Video & DVD - mei 2002, nr 233

Een selectie uit de videotheek van nieuwe, interessante en curieuze films die niet in de bioscoop zijn uitgebracht. En films (opnieuw) uitgebracht op DVD.


The blackout/The addiction
Abel Ferrara
Na
The funeral (1996) was het gedaan met de bioscoopreleases van de tot naargeestigheid verheven verzuchtingen van Abel Ferrara. 'R Xmas staat al eeuwen op de releaselijst en ondertussen krijgen we in omgekeerde volgorde de kans om het oeuvre (want zo mag je dat ondanks alle dopey uitglijders toch wel noemen) van het enfant terrible op video en nu ook dvd in te halen. Na New Rose hotel, waarin hoofdrolspeelster Asia Argento bij afwezigheid van de regisseur op de set naar verluidt de regie van de seksscènes op zich nam, zou je bijna vergeten dat er ook nog wat pareltjes van de Ferrariaanse goot moeten worden gered. De in zwart-wit gedraaide filosofische vampierfilm The addiction (1995) was al eerder in Nederland te zien rondom en tijdens het Filmfestival Rotterdam, The blackout (1997) doet in zijn kwelgeestqueeste van een regisseur naar de filmische waarheid het verhaal van Snake eyes (1993) nog eens over. Regisseur Ferrara is trouw aan zijn obsessies. Seks en verlossing bepalen de liturgie van zijn filmische religie. Iemand die zo consequent wroet in zijn eigen en andermans falende levens, vergeef je zijn missers, zijn films noem je 'interessant' omdat de regisseur al lang de schijn niet meer op wil houden dat hij meesterwerken kan maken. Wie de behoefte zijn films te kwalificeren achter zich laat, wordt geconfronteerd met noodzakelijke films. In The blackout kreeg hij Beatrice Dalle, Claudia Schiffer, Matthew Modine en Dennis Hopper toch maar weer zo gek dat ze met hem wilden werken aan een sardonische zoektocht van een filmmaker naar zijn ex-vriendin. Lily Taylor en oudgediende Christopher Walken proberen in The addiction met Nietzsche, aids, verslaving en vampirisme aan de beantwoording van die ene kernvraag te (ge)raken: "Wat kan ons redden van de drang het kwaad te verspreiden?" Door B-genres te kiezen (de vampierfilm en de paranoiathriller) en met briljante vlagen gebruik te maken van de verwassen beeldtaal van porno en pulp, creëert Ferrara voor zichzelf een helse speeltuin waarin hij tot zijn wanhoop en genot (en dat van de toeschouwer) nooit het antwoord zal vinden.
Dana Linssen
Te huur op video en dvd (Laurus)


Shiri
Je-gyu Kang
Beter goed gejat dan slecht bedacht, zo moet Je-guy (Jacky) Kang hebben geredeneerd: Shiri is een Aziatische versie van Luc Bessons doorbraakfilm Nikita, inclusief een dreunende soundtrack in de stijl van Bessons huiscomponist Eric Serra. Hier is het Hee (Yoon-jin Kim uit
The legend of gingko), lid van een Noord-Koreaanse terreurorganisatie, die in Zuid-Korea een dubbelleven leidt. Ze tart het noodlot door een relatie aan te gaan met geheim agent Park (Han-seok Kyu) die haar organisatie moet uitschakelen. Laatstgenoemde komt er erg laat achter wat Hee in haar schild voert, maar dan is het meteen tijd voor tranentrekkend melodrama. Shiri (1999) is de succesvolste film die ooit in Zuid-Korea werd uitgebracht - al na een paar weken verdrong hij Titanic van de toppositie - en maakte van Han-seok Kyu een superster. In de pittige actiescènes doet de film beslist niet onder voor vergelijkbare films uit Hollywood. Sterker nog: ondanks het feit dat de politieke spanning tussen Noord- en Zuid-Korea als achtergrond voor het spektakel dient, ontbreekt het Shiri aan een eigen (lees: Aziatisch) gezicht, waardoor de westerse invloeden (zoals de enorme schietpartij in het stadscentrum uit Heat) en de letterlijke citaten uit Nikita wel erg evident worden. Zo blijft Shiri ver achter bij andere Zuid-Koreaanse producties als The isle en Whispering corridors, die hun universele thema's wel op typisch Aziatische wijze uitwerken en daardoor in het buitenland hoge ogen gooien.
Mike Lebbing
Te huur op video en dvd (A-Video)

