Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Biljarten met de liefde

THREE TIMES

Taiwan, 2005 | Hou Hsiao-hsien
In Three times speelt de Taiwanees Hou Hsiao-hsien met de enige vraag waar het in de liefde steeds maar weer om draait: krijgen zij elkaar? En hij laat zien waar dat vanaf hangt, door het leven aan de randen van de ruimte en tijd te filmen.

Het biljart was er al in 1983. In een van de eerste films die Taiwanees Hou Hsiao-hsien (1947) regisseerde: The boys from Fengkuei/All the youthful days. Een biljart als centrum van het universum. En het keert terug in de eerste episode uit Hou's nieuwste film Three times. Buiten is de wereld. Binnen is het biljart. De ivoren ballen botsen als atomen tegen elkaar en brengen kettingreacties teweeg die niemand kan voorzien. Als dit, dan dat. Maar het leven is niet 'als dit, dan dat'. Dat weet Hou als geen ander. Want als er een rode draad loopt door zijn oeuvre, dat nu in retrospectief in het Filmmuseum te zien is, dan is het wel de blik op het 'als dit, dan dat, maar toen ook nog'. Of het 'als dit, dan dat en misschien wel op ontelbare plaatsen in het heelal ook nog een onuitputtelijke hoeveelheid parallelle werelden vol dit of dit of dat'. Elke keer als een biljartbal tegen een andere ketst, ontspruit zich een web van vertakkingen en mogelijkheden voor het leven. Het leven in de uithoeken van het door Hou geperfectioneerde totaalshot. Het leven aan de randen van de filmische ruimte en tijd. De bewegingen die je pas waarneemt als je heel lang roerloos vanuit één punt hebt gekeken.

Symbiose
In Three times (de Chinese titel Zui hao de shi guang betekent 'onze beste momenten') kijkt Hou terug op zijn oeuvre, al spreekt hij zelf liever van een nieuw begin. Drie verhalen over de liefde in drie verschillende tijden smeedt hij op een ingenieuze manier aaneen. Doordat in elke episode de hoofdrollen worden gespeeld door dezelfde twee acteurs Shu Qi en Chang Chen, wordt de indruk gewekt dat je eigenlijk met dezelfde personages te doen hebt. Of met incarnaties van dezelfde personages. Iets vergelijkbaars deed hij ook al in Good men, good women (1995). Nadat hij een flink aantal films had gemaakt waarin hij reflecteerde op de geschiedenis, als een reeks over het contemporaine Taiwan, probeert hij in Good men, good women voor het eerst een lijn door te trekken, vanuit dat verleden naar het heden. Maar dat hield ook een symbiose in tussen de verschillende tijden waarin iemand in een mensenleven kan leven: de sociale en de politieke, de familiale en de private. Film is voor hem bij uitstek het middel om het verleden tot leven te roepen en daarmee te conserveren. Daarmee werd Hou niet alleen een kritische, sociaal alerte chroniqueur van zijn land, maar ontwikkelde hij ook een concept dat zin gaf aan de geschiedenis."Ons leven is bezaaid met fragmenten van herinneringen. We kunnen ze niet benoemen of klasseren en ze zijn niet erg belangrijk. Ze blijven echter hangen in ons geheugen, onveranderlijk. Ik speelde bijvoorbeeld steeds biljart toen ik jonger was en ik herinner me dat het liedje 'Smoke gets in your eyes' steeds werd afgespeeld in de biljartzaal. Nu ik de zestig nader, heb ik al zo lang met deze herinneringen geleefd, dat ze nu een deel van mezelf zijn geworden. Vandaar dat ik misschien ook mijn schuld tegenover hen alleen maar kan aflossen door ze te verfilmen."

Hou Hsiao-hsien tijdens het Filmfestival van Cannes 2005.Zijn geschiedenisopvatting is dat er op voorhand weinig lijkt vast te staan, maar waarin als iets eenmaal gebeurd is, nooit iets voor niets is geweest. Dit idee brengt in Three times een groot gevoel van continuïteit teweeg. De mens is vrij en gebonden tegelijkertijd, vrij van en gebonden aan vele sociale, historische en kosmische wetten tegelijkertijd. En hoe dat werkt illustreert Hou door een antwoord te formuleren op de vraag waar het in elke liefde altijd weer om draait: krijgen zij elkaar? Dat antwoord zou kunnen luiden: dat hangt van de omstandigheden af. Dat hangt van de tijd waarin zij leven af. Naar drie van die tijden reist Hou in Three times af: Een tijd voor de liefde (1966), Een tijd voor vrijheid (1911) en Een tijd voor de jeugd (2005).

