Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Christian Petzold (portret Marco Krüger) 'Films geven ons een transitvisum voor de ziel'

Transit (Christian Petzold over)

Duitsland, 2018 | Christian Petzold
Twee mensen zijn gestrand in Marseille. Ze kennen elkaar niet en toch kennen ze elkaar. Hun lot is verbonden. Het is oorlog en ze willen naar Amerika. Maar de schepen zijn vol. Christian Petzolds nieuwe film Transit is een ingenieuze, aangrijpende en romantische puzzel van geschiedenis en identiteit, de Tweede Wereldoorlog en hedendaagse vluchtelingen.

Door Dana Linssen

"Wie vergeet sneller? De verlatene, of degene die verlaten heeft", vraagt de Mexicaanse consul aan Georg, de hoofdpersoon van Christian Petzolds nieuwe film Transit. Dat is het moment waarop Georg besluit om de identiteit aan te nemen van de man waarvoor de consul hem al die tijd toch al aanziet, de schrijver Weidel, wiens manuscript hij door omstandigheden bij zich draagt en in Marseille aan diens vrouw terug hoopte te geven. Het is niet eens een actieve beslissing. Meer een schaduw waar hij even in kan schuilen. Een schutkleur.
"Gaat u een boek schrijven over uw ervaringen?", vraagt de consul. "Nee", zegt hij. Niet omdat hij geen schrijver is. Want als hij deze schrijver kan worden, kan hij dan ook niet een schrijver worden? Maar: "Alsof het leven van schrijvers er alleen maar uit bestaat om materiaal te verzamelen uit hun eigen leven om boeken over te schrijven."
Na Phoenix, een film over Holocaust-overlever Nelly, is Transit wederom een film van Petzold (Gespenster, Yella, Barbara) over het verlies van je identiteit op dramatische knooppunten van geschiedenis en individuele levens. Het verhaal over Georg werd geschreven door de Duitse schrijfster Anna Seghers die op de vlucht voor de nazi's dezelfde tocht onderneemt als haar hoofdpersonen. Petzold maakte er een film van die naadloos in zijn eigen oeuvre past en vol referenties zit naar klassieke oorlogsfilms als Casablanca en To Have and to Have Not, die liefdesgeschiedenissen vertellen in rumoerige tijden. "Films geven ons een transitvisum voor de ziel", zei regisseur Petzold in februari op het Filmfestival Berlijn waar de film zijn wereldpremière beleefde.
Georg is een man op de vlucht op vele fronten. Voor de nazi's. Voor de gevolgen van wat half-illegale hand- en spandiensten die hij hier en daar verleent. Voor zijn geweten dat tijdens die klusjes op de proef wordt gesteld. Maar ook voor zichzelf. Of misschien lijkt dat alleen maar zo, omdat hij zichzelf onderweg steeds meer is kwijtgeraakt. Dat hij de identiteit aanneemt van de schrijver die hij eigenlijk met zijn vrouw zou verenigen, en vervolgens een bijna kosmische liefde voor die vrouw opvat, die geheel wederzijds is, alsof hij altijd al iemand anders was dan hij dacht te zijn, is de eenzame ziel van de film. Ze kennen elkaar en ze kennen elkaar niet. En opeens is hun lot voor altijd verbonden en moeten ze kiezen tussen weggaan en blijven.

Spoken
Transit is de eerste film die Petzold zonder zijn mentor en co-auteur, de in 2014 overleden Harun Farocki heeft gemaakt. Maar zijn geest is overal. Zo baseerde hij het scenario op een van Farocki's lievelingsboeken. "Ik heb tijdens het schrijven van Transit veel terug moeten denken aan Die innere Sicherheit, mijn eerste speelfilm, die ik achttien jaar geleden met Harun heb ontwikkeld. Ik realiseerde me dat die film, die over twee linkse terroristen en hun tienerdochter gaat, eigenlijk een spookverhaal is, zoals vele van mijn films. Een verhaal over mensen die voor de maatschappij onzichtbaar zijn, en als het ware weer moeten materialiseren om verder te kunnen leven. De eerste keer in mijn leven dat ik me zoiets bewust was, was toen mijn vader tijdens mijn jeugd een bepaalde periode werkeloos was. We woonden met z'n allen in een tamelijk klein huis, en 's ochtends ging mijn vader in de auto voor de deur zitten, en daar bleef hij dan de hele dag in zitten naar klassieke muziek te luisteren. Alsof hij er niet was. Later heeft hij me wel verteld dat hij het gevoel had met zijn werk ook zijn plek in het leven te zijn kwijtgeraakt. Alsof hij in een soort wachtkamer, een transitruimte was terechtgekomen.
"Later bedacht ik me dat cinema, het soort films dat ik wil maken, eigenlijk altijd over dit soort spooklevens gaat. Over mensen die iets verloren zijn: hun werk, een geliefde, hun verleden, hun identiteit. Over mensen die weer van vlees en bloed moeten worden, een lichaam moeten krijgen, die hun sensualiteit moeten terugvinden."

