Verwacht - april 1996, nr 166


Au petit Marguery is een aanrader voor liefhebbers van lekker eten, want Laurent Bénégui houdt zijn camera goeddeels binnen de vier muren van het restaurant uit de titel. In de verfilming van zijn semi-autobiografische roman toont de regisseur ons de voorbereiding en consumptie van het laatste maal dat de door Michel Aumont vertolkte eigenaar/kok en zijn door Stéphane Audran gespeelde vrouw serveren. De arme chefkok heeft neuskanker en moet daardoor stoppen. Familie, vrienden en vaste klanten mogen nog eenmaal een vorkje meeprikken. Zelfs voor lastige nieuwkomers is nog plaats aan de dis. Daar kan Joop 'We zitten vol!' Braakhekke nog wat van leren.

Au petit Marguery: Stéphane Audran en Michel Aumont koken voor iedereen.


Unzipped markeert de overstap van Douglas Keeve van modefotografie naar film. De debuterende regisseur richt zijn filmcamera op de Amerikaanse ontwerper Isaac Mizrahi. Hij volgt de New Yorker bij het ontstaan van zijn collectie, vanaf de eerste inspiratie tot aan de uiteindelijke modeshow. Voor een actueel modebeeld hoeft u niet naar Unzipped, want het betreft hier een show uit 1994. Wat u wel te zien krijgt zijn de tijdloze en fenomenale prestaties van topmodellen als Kate Moss, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Christy Turlington en de onvermijdelijke Naomi Campbell. Er is goed nieuws voor liefhebbers van laatstgenoemde: U kunt Naomi binnenkort mee naar huis nemen, want ze leende lichaam en tronie aan een speelgoedfabrikant, die het in plastic uitgevoerde evenbeeld komende zomer op de markt brengt.

Unzipped: Naomi, Isaac en Linda zonder rits en levensecht.


Dunston checks in van regisseur Ken Kwapis hoort thuis in de categorie 'Hotel op Stelten'. In de geest van Kwapis' hier nimmer uitgebrachte Sesam Straat bioscoopfilm even een korte samenvatting: A dat is een Aapje, dat woont in een hotel. B dat is Behaard, want dat is zijn vel. C dat is een boel Centen, benodigd voor een ster. D dat is Faye Dunaway, die gaat voor geld heel ver. E dat is Echt waar, Dunaway kreeg een vette cheque. F dat is een Farce: de behaarde Dunston maakt de diva stapelgek. Maak het rijmpje zelf verder af en kleur de plaatjes.


Critical decision is in de Verenigde Staten uitgebracht onder de titel Executive decision, maar distributeur Warner Bros. vindt dat die titel hier te lande niet lekker bekt. Dat heeft vast iets te maken met de aanwezigheid van Steven Seagal, toonbeeld van intelligentie en spreekvaardigheid. De bottenbreker staat er in deze actiefilm niet alleen voor. Samen met Kurt Russell bindt hij de strijd aan met een groep terroristen die een vliegtuig kapen en ook nog met gifgas in de weer zijn. De grote motor achter Executive, pardon, Critical decision is producent Joel Silver, die met films als de Lethal weapon trilogie en de eerste twee delen Die hard een totale recette van twee miljard dollar op zijn naam schreef. In een genereuze bui gaf hij de editor van die films, Stuart Baird, de gelegenheid om met Executive, hè verdorie, om met deze actiefilm zijn regiedebuut te maken.

Critical decision: Kurt Russell werpt een zakelijke, pardon, kritische blik op Steven Seagall.


Before and after is de nieuwe Amerikaanse film van de van oorsprong Franse regisseur Barbet Schroeder, eerder verantwoordelijk voor Kiss of death, Reversal of fortune en de Bukowski-verfilming Barfly. In zijn nieuwe film, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Rosellen Brown, raakt het gezin Ryan in de problemen als de zoon des huizes verdacht wordt van de moord op zijn vriendinnetje. Moeder Meryl Streep en vader Liam Neeson raken met elkaar in conflict over de vraag wie ze moeten helpen, hun zoon of de politie. Alsof dat al niet erg genoeg is krijgen ze ook nog een horde boze dorpelingen aan de deur. Het leven is hard, daar op het Amerikaanse platteland.


Broken arrow is de tweede Amerikaanse film van John Woo, de regisseur die met zijn explosieve Hong Kong produkties The killer, Hardboiled en Bullet in the head een grote schare fans verwierf. Kwamen ze bij Woo's Amerikaanse debuut Hard target al van een koude kermis thuis, nu staan ze voor de vraag wie Woo's naam als pseudoniem gebruikt, want de hand van de meester is volkomen onzichtbaar. John Travolta speelt een piloot die een paar kernkoppen steelt om de overheid te chanteren, Christian Slater is zijn collega die er een stokje voor moet steken. De actiefilm is gebaseerd op een scenario van Graham Yost, die eerder Speed schreef. Getuige de structuur van zijn tweede film is Yost erg milieuvriendelijk en houdt hij van recyclen. Net als het Amerikaanse publiek, dat Woo zijn eerste kassakraker bezorgde. Die zien we nooit meer terug in Hong Kong.

Broken arrow: John Travolta en Christian Slater op de speed.


Lord of illusions is de derde horrorfilm van Clive Barker, die de Nederlandse première op het 13e Festival van de Fantastische Film persoonlijk zal bijwonen. Na de infernale sm-beoefenaars uit Hellraiser en de ondergrondse monsterkolonie uit Nightbreed toont de auteur, illustrator en filmmaker ons nu de strijd tussen twee occulte illusionisten. In deze kruising tussen horrorfilm en film noir huurt de echtgenote van een soort duivelse David Copperfield een detective in om haar man te beschermen. De speurneus krijgt het al snel aan de stok met op bloed beluste volgelingen van diens leermeester. De rol van de echtgenote wordt vertolkt door Famke Janssen, die hiermee haar eerste hoofdrol speelde en vervolgens doorbrak met de James Bond film GoldenEye.

Lord of illusions: Famke Janssen in het nauw.


Lawnmower man 2: Beyond cyberspace is het vervolg op de commercieel succesvolle, maar artistiek minder geslaagde virtual reality thriller The lawnmower man uit 1992. Hoewel het titelpersonage aan het slot van zijn eerste avontuur in een enorme vuurzee zijn lichaam verloor en nog slechts als internetspook voortleefde blijken wetenschappers in de film van Farhad Mann toch in staat vlees, bloed en geest weer bij elkaar te harken. En prompt ziet onze held er als een heel ander mens uit. Acteur Jeff Fahey had kennelijk geen zin meer en gaf de fakkel door aan Matt Frewer. Hij ontpopt zich als een ware internet-despoot. Een groepje kinderen probeert de virtuele dictator opnieuw te formatteren.

Lawnmower man 2: Beyond cyberspace: Matt Frewer en Camille Cooper parkeren hun harddisk.

Bart van der Put

Naar boven