Eiland
Niet alleen drie tijden bezoekt Hou Hsiao-hsien in Three times, hij beproeft ook drie stijlen: van het Wong Kar-wai-achtige openingsdeel, tot de sublieme allusie van de stille (of toch niet zo stille) film in het middendeel en een meer futuristische verwijzing naar zijn eigen toekomstfilm Millennium mambo (2001). Ter gelegenheid van de première van die film vertelde hij plannen te hebben voor een groot multimediaal project waarin hij (bijna als een Taiwanese Peter Greenaway) vele (film)geschiedenissen naast elkaar wilde plaatsen om uiteindelijk een venster op de hele Taiwanese geschiedenis te openen.
In Three times maakt hij daarmee een beginnetje. De liefde is de constante, de spil van dit kleine filmische universum. En het zijn nu eens de sociale codes, dan weer de historische omstandigheden die maken dat de liefde zichzelf niet kan vervullen. Gespiegeld in de blik van de moderne toeschouwer is er natuurlijk ook steeds die andere vraag: is het wel de buitenwereld, zijn het wel de anderen, die het verloop van de liefde bepalen? Mede daarom is het tussendeel waarin het gaat om de grote verwantschap tussen courtisane Ah Mei en vrijheidsstrijder Chang zo schrijnend mooi. Ze kunnen ieder op hun kleine eiland nog zo revolutionair en vrijdenkend zijn, maar het komt geen moment in ze op om die vermogens in te zetten om de maatschappelijke barrières tussen henzelf (en in zichzelf!) te slechten.
Muziek speelt in alle drie de hoofdstukken een belangrijke rol. Van het liedje 'Smoke gets in your eyes' in Een tijd voor liefde, tot de rockmuziek in Een tijd voor de jeugd. Maar ook hier springt het tussendeel er weer uit: de in tussentitels 'vertelde' film maakt in zijn stilte namelijk een uitzondering waar het om muziek gaat: dan komen de geluidloze taferelen ook synchroon op de geluidsband tot leven. Vergelijkbare kruisverbanden zijn in het gebruik van schrift te vinden. Sinds A city of sadness (1989) is kalligrafie voor Hou een manier om een extra vertellaag in zijn verhalen aan te brengen, zoals hij ook in Een tijd voor vrijheid weer laat zien. In het eerste deel hebben de brieven van Chen en May dezelfde rol als in het slotdeel de sms'jes en e-mails van Micky Zheng en Jing. Zelf zegt hij dat veel van deze keuzes zijn ingegeven door praktische omstandigheden: omdat er in Taipei weinig architectuur uit de jaren zestig bewaard is gebleven, moest hij in Een tijd voor liefde wel kiezen voor interieurs en zich meer richten op de karakters dan op hun omgeving.
Micky Zheng en Jing leven juist in een wereld die fragmentarisch en verstrooid is; ze zijn voortdurend op weg in een gedesintegreerde stad. Dus als Jing op het internet zet dat zij geen hart heeft, geldt dat net zozeer voor de postmoderne metropolen, waaruit de menselijke factor is weggepoetst. Zo wordt het meisje Jing de personificatie van de stad: te vroeg geboren, ontheemd. Zoals geliefden altijd te vroeg of te laat geboren zijn, als zij niet bijeen zijn.
En daarom laat Hou, de humanist, daar in dat onontgonnen wolkenkrabbers spiegelende niemandsland voor even of voor eeuwig liefde en tijd verzoening vinden.