Windstilte
Er zijn wel meer parallellen tussen Die innere Sicherheit en Transit denkt hij. Ze gaan niet alleen over mensen die spoken zijn geworden, maar ook over mensen op de vlucht, over dislocatie en vervreemding. "Tijdens het werken aan Die innere Sicherheit kwam ik een woord tegen uit de scheepvaart, 'Geschichtsstille' (de windstilte van de geschiedenis) dat het moment beschrijft waarop het windstil is en een schip geen kant meer op kan. Dat is een angsttoestand die in veel zeemansverhalen en matrozenliederen wordt bezongen. Dat is het moment waarop het eten begint te rotten, waarop mensen scheurbuik krijgen en sterven. Maar ook de Duitse communist Georg K. Glaser die in de periode waarin Anna Seghers roman Transit zich afspeelt in ballingsschap in Marseille leefde, heeft dat begrip in zijn autobiografie gebruikt om te beschrijven hoe je je als vluchteling voelt. Je hebt geen verleden en geen toekomst meer, omdat niemand zich meer voor je interesseert. Je wilt weer deel gaan uitmaken van de geschiedenis. Van de geschiedenis van je eigen leven."Hedendaagse vluchtelingen
Niet alleen de hoofdpersonen die in Transit in een havenstad zijn gestrand zijn 'in transit' of in die 'Geschichtstille' terechtgekomen. De film zelf is dat ook. Petzold vertelt een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, maar doet dat in een geheel contemporaine setting, in modern Marseille. Door een paar simpele ingrepen (kostuums, geen mobiele telefoons) kijken we zowel naar een film over het verleden, als over het heden. Het is ingenieus. Het verhaal neemt ons mee naar de Duitse bezetting, naar het Vichy-regime van collaborateurs, naar politiepatrouilles en razzia's en wat we zien zijn hedendaagse agenten in hedendaagse straten met hedendaagse wapens, en soms zelfs hedendaagse surveillancebeelden.
Het is een tijdmachine die twee kanten opwerkt: alsof de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog nooit afgelopen zijn, omdat ons hedendaagse Europa op die wonden is gebouwd. De problemen beginnen op het moment dat we dat deel van onze geschiedenis en identiteit ontkennen. Ook in hedendaags Marseille leven, net zoals overal in Europa, migranten, vluchtelingen, mensen zonder papieren, die onzichtbaar zijn voor de rest. Petzold: "De film zit als een droom tussen twee tijden in. Het verleden gaat voorbij, en het heden gaat ook voorbij. En er is een dialoog tussen die twee tijden. Als Georg bij Driss aanbelt, het zoontje van een man die onderweg is omgekomen, dan verwacht je dat hij of zijn moeder opendoen. Maar in plaats daarvan kijken we in een hedendaags appartement met Somalische en Syrische vluchtelingen. Daar had hij er ook eentje van kunnen zijn."
Maar het geeft je ook het idee dat die vluchtelingen uit de toekomst naar het verleden zijn getransporteerd. Het gezicht van de geschiedenis kan ook van identiteit wisselen. Op onnadrukkelijke wijze wekt Petzold de indruk dat er meerdere tijden tegelijk in dezelfde ruimte kunnen bestaan — ook via het camerawerk met spiegelshots, of dubbelshots van Georg en Marie waarin we de een op de rug zien en de ander net langs de ander zien kijken, alsof ze eigenlijk niet samen zijn.
"Ik heb Georg in de film niet teveel backstory willen meegeven. Je vermoedt dat hij joods is, maar er kunnen ook politieke redenen zijn waarom hij uit Duitsland is gevlucht. Iedere vluchteling is een vluchteling met een reden. Maar net zoals je weinig bagage kunt meenemen, kun je ook maar weinig emotionele bagage meenemen, en raak je onderweg steeds meer kwijt. Georg is iemand die zijn ballast heeft afgeworpen. Gedurende de film begint hij zich door kleine dingen — het repareren van een radio, een lied — weer te herinneren wie hij was. Transit is niet alleen het verhaal van iemand die zichzelf verlaten heeft en weer terugvindt, maar ook over de melancholie van de survivor. Een overlever kan het zich niet permitteren om sentimenteel of nostalgisch te zijn.
"Er zijn nu zoveel mensen die films maken over vluchtelingen. Ik weet niet of ik dat zou kunnen. Ik weet niet of ik me echt zou kunnen voorstellen wat het betekent om uit Syrië hierheen te komen. Het is natuurlijk wel het grote thema van onze tijd en wil ik me daar als filmmaker ook toe verhouden. Maar met dit verhaal en met deze aanpak, kan ik het verhaal vertellen aan de hand van een geschiedenis die ik ken."

