Juli/augustus 1999, nr 202

Kinderfilms


De koning en ik is de tekenfilmversie van de beroemde gelijknamige Broadway-musical van Rodgers en Hart, over de Victoriaanse schooljuffrouw Anna die als onderwijzeres van de kinderen van de koning van Siam de norse heerser weer leert lachen. Het klassieke verhaal werd slechts één keer eerder verfilmd (The king and I BRalter Lang, 1956). Regisseur Richard Rich maakte er een echte familiefilm van in de traditie van Disney (niet voor niets de studio waar hij zijn eerste schreden op animatiegebied zette). In tegenstelling tot de meeste Disney-producties grossiert de film echter niet in pratende dieren, zingende bomen en dansende huisraad, al had dat laatste de scène rondom de beroemde song 'Shall we dance' een stuk spectaculairder kunnen maken. (Te zien vanaf 1 juli).

Anna en de koning van Siam: 'Shall we dance?'


Kabouter Plop is een Vlaamse kindertelevisieserie die ook op de Nederlandse televisie (Nederland 2) dagelijks is te zien. Het 'Ploplied' stond al in de Nederlandse en Belgische hitlijsten en nu is er dan een film over de kabouters Plop (Walter de Donder), Lui (Chris Cauwenberghs), Kwebbel (Agnes de Nul) en Klus (Aimé Anthoni) die in het paddestoelenhuisje van Plop een schatkaart vinden en er samen op uit trekken om de kabouterschat te vinden. Regisseur Bart van Leemputten verdiende zijn sporen bij de Belgische televisie met het kinderprogramma 'Samson en Gert' en heeft inmiddels bijna tweehonderd afleveringen van 'Kabouter Plop' geregisseerd. Als de enige live-action kinderfilm die deze zomer uitkomt verdient Kabouter Plop het zeker om opgemerkt te worden. (Te zien vanaf 8 juli).

Kabouter Plop heeft zijn schat gevonden.


Jungle Jack II, de stoere filmster is de tweede film rondom het ondefinieerbare beestje uit de titel, dat in Jungle Jack (Jungledyret) de Nederlandse naam Bertje meekreeg en nu als Jungle Jack, de internationale naam van de animatiereeks, door het leven gaat. Viel de eerste film waarin Jungle Jack en zijn vriendjes moesten ontsnappen aan de Cruella De Ville-achtige Isabella Kreng op door z'n ecologische invalshoek, ook in Jungle Jack II wordt het regenwoud waar de hoofdpersonen leven bedreigd. En wel door de gemene filmregisseur Conrad die een film wil gaan maken ('Belle en het knuffelbeest') en Jungle Jack op het oog heeft als hoofdpersoon. Regisseurs Stefan Fjeldmark, Flemming Quist Moller en Jorgen Lerdam, die ook tekenden voor het origineel, leveren een snelle Disney-kloon af, met een dubbele bodem over de verlokkingen van de filmindustrie die duidelijk bedoeld zijn voor de ouders van hun publiek. Al zullen de meer cinefielen onder hen Jungle Jack II waarschijnlijk sowieso aan zich voorbij laten gaan. (Te zien vanaf 5 augustus).

Jungle Jack: een ondefinieerbaar beestje.


Doug's 1e film is de traditionele Disney-bijdrage aan de kinderfilms van deze zomer, gebaseerd op de animatieserie 'Disney's Doug', over een twaalfjarige ventje dat zijn tijd verdeelt tussen fantasiespelletjes met monsters en teenagerbeslommeringen als schoolfeestjes en eerste liefdes. Doug Funnie en zijn vriendjes werden bedacht door producent Jim Jinkins die debutant Maurice Joyce aantrok voor de regie. Joyce was onder meer betrokken bij de controversiële MTV animatieseries 'Beavis and Butthead' en 'King of the Hill'. Geen 'four-letter-words en 'don't try this at home'-gedrag echter in de overwegend schattige Doug's 1e film, die werd vervaardigd in de New-Yorkse Jumbo Pictures-animatiestudio, waar alle karaktertekeningen en achtergronden handmatig werden vervaardigd. Het is opmerkelijk dat de lieflijke, naïeve tekenstijl van Doug's 1e film in niets doet denken aan de standaard Disney-animaties. (Te zien vanaf 1 juli).

Doug Funnie gaat ontdekken dat het monster in het Lucky Duck-meer echt bestaat.


Ratjetoe - de Rugrats film is het bioscoopdebuut van tekenfilmfiguurtjes Tommy, Phil, Lil, Chuckie, Angela en de speciaal voor de film in het leven geroepen baby Dil, want ook de Rugrats zijn oorspronkelijk een televisieserie (in Nederland uitgezonden door SBS6). Bedenkster Arlene Klasky greep haar zwangerschapsverlof aan om avonturen te bedenken van een troepje losgeslagen peuters. Regisseurs Norton Virgien en Igor Kovalyov waren beiden als regisseur bij de oorspronkelijke televisieserie betrokken. De grappige, net niet al te gladde, net niet al te losse animaties worden ondersteund door een swingende soundtrack die duidelijk mikt op een publiek (de tekenfilmserie is in Amerika populair onder middelbare scholieren) dat de luiers al lang is ontgroeid. (Te zien vanaf 1 juli).

Dana Linssen

Naar boven