Video & DVD - februari 2003, nr 241

Een selectie uit de videotheek van nieuwe, interessante en curieuze films die niet in de bioscoop zijn uitgebracht. En films (opnieuw) uitgebracht op DVD.


Singin' in the rain/A star is born (dvd)
Gene Kelly, Stanley Donen/George Cukor
De kwaliteit van de musicals Singin' in the rain (Kelly & Donen, 1952) en A star is born (Cukor, 1954) is boven iedere twijfel verheven, al verkreeg laatstgenoemde film die status pas nadat in 1983 de gerestaureerde versie van 170 minuten werd uitgebracht. Hoewel de soundtrack intact was, kon echter niet al het oorspronkelijke filmmateriaal worden teruggevonden. Filmhistoricus Ronald Haver vulde daarom lege plekken in de film op met publiciteitsmateriaal en setfoto's. Met die geschiedenis in gedachten mag het al een klein wonder heten dat de film nu met een gave transfer (anamorphic widescreen) zijn definitieve thuis heeft gevonden op dvd. Het beeld is soms een beetje korrelig, maar voor het overige zijn het buitengewone kleurgebruik en de haarscherpe details een lust voor het oog. Daarbij vergeleken stellen de extra's lichtelijk teleur: geen commentaar of een documentaire over de ontstaansgeschiedenis van film of dvd, maar wel drie outtakes van het door Judy Garland gezongen 'The man that got away', een kort stukje van het niet in de film opgenomen 'When my sugar walks down the street' en verder drie niet al te boeiende newsreels plus trailers van alle drie de A star is born-films die in de loop der jaren zijn gemaakt. Daarbij vergeleken barst de eveneens als '2-disc special edition'-dvd uitgebrachte versie van Singin' in the rain (met perfecte beeld- en geluidskwaliteit) bijna uit zijn voegen van de extra's. Met hoofdrolspeelster Debbie Reynolds als gastvrouw kent de commentaartrack inzichtrijke bijdragen van onder andere acteur Donald O'Connor, co-regisseur Stanley Donen en scenaristen Adolph Green en Batty Comden. Reynolds keert terug in een vijfendertig minuten durende feature waarin het productieproces van de film nauwgezet wordt gereconstrueerd. Verder een leerzame documentaire (86 minuten) over producent Arthur Freed en de gouden tijd van filmstudio MGM, muzikale nummers uit andere baanbrekende films als The jazz singer en Don Juan, maar ook clips uit films die een inspiratie waren voor Singing in the rain, de oorspronkelijke versies van twaalf in de film gebruikte nummers, een audio score (90 minuten), trailers, een paasei (waarachter Baz Luhrmann schuilgaat) en een outtake van het door Debbie Reynolds gezongen 'You are my lucky star'. What a glorious feeling.
Oene Kummer
Te koop op dvd (Warner)

Singin' in the rain.


Was nicht passt wird passend gemacht
Peter Thorwarth
Het subgenre van de 'Ruhrpott-komedie' is een authentiek Duits fenomeen, dat in de vroege jaren tachtig onder meer de ook in Nederland uitgebrachte Theo gegen den Rest der Welt (Peter F. Bringmann, 1980) opleverde. In deze heerlijke road movie wordt de op afbetaling gekochte truck van expediteur Theo (rockzanger Marius Müller-Westernhagen) met lading en al gejat terwijl de chauffeur langs de snelweg even zijn lasten verlicht. Een achtervolgingsrace dwars door Europa is het gevolg. Zo'n twintig jaar later draait de jonge regisseur Peter Thorwarth (Dortmund, 1971) ook films die hun wortels in de dichtbevolkte industrieregio hebben, zoals de misdaadfarce Bang boom bang (1999) en de bouwvakkerskomedie Was nicht passt wird passend gemacht (2002). Hier vliegen je de werklui en arbeidershumor eveneens om de oren, maar Thorwarth schiet deze keer zijn doel wat voorbij, hoewel zijn film een geheel nieuwe betekenis geeft aan het woord 'bouwfraude'. In WNPWPG moet architectuurstudent Philipp (Thorwarth zelf) voor zijn vertrek naar het buitenland een maand lang praktijkervaring opdoen bij malafide aannemer Wiesenkamp ('Tatort'-commissaris Dietmar Bär). Thorwarth chargeert de milieuverschillen en het bouwvallige script kan de goede cast (de sympathieke Bär voorop) helaas niet voorbij hun stereotiepe rollen inspireren. In een bijrol van voormansdochter is de immer snoezige Alexandra Maria Lara te zien, die in amper tien jaar van tv-filmformulewerk naar dramatische rollen in Fisimatenten (1999, Jochen Kuhn) en Nackt (2002, Doris Dörrie) is gegroeid en ook in de dure miniserie Napoléon (2001) speelde. De film is mede opgedragen aan acteur Diether Krebs (1947-2000), die in Thorwarths oorspronkelijke korte film WNPWPG (1997) de 'Ruhrpottler' Wiesenkamp vertolkte. De Engels ondertitelde dvd biedt passend veel extra's, waaronder een special effects-docu, afgekeurde scènes, outtakes, cast- en crewportretten, muziekvideo en audiocommentaar.
Oliver Kerkdijk
Te koop als Duitse import-dvd, Universal, widescreen