Marseille
Zonder Marseille was de film niet mogelijk geweest. Het is niet zomaar een havenstad, het is Marseille. En de stad neemt z'n hele geschiedenis mee, als een personage. Er zitten zoveel lagen aan die stad. De Duitsers hebben hem gebombardeerd, er zijn enorme opstanden geweest onder de havenarbeiders, er is misdaad en corruptie, maar op een bepaalde manier is iedereen ook reuze relaxed. De producenten stelden nog even voor om het in Le Havre te doen, omdat dat goedkoper is, maar daar was ik mordicus tegen. Marseille heeft een complexiteit, een gelaagdheid, waardoor je het gevoel hebt dat het verleden er voortdurend door het oppervlakte heen schemert. Maar ook alsof je al getuige bent van een nog ongewisse toekomst. En dat is precies waar Transit over gaat."
Dan wordt hij cryptisch, want hij wil niet spoilen — "Maar de vraag van het perspectief is wel belangrijk". De film is niet alleen een film over een schrijver en roman, en hoe iets wat gedrukt is identiteit kan geven, óók als dat een verhaal en geen paspoort is. Maar het is door het gebruik van een voice-over ook een film over hoe het verzinnen van een verhaal, en het ordenen via ervaringen en gebeurtenissen via kunst een uitweg uit trauma en 'Geschichtsstille' kunnen zijn. Dat verhaal wordt ons verteld door iemand wiens identiteit pas laat in de film wordt onthuld. "De voice-over heeft in de film, net als de eerste persoon waarin het boek van Anna Seghers is geschreven, de neiging om het publiek een objectieve werkelijkheid voor te schotelen, en in dit geval is hij wel erg alwetend en begrijpend. Met het camerawerk laat ik een andere, meer subjectieve werkelijkheid zien. We weten niet eens of we onze ogen of oren moeten geloven. Wat de status is van de
mensen die we zien. Bestaan ze wel? Voor zichzelf of voor elkaar?"


top
Transit (Christian Petzold over)

Oktober 2018 #413

Productie
Antonin Dedet
Florian Koerner von Gustorf
Regie en scenario
Chrsitain Petzold, naar de roman van Anna Seghers
Camera
Hans Fromm
Montage
Bettina Böhler
Art direction
Kade Gruber
Muziek
Stefan Will
Met
Franz Rogowski
Paula Beer
Godehard Giese

Kleur, 101 minuten

Distributie
Imagine
Te zien
vanaf 27 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


