Verwacht - juli/augustus 1995, nr 158


Batman forever
Iedere maandagavond is hij present. Martin Grove, een olijk dikkerdje, is de vaste 'Movie Analyst' van het CNN-programma 'Showbiz Today'. Grove zoekt niet naar de diepere betekenis van verheven filmkunst, maar licht de wekelijkse toto-uitslagen toe. Zijn optreden wordt voorafgegaan door de recettes van de vijf bestbezochte films van het weekend. Grove's analyses van doelgroepen, marktmechanismen en marketingstrategieën tonen aan dat de verpakking vaak belangrijker is dan de inhoud. Volgens Grove is de Warner Brothers Studio de beste verpakker. Zijn stelling wordt bevestigd door het fenomenale succes van de nieuwste Warner-produktie Batman forever. De film leverde in het openingsweekend al 52,7 miljoen dollar op en brak daarmee het record van Jurassic Park, op de voet gevolgd door de vorige twee Batman-films. De reclamecampagne windt er geen doekjes om: de nieuwe Batman is in alle opzichten publieksvriendelijker dan zijn voorgangers. De sombere toon van Tim Burton is door Joel Schumacher vervangen door meer kleur, meer humor, meer seks en meer sterren. De moeilijk kijkende Michael Keaton hing zijn cape aan de wilgen en wordt opgevolgd door Val Kilmer. Batman heeft een nieuwe auto, een nieuw vliegtuig en een nieuw pak gekregen. Een pak met tepels, want Batman is geil geworden. Dat komt door Nicole Kidmans wonderbra. Aan de kleintjes is ook gedacht: na een lange afwezigheid keert hulpje Robin weer terug. Het Dynamische Duo neemt het op tegen twee kleurrijke misdadigers. Tommy Lee Jones speelt Two-Face, de vleesgeworden gespleten persoonlijkheid, half mens, half monster. Maar de show wordt volledig gestolen door komiek Jim Carrey als The Riddler, die de vleermuis tart met allerlei raadsels. Bij de vraag of Nederland ook massaal plat gaat voor Batman forever staat zelfs Martin Grove voor raadsels. Het antwoord volgt op 24 augustus.


While you were sleeping is het eerste ster-vehikel voor Sandra Bullock, de bus-chauffeuse uit Speed. Het openbaar vervoer laat haar niet los: ze speelt een eenzame kaartjescontroleur in de metro van Chicago. Ze is verliefd op een forens en redt hem ternauwernood van de dood, maar de man raakt in coma. Zijn familie ziet haar voor zijn verloofde aan, alleen broer Bill Pullman twijfelt. Kiest Sandra voor de comateuze forens of valt ze voor de sceptische broer? Het scenario voor deze romantische komedie heette oorspronkelijk Coma guy. Jon Turteltaub, nagenietend van zijn succes met Cool runnings, wijzigde heel slim de titel en bezorgde Sandra haar eerste eigen kassakraker. Binnenkort kraakt ze computers in de internet-thriller The net. Wordt vast een hit.


Miami rhapsody is het regiedebuut van David Frankel, die zich afvraagt waarom er nog mensen trouwen terwijl de echtscheidingen niet van de lucht zijn. Sarah Jessica Parker speelt een copywriter met huwelijksplannen. Ze ontdekt dat haar vader al jaren overspel pleegt en ook moeder van twee walletjes eet. Ma wordt gespeeld door Mia Farrow. Haar minnaar is Antonio Banderas! Por Dios! Het wordt nog gekker: Parkers broer verlaat zijn zwangere vrouw voor supermodel Naomi Campbell, de vrouw van zijn zakenpartner. De vrolijke ontucht tussen de palmbomen bewijst één ding: in Florida neemt men het niet zo nauw met de huwelijkse trouw.


First knight gaat over koning Arthur en de ridders van de ronde tafel. Dit keer staat de liefde van ridder Lancelot voor koningin Guinevere centraal. Sean Connery is de koning, Julia Ormond zijn vrouw en Richard Gere Lancelot. Kosten nog moeite werden gespaard om John Boormans definitieve Arthur-film Excalibur te overtreffen: regisseur Jerry Zucker, bekend van Ghost, liet maar liefst tweehonderd paarden aanrukken en gebruikte een excessieve honderdvijftig kilo confetti om de aankomst van Guinevere op de burcht Camelot op te vrolijken. Bakkers volgden een cursus middeleeuws broodbakken en Richard Gere kreeg schermlessen van Bob Anderson. Bob zou later zeggen: "ik heb nog met Errol Flynn gewerkt, maar Richard is de allerbeste". Dat belooft wat.