Shiri: de succesvolste film ooit in Zuid-Korea uitgebracht.


De grot
Martin Koolhoven
De grot komt op dvd uitstekend tot zijn recht. In vergelijking met de print die bij de première op het Nederlands Film Festival te zien was, heeft het beeld aan helderheid gewonnen, waardoor meer recht wordt gedaan aan de zorg die tijdens het maken van de film aan art direction en cameravoering is besteed. Ook de gecompliceerde flashbackstructuur kan met behulp van de programmeertoets gemakkelijk worden ontleed. Hoewel het verhaal bij een eerste kennismaking zeker te volgen is, vallen bij nadere bezichtiging ook de laatste puzzelstukjes op hun plaats en kan worden geconstateerd dat de gekozen vertelmethode te prefereren valt boven een meer lineaire vertelling. Niet alleen omdat de superromantische thematiek van De grot vereist dat de verschillende tijdslagen aan elkaar plakken alsof het stervende geliefden zijn, maar ook omdat het de emotionele resonantie vergroot. Dat neemt niet weg dat het eindresultaat (87 minuten) zeer compact is gehouden, waardoor de vier toegevoegde en door regisseur Martin Koolhoven zelf ingeleide extra scènes een welkome aanvulling vormen. Vooral de bijna acht minuten durende sequentie '1971' is een verrijking, omdat daarin de prille vriendschap tussen Egon en Axel enerzijds en Egon en Marjoke anderzijds tijdens hun vakantie in de Ardennen nader wordt uitgewerkt. Voor verdere verdieping zorgt de commentaartrack waarop Koolhoven en schrijver Tim Krabbé samen met journalist Guus Luijters de film op levendige wijze van aanvullende informatie voorzien. Soms pakt de spontane aanpak verkeerd uit en slaat men zijpaden in die nergens naartoe gaan, maar als tegenwicht klapt de normaal gesproken niet zo uitleggerige Krabbé aardig uit de school over de achtergronden van zijn verhaal. Ook bijzonder is de meer dan honderd vaak prachtige foto's tellende Photo Gallery, die compensatie biedt voor het ontbreken van setopnamen. De bioscooptrailer en stukjes van de tijdelijke score van Fons Merkies completeren de dvd, die wel wat meer acteursinformatie had mogen bevatten: een interview met Fedja van Huêt over zijn tour de force als Egon Wagter had niet misstaan.
Oene Kummer
Te koop op dvd (A-Video)


