Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Dominique Deruddere: David Lynch uit Leopoldsburg

SUITE 16

België/Nederland, 1994 | Dominique Deruddere
Het heeft even geduurd voordat de Vlaamse regisseur Dominique Deruddere weer van zich liet horen. Na zijn sterke debuut Crazy love (1987) volgde het aanzienlijk mindere Wait until spring Bandini (1989) en daarna bleef het stil. Met zijn nieuwste film Suite 16 begeeft Deruddere zich op het gladde ijs van de psychologische annex erotische thriller. Deruddere: "Sommige mensen die ik mijn film liet zien, zeiden dat ze zich niet betrokken voelden bij mijn personages. Maar dat vind ik helemaal niet erg."

Dominique Deruddere (37) zit met voldoening achter een pils in zijn stamcafé in hartje Brussel. Er heerst een opgewekte stemming. Deruddere's geesteskind, Suite 16, is op de valreep afgekomen voor de Belgische première.
In ditzelfde café, zo vertelt de regisseur, heeft hij heel wat avondjes met Antonie Kamerling doorgebracht om hem klaar te stomen voor diens rol. Kamerling speelt een soort hoer in dienst van een oudere, rijke, gehandicapte man met perverse fantasieën. Deze rol wordt gespeeld door Pete Postlethwaite, vooral bekend als de vader uit In the name of the father. Voor Kamerling betekent deze rol onder meer het maken van copuleerbewegingen met een twintigtal dames. "Er zijn desondanks weinig problemen geweest op de set," zegt Deruddere. "Er was voldoende vertrouwen opgebouwd, tussen Pete, Antonie en mij. Na een tijd hebben we ons zelfs een beetje geamuseerd."

Geen constante
Deruddere, die Suite 16 zelf associeert met films als Bitter moon (Polanski), Last tango in Paris (Bertolucci) en Blue velvet (Lynch), heeft geen ervaring met het genre. Zijn debuut Crazy love was een eigenzinnige coming to age-film gesitueerd op het benepen Belgische platteland — met een geruchtmakend necrofiel slot. Wait until spring, Bandini gaf een historische schets van een Italiaanse immigrantenfamilie in Amerika.
"Er is nauwelijks een constante aan te wijzen in mijn drie films", beaamt Deruddere. "Misschien zit er geen constante in mij. Ik beschouw mezelf ook niet als een auteur. Ik ben een film-maker, een maker van films. Ik heb niet de pretentie om een oeuvre op te bouwen als Fassbinder of Fellini. Bovendien schrijf ik de scenario's nooit helemaal zelf. Wel geloof ik dat mijn hand te herkennen is. Al mijn films zijn acteursfilms. Wat mijn karakters beweegt is altijd de zucht naar liefde. In die zin heeft Crazy love meer verwantschap met Suite 16, dan Bandini, die een uitgesproken familiefilm is."
De reden dat Deruddere niet eerder met een film is gekomen, ligt in zijn jarenlange bemoeienis met een ander project, genaamd 'Panda'. De financiering daarvan kwam niet rond. "Het ging om een film die zich afspeelde in Belgisch-Kongo in de jaren zestig. Ondertussen kreeg ik geen aanbiedingen die ik de moeite waard vond. Totdat ik stuitte op dit script. Toen dacht ik: fok die Panda!"

"Suite 16 heeft een scenario dat je steeds op het verkeerde been zet. En het houdt niet op. Het gaat alsmaar door. Drie jaar geleden kreeg ik het toegestuurd door mijn producent Paul Breuls. Toen ik het voor het eerst las, was mijn reactie: dit is veel te straf. Dit kan ik niet aan. Tegelijkertijd lieten de personages me niet los. Ik moest onderkennen dat ik graag in de hier beschreven situatie zou willen verkeren — waarschijnlijk geen goede ambitie voor een regisseur."
"Het scenario komt van een zwaar onderschatte schrijver, Charles Higson, en van Lisa Mayer — die eerder meeschreef aan 'The young ones'. Higson schrijft hele sterke dialogen. Hij kan zich met gemak meten met bijvoorbeeld Patricia Highsmith. Ik heb inmiddels twee boeken van hem gelezen: 'King of the ants' en 'Happy now'. Higson weet een atmosfeer te scheppen die in wezen exploitatief is — net zoals 'exploitation' in film. Pure seks en pure actie, maar altijd met een rijke tweede laag. Hij laat alles zien, maar het is toch geen pulp. Het is veel meer dan dat."
"Ik heb me afgevraagd of ik in staat was om op basis van dit script een film te maken die zich voor tachtig procent in één ruimte afspeelt, met slechts twee acteurs. Dat is allerminst een luxueus gegeven om de kijkers mee aan de gang te houden. Ik moet zeggen dat het me meeviel."

