Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Verbaasde amazone

Wonder Woman

Verenigde Staten, 2017 | Patty Jenkins
Wonder Woman is een actiefilm gericht op vrouwen; een superheldenfilm met een super-heldin. Deze prachtige, soevereine amazone heeft een heilige missie: het beschermen van de mensheid. Maar hoe feministisch is de film eigenlijk?

Door Basje Boer

Ik ben een seksist. Natuurlijk kijk ik graag films waarin mannen voorkomen. Films waarin mannen protagonist zijn. Of antagonist, love interest, BFF. Maar misschien kijk ik nog wel liever naar films over vrouwen. Misschien geeft een vrouwelijke hoofdrolspeler me wel meer toegang tot het verhaal, kan ik me makkelijker met haar dan met hem identificeren. Het was helemaal niet mijn bedoeling geweest om vrouwen te tellen in de trailers voorafgaand aan Guardians of the Galaxy Vol. 2. Maar in de wervelwind van machismo die op me afkwam, ging het vanzelf. Het echte tellen gebeurde achteraf, op IMDb. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge scoorde het belabberdst: van de eerste vijftien acteurs op de credit roll zijn er slechts drie vrouw. War for the Planet of the Apes kwam er het best vanaf: zes vrouwen tegenover negen mannen. Goed, kun je denken. Dit zijn dan ook actiefilms. Maar zijn actiefilms — naast kinderfilms — niet oververtegenwoordigd in de grote bioscopen, die het gros van de filmliefhebbers bedienen? In de lijst met best bezochte films van Nederland bestaat, op het moment van schrijven, de top drie uit actiefilms. Op nummer één staat King Arthur: Legend of the Sword. Ik kijk op IMDb: onder de eerste vijftien acteurs van deze film zijn twee vrouwen. Ik herhaal het maar even voor het effect: dat zijn twee vrouwen tegenover dertien mannen.
Ik probeer maar te zeggen: met zijn vrouwelijke protagonist is Wonder Woman, een van de belangrijkste high budget-films van deze zomer, een uitzondering. Wonder Woman is een actiefilm gericht op vrouwen; een superheldenfilm met een superheldin. Een film met een meerderheid van vrouwen in de belangrijkste rollen (negen van de vijftien) en een vrouwelijke regisseur. Ik probeer maar te zeggen: dat is niet niks. Vrouwelijke regisseurs krijgen trouwens vrijwel nooit een project van dit kaliber toevertrouwd. Vóór Wonder Woman maakte Patty Jenkins slechts één speelfilm: het Oscar-winnende Monster uit 2003. Ze behoort daarmee tot het clubje vrouwelijke regisseurs dat na een of meerdere successen in het vagevuur van de B-televisie belandde. Waarom dat zoveel vrouwelijke regisseurs overkomt, is een kwestie waar ik me graag nog eens over zou buigen. Maar dat terzijde.
Maak je een film als deze, een film die nota bene Wonder Woman héét, dan ontkom je niet aan een feministische connotatie. Maar hoe feministisch is de film eigenlijk?