Solaris (dvd)
Andrei Tarkovski
Na een lange reeks sprookjesfilms brengt het onvolprezen dvd-label Ruscico nu ook de klassiekers van de Russische cinema uit. De meeste schijven zijn alleen als import verkrijgbaar, maar het Nederlandse Moskwood heeft een licensie verworven van de dubbel-dvd uitgave van Solaris (1972), Andrei Tarkovski's sf-film. Hoewel, de term science fiction doet wat afbreuk aan dit hypnotiserende, complexe en zinnenprikkelende werk dat eerder morele dilemma's behandelt dan wetenschappelijke toekomstvisies ontvouwt. De bemanning van een ruimtestation bij Solaris wordt geteisterd door de eigenschap van deze planeet om verdrongen gevoelens van mensen te materialiseren. Zo wordt wetenschapper Khris (Donatas Banjonis) verrast door het opduiken van zijn vrouw, die tien jaar eerder zelfmoord pleegde. Aanvankelijk is hun hereniging idyllisch, maar wanneer zijn vrouw haar doelloosheid begint te beseffen is de pret voorbij en wordt Khris voor een zware keuze gesteld. Tarkovski's boodschap is onverbiddelijk: de mens heeft geen nieuwe werelden nodig, de mens heeft de mens nodig. De Nederlandse dvd-uitgave van Solaris is niet alleen handig voor een vergelijkend warenonderzoek met Steven Soderberghs actuele remake. Wie zich onder ideale omstandigheden wil onderdompelen in Tarkovski's genialiteit is hier aan het juiste adres. De film, wegens de lengte van 169 minuten verdeeld over twee schijven, ziet er oogverblindend uit in het strakke 2,35:1 formaat. Maar ook het geluid, mede dankzij het verontrustende sound design een essentiële factor in Solaris' gevoel van claustrofobie, maakt middels een digitale 5.1 remix grote indruk. Er zijn helaas niet zoveel extra's toegevoegd als op de Ruscico-uitgave van Tarkovski's meesterwerk De spiegel. Een interview met de zus van de regisseur blijkt oppervlakkig, de meeste filmografieën zijn overbodig, maar een typische Sovjet-documentaire over de destijds zeer populaire Donatas Banjonis is beslist intrigerend.
Mike Lebbing
Te koop op dvd (Moskwood)

Solaris.