Broeierigs
Voor Suite 16 stond, net als bij Bandini, de regisseur een internationale cast ter beschikking. Wist Deruddere voor Bandini Faye Dunaway te strikken tegen een Europese (lage) prijs, nu was het Pete Postlethwaite die zonder slag of stoot zijn medewerking toezegde. Zonder een al te grote aanslag op het budget van ruim zes miljoen gulden te doen.
"Pete heeft voor deze rol zelfs twee Hollywoodprodukties laten schieten. Het toeval wilde dat hij rond die tijd een Oscarnominatie kreeg voor de beste mannelijke bijrol in In the name of the father. Antonie Kamerling kende ik niet. Ik had hem nooit in 'Goede tijden, slechte tijden' gezien. Als ik vooraf geweten had dat hij in zulk soort soaps speelde, had ik hem misschien niet eens laten komen. Maar op de casting was hij overtuigend. Hij heeft iets broeierigs in zich, dat in deze film goed tot zijn recht komt."
"Het was riskant om zo'n ervaren acteur als Postlethwaite te combineren met Kamerling. Maar dat aspect zit ook in de film. De twee personages zijn respectievelijk intelligent en naïef, moedig en laf, beheerst en impulsief. Een soort vader-zoon relatie dus, die op de set voortduurde. Soms nam Pete Antonie in bescherming, of gaf hem aanwijzingen. En dan verweerde Antonie zich op zijn beurt met: ik kan het zelf heus wel! Het is boeiend hoe de werkelijke verhouding tussen mensen in de film terugkeert en andersom."
Over het verschil tussen Nederlandse en Belgische acteurs merkt Deruddere op: "Een Nederlandse acteur heeft de tendens iets meer na te denken vooraleer hij iets doet. Een Belgische acteur denkt pas na als hij het gedaan heeft. Enfin, dat ligt misschien aan onze natuur."

Rond de pot
Deruddere's collega Stijn Coninx omschreef het Vlaamse in de Vlaamse film ooit als volgt: "Vlamingen draaien wat meer rond de pot, op een gezellige manier." Dat kan van Suite 16 moeilijk gezegd worden. Is Suite 16 eigenlijk wel Vlaams? Op die vraag antwoordt Deruddere met een voor zijn doen lange stilte. "Er is weinig typisch Belgisch aan," zegt hij tenslotte. "Ik hoop dat dat een aanbeveling is... Als er al iets Belgisch aan is, zou dat het licht provocerende karakter van de film zijn. Net als bij Toto le héros en C'est arrivé près de chez vous."
Maar, gezien de Nederlands/Frans/Engelse cast, is Suite 16 veeleer een 'homogene Europese film', in de woorden van Deruddere. "Dat is trouwens net wat de Europese cinema dringend nodig heeft. Geen ongeïnspireerde Europudding, maar integere films die juist door hun mengeling van talen een dramatische meerwaarde krijgen. In Suite 16 heb ik geprobeerd de afkomst van de personages uit te wissen. De hoofdrolspelers noemen elkaar nooit bij de naam. Ze worden gedropt in een niemandsland waar geen verleden, geen toekomst en geen wetten gelden. De verschillende nationaliteiten en de lokatie — Zuid-Frankrijk — zijn dus niet relevant voor het verhaal."
"Sommige mensen die ik mijn film liet zien zeiden dat ze zich niet betrokken voelden bij de personages. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Volgens de wetten van Hollywood is er in de film altijd iemand die de held is en iemand die niet de held is. Ik vind van niet. Door deze personages te observeren, krijg je misschien wat meer inzicht in je eigen ik — zonder hier te diep op in te gaan want de film moet in de eerste plaats verrassen en spannend zijn."

