Verwacht - november 2001, nr 227


Atlantis was bedoeld als Disney's grote zomerhit, maar de film van regisseurs Gary Trousdale & Kirk Wise bleef met een opbrengst van rond de 85 miljoen dollar niet alleen onder de verwachtingen, maar ook ver onder de 265 miljoen van het door DreamWorks gemaakte Shrek. Het gaat om een avonturenfilm die herinneringen oproept aan Disney's live-actiefilm 20,000 leagues under the sea. Het in 1914 gesitueerde Atlantis behelst een expeditie naar het verloren continent met dezelfde naam. Opvallend is de afwezigheid van de voor Disney kenmerkende liedjes en de pratende diertjes in de bijrollen. (Te zien vanaf 15 november)


The deep end wordt in de Amerikaanse pers onder meer geprezen vanwege de hoofdrol van Tilda Swinton (Orlando, Female perversions) als een gestresste huismoeder die ervoor probeert te zorgen dat haar homoseksuele tienerzoon niet van moord wordt verdacht. Regisseurs Scott McGehee & David Siegel maakten er, samen met cinematograaf Giles Nuttgens, een sfeervolle combinatie van thriller en film noir van. Enige gezochte plotwendingen in het tweede deel van de film ten spijt, maakt de mogelijkheid tot identificatie met Swintons personage veel goed. (Te zien vanaf 29 november)


Rock star vertelt het waargebeurde verhaal van een door Mark Wahlberg gespeelde rockfan die het tot zanger van zijn favoriete heavy metal band schopt. De leden van Judas Priest distantieerden zich echter van het door Stephen Herek geregisseerde resultaat. Mogelijk omdat het rags-to-riches-to-rags verhaal geen clichés schuwt over langharige en niet alle te snuggere metalheads. Overigens deed Rock star het aan de Amerikaanse kassa al net zo matig als andere recente muziekfilms als Almost famous en High fidelity. (Te zien vanaf 22 november)

Mark Wahlberg als Rock star.


Terrorama! is het speelfilmdebuut van radio- en televisiemaker Edwin Brienen, waarin zes mensen een terroristische daad trachten te stellen door een bekende tv-presentator te ontvoeren en hem vervolgens te confronteren met hun eigen donkerste geheimen. Brienen maakte voor zijn even rauwe als surrealistische low budget statement gebruik van digitale camera's en moderne videotechnieken en strikte onder andere Michel van Dousselaere, Kiki Classen, Robbie Muntz, Theo van Gogh, Mental Theo en Mimi Kok voor zijn hedendaagse ensemblefilm. (Te zien vanaf 21 oktober)


The old man who read love stories draaide tijdens het meest recente Nederlands Film Festival in het programma Foreign Affairs, omdat de film werd geregisseerd door de van oorsprong uit Heemskerk afkomstige maar in Australië gevestigde Rolf de Heer (Dance me to my song). De film over een door Richard Dreyfuss gespeelde jager, die zijn oude dag met het lezen van boeketreeksromannetjes wil doorbrengen, maar nog een keer de confrontatie met de Zuid-Amerikaanse jungle en met zichzelf moet aangaan, is gebaseerd op een boek van Luis Sepúlveda, wiens werk wel is vergeleken met dat van Ernest Hemingway. In een van de bijrollen duikt Cathy Tyson op, die in 1986 naam maakte als fatale schoonheid in Neil Jordans briljante Mona Lisa. (Te zien vanaf 8 of 15 november)


Salò bleek in 1975 het laatste, controversiële werkstuk van Pier Paolo Pasolini, die niet lang na de opnamen vermoord werd aangetroffen. Gebaseerd op '120 dagen van Sodom' van de Markies de Sade is Pasolini's statement tegen het fascisme ook vandaag de dag nog in staat om de goegemeente te shockeren, omdat de beelden van mooie, jonge mensen die worden verkracht, gemarteld en vermoord worden gepresenteerd zonder enige morele uitleg. (Te zien vanaf 25 oktober)

Salò: nog steeds shockerend.


Mirakel fungeerde dit jaar als openingsfilm van het Cinekid festival. Het speelfilmdebuut van de Deense Natasha Arthy gaat over een twaalfjarige jongen die lijdt onder de dood van zijn vader. Daarnaast wordt hij op school gepest, niet alleen door zijn medeleerlingen maar ook door de leraar. Tot overmaat van ramp heeft het meisje op wie hij verliefd is alleen maar oog voor zijn beste vriend. Als de jongen zich tot God wendt, stuurt Hij hem een engel in de vorm van zijn vader. Een mirakel, dat mag duidelijk zijn. (Te zien vanaf 29 november)