Kogelwerende armbanden
Wonder Woman is een oorsprongsverhaal dat weliswaar in het heden begint maar weldra teruggaat in de tijd, naar de jeugd van Diana Prince, de superheldin uit de titel. Op het eiland Themyscira leeft Diana in een samenleving van amazones, prachtig, sterk en soeverein, zo geschapen door Zeus zelf. In dit tijdloze universum, dat parallel loopt aan de werkelijkheid zoals wij die beleven, hebben zij een heilige missie: het beschermen van de mensheid. Zoals zoveel superhelden (in spe) heeft Diana een one-track mind. Haar enige interesse is krijger zijn in de strijd tegen het kwaad. Haar doel wordt concreter wanneer er een man op het eiland opduikt: een Amerikaan genaamd Steve. Steve vertelt Diana over de oorlog die in zijn wereld wordt uitgevochten. Diana pakt haar arsenaal aan wapens/accessoires in — zwaard, schild, tiara, kogelwerende armbanden, lasso of truth — en trekt samen met Steve ten strijde, de loopgraven van de Great War in.
Onder de naam Pop Culture Detective maakt Jonathan McIntosh video-essays waarin hij tendensen in de popcultuur aan het licht brengt. In zijn meest recente filmpje ontrafelt hij een populair plotcliché in sciencefictionfilms, door hem 'born sexy yesterday' (BSY) genoemd. De spil van dit cliché is een vrouwelijk personage dat zeer aantrekkelijk maar — om de een of andere magische reden — zeer naïef (born yesterday) is. Ze is een zeemeermin op het vasteland (Splash), een buitenaards wezen op aarde (My Stepmother Is an Alien), een androïde (The Fifth Eelement) of een algoritme (TRON: Legacy). Haar tegenspeler — de protagonist — is een doorsnee man die door de aantrekkelijke vrouw wordt aanbeden, puur vanwege het feit dat ze geen vergelijkingsmateriaal heeft. Het BSY-cliché drijft op het idee dat deze vrouw sexy is omdát ze kinderlijk en onwetend is. Ze is een mannenfantasie.
Op het moment dat Diana Steve ontmoet, hebben we de felheid gezien waarmee ze vecht. We hebben gezien hoe ze het opnam tegen haar machtige moeder en we weten hoe hoog het heilige vuur in haar oplaait om te strijden voor het juiste. Maar wanneer Steve zijn ogen opendoet, zien we een blik in haar ogen die we niet eerder zagen. Ze kirt: "You're a man!" Hoewel het Steve is die in de magische omgeving van Themyscira als een vis op het droge is, is het Diana die van de ene verbazing in de andere valt als Steve haar over de wereld van de mensen vertelt. En ze is niet alleen verbaasd, ze is ook kinderlijk koppig, soms op het irritante af. Als ze voor het eerst sneeuw ziet vallen, gaan haar ogen wijd open: "It's magical!" Er is zelfs een scène waarin Diana, gewapend met schild en zwaard, worstelt om een draaideur door te gaan, precies zoals de ex-zeemeermin in Splash. Wonder Woman is, kortom, born sexy yesterday.

Bevrijdend
McIntosh' ontmaskering van het BSY-cliché is een eyeopener. Het is belangrijk om te weten dat deze trope een mannenfantasie is, een nogal seksistische, en dat scenarioschrijvers deze keer op keer herhalen. Tegelijkertijd vind ik het oké dat er zulke mannenfantasieën bestaan, zoals ik het ook oké vind dat er vrouwenfantasieën bestaan, zolang we ons realiseren dat de werkelijkheid complexer in elkaar zit. Dat gezegd hebbende: in Wonder Woman, zo expliciet een film die vrouwen en feministen tegemoet wil komen, voelt het BSY-cliché misplaatst. Het wringt vooral in het begin, wanneer Steve net in het verhaal is geïntroduceerd. Belichaamd door de grappige en sympathieke Chris Pine is het makkelijker om je met zijn personage te identificeren dan met de al te serieuze, al te naïeve, bovenmenselijke Diana. Het wringt dat deze charmante average Joe de show lijkt te gaan stelen juist omdát hij een average Joe is. Maar gelukkig keert het tij.
Diana wordt gespeeld door Gal Gadot. Met een verleden in het Miss Universe-circuit én het Israëlische leger heeft Gadot precies de juiste papieren om de rol van Wonder Woman in te vullen. Belangrijker is dat ze van haar een warme en zachtaardige superheldin maakt. Omdat Diana in alle opzichten exotisch is, van haar accent tot haar constante verwondering, blijft het lastiger je met haar te identificeren dan met doorsnee Steve. Gelukkig geeft Pine Gadot alle ruimte om de kijker voor zich te winnen. En dan zijn er nog de actiescènes. Wanneer Steve en Diana in een Londens steegje worden aangevallen, probeert hij haar te beschermen door voor haar te gaan staan. Daar, letterlijk in zijn schaduw, weert Diana onverwacht een kogel af met haar magische polsband. Steve's verbazing zorgt voor een oprecht emancipatoir moment, zoals de film er vele kent. De scène waarin Wonder Woman voor het eerst in vol ornaat ten strijde trekt, is bevrijdend en ontroerend, vrij van vals sentiment en werkelijk verdiend.

