Verwacht - juni 1995, nr 157


Dood in Venetië, de klassieke verfilming van Thomas Manns gelijknamige boek, komt een beetje als mosterd na de Mahltijd. In Luchino Visconti's tragische portret van de stervende componist Gustav von Aschenbach en zijn liefde voor het veertienjarige jongetje Tadzio neemt de muziek van Gustav Mahler een centrale plaats in. Het Mahler festival mag dan net voorbij zijn, Dirk Bogarde's sterke hoofdrol en het prachtige camerawerk van Pasquale de Santis hebben sinds 1971 niets aan kracht ingeboet.


Il conformista is ook een Italiaanse klassieker uit 1971. Jean-Louis Trintignant speelt in deze verontrustende film van Bernardo Bertolucci een homoseksueel die zijn geaardheid onderdrukt en een acceptabel bestaan nastreeft in het Italië van de jaren dertig. In zijn pogingen zich te conformeren aan het fascistische regime aanvaardt hij een functie als spion en verraadt hij zijn oude professor. Let u vooral ook op de beelden van 's werelds beste cameraman Vittorio Storaro, die later drie maal een Oscar won, onder meer voor Bertolucci's The sheltering sky.


The Brady bunch movie van regisseur Betty Thomas behoort tot de lange reeks verfilmde tv-series die Hollywood de laatste jaren domineert. 'The Brady bunch' was in de eerste helft van de jaren zeventig mateloos populair bij Amerikaanse televisiekijkers en werd hèt symbool van de periode tussen hippiedom en discotheek. In de film staan de Bradys (een hertrouwd stel, haar drie dochters, zijn drie zonen en een eigenzinnige huishoudster) anno 1995 nog steeds met negen paar benen midden in de seventies. Dat wordt lachen! Quentin Tarantino is een grote fan van de serie, maar onthield zich van commentaar op de film. Zijn naam is al wel verbonden aan de verfilming van de serie 'The man from U.N.C.L.E.' uit de jaren zestig, waarin echte mannen met echte pistolen het opnemen tegen echte schurken. Echt iets voor Quentin.


Bad boys is een dijk van een hit in de Verenigde Staten. Dat heeft niets te maken met het routineuze verhaaltje over twee detectives die in Miami op zoek gaan naar een flinke partij gestolen heroïne. Het succes van de actie-komedie komt geheel op het conto van hoofdrolspelers Martin Lawrence en Will Smith, bekend van de in de Verenigde Staten razend populaire tv-series 'Martin' en 'The fresh prince of Bel Air'. De producenten van Beverly Hills cop en Top gun koppelden de twee goudhaantjes aan reclamefilmer Michael Bay en een hippe soundtrack met hitgevoelige rapmuziek. Binnenkort schrijven ze ongetwijfeld het nuttige boek 'Hoe maak ik een kassakraker en word ik stinkend rijk'.


Hideaway is een verfilming van het gelijknamige boek van Dean Koontz, de troonpretendent van horrorkoning Stephen King. De regie is in handen van Brett Leonard, eerder verantwoordelijk voor de virtual-reality thriller The lawnmower man en ook nu weer flink in de weer met computer animaties. Jeff Goldblum speelt een antiquair die na een bijna-dood ervaring een psychische band krijgt met een satanische seriemoordenaar, die prompt op zoek gaat naar Jeffs vrouw en dochter. Om het uitgemolken seriemoordenaarsthema een nieuwe draai te geven leeft de satanist zich uit in beeldende kunst. Wat staat ons te wachten als de beeldhouwende seriemoordenaar een succes blijkt? Seriepottenbakken? Serieschilderkunst? Seriemacramé? Voorwaar een huiveringwekkende gedachte.


Die hard with a vengeance is het tweede vervolg op de spectaculaire actiefilm Die hard. Bruce Willis speelt wederom de politieman John McClane, psychopaat Jeremy Irons wil een oude rekening met hem vereffenen. Plaats van de explosieve handelingen is McClane's bloedeigen New York, waar hij wordt bijgestaan door de uit Pulp fiction bekende Samuel L. Jackson. Regisseur John McTiernan, ook verantwoordelijk voor de eerste film, belooft de kijker een zenuwslopende kermisrit langs een groot aantal exploderende gebouwen. Daar kunnen ze in de Verenigde Staten geen genoeg van krijgen, getuige recente bommenfilms als Speed, Blown away en The specialist. Zelfs de bomaanslag in Oklahoma City bracht daar geen verandering in: de film opende met een grotere publieksbelangstelling dan de vorige twee Die hards.


De zwanenprinses is een tekenfilm over een prinses die vlak na een huwelijksaanzoek van een leuke prins door een wrede tovenaar in een zwaan wordt veranderd. Zal het haar vriendjes de papegaai, de schildpad en de kikker lukken de twee geliefden bij elkaar te brengen? Wij verklappen niets over de ontknoping van deze eerste animatiefilm die Richard Rich na zijn vertrek bij de Disney-studios voltooide. Dat je Disney maar beter trouw kunt blijven blijkt uit het feit dat Rich' eerste solo-project het in ons land zal moeten opnemen tegen zijn gelijktijdig heruitgebrachte Disney-produktie Frank & Frey. De uit 1981 stammende avonturen van een vos en een hond lijken doelbewust in stelling te worden gebracht om Disney's aandeel op de animatiemarkt veilig te stellen. De sprookjeswereld is keihard, dat is duidelijk.


Andre is een warme familiefilm van George Miller over een zeehond die door een gezin uit een vissersdorp wordt geadopteerd. Het beestje heeft een hoge aaibaarheidsfactor, maar lokale vissers geven hem toch de schuld van hun slechte vangsten. André slaat op de vlucht, maar keert regelmatig terug bij zijn familie. De film is niet alleen hartverwarmend, maar ook nog waargebeurd! Alleen nemen de makers u flink in de maling, want André is helemaal geen zeehond maar een zeeleeuw. Die zijn wat makkelijker te trainen. En geen hond die het verschil ziet.

Bart van der Put

Naar boven