Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Stelletje authentisten

While We're Young

Verenigde Staten, 2014 | Noah Baumbach
De jeugd van tegenwoordig is een makkelijke prooi voor cultuurpessimisten maar ook een bron van oneindige fascinatie. Noah Baumbach maakte al twee films over zijn affiniteit met heden­daagse hipsters, maar in While We're Young wordt zijn blik toch ineens kritisch en daardoor veel scherper. Vooral de hedendaagse obsessie met oprechtheid en authenticiteit moet het ont­gelden.

Door Eva Sancho Rodriguez

In While We're Young spelen Ben Stiller en Naomi Watts twee lichtelijk uitgebluste veertigers die net als Baumbach gefascineerd raken door jonge hipsters in Brooklyn. Stillers personage Josh was ooit een veelbelovende jonge documentairemaker, maar het lukt 'm al tien jaar niet om z'n film af te maken. En inmiddels is hij ook niet jong meer. Een ontmoeting met de zorgeloze twintigers Darby (Amanda Seyfried) en Jamie, gespeeld door Adam Driver uit de HBO-hitserie Girls, blaast het huwelijk van Josh en Cornelia nieuw leven in. Maar na een komische eerste akte zet Baumbach de boel onder spanning door de verschillen tussen de generaties op de spits te drijven.
Hier voelt Baumbach zich thuis. Met Ben Stiller maakte hij Greenberg (2010), waarin Stiller een veertiger-in-crisis speelde die door een ontmoeting met de jonge Florence z'n koers een beetje terugvindt. Florence werd gespeeld door Greta Gerwig, een van de sleutelfiguren uit de onafhankelijke Amerikaanse mumblecore cinema, een beweging die ook de maker van Girls (Lena Dunham) voortbracht. Samen met Gerwig — inmiddels zijn partner — maakte Baumbach het charmante Frances Ha (2012) en meteen daarna Mistress America (die hier nog uit moet komen). Allemaal films waarin personages hun leven op orde proberen te krijgen, als allegorie voor de worstelingen van een hele generatie.

Biologisch ijs
Josh en Cornelia zijn de typische Generatie-X twijfelaars: ze keuren de materialistische consumptiecultuur af maar verzamelen gretig alle glimmende Apple-gadgets. Baumbachs portret van de jongere Generatie-Y of millenials is ook raak: Darby doet alleen wat ze 'oprecht' leuk vindt (biologisch ijs maken) en Jamie weet met akelige precisie zijn 'authentieke' enthousiasme voor alles om hem heen te verwoorden. De permanent opgewekte Jamie, die zijn dankbaarheid toont door de handpalmen 'spiritueel' op elkaar te drukken, blijkt niettemin over een gehaaid talent voor zelfpromotie en manipulatie te beschikken. Josh kan dat allemaal maar moeilijk rijmen. Wat Jamie en Darby aanvankelijk zo charmant maakte was hun oprechte enthousiasme, dat voor Josh als nihilistische Gen-X-er even onweerstaanbaar als onnatuurlijk blijkt te zijn. Die omarming van oprechtheid, die tegelijk erkent dat we nou eenmaal in een ironische, postmoderne wereld leven, is het kenmerk van wat in literatuur en film New Sincerity is gaan heten.

New Sincerity
Oorspronkelijk verwees die term naar de manier waarop hedendaagse literatuur probeert de verlammende ironie en twijfel van het postmodernisme om te buigen in experimenten met oprechtheid. Zowel via 'oprechte' vertelvormen als realisme en naturalisme als door 'oprechte' personages. Denk bijvoorbeeld aan de geëngageerde literatuur van Dave Eggers of de allegorische roman Freedom van Jonathan Frantzen (Baumbach was tevens scenarist van de adaptatie van Frantzens The Corrections). Ook Josh is met zijn documentairefilm verstrikt geraakt in het web van de postmoderne nuance: hij probeert al tien jaar een film te maken over het militair-industriële complex, de geschiedenis van oorlog, Amerika, filosofie, alles eigenlijk. Daarmee wilde hij zich distantiëren van zijn schoonvader en mentor, een fictieve Direct Cinema ster-regisseur. Die Direct Cinema documentaire-traditie van D.A. Pennebaker, Frederick Wiseman en de Maysles-broers met z'n observerende sociaal realisme staat hier voor een lang-vervlogen geloof in onbaatzuchtige objectiviteit. Maar wat komt daarna, is de vraag. Het postmodernisme opende onze ogen voor de geconstrueerdheid en manipulatie van media, maar wat doe je als je daarna niet meer weet wat echt en waarachtig is?
Het antwoord van de New Sincerity op die crisis was de waarheid van de persoonlijke ervaring: de intieme ontboezemingen van autobiografie werden de nieuwe garantie voor oprechtheid, zowel in literatuur als in film. Ook Baumbach putte nadrukkelijk uit zijn eigen biografie, met het rauwe, emotionele The Squid and the Whale (2005) over de echtscheiding van zijn ouders.