Working class
Deruddere noemt daarnaast het sociale milieu — 'de working class die met de voeten gespeeld wordt' — als een subthema in Suite 16. "Ikzelf kom uit de working class. In de film gaat mijn sympathie uit naar Pete, die de elite vertegenwoordigt." Lachend: "Dat zal wel wishful thinking zijn".
"Ik kom van Leopoldsburg — een militaire basis in Belgisch Limburg. Het was een cosmopoliet dorpje omdat er Belgen uit alle windstreken woonden. Het uitgaansleven was zeer geanimeerd. Die militairen moesten drank en vrouwen hebben. Om de drie huizen lag een café. Er waren ook veel meer bioscopen dan je zou verwachten. Maar die vertoonden vooral seks- en geweldsfilms. Daar mocht ik niet heen. De limiet lag bij achttien."
"Op mijn vijftiende maakte ik mijn eerste Super-8-filmpje met gesynchroniseerd geluid en muziek. Dat filmpje, Oranje licht, ging over een meisje dat moest kiezen tussen een keurige jongeman, ik dus, en de Hells Angels. Daar waren er veel van in ons dorp — zware jongens. Die terroriseerden de streek. Die kwamen 't café binnen en blaften: 'Bakkes toe of ik sla erop!' Zoals ik gebouwd ben deed ik daar niets tegen. Uiteindelijk wint de beschaafde, natuurminnende jongeman de gunst van het meisje. Maar helaas, vlak voor het einde wordt hij verpletterd door een auto omdat hij door het oranje licht loopt... Trouwens, het meisje in de film is later mijn vrouw geworden. Dus het is niet voor niets geweest."
"Op mijn achttiende werd ik in Brussel toegelaten tot de RITS — het Hoger Rijksinstituut voor Toneel en Cultuurspreiding. Daar ben ik na mijn eerste jaar aan de deur gevlogen. Ik heb mijn opleiding afgemaakt aan de kunstacademie Sint-Lukas. Ondertussen had ik allerlei jobjes: koffie zetten, chauffeur zijn, en camera-assistent. Langzamerhand begon ik met mijn eerste eigen kortfilmscenario's, en een paar jaar later maakte ik mijn eerste speelfilm. Normaler kan een loopbaan voor een Belgische regisseur eigenlijk niet verlopen."

Viktor Frölketop
SUITE 16

November 1994 #150

Produktie
Paul Breuls (Corsan Productions)
Frank Bak (Theorema Films)
Regie
Dominique Deruddere
Scenario
Lisa Mayer
Charles Higson
Camera
Jean Francois Robin
Geluid
Dirk Bombey
Montage
Kant Pan
Muziek
Walter Hus
Met
Pete Postlethwaite
Antonie Kamerling
Géraldine Pailhas
Bart Slegers

Kleur, 106 minuten

Distributie
Meteor Film
Te zien
vanaf 24 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


