Verwacht - november 2002, nr 238


Divine secrets of the ya-ya sisterhood is wat de Amerikanen een 'chick flick' noemen, een meidenfilm. Regisseur Callie Khouri is een bekende in het genre; zij schreef jaren geleden het scenario voor de ultieme 'chick flick' Thelma and Louise. Deze verfilming van de gelijknamige roman plus de opvolger 'Little altars everywhere' van Rebecca Wells heeft een indrukwekkende cast bestaande uit Maggie Smith, Sandra Bullock, Ashley Judd, Ellen Burstyn en Shirley Knight, maar werd door de Amerikaanse pers grotendeels gekraakt vanwege het hoge snottergehalte.
(Te zien vanaf 31 oktober)

Ya-ya chicks.


Bend it like Beckham gaat over het Engels-Indiase tienermeisje Jess (Parminder Nagra) dat tegen de wil van haar conservatieve ouders en familie een voetbalcarrière najaagt. Samen met haar vriendin Jules meldt ze zich aan bij een damesvoetbalclub waar haar talent voor de sport tot uiting komt. Een soort omgekeerde Billy Elliott dus. Deze feelgood-movie van Gurinder Chadha (Bhaji on the beach, What's cooking?), bekroond met de publieksprijs van het filmfestival van Locarno, gaat uit van de stelling dat voetbal net zo goed een vrouwensport kan zijn. Maar het is maar een film, natuurlijk.
(Te zien vanaf 31 oktober)


Boat trip van debuterend regisseur Mort Nathan is een komedie over twee jongens (Cuba Gooding Jr. en Horatio Sanz) die maar geen geluk hebben bij het andere geslacht. In de hoop schaars geklede vrouwen te ontmoeten boeken ze een reis op een luxe cruise-schip, niet wetend dat de 'love boat' waarop ze terechtkomen geheel in het teken staat van de herenliefde (oei oei oei!). Tot overmaat van ramp krijgen ze een hitsige Roger Moore achter zich aan. Je kunt het slechter treffen.
(Te zien vanaf 31 oktober)

Boat trip: voor altijd de jouwe.


Tadpole ('kikkervisje') van Gary Winick wil een soort update van The graduate zijn en draait om de vijftienjarige Oscar (Aaron Stanford) die hopeloos verliefd is op zijn stiefmoeder Eve (Sigourney Weaver). De situatie wordt nog gecompliceerder wanneer hij verleid wordt door Eve's beste vriendin Diane (Bebe Neuwirth.) Deze kleine komedie (77 minuten) lokte in de Verenigde Staten positieve reacties uit, vooral vanwege de volwassen en intelligente benadering van het uitgangspunt. Zo noemde criticus Richard Roeper de film "een erudiete versie van een geile puberfantasie". Dat Sigourney Weaver op 53-jarige leeftijd nog een vijftienjarige het hoofd op hol kan brengen, willen wij trouwens graag geloven.
(Te zien vanaf 7 november)


Orange County beschrijft de komische lotgevallen van scholier Shaun (Colin Hanks) die niets liever wil dan worden toegelaten tot Stanford University, waar hij wil leren schrijven. Dat is een verfrissend nobel streven, aangezien de meeste filmpersonages van Shauns leeftijd niets liever willen dan worden toegelaten in de onderbroek van het mooiste meisje van de school. Problemen dienen zich aan nadat de decaan zijn gegevens per ongeluk verwisselt met die van een minder getalenteerde medescholier. Samen met zijn onberekenbare broer (Jack Black) en vriendin (Schuyler Fisk) zal Shaun er alles aan doen om zijn inschrijving aan Stanford veilig te stellen. Orange County heeft voor en achter de camera enkele Hollywoodkinderen. Regisseur Jake Kasdan is de zoon van filmmaker Lawrence Kasdan (Grand Canyon, The big chill), hoofdrolspeler Colin Hanks is de zoon van Tom Hanks en Schuyler Fisk is de dochter van Sissy Spacek.
(Te zien vanaf 14 november)


My big fat Greek wedding was de grote verrassingshit van de afgelopen maanden in de Amerikaanse bioscopen. De romantische komedie van voormalig tv-regisseur Joel Zwick had een bescheiden budget van 5 miljoen dollar en bracht al ruim 150 miljoen op. De door hoofdrolspeelster Nia Vardalos geschreven film handelt over een jonge Griekse vrouw die haar conservatieve familieleden - met name haar vader - zover probeert te krijgen dat ze haar niet-Griekse verloofde, een leraar Engels nog wel, accepteren.
(Te zien vanaf 14 november)


Bloodwork is de nieuwe thriller van en met Clint Eastwood die al jaren bejaarde personages speelt. Hier speelt hij een gepensioneerde FBI-agent die na een harttransplantatie te hebben ondergaan achter de moordenaar van zijn donor aangaat. Verder met Jeff Daniels, Anjelica Huston en Wanda de Jesus. Brian Helgeland bewerkte de gelijknamige roman van Michael Connelly tot scenario en leverde inmiddels ook het scenario voor Eastwoods volgende romanverfilming Mystic river, die nu in productie is.
(Te zien vanaf 14 november)

Clint tikt weer.


