Verwacht - oktober 1999, nr 204


Deep blue sea is een monsterfilm met een glansrol voor een genetisch gemanipuleerde haai. Regisseur Renny Harlin (Cutthroat island) maakt er geen geheim van dat hij vele malen naar Jaws heeft gekeken. De slachtoffers zijn in dit geval alleen geen zonneaanbidders, maar wetenschappers in een diepzeelaboratorium. Zij vermoeden dat haaienhersens proteïnen bevatten die de ziekte van Alzheimer kunnen genezen, maar de haaien zitten helemaal niet te wachten op een rol als mensenredder. Liever jagen ze de mens de schrik op het lijf, en omdat ze door de manipulatie intelligenter zijn geworden, weten ze ook hoe je de oven aanzet waar een kok met bijbelkennis (LL Cool J) zich in heeft verstopt. Verdere doelwitten zijn Samuel L. Jackson en Stellan Skarsgard (Breaking the waves), zodat het met de smaak van de haaien wel goed zit. (Te zien vanaf 28 oktober)

Deep blue sea: Jaws heeft nog steeds een slecht humeur.


The 13th warrior is als een stiefkindje behandeld door Disney. De Viking- annex horrorfilm lag meer dan anderhalf jaar op de plank en men zat behoorlijk met de oorspronkelijk titel Eaters of the dead (naar de roman van Michael Crichton) in de maag. Uiteindelijk werd de film in Amerika gedumpt in de slechtste premièreperiode van het jaar, eind augustus. Het scenario mag inventief worden genoemd: Antonio Banderas speelt een Arabische dichter rond het jaar 1000 die zich aansluit bij een groep onhygiënische, langharige Vikingen en vervolgens wordt uitverkoren om de strijd aan te gaan met een horde bovennatuurlijke kannibalen. Het resultaat is een optelsom van de bloederige scènes van Conan the Barbarian en Braveheart, alhoewel regisseur John McTiernan (Die hard) liever de Engelse legende Beowulf als inspiratiebron noemt. (Te zien vanaf 7 oktober)

The 13th warrior: Antonio Banderas staat op het menu.


Shattered image is het Hollywooddebuut van de Chileense regisseur en festivallieveling Raul Ruiz (Genealogies d'un crime). Om onduidelijke redenen is zijn oog gevallen op gladjakker William Baldwin, die in de thriller een dubbelrol speelt. Het schimmige scenario valt nauwelijks na te vertellen, stelt u zich zoiets voor als een vrouw met een gespleten persoonlijkheid, die in Jamaica een getraumatiseerde verloofde is en tegelijkertijd in Seattle haar brood verdient als gewetenloze huurmoordenares. Om de boel nog ingewikkelder te maken komen ze beiden in elkaars dromen voor, waardoor de kijker niet weet welke van de twee echt is. Hitchcock-kenners zullen in ieder geval plezier beleven aan de film, die vol zit met verwijzingen naar Vertigo en Marnie. (Te zien vanaf 30 september)

Shattered image: huurmoordenares puft even uit.


Inspector Gadget is het zoveelste bewijs dat de brainstormers bij Disney aan een ernstige vorm van bloedarmoede lijden. Net als bij Mr. Magoo en George of the jungle hebben ze het archief met oude tv-cartoons geplunderd om op een idee te komen voor een live action familiefilm. Het resultaat is een inspecteur, gespeeld door Matthew Broderick, die het midden houdt tussen Columbo en Nintendo. Na een ernstig auto-ongeluk wordt hij opgelapt door een wetenschapper die allerlei speeltjes (gadgets) in zijn kleren en ledematen stopt. Bereidt u dan ook voor op veel scènes waarin er tandpasta uit zijn handen sproeit, zijn hoed verandert in een helikopter of zijn benen uitgroeien tot stelten. Debuterend regisseur David Kellog huurde verder Rupert Everett (My best friend's wedding) in om de snoodaard Claw te spelen. (Te zien vanaf 7 oktober)

Inspector Gadget: met dank aan Q.