S

S.O.S. KLEINE ZEEHOND
S.W.A.T.
S1MØNE
S21, LA MACHINE DE MORT KHMER ROUGE
SABAH
Sabotage
SABRINA
Un sac de billes
LE SACRE DU PRINTEMPS
SACRED SEX
Sacro GRA (Gianfranco Rosi over)
SAFARI (Jack Janssen)
Safari (Ulrich Seidl) (Previously Unreleased)
Safe (Boaz Yakin)
Safe (Todd Haynes)
Safe Haven
Safe House
SAFE PASSAGE
Safety not Guaranteed
SAGAN
Sage femme (Martin Provost over)
Sagrada
SAHARA
THE SAINT
THE SAINT OF FORT WASHINGTON
LA SAISON DES HOMMES
Une saison en France
Les saisons
SALAAM BOMBAY!
SALAAM CINEMA
Les salauds
The Salesman
Salmon Fishing in the Yemen
SALÒ
SALT
Salt and Fire
The Salt of the Earth
SALT OF THIS SEA
SALT ON OUR SKIN
SALTO AL VACIO
THE SALTON SEA
SALUT COUSIN!
SALVADOR
SALVADOR ALLENDE
The Salvation
DIE SALZMÄNNER VON TIBET
SAMARITAN GIRL
Samba
SAMBA TRAORÉ
Sami Blood
SAMIA
SAMMY'S ADVENTURES: THE SECRET PASSAGE 3D
Sammy's Avonturen 2
Le samouraï
SAMSARA (Pan Nalin)
Samsara (Ron Fricke)
SAMSON & DELILAH
SAMSON & GERT
SAMSON EN DELILAH
Samuel in the Clouds (Pieter Van Eecke over)
SAMURAI ASSASSIN
San Andreas
SANCTUM 3D
SAND AND SORROW
SANGRE
SANS TOIT NI LOI
THE SANTA CLAUSE
THE SANTA CLAUSE 2
THE SANTA CLAUSE 3: THE ESCAPE CLAUSE
The Sapphires
SARAFINA. THE SOUND OF FREEDOM
SATANSTANGO (SÁTÁNTANGÓ)
SATIN ROUGE
THE SATYAJIT RAY COLLECTION, VOLUME 1
SAUDADE
Sausage Party
SAVAGE GRACE
Savages
THE SAVAGES
SAVE THE LAST DANCE
SAVED!
SAVING GRACE
Saving Mr. Banks
SAVING PRIVATE RYAN
SAVIOR
SAW
SAW 2
SAW 3D
SAW III
SAW IV
SAW V
SAW VI
Sawsans geheime missie
SAY IT ISN'T SO
Scabbard Samurai
A SCANNER DARKLY
THE SCARLET LETTER
SCARLETT
Scarred Hearts
SCARY MOVIE
SCARY MOVIE 2
SCARY MOVIE 3
SCARY MOVIE 4
Scary Movie 5
SCENERY (FENJING)
SCENT OF A WOMAN
DE SCHADUWLOPERS
HET SCHADUWRIJK
SCHATTEN
DE SCHATTENBERG
SCHEEPSJONGENS VAN DE BONTEKOE
SCHEMER
SCHEPPERS
SCHIJNSEL
SCHINDLER'S LIST
DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
SCHIZO
SCHLÄFER
Schlafkrankheit
Schneider vs. Bax
HET SCHNITZELPARADIJS
Schone handen
DER SCHÖNSTE BUSEN DER WELT
School Life
SCHOOL OF ROCK
SCHOOL TIES
SCHULTZE GETS THE BLUES
SCIENCE FICTION
THE SCIENCE OF SLEEP
LA SCONOSCIUTA
SCOOBY-DOO
SCOOBY-DOO 2: MONSTERS UNLEASHED
SCOOP
THE SCORE
THE SCORPION KING
SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD
Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
SCREAM
SCREAM 2
SCREAM 3
SCREAM 4
SE7EN
THE SEA
THE SEA IS WATCHING
The Sea of Trees
SEABISCUIT
Searching
Searching for Sugar Man
SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
SEASON OF THE WITCH
The Second Best Exotic Marigold Hotel
THE SECOND CIVIL WAR
The Second Game
LA SECONDA VOLTA
SECONDHAND LIONS
LE SECRET
UN SECRET
THE SECRET AGENT
THE SECRET CEREMONY
SECRET FILE USA
Secret in their Eyes
The Secret Life of Pets
The Secret Life of Walter Mitty
THE SECRET LIFE OF WORDS
THE SECRET OF ROAN INISH
SECRET SUNSHINE
SECRET WINDOW
SECRETARY
EL SECRETO DE SUS OJOS
SECRETS AND LIES
SEE NO EVIL
SEE YOU IN VEGAS
SEED OF CHUCKY
Seeking Justice
SEHNSUCHT
DE SEIZOENEN
SELENA
Self/less
The Selfish Giant
Selma
Senna
SENSE AND SENSIBILITY
The Sense of an Ending
THE SENTINEL
