Video & DVD - november 2000, nr 216

Een selectie uit de videotheek van nieuwe, interessante en curieuze films die niet in de bioscoop zijn uitgebracht. En films opnieuw uitgebracht op DVD.


Girl, interrupted
James Mangold
Je moet er gevoelig voor zijn: vrouwen op de rand van een zenuwinzinking. Wie niet tegen hysterische wijven kan, om het maar eens cru te stellen, heeft niets te zoeken bij Girl, interrupted. De derde speelfilm van James Mangold (
Heavy, Copland) gaat gebukt onder een doelloos voortploeterend scenario, een groezelig uitziende cinematografie en een regie die net zo labiel is als de geestelijke gesteldheid van de hoofdpersonen. Dat de verfilming van de autobiografische roman van de Amerikaanse schrijfster Susanna Kaysen toch een meerwaarde heeft, zegt veel over de klasse van de twee actrices, Winona Ryder en Angelina Jolie, die de kar trekken, daarbij in de rug gesteund door veteraan Vanessa Redgrave en Whoopi Goldberg, plus een aantal lijkbleke nieuwe gezichten. Girl, interrupted (de titel is ontleend aan een schilderij van Vermeer, waarvan de Engelse titel luidt 'Girl, interrupted at her music') vertelt het verhaal van een door Ryder gespeelde jonge vrouw die eind jaren zestig na een halfhartige zelfmoordpoging ruim anderhalf jaar in een inrichting doorbrengt. Daar leert Susanna dat ze lang niet zo gek is als ze zelf dacht, onder meer doordat ze in contact komt met vrouwen die wel echt gestoord zijn, zoals de psychopathische Lisa (Jolie). Vergelijkingen met het meer maatschappijkritische One flew over the cuckoo's nest liggen voor de hand, maar lopen tegelijk mank omdat Girl, interrupted in de eerste plaats een film is over persoonlijke groei. Het hier niet in de bioscoop uitgebrachte prestigeproject van executive producer Ryder - zij kocht de rechten op het boek na zelf geestelijke problemen te hebben gehad - leverde Jolie een Oscar op. Verdiend, maar toch: acteren doe je niet alleen. Juist doordat de met een onberispelijke techniek gezegende Ryder haar spel klein houdt, krijgt de actrice met het expressieve gezicht en de grote gebaren de kans om de show te stelen. De manier waarop ze dat doet, vol overgave en volstrekt angstloos, is echter prachtig om te zien.
Oene Kummer
Te huur op video en dvd (Columbia TriStar Home Video).

Winona Ryder en Whoopi Goldberg in Girl, interrupted.


Detroit rock city
Adam Rifkin
Binnen de opleving van mode en muziek uit de jaren zeventig is Detroit rock city een vreemde eend in de bijt. De film portretteert de nu weer populaire disco als een rage voor kwallen en mietjes en neemt stelling voor de hardrock, een muziekstroming die nog steeds door menig serieuze muziekliefhebber met de nek wordt aangekeken. Centraal staan de belevenissen van vier stevig blowende tieners, onder wie een overtuigende Edward Furlong (
American history X), die ten koste van alles een concert van hun favoriete band Kiss willen zien en vele obstakels op hun pad vinden. Het jaar is 1978: Kiss staat op het toppunt van haar roem en biedt jongeren perfect escapisme met een mengsel van keiharde rock en een sensationele liveshow, die aan massahysterie grenzende publieksreacties oproept. De ware Kiss-fan staat bekend om een totale toewijding jegens de heiligen, maar regisseur Rifkin waakt ervoor om zijn film tot een wanstaltig en kritiekloos eerbetoon aan de band te maken. Detroit rock city is vooral een vlotte tienerkomedie, met alle open deuren en grove scènes die bij het genre horen. Maar de kledingstijlen en maniertjes van discogangers en hardrockers worden overtuigend geëtaleerd, Rifkins stijl is snel en modieus, inclusief een veelvuldig gebruik van splitscreen, en een keur aan klassieke rocknummers passeert op maximum volume de revue. Wie de jeugdige opwinding van het bijwonen van een rockconcert en alles wat daarbij hoort niet herkent, ziet vooral bekende grappen over seks, drugs en rock 'n' roll, en zal de banale gedragscodes die we kennen uit vergelijkbare films als Wayne's world wellicht irritant vinden. Ik heb me met deze film goed vermaakt en de onbekommerde vrolijkheid en hoge meezing-graad weldadig ondergaan. Maar er zijn dan ook verzachtende omstandigheden: mijn eerste elpee was er een van Kiss, en ik kocht hem in 1978.
Mike Lebbing
Te huur op video en dvd vanaf 31 oktober (Dutch Film Works).


