Video & DVD - september 2000, nr 214

Een selectie uit de videotheek van nieuwe, interessante en curieuze films die niet in de bioscoop zijn uitgebracht. En films opnieuw uitgebracht op DVD.


Fin août, début septembre
Olivier Assayas
Het métier van de Franse auteur Olivier Assayas (Désordre, L'eau froide) is het kleine psychologische drama waarin jonge acteurs, door de camera op de vingers gekeken, optimaal de gelegenheid krijgen om de complexe karakters van hun personages zichtbaar te maken. In Fin août, début septembre (1998) vertelt hij het verhaal van een Parijse vriendengroep rond de doodzieke schrijver Adrien (François Cluzet). Privé en beroepsmatig regeert de frustratie: geen van de begin-dertigers heeft bereikt wat hem of haar voor ogen stond en in hun relaties wemelt het van storende losse eindjes, uitgestelde confrontaties en met omwegen verwoorde rancune. Wanneer de ziekte van Adrien ongeneeslijk blijkt en uit de dwarse, nooit doorgebroken romanschrijver meer gesproken woord komt dan ooit tevoren, raken ook de voortmodderende leventjes rondom hem in een stroomversnelling. Teleurstellingen moeten verwerkt, een nieuwe focus is nodig en de liefde moet niet langer worden ontlopen. Voor Adrien is het twee voor twaalf; hij zal over de meeste gedane zaken niet meer met zichzelf en anderen in het reine komen. Voor de vrienden is het nog niet te laat. Met een ogenschijnlijk plotloos maar hecht scenario vol sterke dialogen, plus een dynamische cameravoering en een acteursregie in de geest van de door hem bewonderde Ingmar Bergman trekt Assayas consequent de lijn door van zijn eerdere films. De getalenteerde cast (Cluzet, Mathieu Amalric, Jeanne Balibar, Virginie Ledoyen) vertaalde het hoogwaardige materiaal in zeer doorleefd spel. Hieraan heeft Assayas helaas soms een schepje beelddynamiek teveel toegevoegd. De film doet nog het meest aan als een eigentijdse versie van
Claude Sautets Vincent, François, Paul et les autres... (1974), waarin de jarenlange vrienden Yves Montand, Michel Piccoli en Serge Reggiani tijdens een gezamenlijk weekendje op het platteland vaststellen dat er van hun idealen en levensverwachtingen weinig is terechtgekomen. Ook dat verhaal is gesitueerd in een middenklassemilieu van zwoegers en semi-verliezers die hun ontgoocheling over het leven het liefst verzwijgen. Toch eindigt Fin août, début septembre, net als Sautets film, op een toon van berusting en voorzichtige hoop. In het licht van Assayas' oeuvre, waar slotscènes in mineur de regel zijn, is dit bijna revolutionair te noemen.
Oliver Kerkdijk
Te huur vanaf heden (Artificial Eye, import, Frans gesproken/Engels ondertiteld/Letterbox)

Fin août, début septembre: Ontgoocheling over het leven.


Mundo grua
Pablo Trapero
De videorelease van Mundo grua (Crane world) is een welkome aanvulling op de bescheiden uitbreng van deze film in het kader van de Wereld Cinema Tour. Dit debuut van de jonge Argentijn Pablo Trapero grijpt terug op een stroming van ver voor zijn tijd: het Italiaanse neo-realisme van de jaren vijftig. In sober zwart-wit belicht hij de sociale onderklasse van de maatschappij, het leven van de gewone man, de arbeider in zijn strijd tegen de werkloosheid. Maar de grimmigheid en de felheid waarmee het neo-realisme het onrecht aanklaagde ontbreekt; de film is optimistisch, soms zelfs licht ironisch van toon, en laat veel meer zien dan louter sociale ellende. Mundo grua volgt Rulo, een te dikke vijftiger die af en toe wat klusjes opknapt in de bouw, tijdens zijn pogingen om vast werk te vinden. Van zijn vriend Torres hoort hij dat er een baantje als kraandrijver beschikbaar komt. Hij heeft nog nooit zo'n ding bestuurd, maar het lijkt hem machtig om vrij als een vogeltje boven de stad te zweven. Torres leert hem de kneepjes van het vak en Rulo is vol vertouwen in de toekomst. Maar zijn droombaan gaat aan hem voorbij en hij is gedwongen om 1300 kilometer zuidwaarts als machinist van een graafmachine aan de slag te gaan. Meer dan een verhaal is het een fragment uit het leven van een sappelende arbeider. De film toont een weinig florissant beeld van de Argentijnse samenleving, maar het opvallende is dat Rulo zijn situatie heel gewoon vindt, hij neemt het leven zoals het zich voordoet. Tegenslagen worden niet overwonnen, ze passeren gewoon. Het leven is voor hem niet makkelijk, maar het verbittert hem niet. Dat resulteert in een zeer menselijk en sympathiek portret van een man, zijn familie en zijn vrienden die gewoon, met elkaar, het leven leiden dat hen vertrouwd is. Tegelijkertijd heeft de film wel degelijk iets schrijnends, juist omdat onrecht, armoede en werkloosheid niet als iets uitzonderlijks worden beschouwd. Elke andere sociale realiteit ligt kennelijk te ver buiten hun bereik.
Petra van der Ree
Te huur vanaf heden (Prime Time Wereldcinema)

Mundo grua: Droombaan in rook opgegegaan.