Speaking of sex
John McNaughton
Als er één wetenschap is die meer humbug en charlatans heeft voortgebracht dan inzichten en genieën, dan is het de psychologie. Freud beweerde dat alle mannen hun moeder begeren. Ik heb dat nooit begrepen, totdat ik in een documentaire een foto van Freuds eigen moeder zag. Dat psychologen zelf verknipter kunnen zijn dan hun patiënten, blijkt wel uit de amusante komedie Speaking of sex waarin een jong echtpaar (Melora Walters en Jay Mohr) professionele hulp zoekt voor hun seksuele problemen en van de regen in de drup geraakt. Hij is impotent, zij raakt gefrustreerd en depressief. Een huwelijkstherapeute die zelf drie keer gescheiden is, verwijst haar door naar een psychiater die met zichzelf in de knoop zit en die als een blok voor haar valt. Er volgt een slippertje, een klacht bij de tuchtraad, een forse schadeclaim en het huwelijk stevent af op een scheiding. Speaking of sex mag dan niet veel nieuws te zeggen hebben over de seksuele moraal van de gemiddelde Amerikaan (hij is preuts, seksueel onderdrukt en heeft zijn lul een naam gegeven) en daarmee als zedenschets nogal tam overkomen in vergelijking met een tv-serie als 'Sex and the city', als moderne screwball comedy is hij buitengewoon geslaagd. Dat is vooral te danken aan de scherpe dialogen en de dynamisch cast, waarvan vooral Bill Murray als top-advocaat voor hilarische momenten zorgt. James Spader zet hevig schmierend een karikatuur neer van de rol die Cary Grant en Ryan O'Neal speelden in respectievelijk Bringing up baby en What's up doc? Helemaal geslaagd is dat niet, en met Spaders historie van enge en onsympathieke rollen in het achterhoofd krijgt deze stuntelende psychiater toch akelige dimensie. Regisseur John McNaughton, die naam maakte met Henry: portrait of a serial killer (1986), werkte in
Mad Dog and Glory (1993) en Wild things (1998) reeds eerder met Bill Murray. Speaking of sex komt als frivole, plezierige film het dichtst in de buurt van die laatste.
Roel Haanen
Te huur op video (A-Video)

Speaking of sex: What's up doc?


The short films of David Lynch
David Lynch
In een grijs-zwart kartonnen boxje met sober boekje steekt deze op David Lynch' eigen label Absurda uitgebrachte dvd, waarop zes van 's mans korte films zijn samengebracht. Lynch' vroege werk heeft vooral iets weg van typische kunstacademie-experimenten in een tussenvorm van bewegend schilderij, half figuratieve en half abstracte animatie en - later - live action. De filmhistorische curiosa, variërend in lengte van 55 seconden tot 35 minuten, vergt soms enig absorptievermogen (of simpelweg een Lynchiaanse blik). De cineast zelf praat, al dan niet met een peuk tussen de vingers, zijn onwaarschijnlijke career moves aan elkaar. In 1967 wandelt kunstacademiestudent David de cinematografie binnen met het curieuze Six men getting sick, een vier minuten durend animatiefilmloopje voorzien van het nogal irritante geluid van een huilende sirene. Dat aan The alphabet (1968; een combinatie van bewegende collage en live action) een nachtmerrie van een meisje ten grondslag ligt, had Lynch er niet echt bij hoeven te vertellen. Natuurlijke filmmakersprogressie valt waar te nemen in de al aan het duistere Eraserhead-universum refererende The grandmother (1970), terwijl de kleine videotapebeschadigingen in de eenakter The amputee (1973) onbedoeld goed passen in het algehele vervreemdingseffect. Het op uitnodiging van de Franse filmcultuurvoorvechter Daniel Toscan du Plantier gedraaide The cowboy and the Frenchman (1987; segment in de serie Les Français vus par...) is een farce over een stokdove cowboy (Harry Dean Stanton) en een verdwaalde Fransman. Hekkensluiter vormt het bijzondere filmpje dat Lynch maakte met een originele camera (vervaardigd van hout, metaal en glas) van de gebroeders Lumière. Resumerend: een karig uitgevoerde, maar essentiële dvd voor Lynch-fanaten, voor alle anderen een dure grap met filmmarginalia.
Oliver Kerkdijk
Verkrijgbaar in de beter gesorteerde import dvd-zaak, of onder www.davidlynch.com. De korte films van David Lynch zijn in het weekend van 25 mei
ook te zien in Groningen.