A Separation (World Cinema Amsterdam)
Sepideh — Reaching for the Stars
Sepp — De Wolvenvriend
THE SEPTEMBER ISSUE
SÉRAPHINE
SERBIS (Previously Unreleased)
SERENDIPITY
SERENGETI SYMPHONY
SERENITY
SERGEANT PEPPER
Sergio Herman, Fucking Perfect
SERIAL MOM
SERIES 7: THE CONTENDERS
A Series of Unfortunate Events
A SERIOUS MAN
THE SERVANT'S SHIRT
The Sessions
SET IT OFF
Setan Jawa (Garin Nugroho over)
SETTLERS
SEUL CONTRE TOUS
SEVEN INVISIBLE MEN
SEVEN MEN FROM NOW
SEVEN POUNDS
Seven Psychopaths
SEVEN SAMURAI
SEVEN SWORDS
SEVEN YEARS IN TIBET
Seventh Son
SEX AND THE CITY 2
SEX AND THE CITY: THE MOVIE
SEX DRIVE
SEX IS COMEDY
Sex Tape
SEXTET
SEXY BEAST
Sexy Money
Seymour: An Introduction
SFW
SGT. BILKO
SHABONDAMA ELEGY
SHADES
Shado'man
THE SHADOW
SHADOW CONSPIRACY
Shadow Dancer
SHADOW OF THE VAMPIRE
Shadow World (Johan Grimonprez over)
SHADOWLANDS
SHADOWS OF TIME
SHAFT
THE SHAGGY DOG
SHAHADA
SHAKESPEARE IN LOVE
SHALL WE DANCE
SHALL WE DANCE?
SHALLOW GRAVE
SHALLOW HAL
The Shallows
Shame
SHANGHAI
SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI NOON
SHANGHAI TRANCE
SHANGHAI TRIAD
SHAOLIN SOCCER
THE SHAPE OF THINGS
The Shape of Water
SHARA
Shark Night 3D
SHARK TALE
Sharp Objects
SHATTERED GLASS
SHAUN OF THE DEAD
Shaun the Sheep Movie
SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
THE SHAWSHANK REDEMPTION
SHE
SHE HATE ME
SHE'S ALL THAT
She's Funny That Way
She's Gotta Have It
SHE'S OUT OF MY LEAGUE
SHE'S SO LOVELY
SHE'S THE MAN
SHE'S THE ONE
SHE, A CHINESE
Shell
Sherlock Gnomes
SHERLOCK HOLMES
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
SHINE
SHINE A LIGHT
SHINER
THE SHIPPING NEWS
SHIRI
SHIRLEY TEMPLE REEKS
Shirley — Visions of Reality
THE SHOCK DOCTRINE
Shock Head Soul
SHOCKING BLUE
Shokuzai (Penance)
SHOOT 'EM UP
SHOOTER
SHOOTING DOGS
SHOOTING FISH
SHORT CUTS
THE SHORT FILMS OF DAVID LYNCH
Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Short Term 12
SHORTBUS
Shot Caller
SHOUF SHOUF HABIBI!
Show Dogs
THE SHOW MUST GO ON
SHOWER (XIZHAO)
SHOWGIRLS
SHOWTIME
THE SHREDDER
SHREK
SHREK 2
SHREK FOREVER AFTER 3D
SHREK THE THIRD
SHULTES
Shut In
SHUT UP & SING
THE SHUTKA BOOK OF RECORDS
SHUTTER ISLAND
SI LE VENT TE FAIT PEUR
SIBERIA
El sicario — Room 164
Sicario: Day of the Soldado
LA SICILIANA RIBELLE
SICKO
Side Effects
SIDEWAYS
DER SIEBENTE KONTINENT
DIE SIEBTELBAUERN
THE SIEGE
Sieranevada
Sightseers
SIGNS
Silence
LE SILENCE DE LORNA
LES SILENCES DU PALAIS
Silent City
SILENT FALL
Silent Heart
SILENT HILL
Silent Hill: Revelation
Silent House
Silent Ones
SILENT SCREAM
SILENT SOULS
SILENT VOICES
SILENT WATERS
SILENT WEDDING
SILK
Silver Linings Playbook
SIMON (Eddy Terstall)
Simon (Lisa Ohlin)
SIMON BIRCH
Simon Killer
SIMON MÁGUS
SIMON OF THE DESERT
SIMON WERNER A DISPARU
SIMPATICO
A Simple Life
SIMPLE MEN
A SIMPLE PLAN
THE SIMPSONS
SIN CITY
LOS SIN NOMBRE
SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS
SINCE OTAR LEFT
Sing
Sing Song
Sing Street
SINGIN' IN THE RAIN
THE SINGING DETECTIVE
A SINGLE MAN
SINGLE WHITE FEMALE
SINGLES
Sinister
Sinister 2
SINT
Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Sinterklaas & Diego: Het geheim van de ring