T

T2 Trainspotting
Taal is zeg maar echt mijn ding
TABEE TOEAN
Tabloid
Tabu
Tabu: A Story of the South Seas
TADPOLE
TAEGUKGI
TAG
Tag
THE TAILOR OF PANAMA
Takara — La nuit où j'ai nagé
THE TAKE
TAKE CARE OF YOUR SCARF, TATJANA
Take Shelter
TAKE THE LEAD
Take This Waltz
TAKEN
Taken 2
Taken 3
TAKERS
TAKING LIVES
The Taking of Deborah Logan
THE TAKING OF PELHAM 1-2-3
TAKING SIDES
TAKING WOODSTOCK
The Tale of Princess Kaguya (Isao Takahata over)
A TALE OF TWO SISTERS
THE TALENTED MR. RIPLEY
Tales (Ghesse-ha)
TALES FROM EARTHSEA
TALES FROM THE GOLDEN AGE
TALK TO ME
TALKING GUITARS
Tamara
TAMARA DREWE
TAMBIEN LA LLUVIA
Tampopo
TAN DE REPENTE
Tangerine
TANGO
TANGO ARGENTINO
LE TANGO DES RASHEVSKI
THE TANGO LESSON
TANK GIRL
Tanta agua
Tanzania Transit
THE TAO OF STEVE
TAPAS
Tape (Diederik van Rooijen)
TAPE (Richard Linklater)
TARA
TARA ROAD
TARNATION
Tarzan
DE TASJESDIEF
TASTE OF CHERRY (TA'M E GUILASS)
THE TASTE OF TEA
Tatsumi
TAURUS
TAXI
TAXI 2
TAXI 3
A Taxi Driver
Taxi Teheran
TAXIDERMIA
TBS
TE DOY MIS OJOS
TEA
TEA WITH MUSSOLINI
The Teacher
TEACHING MRS. TINGLE
TEAM AMERICA: WORLD POLICE
TEARS OF THE BLACK TIGER
TEARS OF THE SUN
TECHNOCALYPS
Ted
Ted & de schat van de mummie
Ted 2
TED BUNDY
Teen Titans GO! at the Movies
TEGEN HET VERGETEN
TEIGETJES FILM
TEKKONKINKREET
TELEGRAM
TELL NO ONE
TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
LES TÉMOINS
TEMPORADA DE PATOS
LE TEMPS DU LOUP
LES TEMPS QUI CHANGENT
LE TEMPS QUI RESTE
LE TEMPS RETROUVÉ
TEMPTATION OF A MONK
THE TEMPTATION OF ST. TONY
TEMPUS FUGIT
TEN
TEN CANOES
TEN MONOLOGUES FROM THE LIVES OF THE SERIAL KILLERS
TENACIOUS D: THE PICK OF DESTINY
TENDER SON — THE FRANKENSTEIN PROJECT
TENDERNESS
La tendresse
Term Life
THE TERMINAL
TERMINAL VELOCITY
Terminator 2: Judgement Day 3D
TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES
TERMINATOR SALVATION
Terminator: Genesys
THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
TERMINUS PARADIS
Terraferma
TERRIBLY HAPPY
TERRORAMA!
TERUG NAAR DE KUST
TESIS
THE TESSERACT
DAS TESTAMENT DES DOKTOR MABUSE
Testament of Youth
LA TETA ASUSTADA
LA TÊTE EN FRICHE
La tête haute
TETSUO II: THE BODY HAMMER
Texas Chainsaw Massacre
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING
Texas Killing Fields
TEZA
THANK YOU FOR SMOKING
Thank You for Your Service
Thanks for Sharing
That Awkward Moment
That Small Piece
That Sugar Film
THAT THING YOU DO!
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Theeb
Their Finest
Thelma
THELONIOUS MONK: STRAIGHT NO CHASER
The Theory of Everything
THERE WILL BE BLOOD
THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
Thérèse Desqueyroux
THEY
THE THICK OF IT
THE THIN RED LINE
The Thing
THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD
THINGS WE LOST IN THE FIRE
THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER
THE THIRD MIRACLE
The Third Murder (Sandome no satsujin)
The Third Side of the River
THE THIRD WHEEL
THIRTEEN
THIRTEEN DAYS
THIRTEEN GHOSTS
THIS BOY'S LIFE
THIS FILM IS NOT YET RATED
This is 40