Enough, dat denkt Jennifer Lopez wanneer ze voor de zoveelste keer door haar man in elkaar is geslagen. Ze verhuist naar een andere staat en hoopt zo een nieuw leven te beginnen. Maar haar ex-echtgenoot laat zich niet afschepen. Hij weet haar te vinden en onderwerpt haar aan zijn terreur. Natuurlijk kan de politie niets doen. Uit pure wanhoop neemt Lopez dan maar kung fu-les, waarna ze besluit haar ex in de val te lokken. Bij de besprekingen van deze wraakthriller van Michael Apted (Enigma, The world is not enough) in de Amerikaanse pers vielen termen als 'aanstootgevend', 'walgelijk', 'weerzinwekkend' en zelfs 'demagogisch'. Criticus Roger Ebert achtte Enough dan ook slechts "twee treden hoger dan I spit on your grave", de beruchte 'rape and revenge'-film uit de jaren zeventig. En dat is voor anderen dan misschien weer een aanbeveling.
(Te zien vanaf 14 november)

J-Lo goes kung-fu in Enough.


Harry Potter and the chamber of secrets is de tweede verfilming van J.K. Rowlings immens populaire reeks jeugdboeken rond tovenaarsleerling Harry Potter, die het beter afgaat dan zijn volwassen Nederlandse neef in de politiek. Zelfde producent, zelfde regisseur (Chris Columbus), zelfde scenarioschrijver, grotendeels zelfde cast. Gegarandeerd hetzelfde succes. Why change a winning team? De derde en vierde films staan ook al op stapel, al heeft Columbus aangegeven niet meer beschikbaar te zijn als regisseur. Hij wordt opgevolgd door Alfonso Cuarón (Y tu mamá también).
(Te zien vanaf 21 november)

© 2002 Warner Bros. Publishing right © JK Rowling.


Transporter is een actiefilm uit de stal van Luc Besson, die de film schreef en produceerde. Voor de regie trok hij Hongkong-actiespecialist Corey Yuen aan, die vorig jaar al de actiescènes verzorgde voor het door Besson geproduceerde Jet Li-vehikel Kiss of the dragon. Fans van het genre moeten het dit keer zonder de charismatische Jet Li stellen. In plaats daarvan krijgen ze hardgekookt ei Jason Statham (Snatch, The mean machine) als hoofdrolspeler. En dat is beslist geen vooruitgang.
(Te zien vanaf 21 november)


Kraak! (Catch that girl/Klatretøsen) is een spannende kinderfilm van de Deense regisseur Hans Fabian Wullenweber die omschreven wordt als een Mission: impossible voor kinderen. De 12-jarige Ida bekokstooft samen met haar twee vriendjes Sebastiaan en Jonas een plan om de grootste bankkluis van Denemarken te kraken. Zo hoopt zij aan geld te komen voor haar vaders operatie.
(Te zien vanaf 31 oktober)


Happy times is de film die Zhang Yimou twee jaar geleden afleverende alvorens hij zich in navolging van Ang Lee aan een prestigieus kung fu-epos ging wagen. Die film, Hero met onder andere Jet Li en Zhang Ziyi, is nog in productie. Hoe dan ook, Happy times is andere koek. In deze komedie maakt de werkloze Zhao zijn aanstaande bruid wijs dat hij hoteleigenaar is. Wanneer zij voorstelt dat hij haar blinde stiefdochter een baantje als masseuse in zijn hotel geeft, bouwen Zhao en zijn vrienden een namaakhotelkamer in een verlaten fabrieksgebouw waar zij om beurten massages krijgen van het blinde meisje dat ze betalen met namaakgeld.
(Te zien vanaf 7 november)

Roel Haanen

Als de Happy times zelf maar echt zijn.


DocuZone, de instelling die zich richt op de vertoning van de documentaire in de bioscoop, staat in november in het teken van het documentaire festival IDFA. Op het programma staan hoogtepunten uit vijftien jaar IDFA. Vanaf 7 november is dat O amor natural van Heddy Honigmann uit 1996. De film laat Braziliaanse oude mannen en vrouwen aan het woord over seks en liefde, waarbij erotische gedichten van de Braziliaanse dichter Drummond als inspiratiebron dienen. Vanaf 14 november is Tanjuska and the seven devils te zien. De film uit 1993 van Pirjo Honkasalo gaat over een jong meisje in Estland, dat volgens haar ouders door de duivel is bezeten. Wat is er werkelijk aan de hand met het meisje? Vanaf 21 november staat Miss America van Lisa Ades op het programma. De film - volgens IDFA-directeur Ally Derks een hoogtepunt van het komende festival - gaat over de tachtigjarige geschiedenis van de Miss America-verkiezing. Miss America schetst impliciet een beeld van de ontwikkeling van het vrouwelijks schoonheidsideaal. Ook een komend "hoogtepunt" is volgens Derks La tropical van David Turnley. De film schetst aan de hand van portretten van bezoekers een beeld van de dansclub La Tropical in Havanna.

Naar boven