SINTERKLAAS & HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK
Sinterklaas en de pepernotenchaos
SINTERKLAAS EN DE VERDWENEN PAKJESBOOT
Sinterklaas en het gouden hoefijzer
SINTERKLAAS EN HET PAKJESMYSTERIE
Sinterklaas en het raadsel van 5 december
HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Sir
SIRENS
Sister (L'enfant d'en haut)
SISTER ACT
SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
SISTER MY SISTER
Sisters (Jason Moore)
SISTERS (Sergei Bodrov Jr.)
The Sisters Brothers
SITCOM
Siv gaat logeren
SIX DAYS, SEVEN NIGHTS
SIX DAYS, SIX NIGHTS
SIX DEGREES OF SEPARATION
THE SIXTH SENSE
THE SKELETON KEY
The Skeleton Twins
Sketches of Siberia
SKIN
A SKIN TOO FEW — THE DAYS OF NICK DRAKE
Skiptrace
Skoonheid
THE SKULLS
The Sky Above Us (IFFR Live! Marinus Groothof over)
SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
SKY FIGHTERS
SKY HIGH
Skyfall
Den skyldige
SKYLINE
Skyscraper
SL8N8 (SLACHTNACHT)
Slacker (Previously Unreleased)
SLACKERS
DE SLAG IN DE JAVAZEE
Sleep Tight
SLEEP WITH ME
SLEEPERS
SLEEPING BEAUTY (Clyde Geronimi)
Sleeping Beauty (Julia Leigh)
THE SLEEPING DICTIONARY
THE SLEEPING MAN
Sleeping with Other People
Sleepless
SLEEPLESS IN SEATTLE
SLEEPLESS TOWN (FUYAJO)
SLEEPWALKERS
SLEEPY HOLLOW
Slender Man
SLEUTH
SLIDING DOORS
SLING BLADE
SLINGSHOT
SLITHER
SLIVER
SLOVENIAN GIRL
Slow West
SLUMDOG MILLIONAIRE
SLUMS OF BEVERLY HILLS
SM RECHTER
DE SMAAK VAN DE ZIEL
De smaak van water
SMAKELIJK ETEN!
SMALL FACES
SMALL GODS
SMALL SOLDIERS
SMALL TIME CROOKS
Small Town Murder Songs
Smart Cities Unlimited en Weemoed & wildernis (Workshop Filmkritiek)
The smell of us
A SMILE LIKE YOURS
SMILLA'S SENSE OF SNOW
SMOKE
SMOKE SIGNALS
SMOKIN' ACES
Smoorverliefd
De Smurfen en het verloren dorp
The Smurfs 2
The Smurfs 3D
Snackbar
SNAKE EYES (Abel Ferrara)
SNAKE EYES (Brian De Palma)
A SNAKE OF JUNE
SNAKES ON A PLANE
THE SNAPPER
SNATCH
Snatched
SNEAKERS
Sneekweek
De sneeuwkoningin
De sneeuwkoningin 2
Sneeuwwitje
SNEL GELD (SNABBA CASH)
Snitch
Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts Film
SNOW
SNOW CAKE
SNOW DOGS
SNOW FALLING ON CEDARS
SNOW FEVER
THE SNOW WALKER
Snow White and the Huntsman
Snowden
The Snowman
Snowpiercer
SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD
SO CLOSE TO PARADISE
So Help Me God
So Undercover
Sobibor
SOBIBOR, 14 OCTOBRE 1943, 16 HEURES
THE SOCIAL NETWORK
I SOENI
SOEUR SOURIRE
EL SOL DEL MEMBRILLO
Sol LeWitt
Solan & Ludwig en de Sneeuwmachine
Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
SOLARIS (Andrei Tarkovski)
SOLARIS (Steven Soderbergh)
SOLAS
Soldate Jeannette
SOLDIER
LE SOLEIL ASSASSINÉ
SOLO
SOLO FÜR KLARINETTE
Solo: A Star Wars Story
SOLOMON KANE
SOMBERMAN'S ACTIE
SOMBRE
SOME MOTHER'S SON
SOMEBODY TO LOVE
SOMEONE LIKE YOU
SOMERS TOWN
SOMERSAULT
SOMETHING BORROWED
Something Necessary
SOMETHING TO TALK ABOUT
SOMETHING'S GOTTA GIVE
A SOMEWHAT GENTLE MAN
SOMEWHERE
Somewhere Tonight
SOMMERSBY
SOMNAMBUUL
Son of a Gun
SON OF BABYLON
SON OF RAMBOW
Son of Saul
SON OF THE MASK
SON OF THE PINK PANTHER
SON OSMANI
SONATINE
A Song for Marion
Song From the Forest
SONG OF THE SPARROWS (AVAZE GONJESKJ-HA)
