Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Ik hou wel van een beetje spektakel

TOM & THOMAS

Nederland, 2002 | Esmé Lammers
Lang leve de koningin was een gedicht dat een Gouden Kalf won, Tom & Thomas is een Engels gesproken jongensboek. De twee films die Esmé Lammers tot nu toe maakte verschillen nogal van elkaar. "Deze film is lang niet zo persoonlijk als Lang leve de koningin. Dit is een proeve van bekwaamheid."

Tom & Thomas is een winterfilm, die oorspronkelijk als kerstfilm was bedoeld. "Toen we gingen draaien wisten we al dat we Kerst niet gingen halen. Bovendien had je de overkill van al die andere films: Minoes, Harry Potter, Lord of the rings. En dan kun je maar beter realistisch zijn: als Tom & Thomas in de kerstvakantie was uitgegaan, was de film absoluut ondergesneeuwd."
Afgelopen zomer stond Lammers de Filmkrant ook al te woord, op de set van Tom & Thomas in Amsterdam, waar ze vertelde dat ze zichzelf in de eerste plaats als schrijver beschouwde: "Als ik daarnaast in mijn carrière op mijn eigen voorwaarden drie goede films kan maken, ben ik al dik tevreden." Maar nu Tom & Thomas eenmaal af is, begint het toch alweer te kriebelen. "Maar dat komt vooral doordat de combinatie van schrijven en regisseren ervoor zorgt dat ik nu weer van nul af moet beginnen. Regisseren blijft voor mij een bijkomstigheid. Ik heb Tom & Thomas geschreven in de halve hoop dat iemand anders zich zou aanbieden om het te regisseren. Maar uiteindelijk zei iedereen toch dat ik het zelf moest doen. Dus dan doe ik het ook wel weer zelf. Het probleem is alleen dat een film regisseren anderhalf jaar kost en dat ik in die tijd niets nieuws meer heb geschreven."

Wildebras
Tom & Thomas (kosten: 3,6 miljoen euro) gaat over twee jongens die niet van elkaars bestaan afweten, maar wel intuïtief aanvoelen dat ze allebei de helft van een groter geheel vormen. Thomas is de braverik, die na het overlijden van zijn pleegmoeder door zijn pleegvader wordt opgevoed. Tom is de wildebras die opgroeit in een weeshuis waar allerlei geheimzinnige dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Grote rollen zijn er voor Britse acteurs als Sean Bean (als Toms pleegvader Paul) en Inda Bay (als Pauls nieuwe onderbuurvrouw Celia), terwijl Derek de Lint na zijn optreden in Lang leve de koningin opnieuw een prominente bijrol heeft. De meeste aandacht gaat echter uit naar Aaron Johnson, die zowel Tom als Thomas speelt. Daarbij valt niet alleen Lammers' voortreffelijke acteursregie op, maar ook de naadloze manier waarop de