Verwacht - december 1994, nr 151


Le fil de l'horizon is een verfilming van de gelijknamige roman van Antonio Tabucchi. In de film van de Portugese regisseur Fernando Lopes speelt Claude Brasseur de patholoog-anatoom Spino, die werkt in het mortuarium van Lissabon. Wanneer hij een onbekende vermoorde jongen onder ogen krijgt meent Spino zichzelf te herkennen. Bij zijn speurtocht naar de identiteit van zijn evenbeeld verliest de door een ongeval getraumatiseerde Spino ieder contact met de werkelijkheid. Heel begrijpelijk, want wie met een trauma achter de kiezen lijkschouwer wordt vraagt om moeilijkheden. In het voorprogramma wordt de Nederlandse film Hunt down van René Hazekamp getoond, een perfecte vermenging van dans- en gangsterfilm, zonder trauma's.


Corrina, Corrina is het filmdebuut van scenarist, producent en regisseur Jessie Nelson. In haar semi-autobiografische verhaal speelt Ray Liotta een weduwnaar die een huishoudster zoekt om zijn contactgestoorde dochtertje op te voeden. De dubbele titel ten spijt heeft hij aan één Corrina genoeg, maar dat is dan ook mevrouw rap-van-tong Whoopi Goldberg. Whoopi doorbreekt elke barrière die het dochtertje opwerpt en steelt terloops het hart van vader Liotta. Whoopi en Ray, dat is al net zo'n plausibel paar als Whoopi en Ted Danson in Made in America. Hoewel de film in de jaren vijftig is gesitueerd is er een uitgebreide subplot over de gevaren van het roken in verwerkt, terwijl roken toen nog hartstikkend gezond was. Politiek correct is het wel.


Widow's peak is een film met Mia Farrow. Mia heeft een tumultueuze periode achter de rug. Juridisch trok ze aan het langste, maar publicitair gezien aan het kortste eind bij haar scheiding van Woody Allen. Vandaar dat ze koos voor wat men in vaktermen 'een sprankelende komedie' noemt. De titel verwijst naar een groepje huizen in een Iers plattelandsdorpje, waar een stel roddelzieke oude weduwen de dienst uitmaakt. Het gekissebis bereikt een kookpunt wanneer een jonge oorlogsweduwe in het dorp neerstrijkt. Alsof de aanwezigheid van zoveel weduwen niet al op genoeg doden duidt wordt er ook nog een moord gepleegd. Wie is de zwarte weduwe van het stel? Onder de verdachten bevindt zich naast Farrow ook nog Joan Plowright, Natasha Richardson speelt de oorlogsweduwe. De regie is in handen van John Irvin.


The wooden man's bride is een Taiwanese produktie van de Chinese filmregisseur Huang Jianxin, lid van de Vijfde Generatie waartoe ook Zhang Yimou en Chen Kaige behoren. In het in de jaren twintig in noord-west China gesitueerde verhaal krijgt de jonge Kui de opdracht een bruid naar haar gearrangeerde huwelijk te vergezellen. Onderweg wordt ze ontvoerd door bandieten en later komt de bruidegom door een ongeluk om het leven. Kui bevrijdt de bruid, die bij thuiskomst door haar schoonmoeder in spé alsnog gedwongen wordt te trouwen met de dode. Aan couleur locale geen gebrek in deze hartverscheurende film. Zo wordt getoond hoe de bruid een vernederende maagdelijkheidstest moet ondergaan, waarbij ze gehurkt boven uitgestrooide as een paar keer moet niezen. Het leven is hard, daar in China.


Timecop is een actiefilm waarin de Belgische kickbox-coryfee Jean-Claude Van Damme de titelrol speelt. De door de tijd reizende politieman krijgt het aan de stok met een presidentskandidaat die de geschiedenis naar zijn hand probeert te zetten. Jean-Claude is weduwnaar en vraagt zich af of hij alsnog zijn vrouw voor haar dood moet behoeden. Zijn Belgische accent wordt voor de verandering nu eens niet verklaard, al geeft een collega van hem te kennen dat hij onverstaanbaar is. Trappen kan hij als de beste en de knokpartijen zijn dan ook bijzonder spectaculair. Verder laat de Belg in navolging van Sly Stallone zijn bilspieren zien bij een wilde vrijpartij. De derrière wordt smaakvol in beeld gebracht door regisseur en cameraman Peter Hyams.