Fantastisch imperfect
Er valt me nog iets op wanneer ik vrouwen turf in de cast van Wonder Woman. Zeker, de actrices zijn met meer. Maar als ik kijk naar het sóórt rollen dat zij spelen, dan realiseer ik me dat de film in nog een ander hardnekkig cliché trapt, namelijk dat van de geromantiseerde mannenvriendschap: de bromance. Toegegeven, de maatschappij van sterke vrouwen aan het begin van de film is een zeldzaamheid op het witte doek. Maar deze samenleving gaat meer over politiek dan over vriendschap, en wordt dan ook nooit echt interessant of herkenbaar. De vrolijke bende kerels die Steve later bij elkaar scharrelt, is daarentegen een schoolvoorbeeld van het soort vriendschap waarvoor de hashtag squad goals is uitgevonden. Deze mannen zijn grappig, onaangepast, sympathiek en fantastisch imperfect. Ze treuren, lachen, twijfelen en geven om elkaar. Ze zijn écht, en de relaties die Diana met hen aangaat zijn dat ook: écht. Dit is — #squadgoals — het soort vriendschap dat je wil. Dat Diana zo'n band wel met mannen aangaat, maar met geen enkele vrouw, bevestigt de misplaatste veronderstelling dat vrouwenvriendschappen saai of onoprecht zouden zijn. En dat terwijl een van de leukste personages uit de film een vrouw is: de guitige Etta Candy. In de originele strips is Etta Diana's beste vriendin; in de film staat ze min of meer op zichzelf.
Is Wonder Woman een geslaagde film? Ja. Feministisch? Ja, in de kern wel. De eerder genoemde scène waarin Diana met het moderne fenomeen van de draaideur worstelt, is weliswaar klassiek BSY maar óók een van de grappigste scènes uit de film. Juist omdat de magische protagonist, een superheldin nota bene, hier zo menselijk is. En dan is er nog het moment dat Steve en Diana een vergadering binnenlopen. "Een vrouw!" mompelen de aanwezigen — uiteraard louter mannen — geschokt. Wanneer Diana wordt gesommeerd de zaal te verlaten, is niet alleen zij maar ook het filmpubliek born yesterday. Het idee dat een vrouw niet dezelfde rechten heeft als een man wordt hier absurd, iets wat de kijker net zozeer verbaast als Diana. Dit zijn de krenten in de pap: de momenten dat we door de ogen van de protagonist kijken en hetzelfde zien als zij.


top
Wonder Woman

Juni 2017 #399

Productie
Charles Roven
Deborah Snyder
Zack Snyder
Richard Suckle
Regie
Patty Jenkins
Scenario
Allan Heinberg
Camera
Matthew Jensen
Montage
Martin Walsh
Muziek
Rupert Gregson-Williams
Art direction
Aline Bonetto
Met
Gal Gadot
Robin Wright
Chris Pine
Lucy Davis