beelden van Aaron Johnson en zijn body double zijn versneden met scènes waarin de kijker zowel Tom als Thomas in het gezicht kijkt. Ook de art direction van Jelier & Schaaf en het camerawerk van Marc Felperlaan zijn tot in de puntjes verzorgd. Saillant detail is dat het Engels gesproken Tom & Thomas voor de Nederlandse markt moest worden nagesynchroniseerd. "Maar dat wist ik van tevoren", countert Lammers. "In andere landen waar de film uitkomt, zoals Frankrijk en Duitsland, gebeurt hetzelfde. Ik heb me er niet te veel mee bemoeid. Ik heb enkele suggesties gedaan voor de stemmencast, maar het verder overgelaten aan de regisseur van de nasynchronisatie."
Op de set van Tom & Thomas zei Lammers al dat het zonde was als een Nederlandse kinderfilm vanwege de taal alleen hier te zien was. "En Scandinavië, als je geluk hebt. Terwijl ik denk dat Lang leve de Koningin ook interessant was voor mensen in Japan of Frankrijk. Voor Tom & Thomas geldt hetzelfde. Daarom moest het nu per se in het Engels." Ze verwacht zelf dat de nieuwe film anders zal worden ontvangen dan haar eersteling, die in Utrecht werd beloond met het Gouden Kalf voor de beste film. "Dat was een gedicht. Tom & Thomas is een jongensboek, een actiefilm met emotie. Ik kan me voorstellen dat critici liever een gedicht hebben, maar ik denk dat kinderen hier meer plezier aan zullen beleven. Het is het soort film waar ik zelf van smulde toen ik de leeftijd had. Ik hou wel van een beetje spektakel."
Is Tom & Thomas net zo persoonlijk als Lang leve de koningin? "Nee, en dat was ook niet de opzet. Ik had vier, vijf ideeën voor een nieuwe film en die heb ik aan Laurens Geels voorgelegd. Ik wilde van hem horen waar hij als producent het beste mee uit de voeten zou kunnen. Er zaten twee persoonlijke ideeën bij, die experimenteler waren dan Lang leve de koningin. Tom & Thomas hoorde bij de andere en daar zag Laurens de meeste mogelijkheden in. Eenmaal aan het schrijven, kreeg ik er zelf ook steeds meer plezier in."
Niettemin is Tom & Thomas voor Lammers in de eerste plaats een oefening in vakmanschap. "Al neemt dat niet weg dat ik vooral in de figuur van Thomas heel persoonlijke elementen heb verwerkt. Hij is net zo gebiologeerd door ruimtevaart als ik vroeger, hij leeft in een fantasiewereld die niemand snapt en communiceert niet zo goed met zijn vader. En hij is een beetje bangig, dat was ik vroeger ook. Snel onder de indruk van alles. Zo heb ik het voor mezelf interessant gemaakt. Een oefening in vakmanschap, maar wel met een persoonlijke touch."

