Video & DVD - juni 2001, nr 223

Een selectie uit de videotheek van nieuwe, interessante en curieuze films die niet in de bioscoop zijn uitgebracht. En films opnieuw uitgebracht op DVD.


Ladies room
Gabriella Cristiani
Het damestoilet als voorportaal tot een eeuwig branden in een hel van vrouwenellende. Je kunt je er wat bij voorstellen, want er wordt wat afgemopperd, geroddeld en gezucht op de gemiddelde vrouwen-wc. Lange wachtrijen scheppen onverwachte banden, waar anderen in stilte hun spiegelbeeld vereren of hun zonden overdenken. Het klinkt dus als een aardig uitgangspunt voor een film, maar de Oscarwinnende editor Gabriella Cristiani (voor Bernardo Bertolucci's The last emperor) komt in Ladies room niet verder dan het neerzetten van een leuk idee. Het helpt al niet dat de openingsscène zich afspeelt in een modieus steriel vagevuur, met wapperende gordijnen en stil wachtende vrouwen. Een tamelijk theatrale enscenering waarin de twee hoofdpersonen Lauren (Veronica Ferres) en Julia (Molly Parker) moeten ontdekken dat ze dood zijn en eeuwig de tijd hebben om hun leven te herleven. Een televisiescherm waarop zij flashbacks van hun eigen bestaan kunnen terugzien, onthult wie zij waren. Het mag geen verrassing heten dat er een opmerkelijke parallel is tussen dat vagevuur en hun laatste uur: ook op het ondermaanse was het damestoilet, waar zij hun laatste avond grotendeels doorbrachten, al een bescheiden hel. Een andere overeenkomst tussen de beide jonge vrouwen is dat ze allebei de minnares waren van een oudere getrouwde man. Een van deze heren wordt gespeeld door John Malkovich, die al slapstickend voor een paar kleine lichtpuntjes in deze Canadese productie zorgt. Al struikelend, van trapleuningen glijdend en als onvervalste geveltoerist, verdoezelt hij de wanhoop achter zijn ogen: waar ben ik in godsnaam in terecht gekomen? Schijnmoralisme, portretten van filosoof Ludwig Wittgenstein, Bellini's opera 'Beatrice di Tenda' schetterend op de achtergrond: het mag allemaal niet baten.
Dana Linssen
Te huur op video (Laurus)


Woman on top
Fina Torres
De favoriete chilipeper van chef-kok Isabella (Penélope Cruz) is de malagueta, een extreem hete peper die ze bij voorkeur door een minnaar over haar lippen laat smeren. Zij is zo oogverblindend dat zelfs haar zweetdruppel een bloem kan laten opengaan. Aan hyperbolen geen gebrek in de zwoel bedoelde film Woman on top, aan meeslepende personages des te meer. De Spaanse Cruz speelt een zogenaamd vrijgevochten Braziliaanse, die het restaurant van haar man dankzij haar recepten heeft omgetoverd in een gastronomisch fenomeen, maar door gebrek aan erkenning de biezen pakt richting Los Angeles. Daar wordt ze ontdekt door een tv-producent die haar laat schitteren in een eigen kookprogramma, dat vervolgens ook een doorslaand succes wordt, niet in de eerste plaats dankzij haar uitgekiende garderobe. Cruz speelt een geconfijte variant op haar rol in Jamón jamón, en moet het doen met een aanzienlijk minder intens scenario dat haar voorziet van een horde aanbidders en een gitarist onder het balkon. Haar tragiek is dat ze door de hele wereld wordt begeerd, maar daar zelf niet toe in staat is. "Je huid smaakt naar zout en je haar ruikt naar kaneel", wordt haar van alle kanten toegefluisterd. De magisch-realistisch getinte film van Fina Torres (Celestial clockwork) lijkt een feministische draai te maken als blijkt dat Isabella aan een soort chronische wagenziekte lijdt, wat alleen te verhelpen is door zelf auto te rijden, door te leiden bij het dansen en tijdens het vrijen bovenop te liggen, een van de oorzaken van haar relatiecrisis. Al snel maakt de film echter rechtsomkeert om de gebaande paden te bewandelen, en uiteindelijk te stranden in de berm: vrouw moet kiezen tussen macho en lieverd, waarna Isabella plots niet meer zo eigenzinnig blijkt te zijn. Het moet tenslotte wel allemaal leuk blijven daar onder die Braziliaanse zon.
Mariska Graveland
Te huur op video (Twentieth Century Fox)

Keukenprinses Penélope Cruz.