It could happen to you is na Honeymoon in Vegas de tweede film waarin regisseur Andrew Bergman en acteur Nicholas Cage samenwerken. Cage speelt een goedaardige politieman die heilig gelooft in het gezegde belofte maakt schuld. Bij gebrek aan kleingeld geeft hij een serveerster de helft van een loterijbriefje als fooi. Er valt een prijs van vier miljoen dollar op het lot, waarop de inhalige echtgenote van de politieman het geld wil houden. Cage als lamme goedzak, Bridget Fonda als sympathieke serveerster en Rosie Perez als materialistisch loeder, met zo'n rolverdeling kan het gewoon niet mis gaan. Bovendien zingt Tony Bennett er een paar aardige deuntjes bij.


Crimson tide is een thriller van Tony Scott. Gene Hackman en Denzel Washington knokken in een Amerikaanse duikboot om een knopje. De boot bevindt zich vlakbij Rusland. Daar dreigt een generaal op een ander knopje te drukken. Eén druk op de knopjes en de kernkoppen vliegen over en weer. Omdat de koude oorlog nu echt voorbij is maakte men van de Rus een opstandige nationalist en werd Quentin Tarantino ingehuurd om de dialogen wat eigentijdser te maken. Het leek Quentin wel leuk om een kijkje op de set te nemen. Viel dat even tegen. Hij kreeg flink op zijn duvel van Denzel Washington, die zich kapot ergert aan Tarantino's gebruik van het woord 'nigger' in zijn films. Samuel Jackson was niet bereikbaar voor commentaar.


French kiss is Amerikaans voor tongzoen. De benaming geeft aan dat de Fransen volgens Amerikanen een frivool volk zijn. In de gelijknamige film van Lawrence Kasdan reist Amerika's favoriete schoondochter Meg Ryan haar verloofde achterna. Hij dreigt in Parijs ten prooi te vallen aan die typisch Franse frivoliteit en het pruilmondje van een femme fatale. Onderweg geeft een door Kevin Kline gespeelde Franse oplichter Meg les in frivool gedrag en het pruilen der lippen, zodat ze haar vent terug kan winnen. Het betreft hier dus een romantische komedie met een extreem hoog ohlala-gehalte.


Tokyo decadence is een Japanse seksfilm. Zoals al bleek bij het 'Pink Pictures from Japan' programma op het laatste filmfestival Rotterdam hebben Japanners een goede neus voor het combineren van lak, leer en zweepjes met zwarte humor en een kunstzinnige aanpak. Regisseur, scenarioschrijver en producent Ryu Murakami gunt zijn publiek een blik in het dagelijkse leven van een door Miho Nikaido gespeelde call-girl, uiteenlopend van momenten vol verveling en intensief drugsgebruik tot spetterende sm-sessies. Kunst, cult, kul of kitsch, Italië en Japan gingen in ieder geval massaal plat voor Nikaido's ontberingen.


Power rangers: the movie is gebaseerd op de bij kinderen razend populaire tv-serie 'The Mighty Morphin Power Rangers'. De film is geregisseerd door Bryan Spicer, maar dat zal uw kinderen worst wezen. Hun zes favoriete tv-sterren zijn allemaal van de partij en ze breken de boel weer vakkundig af, natuurlijk gekleed in hun kleurrijke gevechtspakjes. De producenten benadrukken de didactische waarde van hun tv- en filmprodukties, maar sommige ouders en psychologen twijfelen hardop over de heilzame werking van Japanse traptechnieken op de kijkertjes. Houdt er in ieder geval rekening mee dat uw kroost na de film nog meer Power-speelgoed zal eisen.


The madness of King George is een hysterisch historisch drama van de gelauwerde Engelse toneelregisseur Nicholas Hytner, die Alan Bennetts oorspronkelijke toneelstuk vier jaar geleden op de planken bracht en er nu zijn filmdebuut mee maakt. Het draait om de vermeende krankzinnigheid van George de Derde, die van 1760 tot 1820 koning van Engeland was. Alsof zijn geestesgesteldheid al niet erg genoeg was, verloor de geplaagde monarch de Amerikaanse koloniën en de macht over zijn koningkrijk. De tragiek levert echter geen sombere film op. Het gekonkel aan het hof zorgt voor veel komische noten en aan alle prijzen te oordelen spelen Helen Mirren en Nigel Hawthorne de sterren van de hemel. Van Hawthorne mag dat wel verwacht worden, want hij speelde de gekke koning ook drie jaar lang op het toneel.


Casper van Brad Silberling is een dijk van een hit in de Verenigde Staten. Steven Spielberg produceerde deze verfilming van de klassieke cartoon 'Casper, het vriendelijke spookje'. Het transparante titelpersonage komt uit de computers van de trucagefabriek Industrial Light and Magic, die eerder de dino's in Jurassic Park tot leven wekten. Casper is echter een stuk kindvriendelijker: het spookje raakt bevriend met Christina Ricci, die na haar rol in de twee Addams family films tot een eeuwig verblijf in spookhuizen verdoemd lijkt.