Pollock
Ed Harris
Al vanaf de eerste beelden is het duidelijk dat Ed Harris' biopic van de Amerikaanse schilder Jackson Pollock geen genoegen neemt met de constatering dat een kunstenaarsleven niet over rozen gaat. Pollocks leven ging namelijk niet over rozen, maar ook omdat hij, uit die moeilijk verklaarbare, op de grens van waanzin balancerende artistieke drang, zijn pad zelf met doornen bezaaide. De eerste minuten tonen hem in gevecht met duivel alcohol en fulminerend tegen de schilder in wiens schaduw hij zijn leven lang zou staan: Pablo Picasso. Wie Pollock zegt, zegt ook Lee Krasner, de collega-kunstenares die als eerste zijn talent ontdekte en zijn echtgenote en grootste pleitbezorgster zou worden. In zijn regiedebuut kiest acteur Ed Harris, die zelf ook de hoofdrol vertolkt, enerzijds voor het onderzoeken van de levenslange haat-liefdeverhouding tussen de onhandelbare kunstenaar en zijn muze-coach, en anderzijds voor het in detail verbeelden van het artistieke wordingsproces. We zien Harris in de weer met penselen en verf op manshoge doeken. We zien hoe hij de woedende worp van verfspetters ontdekt, en de fysieke strijd met canvas en kwasten levert. En natuurlijk zijn dat metaforen voor het kunstzinnige scheppingsproces, maar Harris schiet in regie noch interpretatie uit de bocht. Het is moeilijk te beoordelen of die ingetogenheid te danken is aan de acteur-regisseur of dat het naar Pollocks leven getekend is. Ik had me hem altijd nog iets gekker en woester voorgesteld, maar ik proef de pijn beter in Harris' beheersing. Pollocks manische werkdrang sloot een gezins- en privéleven uit. Je ziet hem daar de prijs voor betalen met een milde vorm van waanzin. Harris' film is conventioneel verteld, maar psychologisch op het scherp van de snede. Net als de meeste acteurs die gaan regisseren heeft hij veel aandacht voor actie en reactie van zijn hoofdpersonen. Maar dankzij Lisa Wenzler, die eerder films voor Wim Wenders fotografeerde, heeft hij daar ook film van weten te maken. Jammer dan ook dat deze film na het Filmfestival Rotterdam van vorig jaar niet meer in de Nederlandse bioscopen te zien is geweest.
Dana Linssen
Te huur op video (Columbia TriStar)


Harvard man
James Toback
Harvard man is wat je krijgt wanneer een ambitieuze filmmaker alleen nog met de allergrootste moeite aan de bak kan komen. Zoals Michael Cimino zijn epische visioenen in steeds bescheidener producties moet proppen, zo laat James Toback met Harvard man krampachtig zien dat hij meer kan dan alleen een simpele college comedy afleveren. Met het eindresultaat heeft hij echter niemand blij gemaakt. De Harvard man uit de titel is filosofiestudent Alan Jensen (Adrian Grenier), die als basketballer uitkomt voor het team van zijn universiteit. Dat zijn verkering (Sarah Michelle Gellar) een vermeende gangsterdochter is, laat hem koud. Pas als hij geld nodig heeft om zijn ouders uit de brand te helpen, bekijkt hij zijn toekomstige schoonvader met andere ogen. Alan belooft een wedstrijd van het basketballteam opzettelijk te manipuleren, zodat hij een aantrekkelijke bonus kan opstrijken. Harvard man is een simpele komedie die uit het lood slaat door de pretenties. Toback introduceert Hegel- en Wittgensteingrappen en verveelt de kijker met lange filosofische colleges. Daarbij hanteert hij een gewild artistieke stijl vol crosscuts, flashforwards, jumpcuts en een rusteloze camera. Ook als je weet dat de regisseur zelf ooit een berucht gokker en lsd-gebruiker was, maken de overvloedige referenties hieraan de film niet genietbaarder. Zeker niet als de hoofdrolspeler zo'n minimale uitstraling heeft als Grenier. Het floppen van Harvard man is dan ook niet te wijten aan het onbegrip van de Amerikaanse bioscoopbezoeker, maar aan het gebrek aan kwaliteit van de film zelf.
Mark van den Tempel
Te huur op video (Paradiso Home Entertainment)


En verder:

The affair of the necklace (RCV)
De eerste rol die Hilary Swank accepteerde na haar Oscar voor
Boys don't cry was in dit kostuumdrama van Charles Shyer (Father of the bride), dat in het Frankrijk van 1784 is gesitueerd. Swank speelt een aristocratische jongedame, die haar rechtmatige plaats aan het Franse hof hoopt terug te winnen via een ingenieuze zwendel die te maken heeft met de halsketting uit de titel. Hoewel Swank de ondeugendheid mist die bij een dergelijke rol past, bieden Christopher Walken, Joely Richardson en Adrien Brody compensatie en werden de kostuums terecht genomineerd voor een Oscar. (OKo) (Te huur op video)

