parasite murders en They came from within (1975)
The Italian machine (1976, tv-film)
The victim (1976, tv-film)
The lie chair (1976, tv-film)
Secret weapons (1972, tv-film)
Jim Ritchie sculptor (1971, tv-film)
Letter from Michelangelo (1971, tv-film)
Tourettes (1971, tv-film)
Crimes of the future (1970)
Episode 'Programme X' (1970, tv-serie)
Stereo (1969)
From the drain (1967)
Transfer (1966)


top
SPIDER

Juli/augustus 2003 #246

Productie
Catherine Bailey
David Cronenberg
Samuel Hadida
Regie
David Cronenberg
Scenario
Patrick McGrath, naar zijn eigen gelijknamige boek
Camera
Peter Suschitzky
Montage
Ronald Sanders
Art direction
Andrew Sanders
Muziek
Howard Shore
Met
Ralph Fiennes
Miranda Richardson
Gabriel Byrne
Lynn Redgrave
Bradley Hall
John Neville

Kleur, 98 minuten

Distributie
Arti Film
Te zien
vanaf 10 juli

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE