Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Clara Law: In de spleet tussen twee rotsen groeit de mooiste plant

TEMPTATION OF A MONK

Hong Kong, 1993 | Clara Law
De videotheek heeft er een aparte hoek voor ingeruimd: films met krijsende Chinezen die gewapend met een zwaard hun vijanden driest te lijf gaan. Deze 'swordsmen movies' worden gemaakt in Hong Kong. Maar pulp is niet het enige dat deze filmindustrie voortbrengt. Van Clara Law, bekend van films als Farewell China (1990) en Autumn moon (1992), is binnenkort Temptation of a monk te zien. Een epos dat een kruising lijkt van haar eerdere, intieme werk met het genre van de 'swordsmen movie'. Een interview met "een avantgardiste die de Hong Kong film in het buitenland een nieuw imago heeft gegeven", zoals zij zichzelf typeert.

Clara Law (36), een frêle, gracieuze verschijning, spreekt met heilige ernst over haar werk. Haar volledige naam verraadt haar afkomst: Clara Law Chuck Yiu. Als kind van Chinese emigranten werd zij geboren in Macao. Ze behaalde een graad in de Engelse literatuur aan de universiteit van Hong Kong, volgde de filmacademie in Londen en woont en werkt nu in Hong Kong. Emigratie en het verlies van oude Chinese tradities is een terugkerend gegeven in haar films. De naderende soevereiniteitsoverdracht aan Peking in 1997, dat als een zwaard van Damocles boven de kroonkolonie hangt, geeft deze thematiek een actuele meerwaarde. Zelf piekert Law er niet over om Hong Kong te verlaten. "Met mijn verleden voel ik me hier uitstekend thuis."

Ascetisch leven
Autumn moon, de vijfde speelfilm van Law was twee jaar geleden een van de ontdekkingen op het filmfestival van Locarno, waar hij de Gouden Luipaard in de wacht sleepte. In deze film vormt de hedendaagse architectuur in Hong Kong van beton, glas en staal als decor voor de ontmoeting tussen een Japanse toerist en een jong Chinees meisje, van wie de ouders naar Amerika zijn geëmigreerd. Op het eerste gezicht lijkt Law met haar nieuwste film, Temptation of a monk, een nieuwe weg te zijn ingeslagen.
Het bij vlagen tragikomische, historische drama, gebaseerd op een roman van Lilian Lee, speelt zich af in China tijdens de Tang-dynastie (618 tot 907 na Chr.). Als de oude keizer op sterven ligt ontbrandt er een strijd tussen zijn twee zonen om de opvolging. De beslissing valt als een militaire leider, generaal Shi, in dienst van een van de strijdende zoons, in het geheim overloopt naar de andere kant. Dit laffe verraad leidt tot een gruwelijke dood van de bedrogen zoon. De rest van de film staat in het teken van generaal Shi's pogingen om met zijn geweten, dat danig begint op te spelen, in het reine te komen. Een ascetisch monnikenleven lijkt hem de aangewezen weg, maar hij kan de wereldse verleidingen niet weerstaan. Bovendien weten ook zijn vijanden hem in het klooster te vinden. Voor Shi is behendigheid met het zwaard dan ook een eerste levensvereiste.