Fietsen
Lang leve de koningin was niet alleen een persoonlijke, maar ook een originele film, waarbij de liefde voor het schaakspel werd doorgevoerd in de vormgeving. Het resultaat was een ode aan de fantasie. Ook in Tom & Thomas lopen realiteit en fantasie door elkaar, maar het spiegelbeeldgegeven dat de grondslag van het verhaal vormt, is daarentegen zo oud als de weg naar Rome. "Wat me er zelf in aanspreekt, is de band tussen die twee jongetjes. Dat ze van elkaars bestaan afweten zonder dat ze dat aan anderen kunnen uitleggen. Dat ze bij elkaar komen en vervolgens weer uit elkaar worden gehaald. Vreselijk toch. Het is net zoiets als een liefdesverhaal, dat is ook al honderd keer gedaan. Ik geef toe dat het niet vernieuwend is. Maar bij Lang leve de koningin ontstond dat vernieuwende vanzelf. Ik heb die film niet gemaakt met het idee om iets te gaan doen wat nog niet eerder was gedaan."
Is het handig om bij een film als Tom & Thomas een echtgenoot te hebben die wel raad weet met spannende jongensboeken? "Zeker, al is het alleen maar als bevestiging dat je op het goede pad zit. Ken je Dick Maas? Hij is zeer eigengereid en gewend om de baas te zijn op de set. Als second unit regisseur had hij aanvankelijk de neiging om de first unit te gaan vertellen wat ze moesten doen. Ik heb dus wel even moeten vechten voordat de set van Tom & Thomas werkelijk was mij was. Daarna verliep de samenwerking op rolletjes. Als ik de eerste camera had ingesteld, zocht hij een plekje voor de tweede. Dan gebruikte hij een langere lens of filmde hij vanaf een auto. Second unit draaien is nog best lastig, want een goed shot maken kan ook niet iedereen. De scène waarin Thomas op de fiets door het warenhuis rijdt, hebben we bijvoorbeeld in één nacht gedraaid. Ik had de scène vooraf al helemaal gestoryboard en de opnamen gingen dan ook als een idioot. En Dick maar achter ons aan stofzuigen, met close shots en shots van Toms hond. Dick heeft sowieso bijna alle scènes met de hond gedaan. Met een first unit sta je al gauw met dertig man om zo'n beest heen. Maar hij stond daar met een cameraman, een geluidsman en een paar lichtjes. Later zei hij dat hij blij was dat hij dit keer niet de verantwoordelijkheid voor het geheel had. Ik voelde dat er wederzijds respect was tussen ons. Het is een cadeautje als je op zo'n manier kunt samenwerken."
Kinderen die op de fiets door Londen rijden, is dat het Nederlandse element in Tom & Thomas? "Ja, maar dat kan ze in Japan niet schelen. Zelfs in Frankrijk niet. Alleen in Engeland zullen ze misschien denken: goh, zoveel fietsen hebben wij niet. Als je goed oplet, zie je dat we maar op twee locaties in Londen hebben gedraaid. De rest is allemaal bij elkaar gesprokkeld in Den Haag, Haarlem en Gent. Het is onmogelijk om in Londen aan alle vergunningen te komen die je nodig hebt. Dat komt door alle deelgemeenten waarin de stad is onderverdeeld. De ene kant van de straat is bij wijze van spreken van de ene deelgemeente en de overkant van de andere, dat is te lastig. Toch kan het verhaal van Tom & Thomas alleen in een land als Engeland. En ook daar kan het nog maar net. Ik had het eerst in Rotterdam gesitueerd, maar dat werkte niet. In België had het misschien ook nog gekund, maar dan krijgt het toch een raar smaakje. Londen is nog een grote wereldstad waar mensen elkaar kunnen kwijtraken. Bureaucratie en klassenverschil zijn van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van het verhaal."
Net als de kinderen in haar beide films komt Lammers uit een eenoudergezin. "Mijn situatie leek meer op die van Sara in Lang leve de koningin, omdat ik door mijn moeder werd opgevoed. Ik wilde echter niet nog een moeder-dochterfilm maken. Bovendien past een vader-zoonrelatie nou eenmaal beter bij een jongensboek. Paul houdt van Thomas, maar hij wordt zo in beslag genomen door zijn schilderijen dat hij niet de moeite neemt om zich te in zijn problemen te verdiepen. Gewoon niet zeuren! En daardoor ontspoort het kind. Met een moeder zou je die achteloosheid veel meer moeten uitleggen. Met een vader geloof je dat wel."
In tegenstelling tot Sara en Thomas is Esmé geen enig kind. "Ik heb een ouder en een jonger zusje. Maar een stoerder alter ego, zoals Tom is voor Thomas, dat had ik wel prettig gevonden. Het idee dat je een 'soul mate' hebt die je helemaal begrijpt, veel beter dan de mensen om je heen, dat is zo belangrijk. Het feit dat mijn moeder er alleen voor stond zal wel niet geholpen hebben. Dan krijg je als kind sowieso minder tijd en aandacht. Ik denk dat het de eenzaamheid is die Thomas en mij verbindt. Ik was een eenzaam kind met veel fantasie. Het is natuurlijk een universeel thema, eenzame kinderen vind je overal. Ik ben zelf opgegroeid met het idee dat ik eigenlijk ergens anders vandaan kwam en alleen per toeval op deze plek was terechtgekomen."