The last broadcast
Stefan Avalos & Lance Weiler
Het Nederlandse videohoesje van The last broadcast windt er geen doekjes om: 'Ongetwijfeld dé inspiratiebron van
The Blair witch project'. Deze op video gedraaide nepdocumentaire van Stefan Avalos en Lance Weiler verscheen een jaar voor de onverwachte kaskraker van Eduardo Sanchez en Daniel Myrick en draait eveneens om het lot van een amateuristische filmploeg op zoek naar een boslegende. Maar de variant van Avalos en Weiler lijkt meer op The curse of the Blair witch, een gefingeerde tv-show die de verdwijning van de filmploeg en de mythologie rond de bosgeest middels getuigenverklaringen en journaalbeelden toelicht. De op video en dvd verschenen voetnoot bij de bioscoopfilm gaf een indicatie van de oorspronkelijke opzet van Sanchez en Myrick, die het concept wijselijk veranderden om een engere film te kunnen maken. Of overeenkomsten met The last broadcast daarbij een rol speelden is niet duidelijk, vast staat dat the project als horrorfilm effect sorteert en the curse niet. De film van Avalos en Weiler is ook niet eng, maar wel pretentieus: het duo keert zich tegen uitwassen in de marge van de Amerikaanse media. Centraal staat een documentairefilmer, die de dood van twee programmamakers en hun geluidsman onderzoekt en wil bewijzen dat de veroordeelde en in de gevangenis gestorven Jim Suerd onschuldig was. De helderziende internetverslaafde zou de tv-ploeg naar de mythische Jersey Devil brengen, maar kwam alleen terug uit een bos waarin drie lijken werden gevonden. Wat begint als een intrigerende nepdocumentaire over twee vermoordde programmamakers die zelf ook apekool produceerden, ontspoort in een afrekening met de op gewelddadige excessen gefixeerde media. Daarbij gaan Avalos en Weiler echter dermate excessief te werk dat ze hun doel voorbij schieten. Gekoppeld aan de matige prestaties van sommige acteurs levert dat een film op die geen moment eng is, als mediakritiek tekort schiet en zonder de Blair witch-hype onze contreien nooit bereikt had.
Bart van der Put
Te huur vanaf heden (Prime Time Entertainment)


The sixth sense (DVD)
M. Night Shyamalan
'Number 1 thriller of all time!' schreeuwt de inlay van de dvd van The sixth sense. Thriller? Tja, wanneer een film meer dan 300 miljoen dollar ophaalt, dan kan het natuurlijk geen horrorfilm meer zijn. Niets ten nadele van de kwaliteiten van M. Night Shyamalans spookvertelling, maar het leeuwendeel van de indrukwekkende box office-resultaten is toch te danken aan de Onverwachte Onthulling aan het einde, die bij het publiek niet alleen de wens ontlokte om de film nog eens te zien, maar ook de mond-tot-mond-reclame stimuleerde. Op het bonusmenu van deze uitstekende dvd gaan de makers dan ook diep in op de wijze waarop het mysterie wordt opgebouwd, want zoals editor Andrew Mondshein zegt: "Wanneer iedereen je film achteraf aan een nauwkeurig onderzoek onderwerpt, is het essentieel dat je de regels en wetten hebt gevolgd van de wereld die je hebt gecreëerd." En dat hebben M. Night Shyamalan cs. ook gedaan, want hun antwoorden op openstaande vragen (Hoe kan Dr. Crowe verschillende kleren dragen? Waarom krijgt Cole het niet koud als Crowe in de buurt is?) klinken meer dan aannemelijk. Bovendien worden verschillende details geduid, zoals de kleur rood die opduikt wanneer 'onze' wereld aangetast wordt door gene zijde. Hoewel het bonusmenu, dat is opgebouwd uit negen hoofdstukken, meer dan een uur aan beeldmateriaal omvat, prevaleert kwaliteit boven kwantiteit. Een voorbeeld: het hoofdstuk waarin het storyboard met de film vergeleken wordt, behandelt slechts één scène, maar doet dat ongelooflijk minutieus, met de bijbehorende motivaties van Shyamalan. Hetzelfde geldt voor de (slechts) vier verwijderde scènes, die door de regisseur uitvoerig worden ingeleid. En zo ontstaat geen ander, maar een completer beeld van de film. En van Shyamalan, die het succes van zijn film dan wel niet zag aankomen, maar die ook niets aan het toeval overliet. Als er één conclusie getrokken kan worden aan de hand van al deze extra informatie is het wel dat The sixth sense beslist geen toevalstreffer was.
Roel Haanen
Te huur en te koop vanaf heden (Hollywood Pictures Home Video, Regio 2, Pal, oorspronkelijk beeldformaat)