Veel ketchup
"De Tang-dynastie is de populairste periode uit de Chinese geschiedenis", stelt Law. "De man die zijn broer doodde om keizer te worden, wordt beschouwd als de beste keizer die China ooit heeft gekend. Dat is verklaarbaar, want tijdens de Tang-dynastie beleefde China zowel cultureel als economisch een grote bloeiperiode." Temptation of a monk is de eerste grote publieksfilm van Law. Niettemin beweert ze dat haar nieuwste film thematisch wel aansluit op haar eerdere, intiemere werk. "Temptation of a monk is geen gewone kostuumfilm. In de tijd waarin de film zich afspeelt waren zaken als eer, loyaliteit en integriteit nog belangrijk. In deze film voer ik ze weer op. In zeker zin pleit ik voor een herstel van deze oude waarden. Iets wat ik in wezen in mijn eerdere films ook al deed."
Het eerste deel van Temptation of a monk herinnert aan een epos als Kagemusha van de Japanse regisseur Akira Kurosawa, waarin het ook niet ontbreekt aan massascènes, wapengekletter en veel ketchup. Law heeft er elementen uit de 'swordsmen movies' aan toegevoegd, zoals de in slow-motion uitgevoerde acrobatische toeren van de krijgers. Volgens Law zijn deze actiescènes niet louter effectbejag. "Het bloed en het geweld maken deel uit van de chaotische toestand waarin de hoofdpersoon verkeert. Iemand die van discipline zijn beroep heeft gemaakt, verliest die plotseling. De verwarring die dan ontstaat vind ik interessant. De hoofdpersoon vraagt zich vertwijfeld af: wat heb ik in godsnaam gedaan?"
Hoewel generaal Shi als monnik uiteindelijk tot religieuze verlichting lijkt te komen, heeft Law het zelf niet zo op religie. "In mijn ogen staat religie gelijk aan het navolgen van dogma's. In de film maak ik dat ook een beetje belachelijk. Die oude taoïstische leermeester bij wie Shi zijn intrek neemt breekt voortdurend met de regels."

Vrijblijvende kunst
Meer dan eens praat Law tijdens het gesprek over de Chinese cinema. Zij lijkt daarmee vooral te doelen op de samenwerking tussen de filmindustrieën van China, Taiwan en Hong Kong, die een aantal succesvolle films heeft opgeleverd, zoals Farewell to my concubine van Chen Kaige. Ook die film is gebaseerd op een boek van Lilian Lee, werd geproduceerd met Taiwanees geld en gerealiseerd met een cast en een crew afkomstig uit de drie landen. Over vrijheid van meningsuiting heeft Law een opmerkelijke opvatting. Ook op filmgebied is deze kwestie in China een hot item, zoals onlangs nog bleek tijdens het laatste Filmfestival Rotterdam, toen de Chinese overheid protesteerde tegen de vertoning van een aantal recente Chinese films en aankondigde de recente relatieve culturele vrijheid weer in te zullen perken. Law: "Chinezen hebben altijd met censuur te maken gehad. Ik denk dat enige beperkingen geen slechte invloed uitoefenen op de creativiteit van kunstenaars. Totale artistieke vrijheid, zoals wij in Hong Kong hebben, leidt tot vrijblijvende kunst. Er is een oud Chinees gezegde: in een spleet tussen twee rotsen is weinig voedsel, maar daar groeit wel de mooiste plant." Over de toekomst van China is Law dan ook niet pessimistisch: "Ik heb het gevoel dat de Chinezen open en vrij genoeg zijn om de strijd voort te zetten. Dat is de reden dat ik wil blijven filmen in China. Dat spanningsveld trekt me enorm aan."
Ondanks haar affiniteit met het grote buurland ziet Law ook duidelijke cultuurverschillen. "Wij zijn als Hong Kong-Chinezen erg gesteld op onze privacy. In China kent men dat niet. Toen ik daar aan het draaien was liep men om de haverklap mijn kamer binnen. Als je daar iets van zei, dan keek men je niet-begrijpend aan." De in 1989 bloedig neergeslagen studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede is voor Law wel degelijk een issue, maar een film zal zij er niet over maken. "Het is niet zo dat mijn films helemaal losstaan van de politiek. Farewell China bijvoorbeeld is af en toe wel degelijk politiek geladen. Iemand die zijn vaderland verlaat, zoals in deze film, zal daar ook politieke motieven voor hebben. Maar een politieke motivatie bij het filmen zou mijn creativiteit beperken. Politiek versluiert de ware, emotionele inhoud van een kunstwerk. Je komt daarmee al gauw op een zijspoor terecht."