Trouwen
Hoewel Baumbach met Wes Anderson, Miranda July en Spike Jonze wordt gerekend tot de New Sincerity cinema, is While We're Young juist een film die kritisch kijkt naar het succes van die nieuwe authenticiteitscultuur. De obsessie met autobiografische verhalen en beelden, oneindig uitvergroot en herhaald op sociale media en reality-tv, maakt ons allemaal onfeilbare 'performers' van authenticiteit. Het perfecte acteren van enthousiasme in een selfie, of jezelf een klein beetje belachelijk maken om te laten zien dat je het spel meespeelt, zijn in het netwerk-tijdperk instrumenten voor succes geworden: communicatief kapitaal.
Jamie weet hoe hij zijn autobiografische authenticiteit moet verkopen en de film laat met chirurgische precisie de keerzijdes en nuances daarvan zien. Jamie maakt een Catfish-achtige documentaire over een bevriende Afghanistan-veteraan die toch vooral over Jamie zelf gaat. Daar kun je cynisch over doen, suggereert Baumbach, maar anders dan Gen-X-er Josh maakt Jamie tenminste wel iets af.
De manier waarop de oudere generaties in While We're Young zich daarbij neerleggen is akelig confronterend. Zelfs de fictieve Direct Cinema-regisseur die voorbijkomt, beaamt dat zorgvuldig nagebootste oprechtheid vandaag de dag beter werkt dan het oprechte idealisme van de jaren 60. Toch vindt Baumbach de uitweg die de 'nieuwe oprechtheid' biedt niet aantrekkelijk en het einde van While We're Young is dan ook ambivalent. Als we alleen nog maar geïnteresseerd zijn in verhalen over onszelf en onze zogenaamd oprechte fascinaties, verhalen die toch vooral over trouwen en kinderen krijgen gaan, dan kijkt niemand meer om naar die documentaire over de slepende oorlog waar we in verwikkeld zijn. Want die is er ook nog.Filmkrant.Live verzorgt in augustus introducties bij While We're Young
Filmschuur | Haarlem
1 augustus, 16.30 uur
Cinecenter | Amsterdam
14 augustus, 21.00 uur
Eva Sancho Rodriguez


top
While We're Young

Juli/augustus 2015 #378Productie
Noah Baumbach
Eli Bush
Catherine Farrell
Regie en scenario
Noah Baumbach
Camera
Sam Levy
Montage
Jennifer Lame
Art direction
Adam Stockhausen
Met
Naomi Watts
Ben Stiller
Adam Driver
Amanda Seyfried