Video en dvd tips

DVD
The Mario Bava collection (Image Entertainment, import regio 1 en regio 0)
Het Amerikaanse dvd-bedrijf Image Entertainment maakt een welkom einde aan de obscure status van het baanbrekende oeuvre van de Italiaanse horrormaestro Mario Bava. Drie jaar geleden kampte een retrospectief in het Filmmuseum nog met slechte filmprints, de Amerikanen pakken op dvd uitstekend uit, waardoor Bava's sfeervolle belichting en fotografie optimaal tot hun recht komen. Absolute aanraders zijn Black sunday, Black sabbath en Lisa and the devil en het bij concurrent Anchor Bay verschenen Shock, voor het eerst te zien in de director's cut. Alle films worden uitgebracht in de oorspronkelijke beeldratio, met verhelderend bonusmateriaal.

Verder:
Annie Hall
Everything you always wanted to know about sex
The ice storm
Serial mom
Men in black
Thunderball
Mad dog & glory
Scarface
The wizard of Oz
Three kings
Being John Malkovich (Allen regio 2)

Huurvideo
Witness protection (Dutch Film Works, 26 september)
Dit krachtige, op feiten gebaseerde televisiedrama gaat door waar Scorsese's GoodFellas ophoudt: een maffia-gezin wordt door FBI-agent Forest Whitaker klaargestoomd voor een nieuw leven. In een benauwend ondergronds complex leveren spijtoptant Tom Sizemore en echtgenote Mary Elizabeth Mastrantonio pittige acteerprestaties.

Suicide kings (Laurus Entertainment, 5 september)
Een stel verwende snotapen ontvoert gangsterbaas Christopher Walken, om met het losgeld een gekidnapte vriendin vrij te kopen. Denis Leary mag zich te buiten gaan aan Tarantinoiaanse monologen over zijn dure laarzen, maar Walken gaat moeiteloos met de ietwat stompzinnige film aan de haal.

Anywhere but here (Fox, augustus)
Bitterzoet verhaal over de moeilijke relatie tussen een extraverte moeder (Susan Sarandon) en bedachtzamere dochter (Natalie Portman). Ontroerend in zijn eenvoud, met name Portman is geweldig onder regie van Wayne Wang (Smoke, Blue in the face).

La corsa dell' innocente/Flight of the innocent (Buena Vista, import)
Spannend, bij tijd en wijle genadeloos verhaal uit 1993 van Carlo Carlei (Fluke), over een Italiaans jongetje dat als enige aan een maffia-afrekening ontsnapt. Hij slaat op de vlucht, met de moordenaars in zijn kielzog. Letterbox, Italiaans gesproken en Engels ondertiteld.

Vénus Beauté (institut) (Tartan, import)
De wederwaardigheden van personeel en cliëntèle in een Parijse schoonheidssalon waren goed voor een handvol Césars. Glansrol van Nathalie Baye, gedreven regie van ex-actrice Tonie Marshall (Pas très catholique). Letterbox, Frans gesproken en Engels ondertiteld.

Hasards ou coïncidences (Tartan, import)
Claude Lelouch vertelt op zijn gebruikelijk wijdlopige wijze het verhaal van een ex-ballerina die bij een bootongeluk haar echtgenoot en zoontje verliest. Alessandra Martines' ontroostbare gelaatsuitdrukking en karige tekst doet de tweede helft van de film echter ver uitstijgen boven het geneuzel in de eerste. Letterbox, Frans gesproken en Engels ondertiteld.

Verder:
Emporte-moi
Juha
Fucking Åmål
Three kings
Les convoyeurs attendents
The five senses
Lef
The beach
Being John Malkovich
The hurricane

Koopvideo
Juha
The Blair witch project
Piranha blues: Film 1
Do not disturb
Tesis
Dobermann
Bitter sugar
Kentucky fried movie
Eyes wide shut

De niet besproken titels zijn eerder gerecenseerd in de Filmkrant. Zie voor meer informatie onze website: www.filmkrant.nl/zoek.html

Naar boven