Pettson & Findus 2 - Brief aan de koning herenigt de uit het eerste deel bekende oude man en zijn kat in een avontuur voor de allerkleinsten. Geregisseerd door Torbjörn Jansson en Albert Hanan Kaminski en Nederlands ingesproken door onder andere Lotte Lohr, Wim van Rooij en Maria Lindes. (Te zien vanaf 29 november)


There's only one Jimmy Grimble vertelt het verhaal van een zestienjarige jongen uit Manchester, die zowel op het voetbalveld als daarbuiten lijdt aan een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen. Zijn geluk verandert als hij van een oude vrouw een stel magische voetbalschoenen krijgt waarmee hij de sterren van de hemel speelt. Uiteindelijk moet hij echter in zichzelf leren geloven, zo wijst regisseur John Hay de kijker de weg. (inmiddels in de bioscoop)


Ali Zaoua gaat ook over kinderen, maar of de film van de Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch ook geschikt is voor kinderen is een tweede. Bijvoorbeeld omdat het straatschoffie uit Casablanca naar wie de film is vernoemd binnen tien minuten dood op de grond ligt. De rest van de tijd zijn Ali's vriendjes bezig om ervoor te zorgen dat hij in ieder geval de begrafenis krijgt die hij zou hebben gewild. De van Mektoub bekende Ayouch castte vooral echte straatkinderen - de littekens op hun gezichten spreken wat dat betreft boekdelen. (Te zien vanaf 1 november)

Oene Kummer


Kiss of the dragon is een Amerikaans/Franse coproductie met de Chinese martial artist Jet Li (Fong Sai Yuk) in zijn volgende internationale hoofdrol na de zeperd Romeo must die, waarbij overigens veel te weinig gebruik werd gemaakt van zijn acrobatische vechtkunsten. Dan heeft scenarist/producent Luc Besson het toch beter begrepen. Hij geeft Li, als Chinese geheim agent op de vlucht voor corrupte Parijse politiemannen, alle ruimte en liet debuterend regisseur Chris Nahon bij de vechtscènes assisteren door Corey Yuen, een oud klasgenoot van Jackie Chan. Bijrollen van Bridget Fonda als straatprostituee en Tchéky Karyo die zijn rol van psychopatische politie-inspecteur uit Dobermann nog eens dunnetjes overdoet. (Te zien vanaf 8 november)

Kiss of the dragon: martial arts in Parijs.


Legally blonde logenstraft het populaire vooroordeel over de geringe intelligentie van onze blonde medemens. De komedie van Robert Luketic voert een blonde Californische rijkeluisdochter op (type Beverly Hills 90210) die aan een rechtenstudie begint louter om haar arrogante ex-vriendje te bewijzen dat ze het kan. De Amerikaanse pers had vooral een goed woordje over voor hoofdrolspeelster Reese Witherspoon die met gemak boven het nogal magere materiaal uitstijgt. Dat verbaast ons niets; Reese was immers ook al goed op dreef in het scherpe Election. (Te zien vanaf 8 november)


The score is wat de Amerikanen omschrijven als een 'heist movie', een film die volledig draait om een kraak of overval (binnenkort: Heist van David Mamet), en heeft een cast om van te watertanden: Robert De Niro, Edward Norton en Marlon Brando. Naar verluidt maakte die laatste zijn reputatie als lastpak meer dan waar door aanwijzingen van regisseur Frank Oz te negeren en de man consequent aan te spreken met 'Miss Piggy'. Oz, die vooral bekendheid geniet als leverancier van stemmetjes voor The Muppet Show, heeft geslaagde komedies als Bowfinger en What about Bob? op zijn naam staan, maar schijnt met dit type thriller ook goed uit de voeten te kunnen. (Te zien vanaf 1 november)


A knight's tale van Brian Helgeland demonstreert hoe je de jong, snel & wild-generatie warm kunt laten lopen voor een ridderverhaal, bijvoorbeeld door de hoofdrol te geven aan het Australische snoepje van de week Heath Ledger en de soundtrack vol te gooien met anachronistische popmuziek, zoals Queen's rockstamper 'We will rock you'. De dagen van Floris en Ivanhoe liggen ver achter ons. NB: In de Amerikaanse advertenties gebruikte Sony-Columbia een lovend citaat van de door hen zelf verzonnen criticus David Manning. (Te zien vanaf 1 november)

A knight's tale: sportheld uit de Middeleeuwen.


Joy ride is een chiller (een graadje enger dan een thriller) waarin twee broers tijdens een nachtelijke autorit met een bakkie een grap uithalen ten koste van een vrachtwagenchauffeur die moorddadige neigingen blijkt te hebben. De vergelijking met Steven Spielbergs Duel is al gemaakt en de naam van de regisseur stemt ook hoopvol. John Dahl heeft sterke thrillers op zijn naam staan, zoals Kill me again en het perverse The last seduction. (Te zien vanaf 29 november)

Roel Haanen

Naar boven