Dana Linssen

Het retrospectief van Hou Hsiao-hsien te zien t/m 10 mei in het Filmmuseum Amsterdam. Informatie: filmmuseum.nltop
THREE TIMES

Mei 2006 #277

Productie
Chang Hua-fu
Regie
Hou Hsiao-hsien
Scenario
Chu Tien-wien
Camera
Mark Lee Ping-bing
Montage
Liao Ching-song
Art direction
Wang Chih-cheng
Met
Shu Qi
Chang Chen
Mei-fang
Di-mei

Kleur, 116 minuten

Distributie
Filmmuseum (voor Benelux Film Distribution)
Te zien
vanaf 27 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


T

T2 Trainspotting
Taal is zeg maar echt mijn ding
TABEE TOEAN
Tabloid
Tabu
Tabu: A Story of the South Seas
TADPOLE
TAEGUKGI
TAG
Tag
THE TAILOR OF PANAMA
Takara — La nuit où j'ai nagé
THE TAKE
TAKE CARE OF YOUR SCARF, TATJANA
Take Shelter
TAKE THE LEAD
Take This Waltz
TAKEN
Taken 2
Taken 3
TAKERS
TAKING LIVES
The Taking of Deborah Logan
THE TAKING OF PELHAM 1-2-3
TAKING SIDES
TAKING WOODSTOCK
The Tale of Princess Kaguya (Isao Takahata over)
A TALE OF TWO SISTERS
THE TALENTED MR. RIPLEY
Tales (Ghesse-ha)
TALES FROM EARTHSEA
TALES FROM THE GOLDEN AGE
TALK TO ME
TALKING GUITARS
Tamara
TAMARA DREWE
TAMBIEN LA LLUVIA
Tampopo
TAN DE REPENTE
Tangerine
TANGO
TANGO ARGENTINO
LE TANGO DES RASHEVSKI
THE TANGO LESSON
TANK GIRL
Tanta agua
Tanzania Transit
THE TAO OF STEVE
TAPAS
Tape (Diederik van Rooijen)
TAPE (Richard Linklater)
TARA
TARA ROAD
TARNATION
Tarzan
DE TASJESDIEF
TASTE OF CHERRY (TA'M E GUILASS)
THE TASTE OF TEA
Tatsumi
TAURUS
TAXI
TAXI 2
TAXI 3
A Taxi Driver
Taxi Teheran
TAXIDERMIA
TBS
TE DOY MIS OJOS
TEA
TEA WITH MUSSOLINI
The Teacher
TEACHING MRS. TINGLE
TEAM AMERICA: WORLD POLICE
TEARS OF THE BLACK TIGER
TEARS OF THE SUN
TECHNOCALYPS
Ted
Ted & de schat van de mummie
Ted 2
TED BUNDY
Teen Titans GO! at the Movies
TEGEN HET VERGETEN
TEIGETJES FILM
TEKKONKINKREET
TELEGRAM
TELL NO ONE
TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
LES TÉMOINS
TEMPORADA DE PATOS
LE TEMPS DU LOUP
LES TEMPS QUI CHANGENT
LE TEMPS QUI RESTE
LE TEMPS RETROUVÉ
TEMPTATION OF A MONK
THE TEMPTATION OF ST. TONY
TEMPUS FUGIT
TEN
TEN CANOES
TEN MONOLOGUES FROM THE LIVES OF THE SERIAL KILLERS
TENACIOUS D: THE PICK OF DESTINY
TENDER SON — THE FRANKENSTEIN PROJECT
TENDERNESS
La tendresse
Term Life
THE TERMINAL
TERMINAL VELOCITY
Terminator 2: Judgement Day 3D
TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES
TERMINATOR SALVATION
Terminator: Genesys
THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
TERMINUS PARADIS
Terraferma
TERRIBLY HAPPY
TERRORAMA!
TERUG NAAR DE KUST
TESIS
THE TESSERACT
DAS TESTAMENT DES DOKTOR MABUSE
Testament of Youth
LA TETA ASUSTADA
LA TÊTE EN FRICHE
La tête haute
TETSUO II: THE BODY HAMMER
Texas Chainsaw Massacre
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING
Texas Killing Fields
TEZA
THANK YOU FOR SMOKING
Thank You for Your Service
Thanks for Sharing
That Awkward Moment
That Small Piece
That Sugar Film
THAT THING YOU DO!
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Theeb
Their Finest
Thelma
THELONIOUS MONK: STRAIGHT NO CHASER
The Theory of Everything
THERE WILL BE BLOOD
THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
Thérèse Desqueyroux
THEY
THE THICK OF IT
THE THIN RED LINE