Free Willy 2 van Dwight Little is het onvermijdelijke vervolg op de succesvolle film waarin het probleemkind Jesse de orca Willy naar de vrijheid loodste. Maar hoe kan Willy nog bevrijd worden als hij in de eerste film al het ruime sop koos? Stop Willy plus broer en zus in een baai en breng een olietanker tot zinken. Zorg ervoor dat Jesse weer in de buurt is en het avontuur kan opnieuw beginnen. Is de originele orca al met pensioen? Bouw dan een rubberen vervanger voor het echte acteerwerk en gebruik in het wild gefilmde orca's om de illusie te versterken. Succes verzekerd!


Jack and Sarah is een romantische luierkomedie, waarin Jack de vader is en Sarah de luiers draagt. Sarah's moeder overleed bij de geboorte, dus Jack huurt een serveerster als kindermeisje in. Ze heeft geen enkele ervaring met kinderen en wordt verliefd op haar werkgever. Jack and Sarah is het regiedebuut van Tim Sullivan, die Richard E. Grant in de titelrol de kans geeft om Hugh - geen familie - Grant als romantische Engelsman naar de kroon te steken. En dat met één begrafenis buiten beeld en slechts anderhalf huwelijk.


Tank girl was eerst een stripverhaal, toen een kledinglijn en nu ook nog een speelfilm. Die laatste had beter Tank woman kunnen heten, want Lori Petty mag misschien een aardig potje puberaal kunnen acteren, een meisje is ze allang niet meer. De gepantserde Petty neemt het in het jaar 2033 op tegen de gebruikelijke kwade genius Malcolm McDowell, die de laatste watervoorraad van de wereld beheert. Om het karakter van het stripverhaal te behouden deed regisseur Rachel Talalay een beroep op Mike Smith, die enkele tekenfilmpjes leverde, zoals hij ook bij Natural born killers deed. En rapzanger/acteur Ice-T speelt een kangaroo. Echt waar, hij speelt een kangaroo.


Tommy boy is een ongelofelijke sukkel die het stadje Sandusky moet redden. De bewoners zijn namelijk volledig afhankelijk van de fabriek van zijn vader, die in een vlaag van verstandsverbijstering trouwt met een foute vrouw. Tommy moet voorkomen dat zijn stiefmoeder de boel verpatst. Deze komedie van Peter Segal is bedoeld als ster-vehikel voor de komieken Chris Farley en David Spade, die in Amerika furore maakten in het tv-programma 'Saturday Night Live', maar hier onbekend zijn. De stiefmoeder wordt gespeeld door een Wereldster van Formaat: Bo Derek is terug, nadat ze met echtgenoot John herhaaldelijk heeft geprobeerd om Ed Wood te onttronen als 'slechtste filmmaker aller tijden'.


Congo is alweer een verfilming van een boek van Michael Crichton. U kent hem van Jurassic Park, Rising sun en Disclosure. Dit keer draait het niet om dinosaurussen, verdachte Japanners of ongewenst intieme vrouwen, maar om een kudde op hol geslagen grijze gorilla's. Ze bevolken een in het oerwoud verborgen stad waar een stel Amerikanen op zoek gaat naar een schat. In de film van Frank Marshall zijn de spiegeltjes en kraaltjes van weleer vervangen door moderne vuurwapens, computers en de bruine gorilla Amy. Stap in de wereld die Congo heet, maar onthoud: bruine gorilla's zijn lief, grijze gorilla's gevaarlijk.


The damned is een in 1968 gemaakte film van Luchino Visconti, waarin hij de machtsstrijd binnen een rijke staalfamilie afzet tegen de opkomst van het derde rijk. De klassieker laat zien hoe op geld beluste industriëlen de nazi's in het zadel hielpen. Dirk Bogarde, Helmut Berger, Charlotte Rampling en de regisseur op hun best.


Brief encounter is een uit 1945 stammende verfilming van Noel Cowards eenakter 'Still life'. De prachtige Engelse film van David Lean, met sterke rollen van Celia Johnson en Trevor Howard als twee geliefden die hun echtgenoten niet kunnen verlaten, vormt een effectief tegengif voor alle Amerikaanse overspel-komedies die deze zomer de bioscopen teisteren.


Dance of the vampires, ook wel bekend als The fearless vampire killers, is een waar feest voor oog en oor. De in 1967 gemaakte vampierkomedie markeerde de gelukkigste periode in het geplaagde leven van Roman Polanski, die in de film zijn later vermoordde echtgenote Sharon Tate het hof maakt. Van de barokke vormgeving tot aan de muziek van Krzysztof Komeda is werkelijk alles perfect. Een jaar later maakte Polanski met Rosemary's baby zijn Amerikaanse debuut. In de huiveringwekkende horrorfilm belandt een door John Cassavetes en Mia Farrow gespeeld stel in de klauwen van satanische buren. Een klassieke afrader voor zwangere vrouwen. Polanski is als acteur/regisseur in topvorm te bewonderen in The tenant uit 1976, waarin hij een verlegen man speelt die in Parijs een appartement met een beladen geschiedenis betrekt. Een bizarre film met een sterke onderhuidse spanning.

Bart van der Put

Naar boven