Song to Song
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
SONNY BOY
Soof 2
SOPHIE SCHOLL — DIE LETZEN TAGE
SOPYONJE
THE SORCERER'S APPRENTICE
SORORITY ROW
SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
SOUL ASSASSIN
SOUL FOOD
SOUL KITCHEN
SOUL POWER
THE SOUND OF INSECTS — RECORD OF A MUMMY
The Sound of Light
SOUND OF NOISE
A SOUND OF THUNDER
SOUNDS OF SAND
The Source
SOURCE CODE
SOUS LE SABLE
SOUTH PARK: BIGGER, LONGER & UNCUT
Southpaw
Southside With You
Souvenir
Les souvenirs
SOY CUBA
Spaak
SPACE CHIMPS
The Space Between Us
SPACE CHIMPS 2 3D
SPACE COWBOYS
SPACE JAM
SPACE TRUCKERS
SPANGAS
Spangas in actie
SPARTAN
SPAWN
SPEAKING OF SEX
The Special Relationship
THE SPECIALIST
SPECIES
SPECIES 2
SPEECHLESS
SPEED
SPEED 2: CRUISE CONTROL
SPEED RACER
HET SPEELPLEIN: DE GROTE VAKANTIE
Spetters
SPHERE
SPICEWORLD — THE MOVIE
SPIDER
SPIDER-MAN
Spider-Man: Homecoming
SPIDERMAN 3
THE SPIDERWICK CHRONICLES
DE SPIEGEL (AYNEH)
Spies & Glistrup
Spijt!
SPION VAN ORANJE
SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
SPIRITED AWAY
SPL (SHA PO LANG)
SPLICE
Split
Spokenjagers
THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Spongebob: Sponge Out of Water 3D
SPOOKTIJD MET LABAN
SPORTMAN VAN DE EEUW
SPOT
Spotlight
Sprakeloos
Sprekend Nederland (John Appel over)
Spring Breakers
SPRING, SUMMER, FALL, WINTER... AND SPRING
SPRINGTIME IN A SMALL TOWN
SPROET 2
Sprookjesboom
SPUN
Spy
SPY GAME
SPY HARD
SPY KIDS
SPY KIDS 2: ISLAND OF LOST DREAMS
SPY KIDS 3D: GAME OVER
Spy Kids 4 All the Time in the World
THE SPY NEXT DOOR
The Spy Who Dumped Me
SPYING CAM
The Square (Jehane Noujaim)
The Square (Ruben Östlund)
St. Vincent
STAAL & LAVENDEL
DE STAART VAN DE LEEUW
Der Staat gegen Fritz Bauer
DE STAD WAS VAN ONS
STAGE BEAUTY
Stand by Your President (Ineke Smits over)
Stand Up Guys
STAND VAN DE MAAN
STAND VAN DE STERREN (interview Leonard Retel Helmrich)
DE STAND VAN DE ZON
STANDARD OPERATING PROCEDURE
STANDING IN THE SHADOWS OF MOTOWN
LA STANZA DEL FIGLIO
A STAR IS BORN
A Star Is Born
STAR MAPS
STAR TREK
Star Trek Beyond
Star Trek Into Darkness
STAR TREK: FIRST CONTACT
STAR TREK: GENERATIONS
STAR TREK: INSURRECTION
STAR TREK: NEMESIS
STAR WARS
Star Wars Episode 1 3D
STAR WARS EPISODE I — THE PHANTOM MENACE
STAR WARS — EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS: EPISODE III — REVENGE OF THE SITH
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Last Jedi
Starbuck
STARDUST
STARGATE
STARKISS — CIRCUSMEISJES IN INDIA
Starred Up
STARRING MAJA
THE STARS FELL ON HENRIETTA
STARSHIP TROOPERS
STARSKY & HUTCH
STARTING PLACE/POINT DE DÉPART
STATE AND MAIN
STATE OF DOGS
STATE OF PLAY
THE STATION AGENT
STAY ALIVE
STAY TUNED
STEAL BIG, STEAL LITTLE
STEALING BEAUTY
Steam of Life
Steekspel
STELLA
STELLA'S OORLOG
STELLET LICHT
De stem van de meester
THE STENDHAL SYNDROME
STEP UP
STEP UP 2
STEP UP 3D
Step Up 4
Step Up All-in
THE STEPFORD WIVES
STEPHEN KING'S THE NIGHT FLIER
STEPHEN KING'S THE SHINING
STEPMOM
STEPS OF MINDFULNESS — A JOURNEY WITH THICH NHAT HANH
STEREO
STERK ALS EEN LEEUW
STERKE VERHALEN
STERREN BEWEGEN
Steve Jobs
Steve Jobs: The Man in the Machine