Die Häupter meiner Lieben
Hans-Günther Bücking
"Das Ende vom Schwein ist der Anfang von der Wurst", merkt een van de vrouwen droog op in de romanverfilming Die Häupter meiner Lieben (1998), nadat de eerste kerel het loodje heeft gelegd. Deze levenswijsheid is het Leidmotief in het meer dan latent feministische oeuvre van de Duitse bestseller-auteur Ingrid Noll, van wie in 1997 'Die Apothekerin' werd verfilmd (zie hieronder). De heren eindigen in Nolls zwart-komische thrillers meestal aan de voeten der dames, maar dan wel levenloos. Voor het witte doek werd Nolls roman (qua plot en personages al het zwakke zusje van 'Die Apothekerin') gestroomlijnd, maar men vergat om de aloude controverse man-vrouw enigszins te nuanceren. In aanzet is het verhaal interessant: hartsvriendinnen Maja (Heike Makatsch) en Cora (Christiane Paul) helpen de ploerten en sufferds op hun pad consequent naar de andere wereld en vieren dankzij een erfenis in Toscane (driemaal raden hoe deze is verkregen) samen met een medeplichtige huishoudster hun onafhankelijkheid. De te voorzichtige aanpak van de hier als regisseur debuterende Duitse cameraman Hans-Günther Bücking ontlokt echter de toch potente actrices niet meer dan matte vertolkingen en laat de zwartgallige trekjes in het scenario geen kans om de film broodnodig leven in te blazen. In plaats daarvan zien we Toscaanse heuvelpanorama's, ingestudeerd geruzie tussen de harpijen en de eigenaardige monotonie van kerels die fluks na elkaar hun laatste alcoholadem uitblazen. Het statische karakter van deze als televisiedrama aandoende degelijkheid degradeert de film tot lagere middenmoter. Daar kan ook de zwoel ogende Oostenrijkse theateractrice Andrea Eckert met haar fijntjes uitgespeelde rol van gehaaide huishoudster in een huidnauw zomerjurkje nog slechts een accentje zetten. De Duitse dvd bevat een twintig minuten durende 'Making of' met interviews, plus de in zwart-wit gedraaide videoclip van het Paul Simon-oudje 'Fifty ways to leave your lover' in een door actrice Makatsch niet al te verdienstelijke zing-zeg-versie.
Oliver Kerkdijk
Te huur/koop als import-dvd (Highlight, Duits gesproken, niet ondertiteld, letterbox).