Ontoegankelijke films
In Europa is Hong Kong wat betreft de gewelddadige exploitatiefilm voorbijgestreefd door Stallone, Schwarzenegger en Van Damme. Vandaar dat veel producenten in Hong Kong zich na de Kung Fu film hebben toegelegd op een nieuw genre: de high-tech science fiction, geïnspireerd op Japanse strips. Law: "De geschiedenis van de cinema in Hong Kong is altijd al voornamelijk bepaald geweest door de commercie. Eind jaren zeventig was er een 'new wave' met regisseurs als Ann Hui en Tsui Hark. Maar toen ik in 1985 terugkwam uit Engeland was die opleving alweer voorbij. De afgelopen tien jaar is het met de artfilm bij ons nogal droevig gesteld. Voor regisseurs als ik is in Hong Kong eigenlijk geen plaats. De bioscopen zijn alleen geïnteresseerd in blockbusters van gevestigde producenten."
"Natuurlijk probeer ook ik naar het publiek te luisteren. Ik maak geen ontoegankelijke films. Maar bij sommige van mijn vroegere films was ik genoodzaakt om concessies te doen. Zoiets frustreert mij enorm. Maar als ik aan alle wensen van mijn producenten zou moeten voldoen, was ik allang gestopt met dit vak." Law blijft eigenzinnig haar weg vervolgen. Zelfs op het uitgekauwde genre van de 'swordmen movie' weet zij met Temptation of a monk een eigen stempel te drukken. "De manier waarop ik in deze film actiescènes regisseer is voor Hong Kong onconventioneel. De camera neemt geen vast standpunt in maar zweeft voortdurend rond. Dat zijn stilistische keuzes die niet altijd worden gewaardeerd."
In de afgelopen drie jaar zijn volgens Law films uit Hong Kong in China uitermate populair geworden. "Onze distributeurs hebben China met zijn miljard inwoners ontdekt als een interessante afzetmarkt. Die ontwikkeling vind ik verontrustend. Het zal in de toekomst ongetwijfeld zijn uitwerking hebben op de Chinese artfilm."

Viktor Frölke
Wouter Groentop
TEMPTATION OF A MONK

Mei 1994 #145

Produktie
Teddy Robin Kwan
Regie
Clara Law
Scenario
Eddie Fong Ling-ching
Lilian Lee, gebaseerd op de gelijknamige roman van Lilian Lee
Camera
Andrew Lesnie
Geluid
Gary Wilkins
Ross Linton
Gareth Vanderhope
Montage
Jill Bitcock
Muziek
Tats Lau
Met
Joan Chen
Wu Hsin-kuo
Zhang Fengyi
Michael Lee