William Shakespeare's A midsummer night's dream is een getrouwe adaptatie van een van de meest geliefde komedies van de bard. Regisseur Michael Hoffman (Restoration) heeft er wel voor gekozen om de setting te verplaatsen naar het negentiende-eeuwse Toscane, waar de fiets net geïntroduceerd is. De rest is zoals Shakespeare het rond 1595 heeft neergepend: een bos waar nymfen, saters en elven zich bemoeien met het liefdesleven van Helena, Hermia, Demetrius en Lysander. Ze krijgen een brouwsel op hun ogen gesmeerd waardoor ze verliefd worden op de eerste persoon die ze zien als ze wakker worden, met veel komische verwarring als gevolg. Kevin Kline is te zien als de wever met ezelsoren die zijn oog heeft laten vallen op de koningin van de elven (Michelle Pfeiffer). Shakespeare mocht zich al langer in een hernieuwde belangstelling verheugen met onder meer Shakespeare in love en 10 things I hate about you, en de komende tijd zal dat niet anders zijn: verwacht worden Hamlet, met Ethan Hawke, Love labor's lost van Kenneth Branagh, een moderne Othello en Titus, met Anthony Hopkins. (Te zien vanaf 21 oktober)

A midsummer night's dream: 'Lord, what fools these mortals be!'


Rembrandt was in de ogen van de Franse regisseur Charles Matton een behoorlijk verwende, nare man. Een van zijn vele streken was bijvoorbeeld om een opdrachtgeefster af te beelden met een dode aap in plaats van haar hondje. Matton heeft zich daarnaast wel wat curieuze vrijheden gepermitteerd, zoals de gefingeerde ontmoeting met een berooide pandjesbaas, die zich voorstelt als Joost van den Vondel. De film richt zich verder vooral op het liefdesleven van de molenaarszoon Rembrandt, gespeeld door Klaus Maria Brandauer (Mephisto), met onder andere zijn Saskia (Johanna ter Steege) en Hendrikje Stoffels (Romane Bohringer). De critici zijn niet echt enthousiast over de film, het Franse Libération noemde de film 'een slechte vervalsing'. Wie het echte werk wil zien, moet dan ook niet bij Matton zijn - hij gebruikt schilderijen waar de gezichten van de acteurs op zijn geschilderd - maar in het Haagse Mauritshuis waar Rembrandts zelfportretten worden tentoongesteld. Op het Nederlands Film Festival in Utrecht kunt u de film vergelijken met eerdere Rembrandt-films, waaronder Rembrandt fecit 1669 van Jos Stelling. (Te zien vanaf 30 september)

Rembrandt: Het liefdesleven van een molenaarszoon.


Big daddy koppelt 'komiek' Adam Sandler aan een schattig kindje, waarbij hij ook de kinderhaters naar de bioscoop wil lokken met uitspraken als "een kind is geweldig, zolang hij zijn ogen dicht heeft en niet beweegt of praat". Deze cynicus wordt opgescheept met een vondeling, en de grap van de film is dat hij een verschrikkelijk slechte opvoeder blijkt te zijn. Zo neemt hij hem mee naar het park om takjes voor de wielen van skaters te gooien, en weet zich geen raad als het kind een chronische bedplasser blijkt te zijn. De meeste andere grappen zijn van het poep-, pies- en kots-kaliber. Onnodig te zeggen dat beiden naarmate de film vordert dichter tot elkaar groeien. Op de regiestoel zat Dennis Dugan, met wie Sandler eerder de golfbaankomedie Happy Gilmore maakte, een flop in Nederland, maar het begin van Sandlers florerende carrière in Amerika, waar hij ondertussen Jim Carreys bankrekening naar de kroon steekt. (Te zien vanaf 14 oktober)


The out-of-towners brengt Goldie Hawn en Steve Martin zeven jaar na Housesitter weer bij elkaar. In deze remake van de gelijknamige film uit 1970, met Jack Lemmon en Sandy Dennis, moeten twee naïeve buitenlui zich redden in de grote stad. Zo belanden ze op zonder het te beseffen op een vergadering van de Sex Addicts Anonymous (lachen!) en zit de politie hen op de hielen (spannend!). John Cleese schmiert als onuitstaanbare hotelmanager met travestieneigingen en een raar loopje, waarbij hij 'The ministry of silly walks' nog eens dunnetjes overdoet, aangemoedigd door regisseur Sam Weisman (George of the jungle). (Te zien vanaf 7 oktober)

The out-of-towners: John Cleese als arrogante hotelmanager.

Mariska Graveland

Naar boven