Verwacht - juli/augustus, nr 235


Spirit: stallion of the Cimarron van Kelly Asbury en Lorna Cook kon ondanks (of dankzij) zijn politiek correcte en prekerige karakter rekenen op warme sympathie van Amerikaanse recensenten. De animatiefilm verhaalt over een moedige hengst die geholpen door een indiaan, pardon 'American native', in de ongerepte natuur van het Wilde Westen probeert te ontsnappen aan de klauwen van boze blanke kolonisten. Dit paard komt uit de stal van DreamWorks maar is lichtjaren verwijderd van het ironische en grensverleggende Shrek. (Te zien vanaf 11 juli)


Nid de guêpes is een Franse actiefilm waarin een gangsterbende probeert een Albanese maffiabaas uit handen van de politie te bevrijden. Aan de mooie politieagente Nadia Farrès (Les rivières pourpres) de taak dit te voorkomen. Regisseur Florent Emilio Siri heeft zich naar verluidt vooral laten inspireren door John Carpenter's Assault on precinct 13. (Te zien vanaf 11 juli)


Men in black 2 is het langverwachte vervolg op de succesvolle stripverfilming van Barry Sonnenfeld met Will Smith en Tommy Lee Jones als agenten van de immigratiedienst voor buitenaards leven. Meer van hetzelfde dus, en dat stemt in dit geval hoopvol. (Te zien vanaf 1 augustus)

Men in black 2: hoezo zijn onze pakken niet zwart?


Stuart Little 2 van Rob Minkoff is het tweede avontuur van de schattige 'cgi-muis' uit de titel, die in de oorspronkelijke film werd geadopteerd door echtpaar Little (Hugh Laurie en Geena Davis) waarvan het zoontje (Jonathan Lipnicki) maar niet kon wennen aan het idee dat zijn nieuwe broertje een knaagdier is. Naast Davis, Laurie en Lipnicki keert ook Michael J. Fox weer terug die zijn jongensachtige stemgeluid leent aan de titelheld. De voice-casting omvat verder onder meer James Woods, Melanie Griffith, Nathan Lane en Steve Zahn. Die laatste twee waren in het origineel goed op dreef. (Te zien vanaf 18 juli)


On the line zal ongetwijfeld hele scholen bakvissen naar de multiplex lokken met de belofte van 85 minuten gezwijmel met James Lance Bass en Joey Fatone. Wie dat zijn? Twee jongens van 'N Sync. Wat dat is? Een uitermate populaire 'boy band'. Grappig detail: de jongens van 'N Sync hadden aanvankelijk ook een rolletje in Star wars episode II: attack of the clones maar ze belandden uiteindelijk in de prullenmand. Deze romantische komedie van Eric Bross geeft ze een tweede kans. (Te zien vanaf 18 juli)


Murder by numbers is na Alfred Hitchcock's Rope (1948), Compulsion (1959) en Swoon (1992) de vierde film die geïnspireerd is op de Leopold & Loeb moordzaak uit de jaren twintig, waarbij twee verwende jongemannen een moord pleegden, waarbij hun enige motief schijnbaar was te bewijzen dat ze ermee weg konden komen. In deze thriller moet politieagente Sandra Bullock de zaak oplossen. Regisseur Barbet Schroeder keert na het Columbiaanse geweldsdrama La virgen de los sicarios weer terug naar Hollywood. Hij kiest een vertrouwd thema, want zijn film Before and after uit 1996 handelde over een gezin dat ontwricht raakt nadat de tienerzoon beschuldigd wordt van moord op zijn vriendin. Murder by numbers zal waarschijnlijk een stuk minder diep gaan. (Te zien vanaf 11 juli)

Murder by numbers: ja leuk, een moordzaak.


40 days and 40 nights. Dat is de periode die Josh Hartnett in deze sekskomedie zweert celibatair door het leven te gaan. Laat net aan het begin van deze vastentijd de vrouw van zijn dromen voorbijkomen. Regisseur Michael Lehmann maakte ooit de voortreffelijke satire Heathers, maar dat lijkt eeuwen geleden. (Te zien vanaf 25 juli)


Van Wilder: party liaison van Walt Becker komt uit de stal van National Lampoon, het satirische tijdschrift en radioprogramma dat in 1978 met Animal house een nieuw type komedie introduceerde. Dat is lang geleden. Net als in die klassieker staat ook hier de eeuwige student centraal en ook Tim Matheson komt weer opdraven, maar in deze tijd van American pies en Slackers is een komedie vol zaad-, masturbatie-, scheet- en tietgrappen allesbehalve vernieuwend. (Te zien vanaf 25 juli)


Windtalkers vertelt hoe Navajo militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog hun eigen taal gebruikten om een onbreekbare radiocode te scheppen. Dat de film niet deze Navajo's maar hun blanke beschermers (Nicolas Cage en Christian Slater) als hoofdpersonages heeft, was het eerste en voornaamste kritiekpunt van Amerikaanse recensenten. Het andere was dat de film minder aandacht heeft voor zijn interessante uitgangspunt dan voor explosies en vuurgevechten. Windtalkers is dan ook het nieuwe spektakelstuk van John Woo (Face/off, Mission Impossible 2). (Te zien vanaf 1 augustus)