Kleur, 118 minuten

Distributie
Meteor Film
Te zien
vanaf 11 mei

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


T

T2 Trainspotting
Taal is zeg maar echt mijn ding
TABEE TOEAN
Tabloid
Tabu
Tabu: A Story of the South Seas
TADPOLE
TAEGUKGI
TAG
Tag
THE TAILOR OF PANAMA
Takara — La nuit où j'ai nagé
THE TAKE
TAKE CARE OF YOUR SCARF, TATJANA
Take Shelter
TAKE THE LEAD
Take This Waltz
TAKEN
Taken 2
Taken 3
TAKERS
TAKING LIVES
The Taking of Deborah Logan
THE TAKING OF PELHAM 1-2-3
TAKING SIDES
TAKING WOODSTOCK
The Tale of Princess Kaguya (Isao Takahata over)
A TALE OF TWO SISTERS
THE TALENTED MR. RIPLEY
Tales (Ghesse-ha)
TALES FROM EARTHSEA
TALES FROM THE GOLDEN AGE
TALK TO ME
TALKING GUITARS
Tamara
TAMARA DREWE
TAMBIEN LA LLUVIA
Tampopo
TAN DE REPENTE
Tangerine
TANGO
TANGO ARGENTINO
LE TANGO DES RASHEVSKI
THE TANGO LESSON
TANK GIRL
Tanta agua
Tanzania Transit
THE TAO OF STEVE
TAPAS
Tape (Diederik van Rooijen)
TAPE (Richard Linklater)
TARA
TARA ROAD
TARNATION
Tarzan
DE TASJESDIEF
TASTE OF CHERRY (TA'M E GUILASS)
THE TASTE OF TEA
Tatsumi
TAURUS
TAXI
TAXI 2
TAXI 3
A Taxi Driver
Taxi Teheran
TAXIDERMIA
TBS
TE DOY MIS OJOS
TEA
TEA WITH MUSSOLINI
The Teacher
TEACHING MRS. TINGLE
TEAM AMERICA: WORLD POLICE
TEARS OF THE BLACK TIGER
TEARS OF THE SUN
TECHNOCALYPS
Ted
Ted & de schat van de mummie
Ted 2
TED BUNDY
Teen Titans GO! at the Movies
TEGEN HET VERGETEN
TEIGETJES FILM
TEKKONKINKREET
TELEGRAM
TELL NO ONE
TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
LES TÉMOINS
TEMPORADA DE PATOS
LE TEMPS DU LOUP
LES TEMPS QUI CHANGENT
LE TEMPS QUI RESTE
LE TEMPS RETROUVÉ
TEMPTATION OF A MONK
THE TEMPTATION OF ST. TONY
TEMPUS FUGIT
TEN
TEN CANOES
TEN MONOLOGUES FROM THE LIVES OF THE SERIAL KILLERS
TENACIOUS D: THE PICK OF DESTINY
TENDER SON — THE FRANKENSTEIN PROJECT
TENDERNESS
La tendresse
Term Life
THE TERMINAL
TERMINAL VELOCITY
Terminator 2: Judgement Day 3D
TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES
TERMINATOR SALVATION
Terminator: Genesys
THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
TERMINUS PARADIS
Terraferma
TERRIBLY HAPPY
TERRORAMA!
TERUG NAAR DE KUST
TESIS
THE TESSERACT
DAS TESTAMENT DES DOKTOR MABUSE
Testament of Youth
LA TETA ASUSTADA
LA TÊTE EN FRICHE
La tête haute
TETSUO II: THE BODY HAMMER
Texas Chainsaw Massacre
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING
Texas Killing Fields
TEZA
THANK YOU FOR SMOKING
Thank You for Your Service
Thanks for Sharing
That Awkward Moment
That Small Piece
That Sugar Film
THAT THING YOU DO!
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Theeb
Their Finest
Thelma
THELONIOUS MONK: STRAIGHT NO CHASER
The Theory of Everything
THERE WILL BE BLOOD
THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
Thérèse Desqueyroux
THEY
THE THICK OF IT
THE THIN RED LINE
The Thing
THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD
THINGS WE LOST IN THE FIRE
THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER
THE THIRD MIRACLE
The Third Murder (Sandome no satsujin)
The Third Side of the River
THE THIRD WHEEL
