Video & DVD - juli/augustus 2000, nr 213

Een selectie uit de videotheek van nieuwe, interessante en curieuze films die niet in de bioscoop zijn uitgebracht. En films opnieuw uitgebracht op DVD.


Alien legacy box (DVD)
Diverse regisseurs
Met een vrouw in een heldenrol, een monster met een uniek uiterlijk en vier regisseurs die de formule vrijwel volledig naar hun hand konden zetten, is het Alien-kwartet een hoogst ongebruikelijke filmserie. Over de afzonderlijke merites van de vier films blijven de meningen verdeeld, maar de bijzondere kwaliteiten van de reeks als geheel zijn boven iedere twijfel verheven. Het is dan ook terecht dat de serie met de 'Alien legacy box' een luxe behandeling op dvd krijgt, waarbij het verschil in status tussen Ridley Scotts Alien en James Camerons Aliens en de twee minder sterke afleveringen van David Fincher, Alien 3, en Jean-Pierre Jeunet,
Alien resurrection, door de presentatie extra benadrukt wordt. Alle films worden zeer fraai in de oorspronkelijke beeldratio weergegeven, hoewel het breedbeeld bij Fincher toch net niet breed genoeg is, terwijl de extra's zich bij de laatste twee films tot trailers en nietszeggende 'making of'-filmpjes beperken. Jeunets bijdrage blijft door de volstrekt misplaatste humor de zwakste, die van Fincher ontpopt zich nu tot een door studio-ingrijpen gemankeerd, maar stilistisch interessant debuut, dat vooral op het esthetische vlak overtuigt. De versie van Aliens is zeventien minuten langer dan de bioscoopvariant: in het eerste uur krijgen we nu een verhelderende blik op het leven op de gekoloniseerde planeet voor de monsterlijke invasie en leren we meer over het aardse verleden van heldin Ripley. Het zijn zinvolle aanvullingen, die de karakters van de heldin en haar adoptiedochter Newt op een geslaagde manier uitdiepen. De dvd bevat amusante testopnamen van de monsters en de sets, en een oud en kort interview met Cameron, waarin de overeenkomsten met films over de Vietnam-oorlog ook aan bod komen. De ijzersterke film wordt niet vergezeld door een commentaarkanaal, en dat is jammer, want de ervaring leert dat deze optie het beste inzicht in de werkwijze van een regisseur biedt. Ridley Scott roert zich als enige van het regisseurskwartet op een extra geluidskanaal en komt ook uitgebreid aan het woord in een sterke en uitputtende documentaire op een extra schijfje, die met de prachtige uitspraken van Zwitserse monsterontwerper Giger inzicht in het beest der beesten geeft. Een gecombineerde uitgave als deze richt zich in eerste instantie vooral op de echte fan, en die krijgt zeker waar voor zijn geld. De films zijn echter ook los verkrijgbaar, maar de bonusdocumentaire over Alien blijft door de koopmansgeest van de distributeur voorbehouden aan hen die het diepst in de buidel tasten.
Bart van der Put
Te koop vanaf heden (20th Century Fox Home Entertainment)

De Aliens-fan wordt verwend.


Knockin' on heaven's door
Thomas Jahn
Met de roadmovie Knockin' on heaven's door lanceerde de Duitse ex-taxichauffeur en beroepsdrukker Thomas Jahn in 1997 met een knal zijn carrière als filmregisseur. In dit dynamische stripverhaal maken de twee terminaal zieke kerels Martin (Til Schweiger) en Rudy (Jan Josef Liefers) kennis met elkaar op een troosteloze ziekenhuiskamer. Rudy heeft nog nooit de oceaan gezien en Martin besluit hem er naartoe te brengen eer het voor allebei te laat is. In een heftige tequila-roes stelen ze echter de verkeerde Mercedes-Coupé als vervoermiddel en meteen zitten niet al te snuggere gangsters en de stuntelende politie hun op de bumper. De tragikomische reis van twee sympathieke Allemannen zonder toekomstverwachtingen werd een kassucces - Jahn kon de drukpers voor een camera inruilen en oud-soapacteur Schweiger (tevens coscenarist en coproducent) en parttime gitarist Liefers schopten het onverwacht tot bekende Duitsers. Autodidact Jahn (1965) was al vroeg in de weer met Super 8 en schreef op zijn dertiende het script voor een korte film met de veelzeggende titel Die Todesinsel der Zombies. De genregeest van zijn jeugdzonden spookt ook rond in het in CinemaScope gefilmde Knockin' on heaven's door. Dit is niet het Duitsland van Goethe en de Berliner Philharmoniker maar van currywurst en asfalt, waar wandelende karikaturen in absurde situaties dialogen met een hoge straatwaarde ten beste geven. De vele, al dan niet naar filmpersoonlijkheden (zoals 'Schwester Helen Duval') vernoemde bijrollen worden goedgemutst neergezet door bekende acteurs (Moritz Bleibtreu, Hannes Jaenicke, Huub Stapel) en actrices (Corinna Harfouch, Christiane Paul, Cornelia Froboess). Zelfs Rutger Hauer zegt even gedag en na de eindtitels volgt een geestige toegift, waarin de rocker onder de Duitse filmproducenten Bernd Eichinger (aan wie Knockin' on heaven's door is opgedragen) een gastrolletje heeft. Om een klassieke carnavalsschlager te citeren: "Ja, da kommt Freude auf!"
Oliver Kerkdijk
Te huur vanaf heden op video en dvd (Starlight, import; Duits gesproken/niet ondertiteld/Letterbox)