2001: A space odyssey (dvd)
Stanley Kubrick
Vlak na de introductie van de nieuwe beelddrager kon het lijstje '10 redenen om een dvd-speler aan te schaffen' al voorzien worden van het halve oeuvre van Stanley Kubrick, dat in de Verenigde Staten in een speciale dvd-box verscheen. De technische perfectie en zorgvuldig uitgebalanceerde beeldcomposities maken Kubricks werk tot een uitstekende lakmoesproef voor dvd, maar de kwaliteit van de schijven liet te wensen over, zeker voor Europeanen. Bij het afspelen van Amerikaanse ntsc-discs op hier gebruikelijke pal-apparatuur levert het verschil in beeldlijnen tussen beide systemen soms flikkerende storingen op, die zich vooral bij 2001: A space odyssey hinderlijk openbaarden. In tegenstelling tot de box-editie verschijnt de tweede uitgave van de klassieker meteen ook in Europa, in een beperkte oplage, en ditmaal pakt men dermate overtuigend uit dat verdere perfectionering onmogelijk lijkt. Het in de luxe verpakking bijgevoegde drukwerk schermt in dit verband met technische begrippen als Spirit DataCine en Pogle Platinumsysteem, en je wenst prompt dat het complete oeuvre van Kubrick spiritueel gepoggeld wordt uitgebracht. De uitgave bevat ook een nieuwe, kraakheldere cd-soundtrack en een beeldje uit een 70mm print van de film, opdat we niet vergeten dat film iets anders is dan een stroom digitale informatie. Een en ander rechtvaardigt de hoge prijs, maar het is vooral de onverminderd indrukwekkende film die de doorslag geeft. Nee, anno 2001 is er nog geen Hilton hotel in de ruimte en is de Maan ook niet gekoloniseerd, maar de kort getoonde breedbeeldtelevisie is er inmiddels wel en de haperende HAL 9000 computer doet ieder hedendaags Microsoft-slachtoffer gniffelen van herkenning. Ook op het gebied van trucages bewijst de film in deze smetteloze versie dat computers niet zaligmakend zijn. Kubrick toont een buitenaardse wereld die in alle fotorealistische details overtuigt, waar moderne digitale trucages nog steeds gekunsteld ogen. In één woord: magistraal.
Bart van der Put
Te koop en te huur op dvd (Warner Home Video).


Once upon a time in China (dvd)
Tsui Hark
Iron monkey (dvd)
Yuen Woo-ping
Met de komst van de omvangrijke dvd-reeks 'Hong Kong Legends' mogen liefhebbers van martial arts-films hun spaarpot stukslaan. De schijven bevatten interessante extra's en op de beeld- en geluidskwaliteit valt niets af te dingen, een verademing na de beroerde videoversies van Chinese genrefilms die eerder in Nederland verschenen. Tsui Hark's kaskraker Once upon a time in China (1991), die vijf vervolgen kreeg, was de 99e verfilming van het verhaal rond de Chinese volksheld Wong Fei-hung, strijder tegen onrecht en verdediger van de armen. De held wordt vertolkt door de charismatische Jet Li en de film is naast wervelende actie rijk aan (film)historische context, waarop middels een commentaarkanaal uitvoerig wordt ingegaan. Er zijn nog meer extra's, maar de grote kracht blijft de film, die in haarscherp 2,35:1 scopeformaat wordt gepresenteerd. Zie de opening, waarin talloze martial arts-leerlingen op een strand volstrekt synchroon hun oefeningen doen terwijl de ondergaande zon de hemel in brand zet, en je bent verkocht. Net als Once upon a time in China kan de dvd van Iron monkey (1993) gelukkig worden bekeken met het Kantonese geluidsspoor en optionele Nederlandse ondertitels, in plaats van de bespottelijke Engelstalige nasynchronisatie. De film is een nog spectaculairder variant op het Wong Fei-hung-verhaal, waarin martial arts-superster Donnie Yen op ongeëvenaarde wijze de hoofdrol vertolkt. Het eenvoudige verhaal betreft wederom het bevechten van corruptie in negentiende-eeuws China, maar de uitspattingen van vechtkunst zijn bij tijd en wijle zo verbluffend dat de kijker eerder naar adem hapt dan verveeld raakt. De regie was dan ook in handen van Yuen Woo-ping, de veteraan die al dertig jaar grote invloed uitoefent op de Hongkongse genrefilm en recent wereldfaam verwierf met zijn choreografie van de actiescènes in
The matrix en Crouching tiger, hidden dragon. Woo-ping's gebruik van vele complexe gevechtstechnieken in Iron monkey doet zeker niet onder voor zijn recente werk: zelden namen kippenvel en adrenaline het lichaam zo in bezit als bij de climax van deze film. De furieuze strijd van drie Kung Fu-meesters op een woud van brandende palen is een overtuigend bewijs dat alleen de Chinezen dit genre tot in de puntjes beheersen, en daarbij geen pixel aan digitaal poetswerk nodig hebben.
Mike Lebbing
Te koop en te huur op dvd (Hong Kong Legends)