THIRTEEN
THIRTEEN DAYS
THIRTEEN GHOSTS
THIS BOY'S LIFE
THIS FILM IS NOT YET RATED
This is 40
THIS IS ENGLAND
This Means War
This Must Be the Place
THIS WORLD, THEN THE FIREWORKS
THE THOMAS CROWN AFFAIR
THOMAS EST AMOUREUX
THOR 3D
Thor: Ragnarok
Thor: The Dark World
Those Who Feel the Fire Burning
A THOUSAND ACRES
THOUSAND PIECES OF GOLD
A Thousand Times Good Night
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
THE THREE BURIALS
The Three Disappearances of Soad Hosni
Three Generations
THREE KINGS
THREE MILES NORTH OF MOLKOM
THREE MONKEYS
The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
THREE NINJAS
THREE SEASONS
THREE TIMES
THREE TO TANGO
THREESOME
THRILLER — EN GRYM FILM
THROUGH THE OLIVE TREES
Through the Wall (Laavor et Hakir)
THUIS
THUMBSUCKER
THUNDERBIRDS
THUNDERHEART
TIC TAC
TICKET TO JERUSALEM
TICKETS
TIDELAND
TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS
Tiempo compartido
TIENGEMETEN
Tiere
TIERRA
La tierra y la sombra
THE TIGER AND THE SNOW
TIGERLAND
EEN TIJD VOOR DRONKEN PAARDEN
TIJL UILENSPIEGEL
TILL HUMAN VOICES WAKE US
TIM BURTON'S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
TIMBOEKTOE
Timbuktu
TIME AND TIDE
THE TIME MACHINE
THE TIME THAT REMAINS
A TIME TO KILL
A TIME TO LOVE AND A TIME TO DIE
THE TIME TRAVELLER'S WIFE
Time Trial (Finlay Pretsell over)
TIMECOP
TIMELINE
Times like deese
THE TIMES OF HARVEY MILK
TIN CUP
TINA, WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT
Tini, het nieuwe leven van Violetta
TINKE
Tinker Bell
Tinker Tailor Soldier Spy
TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Tinkerbell & de legende van het Nooitgedachtbeest
Tinkerbell en de piraten
TIRAMISU
TIRZA
TISHE!
TITAN A.E.
TITANIC
Titanic 3D
TITUS
TMNT
TO DIE FOR
TO END ALL WARS
To My Beloved (Para monha amada morta)
To Rome with Love (Woody Allen over)
TO SANG FOTOSTUDIO
To Stay Alive — A Method
To the Wonder
TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
DIE TÖDLICHE MARIA
TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Toegetakeld door de liefde
DE TOEKOMST IS OVER EEN UUR
Toen mijn vader een struik werd (setbezoek)
Toen was geluk heel gewoon — De film
TOGETHER (Chen Kaige)
TOGETHER (Lukas Moodysson)
TOKYO DECADENCE
TOKYO EYES
TOKYO FIST
TOKYO RAIDERS
TOKYO SONATA
Tokyo Trial
TOLLBOOTH
TOM & THOMAS
TOM & VIV
Tom à la ferme
TOM AND JERRY
Tom of Finland
Tomb Raider
TOMBOY
TOMBSTONE
TOMMY BOY
Tomorrow
TOMORROW NEVER DIES
Toni Erdmann
TONINO
Tonio
Tony
Tony 10
TONY MANERO
TONY TAKITANI
TOO MUCH FLESH
TOOTLETUBS & JYRO
Top of the Lake
Top of the Lake China Girl
TOPSY-TURVY
Torn
TORQUE
Toscaanse bruiloft
Tot altijd
TOT ZIENS
TOTAL BALALAIKA SHOW
TOTAL ECLIPSE
TOTAL LOSS
Total Recall
TOTALLY F***ED UP
TOTALLY SPIES!
Toto and His Sisters
TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
TOUCH
THE TOUCH
TOUCH OF EVIL
A TOUCH OF FEVER
A Touch of Sin
Touch of the Light
TOUCHING THE VOID
Tour de France
TOUR DES LÉGENDES
THE TOURIST
TOURNÉE
LA TOURNEUSE DE PAGES
Tous ensemble
Tous les chats sont gris
TOUS LES MATINS DU MONDE