Oene Kummertop
TOM & THOMAS

Februari 2002 #230

Productie
Laurens Geels
Dick Maas
Regie en scenario
Esmé Lammers
Camera
Marc Felperlaan
Montage
Bert Rijkelijkhuizen
Art direction
Jelier & Schaaf
Muziek
Paul M. van Brugge
Met
Aaron Johnson
Sean Bean
Inda Bay
Geraldine James
Derek de Lint
Stemmen Nederlandse nasynchronisatie
Monique van de Ven
Derek de Lint
Peter Blok
Danny de Munk
Ingeborg Wieten

Kleur, 111 minuten

Distributie
Buena Vista
Te zien
vanaf 24 januari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


T

T2 Trainspotting
Taal is zeg maar echt mijn ding
TABEE TOEAN
Tabloid
Tabu
Tabu: A Story of the South Seas
TADPOLE
TAEGUKGI
TAG
Tag
THE TAILOR OF PANAMA
Takara — La nuit où j'ai nagé
THE TAKE
TAKE CARE OF YOUR SCARF, TATJANA
Take Shelter
TAKE THE LEAD
Take This Waltz
TAKEN
Taken 2
Taken 3
TAKERS
TAKING LIVES
The Taking of Deborah Logan
THE TAKING OF PELHAM 1-2-3
TAKING SIDES
TAKING WOODSTOCK
The Tale of Princess Kaguya (Isao Takahata over)
A TALE OF TWO SISTERS
THE TALENTED MR. RIPLEY
Tales (Ghesse-ha)
TALES FROM EARTHSEA
TALES FROM THE GOLDEN AGE
TALK TO ME
TALKING GUITARS
Tamara
TAMARA DREWE
TAMBIEN LA LLUVIA
Tampopo
TAN DE REPENTE
Tangerine
TANGO
TANGO ARGENTINO
LE TANGO DES RASHEVSKI
THE TANGO LESSON
TANK GIRL
Tanta agua
Tanzania Transit
THE TAO OF STEVE
TAPAS
Tape (Diederik van Rooijen)
TAPE (Richard Linklater)
TARA
TARA ROAD
TARNATION
Tarzan
DE TASJESDIEF
TASTE OF CHERRY (TA'M E GUILASS)
THE TASTE OF TEA
Tatsumi
TAURUS
TAXI
TAXI 2
TAXI 3
A Taxi Driver
Taxi Teheran
TAXIDERMIA
TBS
TE DOY MIS OJOS
TEA
TEA WITH MUSSOLINI
The Teacher
TEACHING MRS. TINGLE
TEAM AMERICA: WORLD POLICE
TEARS OF THE BLACK TIGER
TEARS OF THE SUN
TECHNOCALYPS
Ted
Ted & de schat van de mummie
Ted 2
TED BUNDY
Teen Titans GO! at the Movies
TEGEN HET VERGETEN
TEIGETJES FILM
TEKKONKINKREET
TELEGRAM
TELL NO ONE
TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
LES TÉMOINS
TEMPORADA DE PATOS
LE TEMPS DU LOUP
LES TEMPS QUI CHANGENT
LE TEMPS QUI RESTE
LE TEMPS RETROUVÉ
TEMPTATION OF A MONK
THE TEMPTATION OF ST. TONY
TEMPUS FUGIT
TEN
TEN CANOES
TEN MONOLOGUES FROM THE LIVES OF THE SERIAL KILLERS
TENACIOUS D: THE PICK OF DESTINY
TENDER SON — THE FRANKENSTEIN PROJECT
TENDERNESS
La tendresse
Term Life
THE TERMINAL
TERMINAL VELOCITY
Terminator 2: Judgement Day 3D
TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES
TERMINATOR SALVATION
Terminator: Genesys
THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
TERMINUS PARADIS
Terraferma
TERRIBLY HAPPY
TERRORAMA!
TERUG NAAR DE KUST
TESIS
THE TESSERACT
DAS TESTAMENT DES DOKTOR MABUSE
Testament of Youth
LA TETA ASUSTADA
LA TÊTE EN FRICHE
La tête haute
TETSUO II: THE BODY HAMMER
Texas Chainsaw Massacre
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE
THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING
Texas Killing Fields
TEZA
THANK YOU FOR SMOKING
Thank You for Your Service
Thanks for Sharing
That Awkward Moment
That Small Piece
That Sugar Film
THAT THING YOU DO!
The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Theeb
Their Finest
Thelma
THELONIOUS MONK: STRAIGHT NO CHASER
The Theory of Everything
THERE WILL BE BLOOD
THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