Jimmy Neutron: wonderkind is misschien geen tovenaar als Harry Potter, maar wel een wizz kid, dat met zijn vriendjes een ruimteschip bouwt om hun ouders te redden uit handen van boosaardige buitenaardse wezens. Animatiefilm van John Davis werd in Amerika goed ontvangen. (Te zien vanaf 1 augustus)


Dragonfly is een bovennatuurlijke thriller van de in komedies gespecialiseerde Tom Shadyac (Ace Ventura: pet detective, The nutty professor). Kevin Costner is een arts, die van zijn vermoorde vrouw aanwijzingen krijgt over de identiteit van haar moordenaar. De vergelijking met The sixth sense werd in de Amerikaanse filmpers vaak gemaakt, maar pakte slecht uit voor Dragonfly. (Te zien vanaf 1 augustus)


Clockstoppers is een sf-film van Jonathan Frakes, bij Trekkies bekend als Commander Riker uit Star trek: the next generation. In Clockstoppers ontdekken twee jongeren een horloge waarmee de tijd kan worden stilgezet. (Te zien vanaf 8 augustus)


The accidental spy is de nieuwe film van Jackie Chan, die het dit keer moet stellen zonder grappige Amerikaanse sidekick. Of dat erg is? Niet voor de fans van Chan's typisch Oosterse actiekomedies waar The accidental spy een voorbeeld van lijkt te zijn. Jackie wordt als het stuntelende titelpersonage bijgestaan door de uit Hongkong afkomstige komiek Eric Tsang en geregisseerd door Teddy Chan (Downtown torpedoes). (Te zien vanaf 8 augustus)

The accidental spy: Jackie Chan heeft het warm.


One hour photo van Mark Romanek biedt Robin Williams weer eens de gelegenheid zijn imago van brave goedzak bij te stellen. Eerder dit jaar speelde hij een drankzuchtige, sadistische clown in Danny de Vito's inktzwarte komedie Death too Smoochy (hier niet uitgebracht) en in het najaar is hij te zien als seriemoordenaar in Insomnia, Christopher Nolan's remake van de gelijknamige Zweedse thriller uit 1997. In de thriller One hour photo geeft Williams gestalte aan een zonderlinge employee van een fotozaak die geobsedeerd raakt door de fotorolletjes van een gezin. (Te zien vanaf 8 augustus)


The sum of all fears is de vierde verfilming van een Tom Clancy-roman over CIA-agent Jack Ryan, dit keer gespeeld door Ben Affleck die inderdaad een stuk jonger is dan zijn voorgangers Harrison Ford (Patriot games, Clear and present danger) en Alec Baldwin (The hunt for Red October). De 'thinking man's James Bond' moet in deze film met zijn mentor (Morgan Freeman) een nucleaire bomaanslag op Amerikaanse bodem verijdelen. De Arabische terroristen in het boek zijn in de film van Phil Alden Robinson veranderd in neo-nazi's om niemand voor het hoofd te stoten. De film is al maanden af, maar werd uitgesteld na 11 september. (Te zien vanaf 15 augustus)


The sweetest thing is een sekskomedie van Roger Kumble die verantwoordelijk was voor het tienerseksdrama Cruel intentions en het vervolg erop. Hier onderwerpt hij Cameron Diaz, Selma Blair en Christina Applegate aan een eindeloze reeks grappen over lichaamssappen. (Te zien vanaf 15 augustus)

The sweetest thing: wat zijn we toch een stel dolle meiden.


Eight legged freaks is afgezien van moderne digitale effecten een echte ouderwetse monsterfilm waarin spinnen onder invloed van chemisch afval uitgroeien tot reusachtige monsters, waarna ze een slaperig woestijnstadje aanvallen. Regisseur Ellory Elkayem debuteerde twee jaar geleden met de geslaagde 'bugmovie' They nest. (Te zien vanaf 15 augustus)


High crimes koppelt Morgan Freeman en Ashley Judd voor de tweede keer aan elkaar. Eerder bestreden ze samen een seriemoordenaar in Kiss the girls. In deze rechtbankthriller verdedigen ze samen Judd's ex-echtgenoot (James Caviezel), die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden. Regisseur Carl Franklin maakte eerder onder andere de fantastische neo-western One false move en de film-noir Devil in a blue dress. (Te zien vanaf 22 augustus)


The new guy van debuterend regisseur Ed Decter is een komedie, die is gesitueerd op een Amerikaanse highschool. Dat is niet bepaald een novum, maar met de bizarre, graatmagere verschijning van DJ Qualls in de hoofdrol willen we de film niet ongezien bij het grof vuil zetten. (Te zien vanaf 22 augustus)

Roel Haanen

Naar boven