TOUS LES SOLEILS
TOUT EST PARFAIT
Le tout nouveau testament
TOUT VA BIEN (ON S'EN VA)
TOWELHEAD
Tower Heist
Towers & Comets (Torres & cometas)
THE TOWN
TOWN AND COUNTRY
TOY STORY
TOY STORY 1 & 2, 3D
TOY STORY 2
TOY STORY 3, 3D
Tracers
Tracks
TRADE
TRAFFIC
TRAHIR
Train to Busan
TRAINING DAY
TRAINSPOTTING
Trainwreck
TRAITOR
TRAMONTANA
Tramontane (Rabih) (Vatche Boulghourian over)
Trance
TRANSAMERICA
Transcendence
TRANSE
TRANSFORMERS
Transformers: Age of Extinction
Transformers: Dark of the Moon 3D
TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN
Transformers: The Last Knight
Transit Havana
TRANSPORTER
TRANSPORTER 2
The Transporter Refueled
TRANSSIBERIAN
TRANSYLVANIA
THE TRAP (KLOPKA)
Trash
TRASH HUMPERS
TRAVELING BIRDS
TRAVELLERS AND MAGICIANS
The Treasure (Corneliu Porumboiu over)
TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
THE TREE
THE TREE OF LIFE
TREES LOUNGE
Treme seizoen 1
TRÊS IRMÃOS
Trespass (Joel Schumacher)
TRESPASS (Walter Hill)
TRI BRATA
THE TRIAL
TRIAL BY JURY
TRIANGLE
The Tribe
THE TRIBUNAL
TRICKS
TRIGGER
THE TRIGGER EFFECT
Trio — De jacht op een legendarische schat
THE TRIP
The Trip to Italy
The Trip to Spain
DE TRIP VAN TEETJE
Triple 9
TRIPLE AGENT
TRIPLE BOGEY ON A PAR 5 HOLE
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Trippel Trappel: dierensinterklaas
Trishna
TRISTAN + ISOLDE
TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY
TROIS COULEURS: BLANC
TROIS COULEURS: BLEU
TROIS COULEURS: ROUGE
Trois mondes
Trois souvenirs de ma jeunesse
TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
TROJAN EDDIE
THE TROLL HUNTER
Trolls
TROMABILIA
TROPA DE ELITE
La Tropa de Elite 2
TROPIC THUNDER
TROPICAL MALADY
LE TROU
Trouble with the Curve
TROUBLED WATER
TROY
THE TRUCE
TRUE CRIME
True Detective
TRUE GRIT
TRUE LIES
TRUE NOON
TRUE ROMANCE
Truman
THE TRUMAN SHOW
Trumbo
TRUST
THE TRUTH ABOUT CATS & DOGS
Truth or Dare
TRYS DIENOS
TSATSIKI
TSATSIKI 2
Tschick
TSOTSI
Tu dors Nicole
TU RIDI
TUCKER & DALE VS EVIL
TUESDAY, AFTER CHRISTMAS
DE TUIN VAN DE FINZI-CONTINI'S
Tuintje in mijn hart
Tula: The Revolt
Tulip Fever
Tulipani
Tully
TULPAN
THE TULSE LUPER SUITCASES. PART ONE: THE MOAB STORY
Turbo
TURBULENCE
Türelem (With a Little Patience)
The Turin Horse
Turist
TURISTAS (Previously Unreleased)
TURKS FRUIT
THE TURNER REVELATION
TURTLE: THE INCREDIBLE JOURNEY
TURTLES CAN FLY
Tussen 10 en 12
TUSSEN HEMEL EN AARDE
TUSSENLAND
TUSSENSTAND
DE TUSSENTIJD
TUVALU
THE TUXEDO
TUYA'S MARRIAGE
TWEE KEER IDA (FORBUDT FOR BØRN)
TWEE VROUWEN
De tweeling
TWELFTH NIGHT
TWELVE
TWENTYFOURSEVEN
Twentynine Palms
TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
TWILIGHT (Robert Benton)
The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
TWILIGHT SAGA: ECLIPSE
TWILIGHT SAMURAI
TWIN FALLS IDAHO
TWIN PEAKS FIRE WALK WITH ME
TWIN TOWN
TWISTED
TWISTER
TWO BITS
The Two Faces of January
TWO FAMILY HOUSE
TWO FOR THE MONEY
TWO HANDS
THE TWO HORSES OF GENGHIS KHAN
TWO LOVERS
Two Mothers
TWO MUCH
Two Night Stand
TWO WEEKS NOTICE
TWO-LANE BLACKTOP
TYKHO MOON
Tyrannosaur