The Thing
THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD
THINGS WE LOST IN THE FIRE
THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER
THE THIRD MIRACLE
The Third Murder (Sandome no satsujin)
The Third Side of the River
THE THIRD WHEEL
THIRTEEN
THIRTEEN DAYS
THIRTEEN GHOSTS
THIS BOY'S LIFE
THIS FILM IS NOT YET RATED
This is 40
THIS IS ENGLAND
This Means War
This Must Be the Place
THIS WORLD, THEN THE FIREWORKS
THE THOMAS CROWN AFFAIR
THOMAS EST AMOUREUX
THOR 3D
Thor: Ragnarok
Thor: The Dark World
Those Who Feel the Fire Burning
A THOUSAND ACRES
THOUSAND PIECES OF GOLD
A Thousand Times Good Night
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
THE THREE BURIALS
The Three Disappearances of Soad Hosni
Three Generations
THREE KINGS
THREE MILES NORTH OF MOLKOM
THREE MONKEYS
The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
THREE NINJAS
THREE SEASONS
THREE TIMES
THREE TO TANGO
THREESOME
THRILLER — EN GRYM FILM
THROUGH THE OLIVE TREES
Through the Wall (Laavor et Hakir)
THUIS
THUMBSUCKER
THUNDERBIRDS
THUNDERHEART
TIC TAC
TICKET TO JERUSALEM
TICKETS
TIDELAND
TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS
Tiempo compartido
TIENGEMETEN
Tiere
TIERRA
La tierra y la sombra
THE TIGER AND THE SNOW
TIGERLAND
EEN TIJD VOOR DRONKEN PAARDEN
TIJL UILENSPIEGEL
TILL HUMAN VOICES WAKE US
TIM BURTON'S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
TIMBOEKTOE
Timbuktu
TIME AND TIDE
THE TIME MACHINE
THE TIME THAT REMAINS
A TIME TO KILL
A TIME TO LOVE AND A TIME TO DIE
THE TIME TRAVELLER'S WIFE
Time Trial (Finlay Pretsell over)
TIMECOP
TIMELINE
Times like deese
THE TIMES OF HARVEY MILK
TIN CUP
TINA, WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT
Tini, het nieuwe leven van Violetta
TINKE
Tinker Bell
Tinker Tailor Soldier Spy
TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Tinkerbell & de legende van het Nooitgedachtbeest
Tinkerbell en de piraten
TIRAMISU
TIRZA
TISHE!
TITAN A.E.
TITANIC
Titanic 3D
TITUS
TMNT
TO DIE FOR
TO END ALL WARS
To My Beloved (Para monha amada morta)
To Rome with Love (Woody Allen over)
TO SANG FOTOSTUDIO
To Stay Alive — A Method
To the Wonder
TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
DIE TÖDLICHE MARIA
TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Toegetakeld door de liefde
DE TOEKOMST IS OVER EEN UUR
Toen mijn vader een struik werd (setbezoek)
Toen was geluk heel gewoon — De film
TOGETHER (Chen Kaige)
TOGETHER (Lukas Moodysson)
TOKYO DECADENCE
TOKYO EYES
TOKYO FIST
TOKYO RAIDERS
TOKYO SONATA
Tokyo Trial
TOLLBOOTH
TOM & THOMAS
TOM & VIV
Tom à la ferme
TOM AND JERRY
Tom of Finland
Tomb Raider
TOMBOY
TOMBSTONE
TOMMY BOY
Tomorrow
TOMORROW NEVER DIES
Toni Erdmann
TONINO
Tonio
Tony
Tony 10
TONY MANERO
TONY TAKITANI
TOO MUCH FLESH
TOOTLETUBS & JYRO
Top of the Lake
Top of the Lake China Girl
TOPSY-TURVY
Torn
TORQUE
Toscaanse bruiloft
Tot altijd
TOT ZIENS
TOTAL BALALAIKA SHOW
TOTAL ECLIPSE
TOTAL LOSS
Total Recall
TOTALLY F***ED UP
TOTALLY SPIES!
Toto and His Sisters
TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
TOUCH
THE TOUCH
TOUCH OF EVIL
A TOUCH OF FEVER
A Touch of Sin
Touch of the Light
TOUCHING THE VOID
Tour de France