STEVIE
STIGMATA
Still Alice
STILL CRAZY
STILL LIFE (Jia Zhang-ke)
Still Life (Uberto Pasolini)
Still Mine
Still the Water
STILL WALKING en Ozu
STILL/A NOVEL
STILLE NACHT
DE STILTE
De stilte rond Christine M.
Stip & Vlek doen weer gek
STIR OF ECHOES
Stoedjent
Stoker
Stolen
STOLEN SUMMER
STONED
Stonehearst Asylum
The Stoning of Soraya M.
Stop Acting Now (Holland Festival)
Stop the Pounding Heart (Roberto Minervini over)
STOP-LOSS
Stories We Tell
Storks
Storm
DE STORM
STORM OVER AZIË
Storm: letters van vuur
STORMBREAKER
A Story of Children and Film
The Story of Film: An Odyssey
THE STORY OF KOLOBOK
THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
THE STORY OF US
STORYTELLING
Straight Outta Compton
THE STRAIGHT STORY
STRANDED
The Strange Case of Angelica
STRANGE DAYS
A Strange Love Affair with Ego
THE STRANGER
Stranger in Paradise
STRANGER THAN FICTION
Stranger Things Seizoen 1
THE STRANGERS
The Strangers 2: Prey at Night
STRAWBERRY SHORTCAKES
STRAY DOGS (Marziyeh Meshkini)
Stray Dogs (Tsai Ming-liang)
A Street Cat Named Bob
STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI
STREET KINGS
Streetdance 2
STREETFIGHTER
THE STREETFIGHTER TRILOGY
STRICTLY BALLROOM
Strike a Pose (Ester Gould en Reijer Zwaan over)
STRIKING DISTANCE
STRINGS
STRIPTEASE
Strong Island
Stronger
STUART LITTLE
STUART LITTLE 2
STUCK ON YOU
The Student
STUDIO 54
Studio 54
Stuff and Dough
Stuk!
STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Submarine
SUBMARINO
The Substance: Albert Hofmann's LSD
SUBURBIA
Suburbicon
Suburra
SUCKER PUNCH
SUDDEN DEATH
SUE
Suffragette
Suicide Squad
THE SUIT
SUITE 16
Suite Française
SUKIYAKI WESTERN DJANGO
Sully
THE SUM OF ALL FEARS
Summer 1993
SUMMER OF SAM
SUMMER PALACE
SUMMER STORM
SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
THE SUN
THE SUN'S BURIAL
SUNRISE
Sunset Boulevard
The Sunset Limited
SUNSET ON A ROOFTOP
Sunset Song
SUNSHINE (Danny Boyle)
SUNSHINE (István Szabó)
SUNSHINE BARRY EN DE DISCOWORMEN
THE SUNSHINE BOYS
SUNSHINE CLEANING
SUNSHINE STATE
Suntan
Super 8
SUPER SIZE ME
SUPER TROOPERS
SUPERBAD
SuperClásico
Supercondriaque
Superechte liefde
De superheld
SUPERHERO MOVIE
Superkapje en de Turbo-oma's 3D
SUPERMAN RETURNS
Supernova (Tamar van den Dop)
SUPERNOVA (Walter Hill)
SUPERSTITION
SUPERTEX
SUR MES LÈVRES
SUR PLACE
SURF'S UP
HET SURINAAMSE LEGIOEN
De surprise
SURROGATES
SURVEILLANCE
SURVIVING CHRISTMAS
SURVIVING PICASSO
Survivor
SUSKE EN WISKE EN DE TEXAS RAKKERS
SUSKE EN WISKE: DE DUISTERE DIAMANT
Süskind
SUSPICIOUS RIVER
Suspiria
Suzanne
SUZHOU RIVER (SUZHOU HE)
SVEN EN ZIJN RAT EN HET UFO-MYSTERIE
Swchwrm
The Swedish Theory of Love
The Sweeney
SWEENEY TODD
SWEET AND LOWDOWN
Sweet Country
THE SWEET HEREAFTER
SWEET HOME ALABAMA
SWEET NOVEMBER
SWEET SIXTEEN
THE SWEETEST THING
SWEPT AWAY
SWEPT FROM THE SEA
SWIMFAN
SWIMMING POOL
SWIMMING WITH SHARKS
SWING (Nick Mead)
SWING (Tony Gatlif)
SWING KIDS
THE SWITCH
SWITCHBACK
SWOON
SWORDFISH
Sworn Virgin
SYLVIA
SYMBOL
SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE
SYNDROMES AND A CENTURY
SYNECDOCHE, NEW YORK
THE SYRIAN BRIDE
SYRIANA
SZABÓ TRILOGIE