THIS IS ENGLAND
This Means War
This Must Be the Place
THIS WORLD, THEN THE FIREWORKS
THE THOMAS CROWN AFFAIR
THOMAS EST AMOUREUX
THOR 3D
Thor: Ragnarok
Thor: The Dark World
Those Who Feel the Fire Burning
A THOUSAND ACRES
THOUSAND PIECES OF GOLD
A Thousand Times Good Night
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
THE THREE BURIALS
The Three Disappearances of Soad Hosni
Three Generations
THREE KINGS
THREE MILES NORTH OF MOLKOM
THREE MONKEYS
The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
THREE NINJAS
THREE SEASONS
THREE TIMES
THREE TO TANGO
THREESOME
THRILLER — EN GRYM FILM
THROUGH THE OLIVE TREES
Through the Wall (Laavor et Hakir)
THUIS
THUMBSUCKER
THUNDERBIRDS
THUNDERHEART
TIC TAC
TICKET TO JERUSALEM
TICKETS
TIDELAND
TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS
Tiempo compartido
TIENGEMETEN
Tiere
TIERRA
La tierra y la sombra
THE TIGER AND THE SNOW
TIGERLAND
EEN TIJD VOOR DRONKEN PAARDEN
TIJL UILENSPIEGEL
TILL HUMAN VOICES WAKE US
TIM BURTON'S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
TIMBOEKTOE
Timbuktu
TIME AND TIDE
THE TIME MACHINE
THE TIME THAT REMAINS
A TIME TO KILL
A TIME TO LOVE AND A TIME TO DIE
THE TIME TRAVELLER'S WIFE
Time Trial (Finlay Pretsell over)
TIMECOP
TIMELINE
Times like deese
THE TIMES OF HARVEY MILK
TIN CUP
TINA, WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT
Tini, het nieuwe leven van Violetta
TINKE
Tinker Bell
Tinker Tailor Soldier Spy
TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Tinkerbell & de legende van het Nooitgedachtbeest
Tinkerbell en de piraten
TIRAMISU
TIRZA
TISHE!
TITAN A.E.
TITANIC
Titanic 3D
TITUS
TMNT
TO DIE FOR
TO END ALL WARS
To My Beloved (Para monha amada morta)
To Rome with Love (Woody Allen over)
TO SANG FOTOSTUDIO
To Stay Alive — A Method
To the Wonder
TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
DIE TÖDLICHE MARIA
TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Todos lo saben
Toegetakeld door de liefde
DE TOEKOMST IS OVER EEN UUR
Toen mijn vader een struik werd (setbezoek)
Toen was geluk heel gewoon — De film
TOGETHER (Chen Kaige)
TOGETHER (Lukas Moodysson)
TOKYO DECADENCE
TOKYO EYES
TOKYO FIST
TOKYO RAIDERS
TOKYO SONATA
Tokyo Trial
TOLLBOOTH
TOM & THOMAS
TOM & VIV
Tom à la ferme
TOM AND JERRY
Tom of Finland
Tomb Raider
TOMBOY
TOMBSTONE
TOMMY BOY
Tomorrow
TOMORROW NEVER DIES
Toni Erdmann
TONINO
Tonio
Tony
Tony 10
TONY MANERO
TONY TAKITANI
TOO MUCH FLESH
TOOTLETUBS & JYRO
Top of the Lake
Top of the Lake China Girl
TOPSY-TURVY
Torn
TORQUE
Toscaanse bruiloft
Tot altijd
TOT ZIENS
TOTAL BALALAIKA SHOW
TOTAL ECLIPSE
TOTAL LOSS
Total Recall
TOTALLY F***ED UP
TOTALLY SPIES!
Toto and His Sisters
TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
TOUCH
THE TOUCH
TOUCH OF EVIL
A TOUCH OF FEVER
A Touch of Sin
Touch of the Light
TOUCHING THE VOID
Tour de France
TOUR DES LÉGENDES
THE TOURIST
TOURNÉE
LA TOURNEUSE DE PAGES
Tous ensemble
Tous les chats sont gris
TOUS LES MATINS DU MONDE
TOUS LES SOLEILS
TOUT EST PARFAIT
Le tout nouveau testament