TOUR DES LÉGENDES
THE TOURIST
TOURNÉE
LA TOURNEUSE DE PAGES
Tous ensemble
Tous les chats sont gris
TOUS LES MATINS DU MONDE
TOUS LES SOLEILS
TOUT EST PARFAIT
Le tout nouveau testament
TOUT VA BIEN (ON S'EN VA)
TOWELHEAD
Tower Heist
Towers & Comets (Torres & cometas)
THE TOWN
TOWN AND COUNTRY
TOY STORY
TOY STORY 1 & 2, 3D
TOY STORY 2
TOY STORY 3, 3D
Tracers
Tracks
TRADE
TRAFFIC
TRAHIR
Train to Busan
TRAINING DAY
TRAINSPOTTING
Trainwreck
TRAITOR
TRAMONTANA
Tramontane (Rabih) (Vatche Boulghourian over)
Trance
TRANSAMERICA
Transcendence
TRANSE
TRANSFORMERS
Transformers: Age of Extinction
Transformers: Dark of the Moon 3D
TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN
Transformers: The Last Knight
Transit Havana
TRANSPORTER
TRANSPORTER 2
The Transporter Refueled
TRANSSIBERIAN
TRANSYLVANIA
THE TRAP (KLOPKA)
Trash
TRASH HUMPERS
TRAVELING BIRDS
TRAVELLERS AND MAGICIANS
The Treasure (Corneliu Porumboiu over)
TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
THE TREE
THE TREE OF LIFE
TREES LOUNGE
Treme seizoen 1
TRÊS IRMÃOS
Trespass (Joel Schumacher)
TRESPASS (Walter Hill)
TRI BRATA
THE TRIAL
TRIAL BY JURY
TRIANGLE
The Tribe
THE TRIBUNAL
TRICKS
TRIGGER
THE TRIGGER EFFECT
Trio — De jacht op een legendarische schat
THE TRIP
The Trip to Italy
The Trip to Spain
DE TRIP VAN TEETJE
Triple 9
TRIPLE AGENT
TRIPLE BOGEY ON A PAR 5 HOLE
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Trippel Trappel: dierensinterklaas
Trishna
TRISTAN + ISOLDE
TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY
TROIS COULEURS: BLANC
TROIS COULEURS: BLEU
TROIS COULEURS: ROUGE
Trois mondes
Trois souvenirs de ma jeunesse
TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
TROJAN EDDIE
THE TROLL HUNTER
Trolls
TROMABILIA
TROPA DE ELITE
La Tropa de Elite 2
TROPIC THUNDER
TROPICAL MALADY
LE TROU
Trouble with the Curve
TROUBLED WATER
TROY
THE TRUCE
TRUE CRIME
True Detective
TRUE GRIT
TRUE LIES
TRUE NOON
TRUE ROMANCE
Truman
THE TRUMAN SHOW
Trumbo
TRUST
THE TRUTH ABOUT CATS & DOGS
Truth or Dare
TRYS DIENOS
TSATSIKI
TSATSIKI 2
Tschick
TSOTSI
Tu dors Nicole
TU RIDI
TUCKER & DALE VS EVIL
TUESDAY, AFTER CHRISTMAS
DE TUIN VAN DE FINZI-CONTINI'S
Tuintje in mijn hart
Tula: The Revolt
Tulip Fever
Tulipani
Tully
TULPAN
THE TULSE LUPER SUITCASES. PART ONE: THE MOAB STORY
Turbo
TURBULENCE
Türelem (With a Little Patience)
The Turin Horse
Turist
TURISTAS (Previously Unreleased)
TURKS FRUIT
THE TURNER REVELATION
TURTLE: THE INCREDIBLE JOURNEY
TURTLES CAN FLY
Tussen 10 en 12
TUSSEN HEMEL EN AARDE
TUSSENLAND
TUSSENSTAND
DE TUSSENTIJD
TUVALU
THE TUXEDO
TUYA'S MARRIAGE
TWEE KEER IDA (FORBUDT FOR BØRN)
TWEE VROUWEN
De tweeling
TWELFTH NIGHT
TWELVE
TWENTYFOURSEVEN
Twentynine Palms
TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
TWILIGHT (Robert Benton)
The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
TWILIGHT SAGA: ECLIPSE
TWILIGHT SAMURAI
TWIN FALLS IDAHO
TWIN PEAKS FIRE WALK WITH ME
TWIN TOWN
TWISTED
TWISTER
TWO BITS
The Two Faces of January
TWO FAMILY HOUSE
TWO FOR THE MONEY
TWO HANDS
THE TWO HORSES OF GENGHIS KHAN
TWO LOVERS
Two Mothers
TWO MUCH
Two Night Stand
TWO WEEKS NOTICE
TWO-LANE BLACKTOP
TYKHO MOON
Tyrannosaur