Die Apothekerin
Rainer Kaufmann
Nadat in 1995 regisseur Rainer Kaufmann en steractrice Katja Riemann hadden gescoord met de pretentieloze relatiekomedie Stadtgespräch, legden ze de artistieke lat beduidend hoger in de Ingrid Noll-adaptatie Die Apothekerin (1997). En met succes: in Duitsland zagen meer dan anderhalf miljoen bioscoopbezoekers de kwalitatieve quantumsprong van het duo. In tegenstelling tot de latere Noll-verfilming Die Häupter meiner Lieben klopt inhoudelijk en optisch zo ongeveer alles aan het boosaardige verhaal over de vrijgezelle apothekeres Hella Moormann (Riemann) met een mentale knik. De wat zonderlinge jonge vrouw helpt in de apotheek bij voorkeur de hypochonders en onaangepasten, maar wanneer de sportautoverslaafde bon-vivant van goeden huize Levin (Jürgen Vogel) haar inpalmt, verandert Hella's schaduwleven op slag: van trouwerij naar riante erfenis en via ménage à quatre met dubbel overspel naar moord en huiselijk geluk met lachende baby. Eind goed, al fout. Met een oogopslag tussen lijdzaam en sinister speelt Riemann de uit de verdorring opbloeiende gifmengster op zoek naar genegenheid, en de vloeiende CinemaScope-fotografie van Klaus Eichhammer zorgt in combinatie met een warme art direction voor een voortdurende oogstreling. Doorslaggevende factor is echter de geïnspireerde regie. Niet alleen heeft Kaufmann de cast tot pittige confrontaties weten te verleiden, zijn oog voor detail en gevoel voor timing tillen iedere scène naar een hoger plan en daarmee de film als geheel naar het niveau van hoogst amusante zwarte komedie met post-feministische strekking. Het valt nog te bezien of de romanschrijfster Ingrid Noll content is dat beide verfilmingen van haar werk tot dusver van mannenhand zijn, maar ze zal moeilijk kunnen ontkennen dat Kaufmann haar marginaal sympathieke antiheldin tot een dame met stijl heeft gemaakt.
Oliver Kerkdijk
Te huur/koop als video en dvd (Splendid, import, Duits gesproken, niet ondertiteld, letterbox).


The messenger: the story of Joan of Arc
Luc Besson
In de dageraad hangt de nevel over de velden rond Orléans, een gedreven Jeanne d'Arc (Milla Jovovich) wekt het in krijgsuitrusting slapende leger: "Ontwaakt, mijn soldaten; het slagveld wacht!" Het is een moment van sublieme heroïek, vergelijkbaar met ogenblikken uit Braveheart, Excalibur en Cross of iron. En of we het nu onderkennen of niet, 'la condition humaine' dicteert dat de mens soms de wapens moet opnemen om een conflict op te lossen en - op een abstracter niveau - het leven te herwaarderen. Niets is tezelfdertijd zo nuttig en nutteloos als oorlog, waar perspectieven worden bijgesteld in een spoor van dood en vernietiging. In Luc Bessons film over het Franse icoon Jeanne d'Arc stroomt de adrenaline door je aderen bij de slagveldscènes van een epische grandeur en tijdens de vurige speeches die de Maagd van Orléans geeft aan haar soldaten. We kennen de afloop van het verhaal over het plattelandsmeisje dat, volgens haarzelf door God gezonden, tegen de Britten ten strijde trok: ze werd door koning Karel bedankt voor bewezen diensten, maar was te populair bij 'het volk' en eindigde derhalve wegens vermeende ketterij op een Angelsaksische brandstapel. Wat er in de geest van Jeanne huisde en haar de kracht gaf om zwaard en banier op te nemen, zal altijd duister blijven. Dat is mooi, want de wereld heeft een groot gebrek aan mythen en legenden. Helaas verzuimde Besson in zijn Amerikaans-Franse filmcompromis The messenger om die mystieke laag in zowel het tijdsbeeld als in de complexe protagoniste aan te brengen, en Jovovich blijkt als actrice twee maatjes te klein om dit manco op te vangen. Misplaatst is de koninklijke clownsact van John Malkovich, ridicuul de rommelmarkt van Amerikaanse en Euro-accenten der diverse bijrolspelers (waaronder Vincent Cassel als de notoire edelman-kindermoordenaar Gilles de Rais). De Franse filmwereld moet zich maar eens beraden over zijn koers, want na Besson maakt nu ook Mathieu Kassovitz (Assassin(s), La haine) met de mislukte seriemoordenaarthriller Les rivières pourpres (evenals The messenger overigens voortreffelijk gefotografeerd door Thierry Arbogast) de fatale knieval naar Amerikaans georiënteerde mainstream. Quo vadis, mesdames et messieurs?
Oliver Kerkdijk
Te huur als video en dvd, te koop als dvd (Columbia TriStar Home Video).