TOUT VA BIEN (ON S'EN VA)
TOWELHEAD
Tower Heist
Towers & Comets (Torres & cometas)
THE TOWN
TOWN AND COUNTRY
TOY STORY
TOY STORY 1 & 2, 3D
TOY STORY 2
TOY STORY 3, 3D
Tracers
Tracks
TRADE
TRAFFIC
TRAHIR
Train to Busan
TRAINING DAY
TRAINSPOTTING
Trainwreck
TRAITOR
TRAMONTANA
Tramontane (Rabih) (Vatche Boulghourian over)
Trance
TRANSAMERICA
Transcendence
TRANSE
TRANSFORMERS
Transformers: Age of Extinction
Transformers: Dark of the Moon 3D
TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN
Transformers: The Last Knight
Transit (Christian Petzold over)
Transit Havana
TRANSPORTER
TRANSPORTER 2
The Transporter Refueled
TRANSSIBERIAN
TRANSYLVANIA
THE TRAP (KLOPKA)
Trash
TRASH HUMPERS
TRAVELING BIRDS
TRAVELLERS AND MAGICIANS
The Treasure (Corneliu Porumboiu over)
TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
THE TREE
THE TREE OF LIFE
TREES LOUNGE
Treme seizoen 1
TRÊS IRMÃOS
Trespass (Joel Schumacher)
TRESPASS (Walter Hill)
TRI BRATA
THE TRIAL
TRIAL BY JURY
TRIANGLE
The Tribe
THE TRIBUNAL
TRICKS
TRIGGER
THE TRIGGER EFFECT
Trio — De jacht op een legendarische schat
THE TRIP
The Trip to Italy
The Trip to Spain
DE TRIP VAN TEETJE
Triple 9
TRIPLE AGENT
TRIPLE BOGEY ON A PAR 5 HOLE
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Trippel Trappel: dierensinterklaas
Trishna
TRISTAN + ISOLDE
TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY
TROIS COULEURS: BLANC
TROIS COULEURS: BLEU
TROIS COULEURS: ROUGE
Trois mondes
Trois souvenirs de ma jeunesse
TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
TROJAN EDDIE
THE TROLL HUNTER
Trolls
TROMABILIA
TROPA DE ELITE
La Tropa de Elite 2
TROPIC THUNDER
TROPICAL MALADY
LE TROU
Trouble with the Curve
TROUBLED WATER
TROY
THE TRUCE
TRUE CRIME
True Detective
TRUE GRIT
TRUE LIES
TRUE NOON
TRUE ROMANCE
Truman
THE TRUMAN SHOW
Trumbo
TRUST
THE TRUTH ABOUT CATS & DOGS
Truth or Dare
TRYS DIENOS
TSATSIKI
TSATSIKI 2
Tschick
TSOTSI
Tu dors Nicole
TU RIDI
TUCKER & DALE VS EVIL
TUESDAY, AFTER CHRISTMAS
DE TUIN VAN DE FINZI-CONTINI'S
Tuintje in mijn hart
Tula: The Revolt
Tulip Fever
Tulipani
Tully
TULPAN
THE TULSE LUPER SUITCASES. PART ONE: THE MOAB STORY
Turbo
TURBULENCE
Türelem (With a Little Patience)
The Turin Horse
Turist
TURISTAS (Previously Unreleased)
TURKS FRUIT
THE TURNER REVELATION
TURTLE: THE INCREDIBLE JOURNEY
TURTLES CAN FLY
Tussen 10 en 12
TUSSEN HEMEL EN AARDE
TUSSENLAND
TUSSENSTAND
DE TUSSENTIJD
TUVALU
THE TUXEDO
TUYA'S MARRIAGE
TWEE KEER IDA (FORBUDT FOR BØRN)
TWEE VROUWEN
De tweeling
TWELFTH NIGHT
TWELVE
TWENTYFOURSEVEN
Twentynine Palms
TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
TWILIGHT (Robert Benton)
The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
TWILIGHT SAGA: ECLIPSE
TWILIGHT SAMURAI
TWIN FALLS IDAHO
TWIN PEAKS FIRE WALK WITH ME
TWIN TOWN
TWISTED
TWISTER
TWO BITS
The Two Faces of January
TWO FAMILY HOUSE
TWO FOR THE MONEY
TWO HANDS
THE TWO HORSES OF GENGHIS KHAN
TWO LOVERS
Two Mothers
TWO MUCH
Two Night Stand
TWO WEEKS NOTICE
TWO-LANE BLACKTOP
TYKHO MOON
Tyrannosaur