Thérèse Desqueyroux
THEY
THE THICK OF IT
THE THIN RED LINE
The Thing
THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD
THINGS WE LOST IN THE FIRE
THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER
THE THIRD MIRACLE
The Third Murder (Sandome no satsujin)
The Third Side of the River
THE THIRD WHEEL
THIRTEEN
THIRTEEN DAYS
THIRTEEN GHOSTS
THIS BOY'S LIFE
THIS FILM IS NOT YET RATED
This is 40
THIS IS ENGLAND
This Means War
This Must Be the Place
THIS WORLD, THEN THE FIREWORKS
THE THOMAS CROWN AFFAIR
THOMAS EST AMOUREUX
THOR 3D
Thor: Ragnarok
Thor: The Dark World
Those Who Feel the Fire Burning
A THOUSAND ACRES
THOUSAND PIECES OF GOLD
A Thousand Times Good Night
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
THE THREE BURIALS
The Three Disappearances of Soad Hosni
Three Generations
THREE KINGS
THREE MILES NORTH OF MOLKOM
THREE MONKEYS
The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
THREE NINJAS
THREE SEASONS
THREE TIMES
THREE TO TANGO
THREESOME
THRILLER — EN GRYM FILM
THROUGH THE OLIVE TREES
Through the Wall (Laavor et Hakir)
THUIS
THUMBSUCKER
THUNDERBIRDS
THUNDERHEART
TIC TAC
TICKET TO JERUSALEM
TICKETS
TIDELAND
TIE XI QU: WEST OF THE TRACKS
Tiempo compartido
TIENGEMETEN
Tiere
TIERRA
La tierra y la sombra
THE TIGER AND THE SNOW
TIGERLAND
EEN TIJD VOOR DRONKEN PAARDEN
TIJL UILENSPIEGEL
TILL HUMAN VOICES WAKE US
TIM BURTON'S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
TIMBOEKTOE
Timbuktu
TIME AND TIDE
THE TIME MACHINE
THE TIME THAT REMAINS
A TIME TO KILL
A TIME TO LOVE AND A TIME TO DIE
THE TIME TRAVELLER'S WIFE
Time Trial (Finlay Pretsell over)
TIMECOP
TIMELINE
Times like deese
THE TIMES OF HARVEY MILK
TIN CUP
TINA, WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT
Tini, het nieuwe leven van Violetta
TINKE
Tinker Bell
Tinker Tailor Soldier Spy
TINKERBEL EN DE GROTE REDDINGSOPERATIE
Tinkerbell & de legende van het Nooitgedachtbeest
Tinkerbell en de piraten
TIRAMISU
TIRZA
TISHE!
TITAN A.E.
TITANIC
Titanic 3D
TITUS
TMNT
TO DIE FOR
TO END ALL WARS
To My Beloved (Para monha amada morta)
To Rome with Love (Woody Allen over)
TO SANG FOTOSTUDIO
To Stay Alive — A Method
To the Wonder
TO WONG FOO, THANKS FOR EVERYTHING! JULIE NEWMAR
DIE TÖDLICHE MARIA
TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Todos lo saben
Toegetakeld door de liefde
DE TOEKOMST IS OVER EEN UUR
Toen mijn vader een struik werd (setbezoek)
Toen was geluk heel gewoon — De film
TOGETHER (Chen Kaige)
TOGETHER (Lukas Moodysson)
TOKYO DECADENCE
TOKYO EYES
TOKYO FIST
TOKYO RAIDERS
TOKYO SONATA
Tokyo Trial
TOLLBOOTH
TOM & THOMAS
TOM & VIV
Tom à la ferme
TOM AND JERRY
Tom of Finland
Tomb Raider
TOMBOY
TOMBSTONE
TOMMY BOY
Tomorrow
TOMORROW NEVER DIES
Toni Erdmann
TONINO
Tonio
Tony
Tony 10
TONY MANERO
TONY TAKITANI
TOO MUCH FLESH
TOOTLETUBS & JYRO
Top of the Lake
Top of the Lake China Girl
TOPSY-TURVY
Torn
TORQUE
Toscaanse bruiloft
Tot altijd
TOT ZIENS
TOTAL BALALAIKA SHOW
TOTAL ECLIPSE
TOTAL LOSS
Total Recall
TOTALLY F***ED UP
TOTALLY SPIES!
Toto and His Sisters
TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
TOUCH
THE TOUCH
TOUCH OF EVIL
A TOUCH OF FEVER
A Touch of Sin
Touch of the Light
TOUCHING THE VOID