Junior is de nieuwe film van Ivan Reitman. De in komedies gespecialiseerde regisseur maakte eerder hits als Dave, Ghostbusters en Twins. De twee sterren uit laatstgenoemde titel, Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito, spelen dit keer wetenschappers die zich bezig houden met zwangerschapsproblematiek. DeVito is de gynaecoloog van het stel. Gaat u er maar even goed voor zitten, het wordt nog leuker. De lolbroeken ontwikkelen een wondermiddel dat gezonde babies moet garanderen, maar net als ze voor een doorbraak staan mogen ze het goedje niet uittesten. En dan, zet u zich maar schrap, besluit dokter Schwarzenegger het middel zelf uit te proberen. Arnold zwanger, dat wordt lachen! Arnold aan de augurken en huilend bij babyfilmpjes op de televisie, dat wordt gieren! Arnold worstelend met een lichaam dat nóg verder opzwelt, dat wordt brullen!


Miracle on 34th street is de tweede poging om de gelijknamige film uit 1947 nieuw leven in te blazen. In 1973 werd er al een televisiefilm van gemaakt, dit keer probeert regisseur Les Mayfield het nog maar eens. Achter de schermen opereert producent en co-scenarist John Hughes, bekend van de Home alone films. Richard Attenborough speelt een man die beweert de enige echte Kerstman te zijn en die daardoor in de beklaagdenbank van een rechtszaal belandt. De makers willen met hun film het warme kerstgevoel uitdragen, maar het eindresultaat liet het Amerikaanse publiek volkomen koud. Men liep wel warm voor concurrent The santa clause, het speelfilmdebuut van 'Home improvement'-ster Tim Allen. Twee Kerstmannen tegen elkaar uitspelen is natuurlijk ook teveel van het goede, er kan er maar één de echte zijn.


Only you is een romantische komedie en de 26ste film waaraan de naam van producent en regisseur Norman Jewison verbonden is. Marisa Tomei speelt een vrouw die vlak voor haar huwelijk een telefoontje krijgt van ene Damon Bradley. Laat dat nou net de naam zijn die ze als meisje te horen kreeg toen ze bij een seance vroeg wie de man van haar leven zou worden. Bradley blijkt een oude vriend van haar aanstaande echtgenoot en is op weg naar Italië. Marisa reist hem achterna en leert tijdens haar zoektocht de Amerikaan Peter Wright kennen. De door Robert Downey Jr. gespeelde man is geen weduwnaar, geen Kerstman en niet zwanger, maar een schoenverkoper die beweert de ware Jacob te zijn. Marisa wikt en weegt en toont de toeschouwer ondertussen de meest pittoreske plekjes van Italië.


Little Odessa is een alternatieve aanduiding voor Brighton Beach, die gure strook strand aan de onderkant van Brooklyn waar vooral Russisch wordt gesproken. James Gray, 24 jaar oud, koos deze immigrantengemeenschap voor zijn debuutfilm, een gewaagde combinatie van gewelddadige actie en intiem familiedrama. Tim Roth speelt Joshua, huurmoordenaar en ooit uit Little Odessa weggevlucht voor de Russische mafia. Zijn terugkeer naar de gesloten gemeenschap brengt hem weer in contact met zijn jongere broer, zijn afstandelijke vader (Maximilian Schell) en zijn stervende moeder (Vanessa Redgrave). De straten van New York spelen een belangrijke rol in de film, die werd opgenomen tijdens de ergste winter die de stad in honderdvijftig jaar tijd trof. Acht sneeuwstormen overleefde de crew, wat wel hielp om de Siberische kou in Brooklyn op het doek te krijgen.

Bart van der Put

Naar boven