Kleur, 141 minuten

Distributie
Warner
Te zien
vanaf 15 juni

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


W

W.
W.E.
WAAR IS HET PAARD VAN SINTERKLAAS?
Waar is Knoester
WAAR STAAT HET HUIS VAN MIJN VRIEND?
WAAROM HEEFT NIEMAND MIJ VERTELD DAT HET ZO ERG ZOU WORDEN IN AFGHANISTAN
Wadjda
WAG THE DOG
The Wailing
Waiting for Giraffes
WAITING FOR SANCHO
WAITING FOR SUPERMAN
WAITING FOR THE CLOUDS
WAITING TO EXHALE
WAITRESS
Wake in Fright
Wakefield
The Wakhan Front (Clément Cogitore over)
WAKING LIFE
WAKING NED
WAKING THE DEAD
Wakker in een boze droom
Wakolda
Waldstille
The Walk
A Walk Among the Tombstones
A WALK IN THE CLOUDS
A Walk in the Woods
Walk of Shame
WALK ON WATER
WALK THE LINE
Walk with Me
WALKABOUT
WALKER
Walking Distance
Walking on Sunshine
WALKING TALL
Walking with Dinosaurs
The Wall
WALL STREET: MONEY NEVER SLEEPS
WALL-E
WALLACE & GROMIT ARE BACK!
WALLACE & GROMIT: THE CURSE OF THE WERE-RABBIT
WALLAH BE
WALS VOOR DE STORM
Walt Disney Animation Studios Short Films Collection
WALTZ WITH BASHIR
Die Wand
WANDA
Wanderlust
WANTED
HET WAPEN VAN GELDROP
THE WAR
War Dogs
War for the Planet of the Apes
War Horse
War of the Arrows
WAR OF THE BUTTONS
WAR OF THE WORLDS
THE WAR ROOM
WAR, INC.
Warcraft: The Beginning
The Ward
Warm Bodies
WARM WATER UNDER A RED BRIDGE
THE WARRIOR
Warrior
WARRIORS OF VIRTUE
WAS NICHT PASST WIRD PASSEND GEMACHT
The Watch
THE WATCHER
WATCHMEN
Water Children
The Water Diviner
WATER EN VUUR
WATER FOR ELEPHANTS
WATER HORSE
THE WATERBOY
Waterboys
THE WATERDANCE
WATERLAND
WATERWORLD
The Wave
Wavumba
THE WAY BACK
THE WAY I SPENT THE END OF THE WORLD
A WAY OF LIFE
THE WAY THROUGH THE BLEAK WOODS
The Way Way Back
WAYNE'S WORLD 2
THE WAYWARD CLOUD
Wałęsa: Man of Hope
We Are Brothers (IFFR Jang Jin)
We Are the Best!
We Are What We Are
We are X
We Are Your Friends
We Blew It
We Bought a Zoo
We Come as Friends
WE DON'T LIVE HERE ANYMORE
WE FEED THE WORLD
We Margiela
We Need to Talk About Kevin
WE OWN THE NIGHT
WE SHALL OVERCOME
WE WERE SOLDIERS
We're the Millers
THE WEATHER MAN
Webcam
THE WEDDING BANQUET
WEDDING CRASHERS
THE WEDDING DATE
WEDDING DAZE
THE WEDDING PLANNER
The Wedding Ringer
THE WEDDING SINGER
De wederopstanding van een klootzak
WEDLOCK
Weekend
A Weekend in Paris (Le week-end)
Een weekje weg
WEEMOED & WILDERNIS
Weemoed & wildernis en Smart Cities Unlimited (Workshop Filmkritiek)
WEERSPIEGELINGEN (OTRAZHENIIE V ZARKALE)
Weg van jou
The Weight of Elephants
THE WEIGHT OF WATER
Weiner (Josh Kriegman over)
DAS WEISSE BAND
DER WEISSE WAL (DE WITTE WALVIS)
WELCOME
WELCOME TO COLLINWOOD
WELCOME TO DONGMAKGOL
WELCOME TO SARAJEVO
WELCOME TO THE DOLLHOUSE
WELCOME TO THE JUNGLE
Welcome to the Punch
WELCOME TO THE RILEYS
WELCOME TO WOOP WOOP
DIE WELLE
WELLNESS
Welp
Die Welt
WELT AM DRAHT
WELT SPIEGEL KINO
Wendy & Dixie
WENDY AND LUCY
WERCKMEISTER HARMÓNIÁK
DE WERELD VAN SOFIE (SOFIES VERDEN)
WERELD VAN STILSTAND
WES CRAVEN'S NEW NIGHTMARE
WEST OF THE TRACKS
West Side Story
WESTERN (Manuel Poirier)
Western (Valeska Grisebach)
Westworld
De wet van 3
WHALE RIDER
WHAT A GIRL WANTS
WHAT DREAMS MAY COME
What Happened To Monday
WHAT HAPPENS IN VEGAS
WHAT JUST HAPPENED?
WHAT LIES BENEATH
What Maisie Knew
WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
WHAT TIME IS IT THERE (NI NEIBIAN JIDIAN)
What to Expect when You're Expecting
What We Did On Our Holiday
What We Do In the Shadows
What Will People Say
WHAT WOMAN WANT
WHAT'S THE WORST THAT COULD HAPPEN?
What's Your Number?
WHATEVER WORKS
WHEELS OF FORTUNE
WHEN A MAN LOVES A WOMAN
WHEN A STRANGER CALLS