Limbo
John Sayles
De titel van deze niet in Nederland uitgebrachte film van John Sayles doelt noch op de exotische dans noch op iemand uit de zuidelijkste provincie van ons land. 'Limbo' is het grote niets tussen hemel en hel, waar verloren zielen zich ophouden. Het heeft er aanvankelijk alle schijn van dat schrijver/regisseur Sayles daarmee het toeristische visserstadje Juneau in Alaska bedoelt. Aan het begin van de film gaat de plaatselijke fabriek dicht. Het voormalig personeel brengt de rest van de film door op een barkruk. En dan is er nog een visser die zijn boot als onderpand heeft gegeven voor een lening, die hij niet kan afbetalen omdat hij geen vis vangt. Maar de meeste aandacht gaat naar zangeres Donna (Mary Elizabeth Mastrantonio), haar dochter Noëlle en de plaatselijke klusjesman Joe Gastineau (David Strathairn). Drie gekwetste zielen die een aarzelende poging ondernemen dichter bij elkaar te komen. Sayles' dialogen zijn prachtig en veelzeggend maar verraden nooit de aanwezigheid van de schrijver. Het eerste uur van Limbo is om die reden een genoegen, al lijkt het allemaal nergens naartoe te gaan. Maar ineens gooit Sayles het roer om, waardoor het voorgaande één lange set-up blijkt voor een gevaarlijke situatie waarin Joe, Donna en Noëlle op elkaar zijn aangewezen. Die plotwending is tekenend voor de durf en eigenzinnigheid waarmee Sayles te werk gaat. Deze verhalenverteller pur sang wierp zich met City of hope en het meesterlijke
Lone star al eerder op als chroniqueur van de Amerikaanse samenleving. Limbo past in dat rijtje, maar is de minste van de drie. Eerdergenoemde wending zorgt voor verrassing en vaart, en brengt bovendien het centrale thema naar boven, maar de film verliest daardoor het contact met de andere personages en hun wereld die in de eerste helft zo treffend werden neergezet. De dvd heeft fascinerend audiocommentaar waarin Sayles het wederom zeer gedurfde einde verklaart. Een einde dat door sommigen als zeer onbevredigend ervaren zal worden. Sayles tegen de kijkers: "U bent vrij om Limbo 2: the return te maken, maar wat mij betreft houdt het verhaal hier op."
Roel Haanen
Te huur vanaf 25 juli op video en dvd (Columbia Tristar Home Video)

Gestrand in Limbo.


La fille sur le pont
Patrice Leconte
Een najaarsavond in Parijs. Adèle (Vanessa Paradis) balanceert op de richel van een brug over de Seine en staart twijfelend naar de donkere rivier ver onder haar. "U ziet eruit als een meisje dat iets stoms gaat doen", hoort ze iemand op licht gepikeerde toon zeggen. Naast haar staat Gabor (Daniel Auteuil) een sigaret te roken. "Waar wacht u op?" vraagt hij de verblufte Adèle, "Tot 't water stijgt?" Met deze ontmoeting tussen een eigengereide vaudeville-artiest zonder geluk en een naïef meisje dat richtingloos door het leven dobbert, begint het avontuur dat La fille sur le pont heet: Adèle wordt het levende doel naar wie Gabor onder tromgeroffel zijn vlijmscherpe messen werpt. Op een rond scenario van Serge Frydman componeerde Patrice Leconte (Le mari de la coiffeuse, Le parfum d'Yvonne) in zwart-wit CinemaScope een warme filmballade die Adèle en Gabor langs variété-gelegenheden, hotels, treinstations en havens kriskras door het mediterrane gebied voert, de horizon tegemoet. Onder Lecontes gecontroleerd speelse regie harmoniëren de wat introverte acteerstijlen van Paradis en Auteuil (die de rol te elfder ure overnam van Jean-Pierre Marielle en er een César mee oogstte) optimaal. De bedrieglijk stoïcijnse artiest Gabor vormt een spannend contrast met de aandoenlijke zwerfster Adèle, en hun woordenwisselingen pendelen tussen subtiel grappig en onderdrukt verlangend. Wanneer uiteindelijk de rollen zijn omgedraaid, plaatst dit al het voorafgaande in perspectief en begint het verhaal weer bij de ontmoeting van twee verloren zielen op een brug. Jean-Marie Dreujou's elegante cameravoering verleent deze 'amour fou' tussen toeval en predestinatie een melancholieke en tijdloze sfeer. De handeling is weliswaar gezet in het heden, als kijker heb je voortdurend een gevoel van verleden tijd. De b-kant van de Franse (niet ondertitelde) dvd bevat een drie kwartier durend interview met de inmiddels 53-jarige Leconte, waarin de ex-stripmaker met liefde praat over het ambachtelijke filmmaken. Ook de onvergetelijke proloog van de film - een in één take opgenomen monoloog waarin Adèle over haar leven vertelt - passeert de revue. Een mooi extraatje bij de kleine klassieker La fille sur le pont.
Oliver Kerkdijk
Te huur vanaf heden op video en dvd (Film Office, import; Frans gesproken/niet ondertiteld/Letterbox)