Video en dvd tips

DVD
Exotic Europe - Reizen in de vroege film (Koop, Filmmuseum)
In een vruchtbaar samenwerkingsverband presenteren filmmusea uit Duitsland, Engeland en Nederland een reeks geconserveerde en amusante korte films, die het Europa van begin vorige eeuw laten zien, en soms opmerkelijk kleurrijk blijken. Helaas ontsiert het Exotic Europe logo alle oude beelden, maar boekwerkje en dvd verschaffen wel inzicht in conservering en restauratie.

Barbarella (Koop, Paramount Home Video)
Het prototype van alle uitzinnige sixties-kitsch oogt digitaal opgepoetst in de 1:2,35 beeldratio (CinemaScope) bijzonder fraai en de avonturen van kokette kosmonaute Jane Fonda blijven kostelijk. Bevat ook een afgeragde trailer.

Chinatown (Koop, Paramount Home Video)
Net als de Amerikaanse editie moet deze Nederlandse widescreen dvd van Polanski's klassieker het vooral van de film zelf hebben: de dertien minuten durende terugblik van de regisseur, scenarioschrijver Robert Towne en producent en terminale playboy Robert Evans blijkt een oppervlakkige witwas-operatie, waarin de roemruchte conflicten nauwelijks worden aangestipt.

Les enfants du paradis (Second Sight, import, koop & huur)
Marcel Carné's Franse filmklassieker par excellence in een nieuw gerestaureerde versie als dvd. Omdat niet alleen de Amerikaanse filmhistorie een tweede blik waard is. Frans gesproken, Engels ondertiteld.

Needing you (Mei Ah, import, koop & huur)
Sympathieke Hongkong-romcom, waarin het wel even duurt eer de gemangelde kantoormanager Andy Lau zijn niet onappetijtelijke beste kracht Sammi Cheng ziet staan. Van het onvermoeibare duo Johnnie To/Wai Ka Fai, dat met hun productiefirma Milkyway Image in vijf jaar tijd (en Azië-crisis) consistent kwaliteit in diverse genres afleverde en daarmee verdiend succes oogstte. Zangeres-en-nu-actrice Sammi Cheng vertolkt de vederlichte Cantopop-titelsong. Kantonees gesproken, Engels ondertiteld, letterbox.

Le mari de la coiffeuse (Tartan, import, koop & huur)
Eindelijk komt de Britse kwaliteitsdistributeur Tartan met dvd's, en de mooiste van de eerste worp is deze originele vertelling van Patrice Leconte (La fille sur le pont,
Ridicule) over het jongetje dat ervan droomt om met een kapster te trouwen. Zijn wens komt uit. Frans gesproken, Engels ondertiteld, letterbox. Al geven de hoesjes van de Tartan-dvd's als beeldratio 3:4 aan, de films zijn wel degelijk in het originele beeldformaat. Tevens verschenen: Matador, Cyrano de Bergerac, The idiots, C'est arrivé près de chez vous (als Man bites dog, met de korte film Pas de C4 pour Daniel Daniel als bonus).

Verder:
Apocalypse now
Stigmata
Saving private Ryan
Aimée und Jaguar
Breakfast at Tiffany's

Huurvideo
The stormriders (Bridge Pictures, 21 oktober)
Overdonderend fantasy-spektakel uit Hongkong, waar de digitale trukendoos nu ook open gaat, zodat Aaron Kwok en Ekin Cheng nog mooier kunnen vliegen. De oogstrelende esthetiek en de gevechten worden helaas flink gemangeld door een lompe pan & scan-weergave, en de Engelse nasynchronisatie laat ook te wensen over. Dit soort parels verdienen een widescreen release in het Kantonees, maar daar wil Bridge kennelijk niets van weten. Doodzonde.

Verder:
Tumbleweeds
Snow falling on cedars
The ninth gate
The end of the affair
Felicia's journey
The talented Mr. Ripley
Vatel
Better than chocolate

Releasedata onder voorbehoud. De niet besproken titels zijn vrijwel allen eerder gerecenseerd in de Filmkrant. Zie voor meer informatie onze website: www.filmkrant.nl/zoek.html

Naar boven