Wild about Harry (A-Video)
De Ierse regisseur Declan Lowney levert met deze wisselvallige romantische komedie zijn halfgeslaagde visitekaartje richting Hollywood af. De gezette Brendan Gleeson imponeert als de overbekende 'man die een tweede kans krijgt' - in dit geval een tv-kok van middelbare leeftijd die aan geheugenverlies lijdt en zich weer gedraagt alsof hij achttien is. Het scenario van romanschrijver Colin Bateman is echter te onevenwichtig om alle komische mogelijkheden ten volle te benutten en het thrillerachtige subplotje mist vernuft. De dvd-extra's zijn zo minimaal dat ze die naam niet eens verdienen. (OKo) (Te huur en te koop op dvd)

The quickie (A-video)
Met The quickie levert de Russische regisseur Sergei Bodrov een aardige thriller af over de Russische maffia in Amerika, met goede rollen van Vladimir Mahskov en Jennifer Jason Leigh. Als belangrijkste extraatje is echter een tweede, veel betere speelfilm toegevoegd: het uit 1997 stammende Prisoner of the mountains, Bodrovs indrukwekkende, voor een Oscar genomineerde drama over de oorlog in Tsjetsjenië. Overigens is in beide films een belangrijke rol weggelegd voor Bodrovs zoon, de vorig jaar tragisch door een lawine verzwolgen Sergei jr. (OKo) (Te huur en te koop op dvd)

To catch a thief (Paramount)
"Filmed on the bee-autiful French Ree-vièra!" toetert de voice over met een ruim slingerende Amerikaanse 'r' in de originele bioscooptrailer voor Alfred Hitchcocks To catch a thief (1955). De trailer staat op de Nederlandse dvd, waarmee speciaal die cinefielen die deze geweldige romantische 'caper' altijd als ietwat ondergeschikt zagen aan Rear window of North by northwest, hun dwaling even kunnen rechtzetten. De fantastische print doet het camerawerk, de decors en niet te vergeten de kostuums van de fameuze ontwerpster Edith Head in alle Technicolor- en Vista Vision-pracht optimaal recht. Extra's: korte docu's over het casten en schrijven van de film, het productieproces en de Hollywood-carrière van Edith Head (1897-1981). Bij de herinneringen van onder meer Hitch' kleindochter Mary Stone zijn koddige home movies gemonteerd waarin Sir Alfred laat zien dat hij ook kon fietsen. (OKe) (Te koop op dvd)

Frailty (Dutch FilmWorks)
Op video mag Frailty gaan proberen het publiek te vinden dat de film links liet liggen tijdens diens bioscooproulement. Geen eenvoudige opgave, want het regiedebuut van acteur Bill Paxton (Twister, Titanic) heeft geen overvloedige trucage of grote namen om de aandacht te trekken. Wat de film wel heeft is een intelligent verhaal, prima acteerprestaties en een beklemming die je niet vaak meer aantreft in een Hollywood-productie. Paxton speelt zelf de hoofdrol van godvruchtig weduwnaar die zijn beide jonge zoons betrekt bij een macabere missie: het vernietigen van door God aangewezen demonen. Maar geloofsverdwazing is slechts één aspect van deze degelijk geregisseerde gothic shocker. (MvdT) (Te huur op video)

Donnie Darko (A-Video)
Met pijn in het hart becommentarieert schrijver/regisseur Richard Kelly de verwijderde scènes van zijn fascinerende debuutfilm, die van de Amerikaanse distributeur niet langer mocht duren dan twee uur. Daartoe sneed Kelly enkele mooie momenten weg die los te belijken zijn op deze fijne dvd , die afgezien van drie minder belangrijke extra's hetzelfde bonusmenu biedt als de veelgeprezen Amerikaanse schijf. (RH) (Te koop op dvd)

Naar boven