Tour de France
TOUR DES LÉGENDES
THE TOURIST
TOURNÉE
LA TOURNEUSE DE PAGES
Tous ensemble
Tous les chats sont gris
TOUS LES MATINS DU MONDE
TOUS LES SOLEILS
TOUT EST PARFAIT
Le tout nouveau testament
TOUT VA BIEN (ON S'EN VA)
TOWELHEAD
Tower Heist
Towers & Comets (Torres & cometas)
THE TOWN
TOWN AND COUNTRY
TOY STORY
TOY STORY 1 & 2, 3D
TOY STORY 2
TOY STORY 3, 3D
Tracers
Tracks
TRADE
TRAFFIC
TRAHIR
Train to Busan
TRAINING DAY
TRAINSPOTTING
Trainwreck
TRAITOR
TRAMONTANA
Tramontane (Rabih) (Vatche Boulghourian over)
Trance
TRANSAMERICA
Transcendence
TRANSE
TRANSFORMERS
Transformers: Age of Extinction
Transformers: Dark of the Moon 3D
TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN
Transformers: The Last Knight
Transit (Christian Petzold over)
Transit Havana
TRANSPORTER
TRANSPORTER 2
The Transporter Refueled
TRANSSIBERIAN
TRANSYLVANIA
THE TRAP (KLOPKA)
Trash
TRASH HUMPERS
TRAVELING BIRDS
TRAVELLERS AND MAGICIANS
The Treasure (Corneliu Porumboiu over)
TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
THE TREE
THE TREE OF LIFE
TREES LOUNGE
Treme seizoen 1
TRÊS IRMÃOS
Trespass (Joel Schumacher)
TRESPASS (Walter Hill)
TRI BRATA
THE TRIAL
TRIAL BY JURY
TRIANGLE
The Tribe
THE TRIBUNAL
TRICKS
TRIGGER
THE TRIGGER EFFECT
Trio — De jacht op een legendarische schat
THE TRIP
The Trip to Italy
The Trip to Spain
DE TRIP VAN TEETJE
Triple 9
TRIPLE AGENT
TRIPLE BOGEY ON A PAR 5 HOLE
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Trippel Trappel: dierensinterklaas
Trishna
TRISTAN + ISOLDE
TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY
TROIS COULEURS: BLANC
TROIS COULEURS: BLEU
TROIS COULEURS: ROUGE
Trois mondes
Trois souvenirs de ma jeunesse
TROIS VIES ET UNE SEULE MORT
TROJAN EDDIE
THE TROLL HUNTER
Trolls
TROMABILIA
TROPA DE ELITE
La Tropa de Elite 2
TROPIC THUNDER
TROPICAL MALADY
LE TROU
Trouble with the Curve
TROUBLED WATER
TROY
THE TRUCE
TRUE CRIME
True Detective
TRUE GRIT
TRUE LIES
TRUE NOON
TRUE ROMANCE
Truman
THE TRUMAN SHOW
Trumbo
TRUST
THE TRUTH ABOUT CATS & DOGS
Truth or Dare
TRYS DIENOS
TSATSIKI
TSATSIKI 2
Tschick
TSOTSI
Tu dors Nicole
TU RIDI
TUCKER & DALE VS EVIL
TUESDAY, AFTER CHRISTMAS
DE TUIN VAN DE FINZI-CONTINI'S
Tuintje in mijn hart
Tula: The Revolt
Tulip Fever
Tulipani
Tully
TULPAN
THE TULSE LUPER SUITCASES. PART ONE: THE MOAB STORY
Turbo
TURBULENCE
Türelem (With a Little Patience)
The Turin Horse
Turist
TURISTAS (Previously Unreleased)
TURKS FRUIT
THE TURNER REVELATION
TURTLE: THE INCREDIBLE JOURNEY
TURTLES CAN FLY
Tussen 10 en 12
TUSSEN HEMEL EN AARDE
TUSSENLAND
TUSSENSTAND
DE TUSSENTIJD
TUVALU
THE TUXEDO
TUYA'S MARRIAGE
TWEE KEER IDA (FORBUDT FOR BØRN)
TWEE VROUWEN
De tweeling
TWELFTH NIGHT
TWELVE
TWENTYFOURSEVEN
Twentynine Palms
TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
TWILIGHT (Robert Benton)
The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
TWILIGHT SAGA: ECLIPSE
TWILIGHT SAMURAI
TWIN FALLS IDAHO
TWIN PEAKS FIRE WALK WITH ME
TWIN TOWN
TWISTED
TWISTER
TWO BITS
The Two Faces of January
TWO FAMILY HOUSE
TWO FOR THE MONEY
TWO HANDS
THE TWO HORSES OF GENGHIS KHAN
TWO LOVERS
Two Mothers
TWO MUCH
Two Night Stand
TWO WEEKS NOTICE
TWO-LANE BLACKTOP
TYKHO MOON
Tyrannosaur