Kleur, 97 minuten

Distributie
Remain in Light
Te zien
vanaf 2 juli

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


W

W.
W.E.
WAAR IS HET PAARD VAN SINTERKLAAS?
Waar is Knoester
WAAR STAAT HET HUIS VAN MIJN VRIEND?
WAAROM HEEFT NIEMAND MIJ VERTELD DAT HET ZO ERG ZOU WORDEN IN AFGHANISTAN
Wadjda
WAG THE DOG
The Wailing
Waiting for Giraffes
WAITING FOR SANCHO
WAITING FOR SUPERMAN
WAITING FOR THE CLOUDS
WAITING TO EXHALE
WAITRESS
Wake in Fright
Wakefield
The Wakhan Front (Clément Cogitore over)
WAKING LIFE
WAKING NED
WAKING THE DEAD
Wakker in een boze droom
Wakolda
Waldstille
The Walk
A Walk Among the Tombstones
A WALK IN THE CLOUDS
A Walk in the Woods
Walk of Shame
WALK ON WATER
WALK THE LINE
Walk with Me
WALKABOUT
WALKER
Walking Distance
Walking on Sunshine
WALKING TALL
Walking with Dinosaurs
The Wall
WALL STREET: MONEY NEVER SLEEPS
WALL-E
WALLACE & GROMIT ARE BACK!
WALLACE & GROMIT: THE CURSE OF THE WERE-RABBIT
WALLAH BE
WALS VOOR DE STORM
Walt Disney Animation Studios Short Films Collection
WALTZ WITH BASHIR
Die Wand
WANDA
Wanderlust
WANTED
HET WAPEN VAN GELDROP
THE WAR
War Dogs
War for the Planet of the Apes
War Horse
War of the Arrows
WAR OF THE BUTTONS
WAR OF THE WORLDS
THE WAR ROOM
WAR, INC.
Warcraft: The Beginning
The Ward
Warm Bodies
WARM WATER UNDER A RED BRIDGE
THE WARRIOR
Warrior
WARRIORS OF VIRTUE
WAS NICHT PASST WIRD PASSEND GEMACHT
The Watch
THE WATCHER
WATCHMEN
Water Children
The Water Diviner
WATER EN VUUR
WATER FOR ELEPHANTS
WATER HORSE
THE WATERBOY
Waterboys
THE WATERDANCE
WATERLAND
WATERWORLD
The Wave
Wavumba
THE WAY BACK
THE WAY I SPENT THE END OF THE WORLD
A WAY OF LIFE
THE WAY THROUGH THE BLEAK WOODS
The Way Way Back
WAYNE'S WORLD 2
THE WAYWARD CLOUD
Wałęsa: Man of Hope
We Are Brothers (IFFR Jang Jin)
We Are the Best!
We Are What We Are
We are X
We Are Your Friends
We Blew It
We Bought a Zoo
We Come as Friends
WE DON'T LIVE HERE ANYMORE
WE FEED THE WORLD
We Margiela
We Need to Talk About Kevin
WE OWN THE NIGHT
WE SHALL OVERCOME
WE WERE SOLDIERS
We're the Millers
THE WEATHER MAN
Webcam
THE WEDDING BANQUET
WEDDING CRASHERS
THE WEDDING DATE
WEDDING DAZE
THE WEDDING PLANNER
The Wedding Ringer
THE WEDDING SINGER
De wederopstanding van een klootzak
WEDLOCK
Weekend
A Weekend in Paris (Le week-end)
Een weekje weg
WEEMOED & WILDERNIS
Weemoed & wildernis en Smart Cities Unlimited (Workshop Filmkritiek)
WEERSPIEGELINGEN (OTRAZHENIIE V ZARKALE)
Weg van jou
The Weight of Elephants
THE WEIGHT OF WATER
Weiner (Josh Kriegman over)
DAS WEISSE BAND
DER WEISSE WAL (DE WITTE WALVIS)
WELCOME
WELCOME TO COLLINWOOD
WELCOME TO DONGMAKGOL
WELCOME TO SARAJEVO
WELCOME TO THE DOLLHOUSE
WELCOME TO THE JUNGLE
Welcome to the Punch
WELCOME TO THE RILEYS
WELCOME TO WOOP WOOP
DIE WELLE
WELLNESS
Welp
Die Welt
WELT AM DRAHT
WELT SPIEGEL KINO
Wendy & Dixie
WENDY AND LUCY
WERCKMEISTER HARMÓNIÁK
DE WERELD VAN SOFIE (SOFIES VERDEN)
WERELD VAN STILSTAND
WES CRAVEN'S NEW NIGHTMARE
WEST OF THE TRACKS
West Side Story
WESTERN (Manuel Poirier)
Western (Valeska Grisebach)
Westworld
De wet van 3
WHALE RIDER
WHAT A GIRL WANTS
WHAT DREAMS MAY COME
What Happened To Monday
WHAT HAPPENS IN VEGAS
WHAT JUST HAPPENED?
WHAT LIES BENEATH
What Maisie Knew
WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
WHAT TIME IS IT THERE (NI NEIBIAN JIDIAN)
What to Expect when You're Expecting
What We Did On Our Holiday
What We Do In the Shadows
WHAT WOMAN WANT
WHAT'S THE WORST THAT COULD HAPPEN?
What's Your Number?
WHATEVER WORKS
WHEELS OF FORTUNE
WHEN A MAN LOVES A WOMAN
WHEN A STRANGER CALLS
WHEN A WOMAN ASCENDS THE STAIRS