Entre las piernas (dvd)
Manuel Gómez Peireira
Voordat Penélope Cruz wereldsterstatus verkreeg was actrice Victoria Abril de ongekroonde keizerin van de Spaanse cinema, met een populariteit die nog steeds reikt tot ver buiten de landsgrenzen. Van Abrils gelaat (met die grote, bijna verschrikte ogen) is nu eens een storm van ingehouden woede en dan weer een vloedgolf van vreugde af te lezen, haar lichaamstaal maakte voor regisseurs niet zelden dialoog overbodig. Toch weet ze steevast menigeen van het doek te spelen, vooral wanneer ze in haar gestes en beweeglijkheid een stapje terugdoet. Zoals in Entre las piernas (Tussen de benen), een kruisbestuiving uit 1998 van psychologische thriller en erotisch drama waarin ze als echtgenote en moeder in een therapiegroepje voor seksverslaafden de scenarist-producent Javier Bardem ontmoet. De twee doen vreselijk hun best om hun kleren aan te houden, maar na een zinnige restaurantconversatie over de struisvogels in
Fantasia gaan alle remmen los op de achterbank van een oude Dodge in een parkeergarage. Later blijkt in de kofferruimte van diezelfde Amerikaan het lijk te liggen van een jonge scenarioschrijver die eerder door Bardem tot op de grond is afgebrand. Bardem komt er vervolgens achter dat van hem ook een reeks mobiele-telefoongesprekken op cassettebandjes in omloop is, waarin hij zijn erotische fantasieën vertelt aan een mysterieuze vrouw; als slachtoffer van deze GSM-snuff en kaper van de met politieman Carmelo Gómez getrouwde Abril heeft hij heel wat op te lossen. Deze romanadaptatie verliest het helaas van de eigen verwarrende handeling en het feit dat regisseur en coscenarist Gómez Peireira verzuimt om na een uitstekende eerste helft hoofdverhaallijnen en nevenintriges plausibel te laten samenkomen. Sterk daarentegen zijn de geweldige en speelse openingstitels (een totale seventies-flashback), de suggestieve kracht van de eerste vijfenveertig minuten en het spel van Abril en Bardem, die samen fijn een potje therapeuteren tot de zweetdruppels van de cameralens druipen.
Oliver Kerkdijk
Te koop als import-dvd (Columbia TriStar Spanje, Spaans met Engelse ondertitels, beeldformaat 2,35:1)