Video en dvd tips

DVD
The Winslow boy (Columbia Tristar; 24 augustus)
De kleurrijke menu's van deze dvd staan nogal in contrast met de droge toon van David Mamets kostuumdrama. Droog is ook het audiocommentaar van Mamet en de drie hoofdrolspelers Nigel Hawthorne, Rebecca Pidgeon en Jeremy Northam. Verder op deze schijf een amper 7 minuten durende 'behind the scenes featurette'.

The sixth sense (Warner; 12 juli)
Met het ter perse gaan van dit nummer was de Nederlandse dvd van The sixth sense nog niet beschikbaar. Op basis van de beschikbare informatie hebben we goede hoop dat alle extra's - en dat zijn er nogal wat - die de Amerikaanse en Engelse editie te bieden hebben, ook op de Nederlandse schijf staan.

Jaws (Columbia TriStar; 20 juli)
Ook Jaws krijgt (eindelijk) een spectaculaire dvd-release. Beloofd wordt een schat aan extra's, waaronder een documentaire, 'outtakes' en een uitgebreid foto-archief.

Gen-X cops (Media Asia, import)
Aziatisch actievuurwerk over drie weerbarstige jonge knapen die het opnemen tegen een groep bommenleggers in Hongkong. Een superbe letterboxed dvd boordevol extra's, waarvan het segment over het bloedlinke stuntwerk met explosies iedere westerse acteur beslist zal doen besluiten om nooit aan een casting voor een HK-actiefilm deel te nemen. De regie is van specialist Benny Chan Mok Sing (A moment of romance) en alle bonus-materiaal (zelfs het uitvoerige audio-commentaar) is optioneel Engels ondertiteld.

The birds (Universal, import regio 1)
Naast Vertigo is ook van deze Hitchcock klassieker een mooie collector's edition dvd verschenen. Prachtig widescreen met heldere kleuren en vele, vele extra's waaronder de trailer, verwijderd beeldmateriaal, 'newsreels' van Universal, een screentest van Tippi Hedren en een uitvoerige documentaire 'All about The birds'.

Verder:
Bowfinger
Mission: impossible
Carlito's way
South Park: bigger, longer & uncut
The delivery

Huurvideo
Earthly possessions (Dutch Filmworks; 11 juli)
James Lapine (Impromptu) verfilmde een roman van Anne Tyler (van wie eerder The accidental tourist het tot celluloid bracht). Gijzelnemer Stephen Dorff en gijzelaar Susan Sarandon krijgen 'on the road' iets moois met elkaar.

The sopranos (Warner; begin augustus)
Na enig oponthoud bereikt de bekroonde, zesdelige maffiasatire op zes afzonderlijke tapes in augustus toch nog de Nederlandse videotheken.

Mystery, Alaska (Hollywood Pictures; 25 juli)
Degelijke, maar weinig opzienbarende sportkomedie van Austin Powers-regisseur Jay Roach. Het kleine stadje Mystery staat op zijn kop wanneer The New York Rangers de lokale, legendarische ijshockeyploeg uitdagen tot een vriendschappelijke wedstrijd. Met Russell Crowe, Hank Azaria en Burt Reynolds.

Mumford (Touchstone; 8 augustus)
Jonge psychiater (Loren Dean) vestigt zich in klein stadje. Met onorthodoxe middelen helpt hij zijn patiënten af van hun neuroses, en met beroepsethiek neemt hij het niet al te nauw. Lawrence Kasdans nieuwste lijkt aanvankelijk een interessante mislukking, maar ontpopt zich halverwege als tamme liefdeskomedie.

Alice et Martin (Artificial Eye, import)
Noch de scriptbijdragen van Olivier Assayas, noch de aanwezigheid van Juliette Binoche trekken deze bodemloze 'amour fou' uit het slop. Van Andre Techiné (Les voleurs) zijn we beter gewend. Engels ondertiteld.

Verder:
Bulworth
Hurlyburly
The sixth sense
Rent-a-friend
O primeiro dia
Lake Placid
The Winslow boy

Koopvideo
The idiots
Left luggage
Analyze this
Year of the horse
The red violin
American cuisine
100% Arabica
Junk mail

De niet besproken titels zijn eerder gerecenseerd in de Filmkrant. Zie voor meer informatie onze website: www.filmkrant.nl/zoek.html

Naar boven