WHEN A WOMAN ASCENDS THE STAIRS
When Marnie Was There
WHEN NIGHT IS FALLING
WHEN THE LEVEES BROKE
WHEN THE LIGHT COMES
WHEN THE ROAD BENDS/GYPSY CARAVAN
WHEN WE WERE KINGS
WHERE ANGELS FEAR NO THREAD
WHERE IN THE WORLD IS OSAMA BIN LADEN
WHERE THE HEART IS
WHERE THE SIDEWALK ENDS
WHERE THE WILD THINGS ARE
Where To Invade Next
While We're Young
WHILE YOU WERE SLEEPING
Whiplash (Leiden International Film Festival)
The Whirlpool
WHISKY
WHISPERING PAGES
WHISPERS IN THE DARK
The Whistleblower
THE WHITE BALLOON
White Bird in a Blizzard
WHITE CHICKS
THE WHITE DIAMOND
WHITE DOG
White God
White House Down
WHITE LIGHTNIN'
WHITE MAN'S BURDEN
THE WHITE MASAI
WHITE MATERIAL
WHITE NOISE
WHITE NOISE 2
WHITE OLEANDER
THE WHITE PLANET
White Shadow
WHITE SQUALL
White Sun (Deepak Rauniyar over)
Whitney
Whitney: Can I Be Me
WHO AM I
WHO KILLED ATLANTA'S CHILDREN?
WHO THE HELL IS JULIETTE?
THE WHOLE NINE YARDS
Why Him?
WICKED CITY
THE WICKER MAN
WICKIE DE VIKING
Wickie en de schat van de goden
WIDE AWAKE
WIDOW'S PEAK
Wij
WILBUR WANTS TO KILL HIMSELF
Wild
WILD BEES
Wild Bill (Dexter Fletcher)
WILD BILL (Walter Hill)
Wild Card
WILD HOGS
WILD ROMANCE
WILD SIDE
Wild Tales
WILD THINGS
THE WILD WILD WEST
WILDE
DE WILDE BENDE
DE WILDE BENDE 2
Wilde mossels
De wilde stad
WILDGROEI
WILLIAM SHAKESPEARE'S A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM
WILLIAM SHAKESPEARE'S HAMLET
WILLIAM SHAKESPEARE'S ROMEO + JULIET
WILLIE EN HET WILDE KONIJN
DE WIM VERSTAPPEN FILMCOLLECTIE
WIMBLEDON
WIN A DATE WITH TAD HAMILTON
Win Win
WIN/WIN
THE WIND IN THE WILLOWS
The Wind Rises
Wind River
THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY
DE WIND ZAL ONS MEENEMEN (BAD MARA KHADAD BORD)
WINDHORSE
WINDKRACHT 10: KOKSIJDE RESCUE
WINDOW TO PARIS
WINDTALKERS
WING COMMANDER
Wings
WINGS OF THE DOVE
WINNEBAGO MAN
Winnetoons — De schat van het Wilde Westen
Winnie
WINNIE THE POOH
THE WINSLOW BOY
WINTER '89
Winter Brothers (Vinterbrødre)
THE WINTER GUEST
Winter Nomads
Winter Sleep
Winter Vacation
WINTER WAR
WINTER'S BONE
Winter's Tale
WINTERSLEEPERS (WINTERSCHLÄFER)
WINTERSTILTE
WINX CLUB & HET GEHEIM VAN HET VERLOREN RIJK
Winx Club: Het magische avontuur
Wiplala
THE WISDOM OF CROCODILES
Wish Upon
WIT LICHT
The Witch
WITCH HUNT
WITHIN THE WHIRLWIND
WITHOUT A PADDLE
WITHOUT MY DAUGHTER
WITMAN FIÚK
De witte waan
WITTGENSTEIN
Das Wochenende
HET WOEDEN DER GEHELE WERELD
Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Wolf (Jim Taihuttu)
WOLF (Mike Nichols)
Wolf and Sheep (Shahrbanoo Sadat over)
A Wolf at the Door
The Wolf of Wall Street
Wolf Warrior 2 (Zhan lang II)
THE WOLFMAN
The Wolfpack
WOLFSBERGEN
WOLKE NEUN (CLOUD 9)
WOLKEN IN MEI (MAYIS SIKINTISI)
The Wolverine
Wolves
The Woman in Black
The Woman in Black 2: Angel of Death
Woman in Gold
WOMAN ON TOP
The Woman Who Left
THE WOMEN
THE WOMEN FROM THE LAKE OF SCENTED SOULS
WOMEN WITHOUT MEN
Wonder
WONDER BOYS
Wonder Wheel
Wonder Woman
WONDERFUL TOWN
WONDERLAND (James Cox)
WONDERLAND (Michael Winterbottom)
Wonders of the Sea 3D
Wonderstruck
THE WOODEN MAN'S BRIDE
Woodshock
THE WOODSMAN
The Words
Workers
WORKINGMAN'S DEATH
THE WORLD
WORLD INVASION: BATTLE LOS ANGELES
THE WORLD IS NOT ENOUGH
World of Tomorrow Episode 2: The Burden of Other People's Thoughts
WORLD TRADE CENTER
World War Z
The World's End
THE WORLD'S FASTEST INDIAN
Wormwood
The Wound
WOYZECK
WR: MYSTERIES OF THE ORGANISM
Wrath of the Titans
Wreck-It Ralph
THE WRESTLER
WRESTLING ERNEST HEMINGWAY
WRISTCUTTERS: A LOVE STORY
Wrong
DAS WUNDER VON BERN
Wuthering Heights
WWW: WHAT A WONDERFUL WORLD
WYATT EARP