When Marnie Was There
WHEN NIGHT IS FALLING
WHEN THE LEVEES BROKE
WHEN THE LIGHT COMES
WHEN THE ROAD BENDS/GYPSY CARAVAN
WHEN WE WERE KINGS
WHERE ANGELS FEAR NO THREAD
WHERE IN THE WORLD IS OSAMA BIN LADEN
WHERE THE HEART IS
WHERE THE SIDEWALK ENDS
WHERE THE WILD THINGS ARE
Where To Invade Next
While We're Young
WHILE YOU WERE SLEEPING
Whiplash (Leiden International Film Festival)
The Whirlpool
WHISKY
WHISPERING PAGES
WHISPERS IN THE DARK
The Whistleblower
THE WHITE BALLOON
White Bird in a Blizzard
WHITE CHICKS
THE WHITE DIAMOND
WHITE DOG
White God
White House Down
WHITE LIGHTNIN'
WHITE MAN'S BURDEN
THE WHITE MASAI
WHITE MATERIAL
WHITE NOISE
WHITE NOISE 2
WHITE OLEANDER
THE WHITE PLANET
White Shadow
WHITE SQUALL
White Sun (Deepak Rauniyar over)
Whitney
Whitney: Can I Be Me
WHO AM I
WHO KILLED ATLANTA'S CHILDREN?
WHO THE HELL IS JULIETTE?
THE WHOLE NINE YARDS
Why Him?
WICKED CITY
THE WICKER MAN
WICKIE DE VIKING
Wickie en de schat van de goden
WIDE AWAKE
WIDOW'S PEAK
Wij
WILBUR WANTS TO KILL HIMSELF
Wild
WILD BEES
Wild Bill (Dexter Fletcher)
WILD BILL (Walter Hill)
Wild Card
WILD HOGS
WILD ROMANCE
WILD SIDE
Wild Tales
WILD THINGS
THE WILD WILD WEST
WILDE
DE WILDE BENDE
DE WILDE BENDE 2
Wilde mossels
De wilde stad
WILDGROEI
WILLIAM SHAKESPEARE'S A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM
WILLIAM SHAKESPEARE'S HAMLET
WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO + JULIET
WILLIE EN HET WILDE KONIJN
DE WIM VERSTAPPEN FILMCOLLECTIE
WIMBLEDON
WIN A DATE WITH TAD HAMILTON
Win Win
WIN/WIN
THE WIND IN THE WILLOWS
The Wind Rises
Wind River
THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY
DE WIND ZAL ONS MEENEMEN (BAD MARA KHADAD BORD)
WINDHORSE
WINDKRACHT 10: KOKSIJDE RESCUE
WINDOW TO PARIS
WINDTALKERS
WING COMMANDER
Wings
WINGS OF THE DOVE
WINNEBAGO MAN
Winnetoons — De schat van het Wilde Westen
Winnie
WINNIE THE POOH
THE WINSLOW BOY
WINTER '89
Winter Brothers (Vinterbrødre)
THE WINTER GUEST
Winter Nomads
Winter Sleep
Winter Vacation
WINTER WAR
WINTER'S BONE
Winter's Tale
WINTERSLEEPERS (WINTERSCHLÄFER)
WINTERSTILTE
WINX CLUB & HET GEHEIM VAN HET VERLOREN RIJK
Winx Club: Het magische avontuur
Wiplala
THE WISDOM OF CROCODILES
Wish Upon
WIT LICHT
The Witch
WITCH HUNT
WITHIN THE WHIRLWIND
WITHOUT A PADDLE
WITHOUT MY DAUGHTER
WITMAN FIÚK
De witte waan
WITTGENSTEIN
Das Wochenende
HET WOEDEN DER GEHELE WERELD
Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Wolf (Jim Taihuttu)
WOLF (Mike Nichols)
Wolf and Sheep (Shahrbanoo Sadat over)
A Wolf at the Door
The Wolf of Wall Street
Wolf Warrior 2 (Zhan lang II)
THE WOLFMAN
The Wolfpack
WOLFSBERGEN
WOLKE NEUN (CLOUD 9)
WOLKEN IN MEI (MAYIS SIKINTISI)
The Wolverine
Wolves
The Woman in Black
The Woman in Black 2: Angel of Death
Woman in Gold
WOMAN ON TOP
The Woman Who Left
THE WOMEN
THE WOMEN FROM THE LAKE OF SCENTED SOULS
WOMEN WITHOUT MEN
Wonder
WONDER BOYS
Wonder Wheel
Wonder Woman
WONDERFUL TOWN
WONDERLAND (James Cox)
WONDERLAND (Michael Winterbottom)
Wonders of the Sea 3D
Wonderstruck
THE WOODEN MAN'S BRIDE
Woodshock
THE WOODSMAN
The Words
Workers
WORKINGMAN'S DEATH
THE WORLD
WORLD INVASION: BATTLE LOS ANGELES
THE WORLD IS NOT ENOUGH
World of Tomorrow Episode 2: The Burden of Other People's Thoughts
WORLD TRADE CENTER
World War Z
The World's End
THE WORLD'S FASTEST INDIAN
Wormwood
The Wound
WOYZECK
WR: MYSTERIES OF THE ORGANISM
Wrath of the Titans
Wreck-It Ralph
THE WRESTLER
WRESTLING ERNEST HEMINGWAY
WRISTCUTTERS: A LOVE STORY
Wrong
DAS WUNDER VON BERN
Wuthering Heights
WWW: WHAT A WONDERFUL WORLD
WYATT EARP