Video en dvd tips

DVD
Close encounters of the third kind (Columbia TriStar Home Video)
Steven Spielbergs meesterwerk over de eerste ontmoeting van de mensheid met een buitenaardse beschaving heeft met deze dubbelschijf een vorstelijke behandeling gekregen. De inmiddels vierde versie (!) van de film oogt in zijn oorspronkelijke scope-formaat mooi, hoewel een digitale poetsbeurt bij sommige scènes geen overbodige luxe was geweest. Met een documentaire van 100 minuten, een authentieke featurette uit 1977 en elf verwijderde scènes waarin subplots worden uitgediept is het predikaat 'collector's edition' beslist gerechtvaardigd. (zie ook de Videovorser op pagina 23)

Strangers on a train (Warner Home Video)
De dvd van Hitchcocks formidabele thriller over een ruilmoord bevat twee versies: de oorspronkelijke en een zogenaamde Britse montage, die twee minuten langer duurt. Hoewel de index van twee scènes aangeeft dat ze per versie verschillen, zijn daarmee die twee minuten nog niet verantwoord. Een toelichting van het hoe en waarom was welkom geweest.

Charlie's angels (Columbia TriStar Home Video)
Maar liefst zes 'documentaires', variërend in lengte van vier tot wel zeven minuten, bieden een blik in Charlie's studiokeuken, samen met een commentaarkanaal waarop regisseur McG en zijn cameraman te horen zijn. McG kent zijn klassiekers en roemt Iron monkey als blauwdruk voor de kung fu-scènes. De beste reden om deze schijf te kopen is de bonte en vrolijke update van de gelijknamige tv-serie uit de jaren '70, die bewijst dat niet al het snoepgoed uit Hollywood hetzelfde smaakt.

Get Carter (Warner Home Video)
Bij de recente opleving van de Britse gangsterfilm stelden Engelse critici terecht dat Mike Hodges' realistische en schokkende wraakvertelling uit 1971 nog altijd op eenzame hoogte staat, mede dankzij Michael Caine's verbeten hoofdrol en de geweldige muziek van Roy Budd. Ster en componist zijn op dvd in twee korte bonusfilmpjes aanwezig, Hodges, Caine en cameraman Wolfgang Suschitzky zeggen zinnige dingen op het commentaarkanaal. (beeldformaat 1,85:1)

Omen Trilogy Box (20th Century Fox Home Entertainment)
Net als in de jaren zeventig verschijnt The omen opnieuw kort na The exorcist, en dat is opportuun voor een film die de komst van de antichrist centraal stelt, maar het nog altijd aflegt tegen Friedkins klapstuk Rosemary's baby. De film kreeg twee vervolgen, waarin de purberteit en de ondergang van het satanskind belicht worden. De even sjieke als spectaculaire reeks sterfgevallen blijft amusant voor liefhebbers van Hollywood-horror, die bij elke film een commentaarkanaal kunnen beluisteren en bij Richard Donners aftrap een aardige terugblik van drie kwartier en een interview met Oscar-winnend componist Jerry Goldsmith aantreffen. Avé Satani!

Bill and Ted's excellent adventure (RCV)
Voor Beavis & Butthead en twee delen Wayne's world kregen pubers van alle leeftijden al in 1989 de heerlijk onzinnige film die ze verdienen. Onder regie van Stephen Herek reizen headbangende leeghoofden Alex Winter en Keanu Reeves door de geschiedenis om hun examen te halen, en dat doen ze dermate overtuigend dat Keanu jarenlang als authentiek leeghoofd te boek stond. (beeldformaat 2,35:1, met trailer)

L.A. story (RCV)
Wat Woody Allen met Manhattan en zijn halve oeuvre voor New York deed, doet scenarioschrijver en ster Steve Martin hier zeker zo aanstekelijk voor de stad van kul en klatergoud, waarbij Hollywood terloops flink op de hak wordt genomen. De regisseur mag dan Mick Jackson heten, uit de in partjes geserveerde interviews en de film blijkt dat Martin alle eer toekomt. Waarvan akte. (beeldformaat 1,85:1, met trailer)

Verder:
Crouching tiger, hidden dragon
Absence of malice
Snatch
O Brother, were art Thou?
Ride with the devil
Little Nicky
De zwarte meteoor
La veuve de St. Pierre
Chicken run

De niet besproken titels zijn vrijwel allen eerder gerecenseerd in de Filmkrant. Zie voor meer informatie onze zoekpagina.

Naar boven