En verder:

Sexy beast (Universal)
Een combinatie van een Tomahawk-raket en de destructieve Indiase god Kali, zo omschrijft Ben Kingsley zijn rol van woeste, boosaardige gangster Don Logan in het voortreffelijke Sexy beast. De extra's (korte interviews, featurette enzovoorts) zijn niet echt om over naar te huis te schrijven, maar de film is er één om net zo vaak te zien als Kingsley hier 'fuck!' schreeuwt. (RH)
(Te koop op dvd)

Gemini (Filmfreak)
Shinya Tsukamoto's sfeervolle en spookachtige kostuumdrama maakt zijn langverwachte debuut op de digitale schijf, en daar zijn we heel blij mee. De bijzonder fraai gefotografeerde film ziet er ook op dvd formidabel uit; zelfs de met fel blauwe filters opgenomen scènes vertonen geen spoortje digitale ruis. Weinig extra's, maar wel een mooie trailer en interessante teksten, waaronder een interview met de regisseur en uitvoerige liner notes. (ML)
(Te huur en te koop op dvd)

Ray Harryhausen collection (Columbia Tristar)
Van special effects-kunstenaar Ray Harryhausen is momenteel een hele reeks films op dvd verschenen: zijn Sindbad-trilogie, Jason and the Argonauts, Three worlds of Gulliver, de H.G. Wells-verfilming First men in the moon en 20 million miles to earth, een fraaie variant op het King Kong-verhaal met een Venusiaans monster in de hoofdrol. De fantastische stop-motion effecten komen uitstekend tot hun recht op deze smetteloze schijven die naast trailers en kleine featurettes ook allemaal de uitgebreide documentaire 'The Ray Harryhausen chronicles' bevatten. (RH)
(Te koop op dvd)

My name is Nobody/Il mio nome è Nessuno (On Air Dvd/import)
Een late bijdrage aan het genre, maar desalniettemin geldt deze in 1973 door Sergio Leone geproduceerde spaghettiwestern vanwege de uitgekiende mix van jool en melancholie (belichaamd door jonge avonturier Terence Hill en legendarische revolverheld Henry Fonda), het fraaie camerawerk (1:2,35) en verplichte maar atypische Ennio Morricone-muziek als één van de hoogtepunten in het genre. De regio 1-dvd was van erbarmelijke kwaliteit, maar op deze Deense schijf, die ook alweer een tijdje uit is, ziet de film er prachtig uit. (RH)
(Te koop op import-dvd)

Wasabi (A-video)
Luc Besson blijft als producent/schrijver aan de lopende band vlotte commerciële actiefilms vervaardigen. Deze maakte hij vlak na Yamakasi en Kiss of the dragon en werd geregisseerd door Gérard Krawczyk (Taxi 2 en binnenkort Taxi 3, ook allebei van Besson). Jean Reno is botte politieman die in Japan zijn ex-vrouw gaat begraven en erachter komt dat hij een adolescente dochter heeft (Ryoko Hirosue). Kluchtige humor, gestileerd geweld, beukende soundtrack, maar inhoudelijk een rommeltje. Typisch Besson, kun je zeggen. (RH)
(Te huur op video en dvd)

Novocaine (Laurus)
Zwart-komische film-noir met Steve Martin als saaie tandarts wiens leven op z'n kop wordt gezet wanneer hij verliefd wordt op een vrijgevochten patiënte (Helena Bonham-Carter). Het begint met verdwenen pijnstillers en eindigt in moord. Mooi gespeeld, maar we hebben het al iets te vaak gezien.
(Te huur op video)

High heels and low lifes (Buena Vista)
Mel Smith was misschien samen met collega Griff Rhys Jones in de jaren '80 een van de smaakmakers van de Britse tv-satire, als regisseur heeft hij na een geslaagd debuut (The tall guy) alleen nog maar teleurgesteld. Bean was een flauwe aaneenschakeling van ouwe sketches, The radioland murders een veel te drukke klucht en High heels and low lifes een flauwe misdaadkomedie met extra dosis girl power. De film komt dan ook uit de koker van Kim Fuller, de scenarioschrijver van Spice world. (RH)
(Te huur op video)

Sommige titels zijn eerder gerecenseerd in de Filmkrant. Zie voor meer informatie onze zoekpagina.

Naar boven